Zdravím všechny,
mám následující problém. NTB Acer Aspire 6930, klekl HDD, tak že nemám recovery partition a potřebuji nainstalovat windows z DVD media. To by nebyl problém, ten je v tom že při spuštění instalace WIN7 v místě kde mám zvolit hdd ho system sice vidí, ale nemůže na něj přistoupit, píše že na tento hdd nemůže být systém nainstalován.
Předpokládám že chybí AHCI ovladač. Na stránce Aceru přímo k tomuto NTB nějaký je, ale nefunkční. Když dám při instalaci nainstalovat z flashky tento ovladač, napíše mě to že nelze použít 64bit nepodepsaný, ať použiju 32bit. Jenže ten by tam měl být také! Tak že jsem zkusil i 32bit WIN7, to už tento ovladač sice vezme ale stále nemůžu na disk přistoupit.
Další krok byla stránka intelu, AHCI ovladač od nich pro chipset Intel® PM45 Express, nebo Intel® GM45 Express který zde je.
Tentokrát probíhalo vše korektně, ovladač ze stránek intelu se sám našel jako kompatibilní, do windows doplnil, jenže problém trvá!!! Windows stále hlásí že nelze na tento hdd nainstalovat, už nevím co ještě zkusit.
Specifikace NTB je zde: http://www.svetnotebooku.cz/testy-a-rec ... spire-6930
Tady píší jen podporu pro Vistu, na aceru ale i Win7, tak že v tom by neměl být problém. Ovladač intelu co jsem zkoušel je zde: http://downloadcenter.intel.com/Detail_ ... pe=Drivers
A to jak verzi 1008 tak verzi 1022, problém stejný.
No a když jsem přepl řadič disku v biosu z AHCI na IDE, instalace win7 bězí do prvního restartu, po té naskočí nějaká chyba (on se totiž disk kde má být systém automaticky zvolil jako D:, po restartu to samozřejmě chce pokracčovat na C: a ten tam není..) Tak že tudy cesta taky nevedla.
Prosím moc o radu, jaký ovladač ještě zkusit? Takto mám mrtvý NTB kterému ale fyzicky nic není, a už s tím nemůžu hnout.. Díky.
Acer Aspire 6930,neznámý AHCI ovladač,nelze inst. WIN7
Ano, poprve byl disk novy, bez oddilu, instalaci jsem zkousel s radicem v biosu prepnutym na IDE, tj. instalace probehla do prvniho restartu (jak jsem psal, system si vytvoril disk D: ).
Pak jsem zkousel i AHCI mod, v nem prave disk vidim, po prvnim neuspesnem pokusu zde byla partition 100MB a druha cca 300GB (320GB disk), tak jak to chteji win7. Slo jeste oba oddily smazat, ale vytvorit uz ne.
A klasicka hlaska "widnows nemuze byt na tento disk nainstalovan".
No kazdopadne jsem jeste hledal ovladace dle ICH9M (myslim ze chip radice od GM45), a nasel jsem toto: http://downloadcenter.intel.com/Detail_ ... s&lang=eng
Nevim jestli je to ono, NTB budu mit u sebe az vecer abych to zkusil.. Pak uz asi me pokusy konci kdyz to nebude ten spravny ovladac, nevim uz co hledat dal..
No jsem si ale na 110% jisty ze je to jen tim ovladacem. Jelikoz jsem pred casem instaloval znamemu netbook acer, a musel jsem pres n-lite implementovat do winxp ovladac radice disku jinak, se me to chovalo stejne jako tento NTB. Tj. instalace probehla do prvniho restartu, winxp si vytvorily take disk D: misto C: ,akorat ze k tomu netbooku byl ovladac bez problemu nalezitelny.
Pak jsem zkousel i AHCI mod, v nem prave disk vidim, po prvnim neuspesnem pokusu zde byla partition 100MB a druha cca 300GB (320GB disk), tak jak to chteji win7. Slo jeste oba oddily smazat, ale vytvorit uz ne.
A klasicka hlaska "widnows nemuze byt na tento disk nainstalovan".
No kazdopadne jsem jeste hledal ovladace dle ICH9M (myslim ze chip radice od GM45), a nasel jsem toto: http://downloadcenter.intel.com/Detail_ ... s&lang=eng
Nevim jestli je to ono, NTB budu mit u sebe az vecer abych to zkusil.. Pak uz asi me pokusy konci kdyz to nebude ten spravny ovladac, nevim uz co hledat dal..
No jsem si ale na 110% jisty ze je to jen tim ovladacem. Jelikoz jsem pred casem instaloval znamemu netbook acer, a musel jsem pres n-lite implementovat do winxp ovladac radice disku jinak, se me to chovalo stejne jako tento NTB. Tj. instalace probehla do prvniho restartu, winxp si vytvorily take disk D: misto C: ,akorat ze k tomu netbooku byl ovladac bez problemu nalezitelny.
- stavač
- guru
- Kontaktovat uživatele:
A čo je to za disk?, Windows vista i W7 ma AHCI ovladače, založ W7 a nabotuj z neho, dojdeš do opravi a tam je príkazoví riadok, z nim naformatuješ disk, ked nepojde naformatovat ani v IDE tak je v nebi už disk, pri tomto formate sa ti už nikdi nevytvorí 100Mb, po tomto formate už bez formatu nainštaluješ na disk W7
Diskpart
list disk
select disk 0
clean
create partition primary
select partition 0
active
format quick label=ACER
assign
exit
Diskpart
list disk
select disk 0
clean
create partition primary
select partition 0
active
format quick label=ACER
assign
exit
P 3-733MH, zd: MSI, ram 640MH pc133, hdd 40Giga+hdd 60Giga, Ati Radeon 9600 AGP 8x, os Windows vista Ultimate SP2 An+Ua+Ru+Sk
Tak že dle tvého postupu šla partition bez problémů vytvořit, vše proběhlo ok. Po te jsem pustil instalaci znova, vidím vytvořený oddíl, TYP - "systém", a dole hláška "Systém windows nelze na oddíl 1 disku 0 nainstalovat"
Vše prováděno při nastaveném řadiči na AHCI.
Když přepnu řadič na IDE končím v příkazovém řádku na vytvoření partition. Napíše že byla vytvořena, ale není a dál nelze pokračovat.
Tak že opět přepnutí na AHCI, nyní už nejde vytvořit partition ani zde.
Vše prováděno při nastaveném řadiči na AHCI.
Když přepnu řadič na IDE končím v příkazovém řádku na vytvoření partition. Napíše že byla vytvořena, ale není a dál nelze pokračovat.
Tak že opět přepnutí na AHCI, nyní už nejde vytvořit partition ani zde.
- stavač
- guru
- Kontaktovat uživatele:
skús tento radič
http://letitbit.net/download/90841.9001 ... 0.exe.html
http://letitbit.net/download/90841.9001 ... 0.exe.html
P 3-733MH, zd: MSI, ram 640MH pc133, hdd 40Giga+hdd 60Giga, Ati Radeon 9600 AGP 8x, os Windows vista Ultimate SP2 An+Ua+Ru+Sk
Zkoušel jsi vytvoření oddílu přes jiné instalační CD/DvD ?? třeba od WinXP
Pokud ne tak zkus instalační CD WinXP , vytvoř oddíl a restart a následně instalace na tento oddíl.
Jednou mě to pomohlo , bylo to AHCI
Pokud ne tak zkus instalační CD WinXP , vytvoř oddíl a restart a následně instalace na tento oddíl.
Jednou mě to pomohlo , bylo to AHCI
i7-3960x , 4x4GB DDR3 1600Mhz , GAINWARD GTX670 2GB , SSD 240GB Pci-e + 3x 2TB Samsung , 24“ Samsung
ROUTER: Belkin N600 HD
iPhone 5 16GB
BAZAR = Prodávám také jinde
ROUTER: Belkin N600 HD
iPhone 5 16GB
BAZAR = Prodávám také jinde
to stavač: Díky za tip, zkusím. I když si nejsem jistý jestli jsem tento ovladač už nezkoušel, mám v tom už zmatek, těch ovladačů jsem měl už víc než 10..
to PcBuh: To už mě taky napadlo,zkusit nainstalovat aspoň WinXp, co to budě dělat. Akorát předpokládám že ten hdd vůbec neuvidí. Tak že preventivně zkouším vytvořit upravené instalační medium přes NLite, kam doplním veškeré AHCI ovladače pro tento chipset co najdu.
to PcBuh: To už mě taky napadlo,zkusit nainstalovat aspoň WinXp, co to budě dělat. Akorát předpokládám že ten hdd vůbec neuvidí. Tak že preventivně zkouším vytvořit upravené instalační medium přes NLite, kam doplním veškeré AHCI ovladače pro tento chipset co najdu.
Zpět na „Windows 11, 10, 8 / 8.1, 7, Vista, XP i starší“