MyEgo.cz píše:Trošku objektivity: 1600 x 900 při 14" má ppi 131, 1400 x 900 cca 118. Člověk by musel být hodně velký slepec, aby mu vadilo 118 -> 131 ppi, ale neocenil přitom 160x900 pixelů navíc..
Problematika očí je trochu komplikovanější. Obecně platí, že hi-dpi displeje často vyhovují lidem s krátkozrakostí. Takže to zdaleka není závislé jen na "slepotě".
Sám bych si třeba 131dpi displej nevybral. Ani tento, ani ten zmíněný 1680x1050 15,4"
(kecy o pokrytectví a podobné ubohosti si prosím pro příště odpustit...). Vůbec totiž nejde o to, že je to "jen" o 11% větší hustota bodů. Jde o to, že každý má nějakou hranici, za kterou už mu to nevyhovuje. Pro mě je těch 118 dpi možná lehce za hranicí, ale nemám s tím ještě problém. Podobně nemám problém s 1600x900 na 15,6", což je +- stejně. S každým dalším bodem dpi už se mi výrazně zkracuje doba, než začnu cítit únavu očí (pro matematiky: závislost únava-dpi není lineární). Není to tak, že bych vyšší nepřečetl. Pracoval jsem například týdny s 1920x1080 na 13,0" a zvládlo se to. Jde jen o to, že nebudu mít náladu do toho koukat někde v letadle 5 hodin a stejně tak nebudu mít náladu do toho koukat večer za umělého osvětlení.
Jestli si někdo myslí, že na 14" není poznat rozdíl velikosti bodů 1440x900 a 1600x900, je úplně vedle.
Průzkumy výrobců (bohužel/bohudík) ukazují, že více je těch lidí jako já. Řada běžných lidí si dokonce stěžuje i na 1600x900 na 15,6" a dožadují se dpi jako u stolních LCD. Taková je realita. Není to tak dávno, co jsem se bavil s vysoce postaveným člověkem z jedné firmy, a bylo mi vysvětleno, že zkoušeli nabízet své notebooky v konfiguraci s vyšším rozlišením za velmi podobnou cenu jako ty s nižším rozlišením a stejně byl zájem malý.
Není vůbec náhoda, že někteří výrobci už notebooky s vyšším rozlišením ani nenabízí. Je to jen odpověď nabídky na poptávku trhu. Kdyby na světě všichni chtěli hi-dpi displeje, můžete se vsadit, že je bude mít každý notebook.
--
Ad 14" 1680x1050 - to se dělalo? Takový displej jsem nikdy v ničem nerecenzoval.
MyEgo.cz píše:Samozřejmě, ještě raději bych viděl 1680x1050 S-IPS. A klidně bych si za takový displej zaplatil 10.000 Kč navíc. A myslím, že takových lidí je dost. Úplně nerozumím tomu, proč se toho nechopí nějaký aftermarket výrobce, když už ne Lenovo.
Tomu se vůbec nedivím. Ten trh je pro něco takového pořád strašně malý, aby to pro nějakého výrobce bylo ekonomicky zajímavé.