Už se nějakou dobu poohlížím po nástupci T61, kterému již před cca půl rokem skončila max. prodloužená záruka. Přeci jen bych raději nějakou jistotu, vzhledem k pracovnímu užití. Rád bych zůstal u Lenovo ThinkPad, jsem max. spokojen. Po užívání T61 jako dlouhodobý pracovní notebook vím, že výkon je zcela dostačující i u současné T61 (až na nedostatek paměti, pevný disk jehož rychlost už není kdovíjaká a Windows Vista - vše se dá dořešit upgrady, ale s rizikem pracovního provozu bez záruky a jistoty - tedy bez NBD). Samozřejmě výkon navíc se vždy hodí, ale většinou programuji v Eclipse a testuji v prohlížečích - internetové aplikace.
Rozhodl jsem se počkat na novou řadu ThinkPad, ale při současných zprávách o nové klávesnici jsem se trochu zhrozil - po dlouholetých zkušenostech je to pro mě jedna z nejzásadnějších věcí na mém ThinkPadu - klávesnice je božská a práce je na ní příjemná a hlavně rychlá. Máte někdo zkušenost s novou klávesnicí, kterou bohužel narvou asi i do T430? Její omezení (méně tlačítek, jiný layout, jiný povrch) pro mě jako pro programátora může být dosti zásadní - nutnost používat více funkčních aj. tlačítek pro zajištění funkce té či oné klávesy, jiný layout atd. Nepochopím podobné změny v business class, především u klávesnice ThinkPad, kterou všichni dlouhodobě vynášejí do nebes

(kdybych chtěl Mac, tak si ho koupím a nehledám jeho černou napodobeninu - aspoň tak na mě nový ThinkPad působí) začínám tedy přemýšlet, zda raději nekoupit rychle zbylý kus T420
http://www.czc.cz/lenovo-thinkpad-t420- ... 23/produkt než čekat na T430 či dokonce T440 a modlit se, aby se nová klávesnice neosvědčila a Lenovo se vrátilo ke staré (i když na 99% nepředpokládám, že by takový horký brambor spolkli a uznali tím, že to byla chyba - jsem si téměř jistý, že to chyba je a bude, samozřejmě ukáže až čas, ale layout současné klávesnice ThinkPad je nenahraditelný - to co vidím u Edge a má být asi i u T je děs a hrůza

).
Na T430 jsem čekal kvůli Ivy Bridge, lepšímu hardware vybavení, USB3.0, delší provoz na baterie, snad i lepší displej (asi nehrozí

) a případné volbě SSD varianty, která už u T420 není běžně dostupná (verzi S nechci, je pro mě spíše omezením než přínosem). Také jsem zvažoval, že počkám až na Windows 8 pro možnost vývoje nových aplikací pro tento OS - kupovat OS "navíc" mimo NTB mi přijde vcelku zbytečné a chtěl jsem se tomuto kroku vyhnout.