Výkonný, kvalitní NB

Jaký koupit notebook? ... vybrat ten nebo onen? ... to jsou časté dotazy mnoha lidí, kteří vybírají nový nebo použitý notebook ... zde se mohou vzájěmně radit
loutocky
občas něco napíše
Kontaktovat uživatele:

Výkonný, kvalitní NB

Příspěvekod loutocky » 23 led 2012 23:47

Zdravím,

jako každý jiný v této sekci bych chtěl poprosit o pomoc s výběrem notebooku. Nejspíše mě budete ale nenávidět, protože se jen tak s nějakým kouskem nespokojím. Teď k parametrům a využitím.

Nejvíce důležitá je částka, dejme tomu strop 35 tis. Jsem student (je to můj jediný počítač, desktop nemám), takže bych očekával mobilitu - 14", max 15,6" menší ani větší nechci. Teď jsem vlastníkem Aceru TimelineX 4820TG - odkaz. Jde ale na již 4 tou reklamaci a chci vrátit peníze (shořel CPU, vadný disk - neustálý bluescreen, displej se sám od sebe zesvětluje a nyní zase dost častý bluescreen)

Kritéria pro výběr:

Displej - 14" (pouze 1600x900), 15,6" (pouze 1600x900 nebo FULL HD), nejlépe lesklý, i když co jsem četl, více uživatelů volí matný z důvodu několika výhod na slunečním záření. Acer, který mám, má displej lesklý a na jeho barvy a svítivost s dobrým kontrastem si nemohu stěžovat. Prošlo mi rukami pár notebooku s matnými displeji, např. HP 4530s, dle mého názoru nedalo se na to dívat - obraz zašedlý, barvy skoro žádné.

Procesor - Nevím, zda využiji 4jádro, ale do budoucna, když bych měl mít tento notebook 2-3 roky, určitě by se nejspíše hodilo. Takže i7 2670QM nejlépe, pak je také zajímavé dvoujádro i7 na 2,8GHz. Ale dobře, možná bych nějakou solidní i5 (i když nerad) snesl.

Grafika - Z her jsem trochu vyrostl, ale občas mám dny, kdy bych si prostě nějakou novou "pařbu" zahrál (Mafia 2, možná nové NFS). NB bych připojoval prostřednictvím HDMI k FULL HD plasmě, toto rozhraní je ale již standard. Dále také pracuji ve photoshopu. Takže co se týče nejlépe nějakou GT540M a výše, z ATI např 6750? Těžko říct, vše pouze srovnávám z odkaz.

Paměti - Alespoň 4GB, ale to jen proto, že paměti se dají dokoupit. Nejlépe 6GB a více. A proč tolik? Acer má 6GB a nejednou se mi podařilo využít necelých 5GB - virtuální systém + práce bokem. A nechci mít problém s nedostatkem paměti na notebooku za 30 tis.

HDD - Nejlépe malé SSD na systém + alespoň 640GB disk. Pokud nebude SSD, tak alespoň výše uvedený 640GB disk s 7200 RPM.

A teď přichází to, co zamíchá kartami - nepůjdu do notebooku, který nemá psanou výdrž méně jak 5 hod, což je reálně okolo 4hod. Můj Acer mi vydrží 11hodin bez WiFi, s WiFi +-6hod. Ano není se čemu divit, mám tam 9 článkovou baterii. Zvykl jsem si do školy netahat adaptér, tudíž potřebuji alespoň 4 hodiny výdrže. Tento požadavek vede k důsledku, že NB musí mít přepínatelné grafické karty tak jako má můj Acer.

Ještě než dojdu k vytipovaným notebookům. Notebook budu používat na vše možné (fakulta aplikované informatiky). Programování C, C++, C#, například Microsoft Visual Studio na mé konfiguraci dost pokulhává a nevím proč. Používám i Photoshop, snažím se učit dělat webové stránky, loga a všemožné grafické ptákoviny - což je důvod proč chci NB s nadstandardním rozlišením. Ne nechci si kupovat externí monitor, jelikož jsem přes týden na privátě a na víkend doma, monitor vozit nebudu a kupovat si 2 je rozežranost. Dívat se na krásně prokreslený FULL HD displej s jemnou mřížkou mi opravdu nevadí. Občasné hraní jsem zmiňoval výše. Používám i virtuální systém (také jsem zmiňoval) debian GNU/Linux. Nepohrdal bych ani BlueRay mechanikou, ale to je to poslední, spokojím se i bez ní.

Než předvedu moje tipy, ještě bych se chtěl zeptat na pár rad. Kdo má zkušenosti s FULL HD displeji, zda Vám to nějak nekazí oči a nedívat se raději pak po rozlišení 1600x900? Něco jsem okoukal v prodejnách a opravdu se mi to FULL HD líbilo. Další věc co bych rád věděl. Měl jsem vyhlídlý NB Samsung NP700Z, bohužel se přestal prodávat a alza.cz měla poslední rozbalený kus, který předváděli zákazníkovi. Uváděli tam, že velikost disku je 640GB a strašně se chlubili vlastností, že má 8GB ExpressCache, do které se nahrávají nejčastěji používané programy, něco jako SSD. Dle mého názoru se to SSD nedá srovnávat, ale dobře, pomůže to k rychlejšímu načítání než HDD s 7200RPM? Stojí to za to?

Teď k tipům, měl jsem vyhlídlý ten Samsung NP700Z, bohužel se přestal prodávat a výrobce teď uvádí úplně stejný model jako novinku s označením 700Z. Stojí úplně stejně jako stál NP700Z s i7 2670-QM akorát má pouze i5, což mě štve, jelikož jsem zaváhal u alzy a teď ten s i7 za stejné peníze už není. Samsung 700Z. Recenze moc nejsou, vím, že Samsung má kvalitní LED TV, ale notebooky? Také jsem se díval na srovnání na YT s HP ENVY a Samsung díky matnému displeji byl absolutně bez barev, zašedlý. Na druhou stranu se mi strašně líbí, že displej je až do okrajů krytu víka. Kdyby měl tento Samsung i7 asi by u mě vyhrál.

Další tip: T520. Thinkpad vím, jsou kvalitní. Na jednu stranu má SSD, ale pouze slabší i5 s ještě slabší grafikou NVS 4200M, na které toho podle mě dost nerozjedu + mi jeho design přijde strašně ošklivý. Koupili byste si našlapané auto s výbavou a silným motorem, kdyby vypadalo jak Fiat Multipla? (:D)

Další tip: MSI. Tento notebook se mi po stránce HW líbí, ještě k němu dostanu XBOX (:-D). Ovšem jeho zpracování se mi zdá kosmické a dle mého názoru bych těžko snášel lesklý plast mezi klávesnicí. Ne nejsem ženská, ale když vidím ten upatlaný lesklý rám na mém Aceru, i když to čistím, co pak klávesnice? Navíc se mi zda celkem velký a na přenášení dosti těžký. Ale po stránce HW je to to, co požaduji.

Poslední tip: HP Pavilion dv6. Tento notebook je po stránce HW také skvělý, bohužel dle mého názoru výdrž nepřesáhne 3hod.

Prosím neukamenujte mne. Budu rád, když mi někdo vysvětlí, že některé moje požadavky jsou zbytečné, já pak z nich slevím, což bude mít za výsledek širší výběr notebooku, který mi bude vyhovovat. Za čem si ale stojím je to rozlišení a dlouhá výdrž na baterii, nejméně ty 4 hod. Nejlépe po stránce HW se mi líbí ten MSI, po stránce vzhledové 700Z (hliníkové tělo, krásně úzký a výkonný). Ano je to kopie Macbooku PRO, ale MacBook nechci ani vidět. Tak díky za rady.

Gendarme
píše často

Příspěvekod Gendarme » 24 led 2012 01:02

navzdory tomu, že na notebooku chceš hrát i hry .. bych byl za T520 třeba i v kombinaci se 4-jádrovou i7 (otázka je zda ho na programování dokážeš využít?).
Z požadavků jsem prostě pochopil, že hry nejsou zase nějakou moc velkou prioritou .. spíš bonusem. Ta NVS 4200M je docela slabá, ale hry typu COD (6) jsem na ní zkoušel a běhala v pohodě, ale ukázka náročné hry to zrovna není :-)
Dál na T520, budeš mít určitě nejkvalitnější, nejtrvanlivější konstrukci, tiché chlazení, dobrou klávesnici, výdrž na baterie ... podle mě to vyváží ten nedostatek v podobě grafiky ... ale to je otázka priorit, to si musíš rozmyslet sám.
Případně pokud chceš mobilitu na úkor ergonomie tak můžeš jít i do T420 http://www.alza.cz/lenovo-thinkpad-t420 ... 277133.htm
DELL Precision M4600|i7-2720QM|FirePro M5950|16GB|Intel ssd 320 120GB|FHD WLED|Logi.Perf.MX+Illuminated Key.|DELL U2311H
exNTB: Asus A8, Lenovo TP Z61m, DELL Precision M4400

loutocky
občas něco napíše
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod loutocky » 24 led 2012 01:16

Děkuji za odpověď. V programování na takové úrovni zase nejsem (paralelní programování), ale dost se mi stává, že prostě spustím zdrojový kód v prostředí, dejme tomu ve Visual studiu a strašně dlouho trvá kompilace a samotné spuštění vytvořeného programu. Upřímně, já opravdu pevně nevím, co je pro mě předností. Ale určitě by mě štvalo, když by na univerzitě přišel známý a řekl, hele vyšla nová hra, tady ji máš, zkus ji. A notebook za celkem vysokou sumu by s ní měl značné problémy. Z druhé strany je pravda, kvalita apod. vyhrává jasně ThinkPad. Byl bych rád i za nějaké další názory či tipy na úplně jiné notebooky, než jsem poslal. Díky

Jirrick
Moderátor
Moderátor

Příspěvekod Jirrick » 24 led 2012 02:09

Problémy s odezvou u současných počítačů (řekněme od nástupu Core 2 Duo) většinou nejsou způsobeny pomalým procesorem, nýbrž pomalým diskem (a to hlavně pomalým náhodným přístupem disku). Např to Visual Studio je dobrý příklad, protože takoá kompilace, ač se to nezdá, je na náhodný přístup velice náročná, protože tam se spojují dohromady kusy kódu z mnoha různých knihoven a pomocných souborů (precompiled headers nebo podobné blbosti). Jediný upgrade notebooku zrychlující běh sytému více než o epsilon je SSDčko, čtyřjádro může být sice fajn, ale v první řadě bych se díval po tom SSD.

Z toho, že tvůj (z toho jak jsem to pochopil) pracovní notebook nezvládne nejnovější hry bych si hlavu nedělal, protože dokud není hraní her tvým povoláním, tak je to zcela nepodstatné.

Ohledně monitorů, když už kupuješ notebook s rozpočtem 35 tisíc, tak mi koupení dvou monitorů dává paradoxně největší smysl. Sám mám doma i na koleji monitor a naprostá spokojenost. Hlavní důvod je pro mě ergonomie - jsem docela vysoký, mám trochu problém se zády a prostě potřebuju mít displej minimálně 20cm nad stolem, abych se nemusel tolik hrbit. S prací na samotném notebooku se to nedá srovnávat. Investice do dvou monitorů, dvou klávesnicí a dvou myší se může zdát přehnaná, ale je to zdaleka pro tvé zdraví neprospěšnější věc co můžeš udělat (zlášť když u počítače trávíš hodně času psaním kódu nebo webovek).

Díle jsem osobně zjistil, že pokud nepotřebuješ v notebooku nějaký přehnaný výkon (tedy buď silnou grafiku nebo čtyřjádro), tak se vyplatí jít do co nejmenšího notebooku. Pokud bys měl dva monitory, tak si klidně můžeš koupit nějakou lehkou 12ku a mít jak velice dobře přenosný notebook, tak po připojení monitoru, klávesnice a myši plnohodnotný počítač (co se ergonomie týče, výkon je samozřejmě nižší). Uvažuj i o této možnosti.
Lenovo X1 Carbon Touch

* Dodržujte prosím :arrow: PRAVIDLA tohoto fóra *

Was3k
guru
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Was3k » 24 led 2012 02:38

Já mám podobný názor jako Jirrick. Osobně bych koupil ThinkPad T420 s i7 a NVS4200m. Do něk bych dal SSD buď do mSATA nebo klasiku 2,5" + původní do šuplíku místo mechaniky. No a k tomu monitor, klávesnici a myš a časem třeba i dock. Problém je, že samotná T420 se pohybuje kolem 32.000,- takže by to chtělo buď ještě trochu přišetřit nebo upgrade časem. Ale zase bys měl opravdu luxusní pracovní nástroj.
lenovo ThinkPad T420i

loutocky
občas něco napíše
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod loutocky » 24 led 2012 09:39

Děkuji za odpovědi, myslel jsem si, že Vaše názory budou směřovat tímto směrem, protože ThinkPad, je ThinkPad.

A ještě, když se konkrétně zeptám na ten MSI? Co si myslíte o něm, kolik myslíte, že takový NB vydrží i když má 9 článk. baterii? Má přepínatelné grafiky? Díky

Python.P
Moderátor
Moderátor

Příspěvekod Python.P » 24 led 2012 10:15

promiň, ale celý ten román jsem nečetl, ale v případě že chceš pracovat, chceš tichý a kvalitní stroj :arrow: ThinkPad, tady néni o čem pochybovat, MSi na tohle nebrat. mít je doma na stole jen na hry pak ano, ale v tom případě můžeš mít PC

baterie? jednoduché kapacita baterie ( Wh) / spotřebou (W) počítej cca 15 = výdrž (h)
X301 - "WKS"
T42p - Old-school gaming machine... (not moded yet)
past: X220,T420,T400,X60,X31....

Zpět na „Jaký vybrat notebook“