Potřebuji poradit s výběrem notebooku, asi dva měsíce si už vybírám notebook na Erasmus a váhám, který si vybrat. Buď se mi nelíbila obrazovka, klávesnice nebo touchpad (ale stejně budu mít ext. myš), proto raději budu jen hledět na obrazovku, na klávesnici si asi časem zvyknu, nebo když už tak si přitáhnu externí. Notebook bude na klasické věci - surfování, občasné hraní her a hlavně na tom budu ke konci semestru psát eseje. Poté, co si jej přitáhnu zpátky, tak jej budu nejspíše používat občas na přenášení a hraní her s kámoši/kamarádkama v multiplayeru.
Hlavní požadavek: Dobrý displej, který má spíše teplejší než chladnější barvy, ale protože bude nejspíše v mém pokoji, tak klidně beru i lesklý. Čím větší kontrast a "crispy" barvy, tím lépe.
Velikost: Ideálně 15" až 17" právě kvůli psaní, aby se tam vešlo hodně textu a taky na občasné hraní her.
Grafika: Líbila by se mi konfigurace s 540kou nebo podobně výkonnou kartou, spíše kvůli hrám jako je Magicka (a pár dalších relativně nových, hraju různé žánry).
Normálně hraju hry na 1280x1024 na 19" na desktopu. Myslíte, že 17" s 1600x900 by byla pro mně tudíž dobrá a sledovatelná? Nebo je lepší 15" se 720p?
Klávesnice: Popravdě řečeno, doma mám X7čku, která je perfektní. Teď zrovna píši z netbooku Acer Aspire One 752, která mi ze začátku strašně vadila, ale po dvou měsících to je ok a dokážu na tom psát. V obchodě mi K73E+K53e moc nesedly, hůře se mačkaly (spongy), zatímco Y570 byla zase moc "clicky" a moc lehce se mačkala. N53SV mi asi sedla nejvíce, ale ta zase na mě měla špatný displej, v porovnání s K53e vedle byl tmavější a nebyl až tak "barevný", a i když jsme to s technikem zkoušeli, tak to nešlo přenastavit. Takže celkové shrnutí - raději se nebudu na klávesnici ohlížet, protože si nejspíše na ní zvyknu, ale přeci jen by bylo lepší, kdyby měla velký enter a vedle něj ty tři tlačítka " ! ' . Potřebuji totiž apostrof na psaní v angličtině a jinde je mnohem horší s ním psát.
Co by jste mi doporučili? Y570 vypadá docela slušně a mělo to i dobrý zvuk při ozkoušení v obchodě a podle "sekce uživatelů Y570) je dobrý na hry a topení plus hlučnost větráku je dobrá. Také mě zaujala verze Z570 (a má hezčí design, ty černější šasi mi sednou více), absence 3.0 USB mě nevadí, i když by se to mohlo v budoucnu změnit.
Také mě pak zaujal uvedený Acer TravelMate 5760G, ale podle někoho tady na fóru se moc zahřívá při hrách a klávesnice je pak teplá. Možná by se mi i více líbil lesklý než matný displej (MacBook Pro ho má super, ale u Aceru mi nepřipadal až tak skvělý). Ale ty ostatní nejsou zmíněné jako nejlepší deal, jako třeba 5750G, který lesklý displej má (myslím). Nebo 7750, i když má slabší grafiku od ATI. (6650).
Zmíněný N53SV měl vůči K53e horší displej, nebyl až tak jasný a barevný (a mám pocit, že YM70 byla na úrovni K53e). Byl to vadný kus nebo je to normál? A sérii K je asi lepší vůbec nebrat, že ano? Ani nejsou v stickied threadu "Nejlepší notebooky dneška".
Shrnutí: Nejvíce by se mi líbil laptop, který má jasné, teplé barvy, má tichý větrák a moc se při hrách nezahřívá (nebo spíše v normálních mezích) a má obstojný zvuk. Uvažuji o Y570 (či jiném Lenovu) a nějakém Acerovi - třeba ten 5650g nebo 7750g. Popřípadě Asus (ale tam prý zase K není dobrá a N5 měla ten horší displej, zatímco N7 už je jen bez OS a taky může mít špatný displej). I když N7 by technicky taky šel. Ale prý hry na tom nevypadají tak dobře, protože Full HD neutáhne a musí se dát menší rozlišení, na druhou stranu není to nesmysl, když můžu stáhnout rozlišení a jet na 1600x900 jako u jiných 17" notebooků? Nebo se to projeví nějak právě protože to je FHD displej?
Pokud ale existuje i něco z jiné značky, co vyhovuje mým požadavkům, tak to uvítám.
EDIT: Myslíte, že u Y570 ta SSD verze je dobrá koupě? Je to jen o tisícovku více a prý to zrychluje chod. A je lepší si raději koupit NB teď, nebo počkat do ledna? Budou pak lepší či levnější verze? Odjíždím v druhém týdnu v lednu, tak zase ale aby se mi nestalo, že bude vyprodáno komplet.
Notebook na Erasmus do 20 tisíc, převážně na psaní a hry
No my to právě zkoušeli, v tom nastavení přes grafickou kartu to nešlo. Hýbali jsme se slidery, které byly nastaveny stejně jako u té K53e a ono nic. Nebo se to dělá přes něco jiného?
To SSD se nabízí jen v 32 GB verzi, takže se tam vejde nejspíše jen OS. Jinak si říkám, že možná to Lenovo není až tak dobrý nápad, když má šum v těch sluchátkách, které já budu tam nejspíše používat.
Co série K, je vážně tak špatná s tím zahříváním kabelu na napájení a samotného NB?
To SSD se nabízí jen v 32 GB verzi, takže se tam vejde nejspíše jen OS. Jinak si říkám, že možná to Lenovo není až tak dobrý nápad, když má šum v těch sluchátkách, které já budu tam nejspíše používat.
Co série K, je vážně tak špatná s tím zahříváním kabelu na napájení a samotného NB?
Na Alze v recenzích http://www.alza.cz/asus-k53sv-sx966v-hn ... tm#recenze a v CZC tady http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=99921 . Jinak spíše se mi nelíbí fakt, že mu často cvaká hdd, protože se parkují hlavičky a je potřeba nainstalovat widdle. I když vlastně tady píšou, že ten kabel pootočit jde, takže až taková tragédie není.
Co myslíte, brali by jste ho? Uvažuji o této K5ce a té sedmnátckové verzi, přeci jen nakonec se mi docela líbili v obchodě a prý to se zahříváním samotného laptopu není až tak hrozné. Lenovo se mi až tak designově nelíbí, kromě těch, co mají tmavé šasi, ale ty pak většinou nemají 540ku. A taky mě zaujal nový Acer, patnácka, ale má RAM běžící na 1066 Mhz, jak je na tom v porovnání s klasickou 1333 RAM?
Co myslíte, brali by jste ho? Uvažuji o této K5ce a té sedmnátckové verzi, přeci jen nakonec se mi docela líbili v obchodě a prý to se zahříváním samotného laptopu není až tak hrozné. Lenovo se mi až tak designově nelíbí, kromě těch, co mají tmavé šasi, ale ty pak většinou nemají 540ku. A taky mě zaujal nový Acer, patnácka, ale má RAM běžící na 1066 Mhz, jak je na tom v porovnání s klasickou 1333 RAM?
Zpět na „Jaký vybrat notebook“