ThinkPad SL510

notebooky Lenovo (IBM, ThinkPad, Lenovo 3000) a vše kolem
PetrThink
občas něco napíše

ThinkPad SL510

Příspěvekod PetrThink » 14 bře 2011 21:44

Zdravím,

v září loňského roku jsem na doporučení v obchodě osobně zakoupil tento notebook. Již po měsíci se ale objevily první problémy, které se projevují opakovaně seknutím celého notebooku. Seknutí doprovází "chrčivý" zvuk, který trvá do doby, než notebook nouzově a natvrdo vypnu. Antiviry mám aktualizované a pochybným serverům se vyhýbám. Nevím, zda by mohlo jít o chybu Windowsu (7) a tedy například projevem z internetu stažených programů a následným poškozením, či třeba vadným prvkem, například harddiscem. Dnes ráno jsem však notebook klasicky zapl a šokovalo mě, když naběhla úplně jiná plocha, s jinou lištou, s funkcemi, které jsem aktivní neměl, s polovinou ikon, jiným rozlišením a bez možnosti procházet zhruba polovinu souborů na celém disku.

Máte někdo podobné zkušenosti a tedy případnou radu?

PetrThink
občas něco napíše

Příspěvekod PetrThink » 14 bře 2011 23:13

* Dodatek: Po restartování se systém načetl jak má.

Někde musí být ale chyba. Budu rád za případný návrh řešení tohoto problému. Předem díky.

Jirrick
Moderátor
Moderátor

Příspěvekod Jirrick » 14 bře 2011 23:25

1) zazálohuj všechna data
2) ještě jednou zazálohuj všechna data
3) zkontroluj disk programy jako je HDtach, CrystalDisk info (určitě ti vyjedou nějaké errory)
4) jdi reklamovat vadný disk

ADD: a nepouštěj žádné SW opravy filesystému - ty to vždycky jen domrví (alespoň na ntfs neznám soft co by to dokázal spravit)
Lenovo X1 Carbon Touch

* Dodržujte prosím :arrow: PRAVIDLA tohoto fóra *

PetrThink
občas něco napíše

Příspěvekod PetrThink » 23 bře 2011 22:02

Nejsem si jistý, zda se v Crystal Disk Infu vyznám. Poraďte mi prosím jak zjistím, zda je disk opravdu vadný (?)

Jirrick
Moderátor
Moderátor

Příspěvekod Jirrick » 23 bře 2011 23:34

Tak Crystal Disk Info vypisuje S.M.A.R.T údaje (report tvořený přímo elektronikou disku) z pevného disku a na základní určení stačí, jesli píše písmeno svazku na modrém pozadí nebo žlutém pozadí (někdy píše i dobrý/špatný). Další fázi je testování vadných sektorů a na to je např HDTune Error Scan (teď koukám že v předchozím postu jsem se přepsal).
Popřípadě lepší notebooky mívají v biosu nějaký test disku, tak zkuste spustit i ten.
Lenovo X1 Carbon Touch

* Dodržujte prosím :arrow: PRAVIDLA tohoto fóra *

Zpět na „notebooky Lenovo (dříve IBM)“