Dobrý den,
plánuji koupi notebooku Lenovo E420.Defakto už ho mám objednaný. Nicméně momentálně jsem se zalekl jednoho faktu. Zde na foru jsem četl, že tento notebook má problémy s podporou OpenGl. V této souvislosti jsem vyčetl, že to má nějakou spojitost s tvorbou počítačové grafiky a CAD programy. Jelikož jsem průmyslovák a chystám se jít na technickou VŠ (ČVUT) potřebuji, aby mi CAD/CAM programy v notebooku šlapaly. Nerad bych koupil notebook, který budu muset obratem vracet.
děkuji za vysvětlení pojmu OpenGl.
OpenGL na Lenovo e420
OpenGL zprostředkovávározhraní mezi grafickými programy a vykreslovacím HW, více viz. např wikipedie.
Problém je v tom, že současné řešení přepínání grafik AMD používaných v E420 neumí přesměrovat OpenGL aplikace na dedikovaný čip, takže se provádí na integrovaném čipu (jako by tam ten dedikovaný vůbec nebyl).
Problém je v tom, že současné řešení přepínání grafik AMD používaných v E420 neumí přesměrovat OpenGL aplikace na dedikovaný čip, takže se provádí na integrovaném čipu (jako by tam ten dedikovaný vůbec nebyl).
Jestli dobře chápu, E420 nedokáže naplno využít potenciál ATI grafiky a tu tzv. OpenGL dokáže používat jenom na integrované HD3000.
Mohl bych dostat konkrétní případ využití OpenGL nebo nástin situace kde OpenGL nějakým způsobem využiju?
btw. práce v těch CAD/CAM programech typu SolidEdge/Catia/EdgeCam/VariCad by měl být tedy bezproblému?
Mohl bych dostat konkrétní případ využití OpenGL nebo nástin situace kde OpenGL nějakým způsobem využiju?
btw. práce v těch CAD/CAM programech typu SolidEdge/Catia/EdgeCam/VariCad by měl být tedy bezproblému?
V tom je právě problém - podstatná část (ne-li skoro všechny)) CAD/CAM softy používají k vykreslování OpenGL (je to multiplatformní, svobodné a ne tak zaměřené na hry jako DirectX). Ono to funguje, ale pouze na integrované grafice. To je jeden z důvodů, proč je AMD grafika v mobilních workstationách připojená "natvrdo", jelikož ale E420 míří na jiné zákazníky je tam toto řešení (které s bídou umí přepínat pro DirectX hry).
Jak sem někde četl, když se v biosu nastaví primárně ATI grafika bude se OpenGL opět vykreslovat přes integrovanou grafiku? Dále, chystá Lenovo tento problém nějakým způsobem do budoucna řešit? (myslim nějak softwarově)
btw. Jaký by byl optimální protikandidát k e420, stím že notebook hodně využiju pro práci s CAD/CAM. ?
děkuji moc za případné rady a vysvětlení
btw. Jaký by byl optimální protikandidát k e420, stím že notebook hodně využiju pro práci s CAD/CAM. ?
děkuji moc za případné rady a vysvětlení
tento problem lenovo resp amd riesi samozrejme je to otazka doladenia driverov ..viz http://www.lenovoblog.cz/2011/07/proble ... rafik.html ..kedy sa ale tieto "pouzitelne" drivery dostanu aj na e420 mozme len hadat
born to be ....
-
- guru
- Kontaktovat uživatele:
v rámci toho, že by AMD něco řešilo ohledně software bych se nespolíhal ani omylem. nemají přepínání grafik vyřešeno pořádně už x let, problémy s tím se na fórech řešily už dávno a ATi s tím do teď nic neudělalo...
AcerIconia W700 128GB SSD (tablet), Samsung S5
PAST -Thinkpad X230, i7-3520M, 8GB RAM, 120GB SSD, Thinkpad W520 Lenovo IdeaPad Y570 , Asus M51Ta, HTC Desire Z, Nokia Lumia, 800,Xperia ION, HTC OneX,Lumia 920,Nexus 7,Xperia Z1
PAST -Thinkpad X230, i7-3520M, 8GB RAM, 120GB SSD, Thinkpad W520 Lenovo IdeaPad Y570 , Asus M51Ta, HTC Desire Z, Nokia Lumia, 800,Xperia ION, HTC OneX,Lumia 920,Nexus 7,Xperia Z1
dynamicke prepinanie GK od AMD nieje na trhu ani rok a ani pol roka ..takze sa jedna viac menej u nich o novinku a s doladovanim driverov sa po skusenositach s Optimusom dalo pocitat. Osobne by som sudil minimalne po roku od uvedenia na trh.cyber-mythius píše:"...nemají přepínání grafik vyřešeno pořádně už x let..."
born to be ....
-
- guru
- Kontaktovat uživatele:
dynamicky prechod ano, ale klasické přepínání (s probliknutím obrazu atd ), nebyli schopní doladit po x letech, jak dlouho jim to bude trvat teď ?
AcerIconia W700 128GB SSD (tablet), Samsung S5
Byl by pro mé účely (práce s CAD/CAM) občas nějaká hra vhodnější tento notebook? http://www.alza.cz/hp-probook-4530s-d248846.htm#foto
Zpět na „Jaký vybrat notebook“