Acer Aspire - 5742G vypínání při grafické zátěži

notebooky Acer (Aspire, TravelMate) a vše kolem
Zaaron
občas něco napíše

Acer Aspire - 5742G vypínání při grafické zátěži

Příspěvekod Zaaron » 25 dub 2012 10:04

Zdravím všechny.

Našla by se prosím nějaká dobrá duše a poradila mi s následujícím problémem?

Zhruba před necelým rokem jsem si pořídil notebook Acer Aspire 5552G. Všechno šlapalo jako na drátkách. Pořizoval jsem si ho i kvůli hrám, protože má silnější grafiku a výkon taky není špatnej, ALE stalo se mi, že se při hře uplně vypnul. Ne, že by se restartoval, prostě se vypnul. Postřehl jsem, že procesor začal topit více. U bratrova Aspiru 5742G se asi po dvou měsících začalo dít to samé. Ve správci úloh jsem objevil slušné výkyvy ve výkonu, když jsem shodil hru na lištu a procesor se tím pádem trochu zklidnil. =) Je pravda, že jsem si stáhl nějaký software, takže jsem si spolu s tim mohl stáhnout i nějaký virus, ale antivirus mám Norton 360, což je docela slušnej program.

Pokud byste někdo věděl, jak mi pomoci, napište prosím. Přijde mi blbost dávat to na reklamaci, protože nějak cítím, že by to šlo vyřešit i jinak. Předem děkuji.

roman2277
Moderátor
Moderátor

Příspěvekod roman2277 » 25 dub 2012 10:17

Především si zjisti teploty.
Lenovo Legion 9,Lenovo Legion Slim 7,Ipad PRO M1,Naim Uniti Atom,Dali Epicon 6,LG OLED TV
World Leader in horde at map Azura(statistics) in Gears of War 3

Zaaron
občas něco napíše

Teploty

Příspěvekod Zaaron » 25 dub 2012 11:00

Takže, skrze prográmek SpeedFan 4.46 jsem zjistil, že teploty jsou následující:

Bez větší zátěže, tj. píšu zprávu a mám zapnutý SpeedFan je:

GPU: mezi 50-55 stupni
HD0: stálých 37
Core0: to samé co GPU 50 - 55
Core1: taky jako GPU 50 - 55

Jako u všeho mám zobrazený symboly plamínků krom toho HDčka.

OK zapínám World of Warcraft.

Taak, jsem docela překvapen, protože to navýšení nebylo nikterak velký cca deset stupňů u těch jáder a GPUČka, HD v normě Prostě tak do těch 65 se to dostane. A

Jak tak na to koukám tak ten SpeedFan není tak špatnej. Zkusim to skrze to trochu shodit ty teploty, protože ty znamení plamínků mě znervózňujou =)

Zaaron
občas něco napíše

Teploty

Příspěvekod Zaaron » 25 dub 2012 11:09

No a po delší době mi to vyskočí do těch 77 stupňů, což si myslim, že už je docela dost. A ta křivka taky skáče jak na horský dráze. Hra jde v pohodě, hlaďounce bez záseků, takže v grafice problém nebude.

Zaaron
občas něco napíše

GPU 84!

Příspěvekod Zaaron » 25 dub 2012 11:17

Maximálka u GPU 84 stupňů, pomoooc =D

michalko58

Příspěvekod michalko58 » 25 dub 2012 12:22

To vobec nie su teploty, pri ktorych by sa mal notebook vypinat. Tych 84 stupnov musi grafika zvladat ako nic.

Zaaron
občas něco napíše

Tak dobře

Příspěvekod Zaaron » 25 dub 2012 12:33

Jasan, díky za odpověď. Pokud by to měla ta grafika zvládat, tak pak to bude v něčem jiném. Akorát jsem zaznamenal, že vždycky když zapnu něco graficky náročnějšího, tak větrák začne o docela dost víc hlučet než předtim. No nic, zkusim to nějak jinak vyřešit. Teď aspoň už trochu vim, na čem jsem. Ještě jednou díky. ;-)

michalko58

Příspěvekod michalko58 » 25 dub 2012 12:59

To, ze sa vetrak pri zatazeni viacej roztoci je jasne, notebook sa potrebuje viac chladit. Nenapisal si ako dlho uz notebook vlastnis, tak je celkom mozne, ze mas chladenie zanesene pachom a je teda menej ucinne.

Zaaron
občas něco napíše

To je možné

Příspěvekod Zaaron » 25 dub 2012 13:51

No tak toho aspire 5552G mám cca rok a půl a pak novější akorát s lepším procesorem, 5742G, jinak je uplně stejnej a mám ho tak necelýho půl roku a oba notebooky mají prostě stejný problém. Jako to zanešení prachem je taky možnost. Asi se na to mrknu a zkusim to vyčistit, uvidim jak to půjde potom. ;-) Taky jsem přemejšlel nad tim, že bych mohl mít aktivovanej nějakej program, o kterým nevim, že je aktivní a může mi to prostě přetěžovat, popřípadě by to mohl být i virus.

mpwcz
občas něco napíše

Příspěvekod mpwcz » 28 dub 2012 23:43

Ahoj u meho aspire 5820TG ten samej problem. Dal jsem ho na reklamaci a psali ze menili zakladni desku,ventylator a chladic. Tak doufej ze mas zaneseny jen chlazení

Zpět na „notebooky Acer“