mám takový pocit, že mi pomalu přestává stačit můj starší lenovo T61. (Myslím, že tomu budou 4 roky poku se nepletu). Sice sem měl dokoupenou záruku oprava do druhého dne, ale nebylo třeba jí ani jednou využít, tzn. bez jediného problém až na výměnu opotřebovaných baterií a koupení nového adaptéru. Možná by stačilo jenom kompletní reinstalace windows nebo dokoupení paměťi, ale i tak si zaslouží nahradit.
Účel: Určitě půjde o pracovní notebook, hlavně na programování, ukázku aplikací u klienta, možnost pracovat mimo domov. Jedná se hlavně o node.js + mongodb (server běžící pro testovací účely na virtuálním počítači - zde už můj starý ntb má trochu problémy), dále pak visual studio (vývoj v .net). Na to navazuje pro testovací účely MSSQL databáze. V malé míře java, ale ta je opravdu vzácně. Kancelářské aplikace jako word, excel, visio. Rád si čas od času zahraju nějakou hru (Caesar 3, Zeus: Master of olympus, Might and Magic 3), ale tohle mi utáhne integrovaná grafika bezproblému tady, takže na grafice nezáleží.
Cenová relace: Strop je 40 000,- Kč s DPH. Neplatí, že musím utratit vše. Jsem podnikající student (no student asi jen ve zkouškovém období a na povinných cvičeních

Použití: Notebook bude napojený určitě na dock stanici u mně na stole, kde mám větší monitory. Jak vyplývá z účelu, tak určitě programování, kontrola dat v databázích, spouštění virtuálního stroje(u) pro testování. Určitě na daný ntb musí jít koupit dock.
Mobilita: Notebook semnou bude cestovat v autě, tak 4x týdně. Výdrž na baterii bych řešil stylem, aby šla dokoupit záložní baterie. Beru si ntb i na dovolené a těch 14 hodin v letadle je taky příjemnějších, když je co dělat než když vám po 3 hodinách spadne baterka - tzn. určitě možnost dlouhé výdrže (byť při dokoupení baterie). Za normálních okolností by mělo stačit těch 5-6 hodin, rezerva vítána.
Kvalita konstrukce a spolehlivost: Určitě plánuji dokoupit záruku oprava do druhého dne se zárukou alespoň na 3 roky (4 roky vítány). Na nynějším ntb není až na pár skoro neznatelných škrábanců, ošoupaném trackpointu znát jeho stáří. Nechci riskovat, že mi náhodou spadne a budu mít notebook v čudu. Proto určitě chci kvalitní šasy a data co nejlépe zabezpečená. Upřímně, kdo z nás si dělá pravidelně zálohy.
Uhlopříčka: 14 (minimálně 1600x900) nebo 15 (optimálně 1920x1080)
Další požadavky: Stávající T61 je docela tichá a má výbornou klávesnici, tento standart bych rád zachoval. Trackpoint je také podmínkou.
Představa výkonu: Vzhledem k mým požadavkům půjde hlavně o procesor a paměť. 4GB je asi minimum, jenže je mi jasné, jak lehce se k němu lze přiblížit, takže není problém dokoupit další 4GB, aby byla záloha.
Kdybych to měl rozdělit do priorit: Odolnost a spolehlivost > Výkon / výdrž baterie > grafika.
Samozřejmě, že bych si za tu cenu mohl koupit levnější ntb + stolní počítač, jenže si nemyslím, že potřebný software není až takový žrout výkonu a navíc jsem líný si data přenášet. A ve dnech, kdy se mi nechce z postele nemám problém pracovat právě v posteli na ntb.
Tady jsou moji kandidáti:
Kandidát 1
15tka která splňuje rozlišení, výkon asi bude i do budoucna vysoce dostačující. Mám trošku strach, jak moc bude hřát. Možná je zbytečně moc silný na moje požadavky, ale zase tam budu mít hezkou rezervu, protože paměť se mnohdy zaplní a sám se tomu divím jak rychle.
Kandidát 2
Podobný jako předchozí případ.
Kandidát 3
Sice nemá i7, ale zase má ssd disk. Jenom si neumím představit, jak moc má ssd v kombinaci s klasickým diskem navrh a která vyrianta by byla rychlejší. Počítám, že ssd bude určitě odolnější proti poškození a ztrátě dat. Dá se k němu přistupovat úplně normálně nebo ne? Zase disk mi neodešel po 4 letech ve stávajícím kousku, aby to nebyl zbytečný luxus.
A poslední kandidát, kde zvažuji, pokud bych nevyužil ani ssd ani i7.
Kandidát 4
Případná paměť se dá dokoupit vždycky. Určitě se rád kouknu i na další značky, ale říkám si, že potom co všechno semnou stávající notebook vydržel, tak i další generace musí být odolná.
Snad sem na nic nezapomněl, případně doplním. Sice sem slyšel, že má tento rok vyjít iwy bridge a zase posunout notebooky trošku výš, jenže netuším kdy mají vyjít a pokud by neměli vyjít za měsíc či dva, tak asi nemá cenu čekat, bych čekal furt na něco nového. Notebook plánuji koupit koncem ledna nebo během února.
Děkuji všem za rady.