Zdravim, resim problem se scrollovanim na thinkpadu x201i. Potrebuji na tomto stroji pouzivat virtualni stroj s linuxem, ale nejak mi nefunguje scrollovani ani ve vmware ani ve virtualboxu. Kdyz prenesu virtualni pc napriklad na dell vostro 1500 tak tam funguje scrollovani alespon ve virtualboxu.
Ovladace mam nainstalovane nejnovejsi od Lenova, ale uz u pul roku starych ovladacu pisou, ze scrollovaci problem by mel byt opraveny.
Za rady predem dekuji.
UltraNav a scrollovani
Nejde ti scrolovani vůbec, tzn. ani kolečkem myši, ani scroll po pravé straně touchpadu ani trackpointem pro stisknuní prostředního tlačítka?
Ty první dvě možnosti snad musí jít vždycky. Nedokážu si představit, který virtuální stroj nebo linuxová distribuce by s tím mohla mít problém.
Pokud jde o tu poslední možnost, tak by snad mohlo pomoci něco jako toto.
Podotýkám, že teď nevím přesně jak to obecně s virtualizací funguje. Používal jsem to pouze v opačném směru (v linuxu jsem spouštěl windows).
Ty první dvě možnosti snad musí jít vždycky. Nedokážu si představit, který virtuální stroj nebo linuxová distribuce by s tím mohla mít problém.
Pokud jde o tu poslední možnost, tak by snad mohlo pomoci něco jako toto.
Podotýkám, že teď nevím přesně jak to obecně s virtualizací funguje. Používal jsem to pouze v opačném směru (v linuxu jsem spouštěl windows).
Fedora @ Lenovo ThinkPad T460s
- swarm
- Moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Řešením je bohužel použití generického synaptics driveru, který teda umí obsloužit touchpad i trackpoint, ale je to trochu slabší s nastavením (nicméně je tam i ta možnost scrollování s prostředním tlačítkem).
swarm - blog: http://notebookblog.cz
Apple MacBook Air 13 M1 (16/512GB) + HP EliteBook 840 G5 (i5-8350, 32GB RAM, 512GB NVMe) + DELL Precision 3660 (i7-13700K, 32GB, RTX 3080) + HP DL380 Gen10 (2xXeon 6126, 192GB RAM, 2x NVIDIA Tesla P4)
Apple MacBook Air 13 M1 (16/512GB) + HP EliteBook 840 G5 (i5-8350, 32GB RAM, 512GB NVMe) + DELL Precision 3660 (i7-13700K, 32GB, RTX 3080) + HP DL380 Gen10 (2xXeon 6126, 192GB RAM, 2x NVIDIA Tesla P4)
No nevim jestli to je reseni, protoze scroll ve virtualni masine mi nefunguje ani na jinem notebooku konkretne HP probook 6450b a tam je nainstalovany driver stazeny ze synaptics stranek. Prekvapeni bylo, ze v unity modu to fungovalo.
Pokud mam vmware spusteny v linuxu tak to funguje, protoze linux posila misto nejakeho signalu scroll_neco jen button5 coz je standartni tlacitko, takze si to virtual prebere. Kdezto ve windows jsou s touchpady problemy obecne, napriklad nefunguje horizontalni scrollovani v opere(jen na touchpadu na mysi to funguje). Prijde mi, ze proste synaptics drivery pouzivaj nejaky svuj kod pro scrollovani, ktery neni vzdy podporovan.
Nevite jak by se tedy dalo zjistil jaky signal se posila pri nejake akci tlacitka?
Neco jako xev pro linux? Pripadne dal by se napsat nejaky daemon, ktery by tyto signaly konvertoval a prevadel je na ty spravne?
Diky za odpovedi
Pokud mam vmware spusteny v linuxu tak to funguje, protoze linux posila misto nejakeho signalu scroll_neco jen button5 coz je standartni tlacitko, takze si to virtual prebere. Kdezto ve windows jsou s touchpady problemy obecne, napriklad nefunguje horizontalni scrollovani v opere(jen na touchpadu na mysi to funguje). Prijde mi, ze proste synaptics drivery pouzivaj nejaky svuj kod pro scrollovani, ktery neni vzdy podporovan.
Nevite jak by se tedy dalo zjistil jaky signal se posila pri nejake akci tlacitka?
Neco jako xev pro linux? Pripadne dal by se napsat nejaky daemon, ktery by tyto signaly konvertoval a prevadel je na ty spravne?
Diky za odpovedi
oni jsou dva typy scrollů. když skroluju touchapdem, tak se kurzor změní na ten s tím skrolovacím obrázkem. když skroluju myší (nebo když jsem rozchodil trackpoint na scroll když se drží obě tlačítka - teda na HP), tak se mi kurzor nemění a to je jádro pudla.
teď žádnou virtuální mašinu nemám, ale co si pamatuju, tak minimálně s tím scrollem trackpointem nebyly problémy (šlo to teda jen nahoru a dolů).
drivery vypadají, že u mě jsou čistý synaptics
teď žádnou virtuální mašinu nemám, ale co si pamatuju, tak minimálně s tím scrollem trackpointem nebyly problémy (šlo to teda jen nahoru a dolů).
drivery vypadají, že u mě jsou čistý synaptics
- swarm
- Moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Ještě je tu jedna nouzová možnost, která u tvého notebooku pravděpodobně nebude fungovat (ale co kdyby tu na to narazil někdo s jiným NB). Někdy je nejlepší ovladače odebrat a nechat touchpad řídit základním firmware přes ovladač standardní myši. Některé touchpady Synaptics to zvládnout i bez driverů (typicky jsem tak konal na starší ASUSu a pak FS Amilo V3205). Synaptics bohužel používá na scrollování jiný systém. Třeba s Alps touchpadem/trackpointem by ti to šlo (i v ThinkPadu).
swarm - blog: http://notebookblog.cz
Zpět na „notebooky Lenovo (dříve IBM)“