Lehký notebook / netbook

Jaký koupit notebook? ... vybrat ten nebo onen? ... to jsou časté dotazy mnoha lidí, kteří vybírají nový nebo použitý notebook ... zde se mohou vzájěmně radit
Eliwood
občas něco napíše

Lehký notebook / netbook

Příspěvekod Eliwood » 04 lis 2011 11:26

Zdravím.
Před více jak 3 lety jste mi na tomto fóru pomohli vybrat notebook Thinkpad R500, který již ale pomalu dosluhuje, proto mě napadlo znovu se sem obrátit s prosbou o radu.

CENOVÁ RELACE: Samozřejmě čím levnější, tím lepší, za ideální cenu bych si představoval tak 9-12 tisíc, sice můžu rozpočet šponovat prakticky libovolně, ale musel bych k tomu mít hodně dobrý důvod.

POUŽITÍ: Výhradně práce - internet a psaní (píšu na počítači hodně, takže bych ocenil co nejlepší klávesnici). Také sleduju videa ve Full HD natočená mobilem, takže jednojádrový procesor asi odpadá. Hry s výjimkou flashových nehraji.

MOBILITA: Jeden z hlavních požadavků, můj dosavadní téměř 3 kg Thinkpad se docela pronosí, takže v tomhle ohledu čím lehčí, tím lepší. Osobně koulím očima po strojích kolem 1,6 kg a méně. Jinak co se týče výdrže - ta není ani v nejmenším mou prioritou. Stačila by mi i hodina. :)

KVALITA KONSTRUKCE: Vždycky jsem měl fajn pocit z bytelnosti mého Thinkpadu, ale při zpětném zamyšlení musím říci, že to v mém případě byla možná i lehce zbytečná investice, nosil jsem ho zásadně jen v polstrované tašce a nikdy nepřišel k žádné úhoně ve stylu pádu ze stolu. Říkám si proto, že bych se tentokrát v rámci nižší ceny nebál ani vyloženého plasťáku. Jinak vzhled a podobně neřeším ani v nejmenším. Přivítal bych také co nejtišší chod.

ÚHLOPŘÍČKA: Vzhledem k tomu, že chci co nejmenší váhu počítám i s menší úhlopříčkou.

DALŠÍ POŽADAVKY: Mám dvě spíše zbožná přání, u kterých ale pochybuji, že by se naplnily. Jednak si nedokážu představit, že bych měl pracovat s klávesnicí bez Trackpointu (který v mých očích nahrazuje i myš a touchpad mi ani v nejmenším nevyhovuje) a za druhé nepotřebuji OS, používám výhradně Linux. Je mi jasné, že Trackpoint by mě odsoudil k dalšímu Thinkpadu, takže bez něj bych se se slzou v oku pravděpodobně i obešel.

SHRNUTÍ: Chci co nejlehčí notebook / netbook, klidně i s menší kvalitou šasi, ale s co nejlepší klávesnicí. Bez OS či s Trackpointem velká výhoda, ale ne podmínka.

Protože jsem několik dní prolézal různé katalogy a fóra, předpokládám, že mi doporučíte Thinkpad E120/E125, ale ten bych si rád nechal až jako záložní možnost.

Jsem vděčný každému, kdo dočetl až sem a předem děkuji za jakékoliv nápady a rady.

alfah4ns
guru

Příspěvekod alfah4ns » 04 lis 2011 11:34

pokud chceš něco spolehlivého se slušnou konstrukcí a dobrou klávesnicí, tak bude asi skutečně thinkpad E nej volba.
E120 nebo E320. 11 vs 13'.
E125 bych nebral, zacate není špatné v netboocích, ale proti sandy bridge se nechytá. A spotřebou na tom taky není líp, dá to tak 4-5hodin, což zvládnouhravě i notebooky s "dspělými" procesory jako tady:
http://lenovoshop.cz/lenovo-thinkpad-ed ... 48089.html
kazdy velky byk byl jednou tele
Latitude D630, C2D T7250, 3GB RAM, 14.1 WXGA+, Quadro 135m, Intel 520 60GB + Samsung 640GB/D-Bay, Win7pro 64bit, 9čl baterie, dock + LCD NEC 20WGX2 pro

Zpět na „Jaký vybrat notebook“