Notebook - práce (foto, video) - do 15tis.
Notebook - práce (foto, video) - do 15tis.
Dobrý den,
chtěla bych požádat o radu při výběru nového notebooku.
Potřebuji noťas na doma pro běžné uživatelské práce, plus práce s fotografiemi a videem. Před časem jsem si pořídila nový foťák Canon E550 (18 Mpx, full HD) a na starém notebooku mám problém se zpracováním videa. Navzdory tomu, že nehraju hry se asi neubráním podobné výbavě, která něco stojí..., max. bych se posunula k hranici 20 tis., kdyby to za to stálo.
Jsem IT amatér, tak se předem všem odborníkům omlouvám za svůj laický přístup.
Display 15-17´ (nejsem rozhodnutá zda lesklý či matný)
Značka není důležitá
Přenášení minimální (po bytě)
Případně doplním další info.
Za rady předem děkuji.
PS: V GIGA Computru mě ukecávali na:
http://www.gigacomputer.cz/cs/zbozi/238 ... 15fmb.html
Nevím, jestli už to není zbytečně "nadupané", zda bych ty funkce vůbec využila...
chtěla bych požádat o radu při výběru nového notebooku.
Potřebuji noťas na doma pro běžné uživatelské práce, plus práce s fotografiemi a videem. Před časem jsem si pořídila nový foťák Canon E550 (18 Mpx, full HD) a na starém notebooku mám problém se zpracováním videa. Navzdory tomu, že nehraju hry se asi neubráním podobné výbavě, která něco stojí..., max. bych se posunula k hranici 20 tis., kdyby to za to stálo.
Jsem IT amatér, tak se předem všem odborníkům omlouvám za svůj laický přístup.
Display 15-17´ (nejsem rozhodnutá zda lesklý či matný)
Značka není důležitá
Přenášení minimální (po bytě)
Případně doplním další info.
Za rady předem děkuji.
PS: V GIGA Computru mě ukecávali na:
http://www.gigacomputer.cz/cs/zbozi/238 ... 15fmb.html
Nevím, jestli už to není zbytečně "nadupané", zda bych ty funkce vůbec využila...
- Chlebovnik
- guru
1. Pokud nehodláte přenášet, tak zvažte PC. Odmění se vám několikanásobně vyšším výkonem a pohodlím za stejnou cenu jako notebook. V posteli nebo na pohovce stejně asi stříhat nebudete.
2. Z Gigacomputeru bych nic nechtěl ani zadarmo.
2. Z Gigacomputeru bych nic nechtěl ani zadarmo.
• Aspire V3-571G | 15.6" FHD IPS | i5-3230M | nVidia GT 640M | 8 GB RAM | Intel 80 GB SSD + 1 TB HDD
ASUS VX239H | SteelSeries 6Gv2 | Logitech MX518 | Tesoro Aegis X4 | Zalman NC2000
• ThinkPad T61p
ASUS VX239H | SteelSeries 6Gv2 | Logitech MX518 | Tesoro Aegis X4 | Zalman NC2000
• ThinkPad T61p
Nemluvě o tom, že na úrpravu fotek a videa to chce mít alespoň trochu pořádný displej, což žádný notebook za 15-20k nesplní, takže externí monitor (např. http://lcd-monitory.heureka.cz/lg-ips231p/ ) by stejně měl být součástí nákupu.
- Chlebovnik
- guru
Tak u videa na neprofesionální úrovni bych ty barvy zas až tak nehrotil. U fotek určených k tisku je to samozřejmě něco jiného.
• Aspire V3-571G | 15.6" FHD IPS | i5-3230M | nVidia GT 640M | 8 GB RAM | Intel 80 GB SSD + 1 TB HDD
• ThinkPad T61p
• ThinkPad T61p
Stolní PC máme (je to také stařeček). Když to zjednoduším, tak "PC nemám kam dát". Určitě to tedy bude nový notebook.
Jen opravdu nevím jak se v té široké nabídce zorientovat... Od známého mám doporučené nějaké parametry,jako min. 4 GB RAM a dobrou grafickou kartu, já osobně bych uvítala i podsvícenou klávesnici, často pracuji večer "vleže", když se zbytek family kouká na telku...
Co se týče displaye nejsem až tak náročná, nepotřebuji mít to nejlepší.
Jen opravdu nevím jak se v té široké nabídce zorientovat... Od známého mám doporučené nějaké parametry,jako min. 4 GB RAM a dobrou grafickou kartu, já osobně bych uvítala i podsvícenou klávesnici, často pracuji večer "vleže", když se zbytek family kouká na telku...
Co se týče displaye nejsem až tak náročná, nepotřebuji mít to nejlepší.
Pravda, u obyčejného video nemá moc smysl řešit barvy (tam se při střihu hlavně využije velké rezlišení displeje), ale já jsem to pochopil tak, že to má být stroj na úpravu fotek a videa (v původním příspěvku v tomto pořádí). Přičemž pokud si už někdo koupí relativně slušný foťák, tak zabít fotky úpravou na nějakém podprůměrném notebookovém displeji mi přijde jak vyhození toho foťáku z okna...
- Chlebovnik
- guru
Sorry, ale "BOŽE TO JSOU PINDY..."
"PC nemám kam dát" = radši budu "pracovat" na pohovce, hrbit se nad prťavým 17" displayem a ťukat na maličké klávesnici a působit si karpály na touchpadu. Makes perfect sense.
Co potřebujete pro úpravu videa potřebujete:
1. Minimálně jeden Full HD monitor
2. Čtyřjádrový procesor
3. Minimálně 2 rychlé pevné disky
4. Dostatek paměti RAM (6-8GB)
Výkonná grafická karta není potřebná, je málo programů co ji při enkódování dokáže využít a na výslednou kvalitu videa má nulový vliv.

"PC nemám kam dát" = radši budu "pracovat" na pohovce, hrbit se nad prťavým 17" displayem a ťukat na maličké klávesnici a působit si karpály na touchpadu. Makes perfect sense.
Co potřebujete pro úpravu videa potřebujete:
1. Minimálně jeden Full HD monitor
2. Čtyřjádrový procesor
3. Minimálně 2 rychlé pevné disky
4. Dostatek paměti RAM (6-8GB)
Výkonná grafická karta není potřebná, je málo programů co ji při enkódování dokáže využít a na výslednou kvalitu videa má nulový vliv.
• ThinkPad T61p
• ThinkPad T61p
Ano, Chlebovník to uhodil přesně na hlavičku. Toto jsou paramatry skutečně potřebné pro střih videa a takové žádný (doporučitelný) notebook v této cenové hladině nemá.
Jen pár dodatků: Ty disky nemusí být ani nějak závratně rychlé, hlavně ať jsou dva (z jednoho se čte, na druhý se zapisuje).
Navrhovaný displej rozhodně mezi nejlepší nepatří...
Jen pár dodatků: Ty disky nemusí být ani nějak závratně rychlé, hlavně ať jsou dva (z jednoho se čte, na druhý se zapisuje).
Navrhovaný displej rozhodně mezi nejlepší nepatří...
- Chlebovnik
- guru
Prosím, neberte můj předešlý příspěvek v žádném případě jako nějaký útok, ale pokud to s tou úpravou Full HD videa myslíte aspoň trošičku vážně, tak nemá valného smyslu uvažovat nad notebookem, navíc v cenové relaci 15-20k a "práci" na pohovce.
• ThinkPad T61p
• ThinkPad T61p
Jak jsem v úvodu napsala, jedná se o notebook pro běžné domácí použití. Zpracování videa je pro mě okrajová záležitost a především jak jsem uvedla na amatérské úrovni. Nemyslím si tedy, že bych potřebovala noťas za 40 tis..
to Chlebovník: Trochu jsem se bála lézt mezi odborníky a přestože jsem na to v úvodu upozornila, nemýlila jsem se..., mohl byste si, prosím, ty "PINDY" odpustit? Jsem těhotná a trochu přecitlivělá. Děkuji.
to Chlebovník: Trochu jsem se bála lézt mezi odborníky a přestože jsem na to v úvodu upozornila, nemýlila jsem se..., mohl byste si, prosím, ty "PINDY" odpustit? Jsem těhotná a trochu přecitlivělá. Děkuji.
Tak tady došlo k docela zásadnímu nedorozumění...
Nikdo nenavrhoval notebook za 40 tisíc, nikdo se nebavil o profesionální úrovni.
Zpracování videa, pokud by to mělo být častěji než řádově jednou měšíčně, má poměrně specifické nároky a ty jsme se snažili zohlednit. Na běžném multimediálním notebooku v dané cenové rovině to zcela určitě půjde provozovat, ale myslím, že časem narazíte na omezení, které tady zniňujeme (např. potřeba dvou disků, většího monitoru,...). Notebooky dokáží počítače velkou měrou zastoupit (např. v kancelářské práci), ale zrovna to video prostě není jejich parketa...
S trochou námahy by se dalo např. vymyslet řešení v podobě nového stolního PC (mimo jiné na stříhání) a k tomu malého notebooku na tahání po bytě.
Nikdo nenavrhoval notebook za 40 tisíc, nikdo se nebavil o profesionální úrovni.
Zpracování videa, pokud by to mělo být častěji než řádově jednou měšíčně, má poměrně specifické nároky a ty jsme se snažili zohlednit. Na běžném multimediálním notebooku v dané cenové rovině to zcela určitě půjde provozovat, ale myslím, že časem narazíte na omezení, které tady zniňujeme (např. potřeba dvou disků, většího monitoru,...). Notebooky dokáží počítače velkou měrou zastoupit (např. v kancelářské práci), ale zrovna to video prostě není jejich parketa...
S trochou námahy by se dalo např. vymyslet řešení v podobě nového stolního PC (mimo jiné na stříhání) a k tomu malého notebooku na tahání po bytě.
Ten ne (má už staré vnitřnosti) a z GC už rozhodně ne (problémy se zárukou atd.).
Například Asus N53Sv http://notebooky.heureka.cz/asus-n53sv-s1803v/ , pokud k němu dokoupíte externí disk tak jakž. takž budete moc i stříhat...
Například Asus N53Sv http://notebooky.heureka.cz/asus-n53sv-s1803v/ , pokud k němu dokoupíte externí disk tak jakž. takž budete moc i stříhat...
Zpět na „Jaký vybrat notebook“