Výměna Ralink RT3090

Veškerý hardware pro notebooky. CPU, RAM, HDD, CD, DVD, WiFi, Bluetooth, LCD ...
vincenzox
občas něco napíše

Výměna Ralink RT3090

Příspěvekod vincenzox » 02 zář 2012 22:43

Vlastním notebook HP ProBook 4520s s wifi/bluetooth adaptérem Ralink RT3090, který dosahuje max. 150 Mb/s. Potřeboval bych tedy poradit s výběrem jiného adaptéru pro rychlost 300 Mb/s do slotu half mini pci express card, který by spolupracoval s wifi routerem TP-LINK WR-842ND.

Napadlo mne jestli je tato možnost vůbec možná, jelikož co jsem tak zjistil, tak jak routery, tak i síťovky do desktopu umožňující rychlost 300 Mb/s, jsem viděl pouze se dvěma anténama a zde v notebooku mám jednu anténu na wifi a druhou na bluetooth. Šlo by např. použít anténu na bluetooth jako druhou pro wifi, jelikož bluetooth vůbec nepotřebuji.

Díky za rady.

michalko58

Příspěvekod michalko58 » 03 zář 2012 12:17

Tak tato karta sama o sebe viac ako 150Mbps nezvlada. Na 300Mbps potrebujes samozrejme 2 anteny a taktiez kartu s podporou MIMO, ktora tuto rychlost podporuje (za seba mozem odporucit Intel 6230AGN - aj s BT alebo 6200AGN - bez BT, obe podporuju aj 5GHz 802.11 a/n). Ak uz v notebooku mas 2 anteny (uz v starych Aceroch byvali dve anteny aj pri 802.11g pre lepsi prijem), tak ti staci vymenit iba kartu. Ak mas antenu iba jednu, tak na eBay (a urcite aj inde) sa daju kupit aj anteny do notebooku, avsak vtedy ho treba rozobrat, aby si ju mohol niekam umiestnit.

Antena pre Bluetooth byva vacsinou uz priamo na karte, takze tvoj notebook uz asi ma dve anteny pre WiFi.

Co sa tyka kompatibility karty a notebooku (v Aceri funguju vacsinou vsetky ale HP, Lenovo a Dell maju/mali kedysi potrebu certifikovanych kariet pre dane znacky), tak tu najlepsie zistis ak najdes zoznam konfiguracii daneho modelu (mal by byt na stranke vyrobcu), alebo skus napisat na ich podporu. :wink:

vincenzox
občas něco napíše

Příspěvekod vincenzox » 31 říj 2012 13:42

Tak jsem si koupil wifi kartu Intel Centrino Wireless-N 2230 a posléze jsem zjistil, že není kompatibilní s mým notebookem. Je to dáno tzv. whitelistem, který je v BIOSU notebooků HP. Nainstaloval jsem tedy nejnovější BIOS F.21 z června 2012, ale podpora nejnovější řady wifi karet od Intelu tam stále není. Měl bych tedy dotaz, jestli má někdo zkušenosti s odstraněním whitelistu z BIOSU, který omezuje podporované wifi moduly. Díky za rady ;)

Zpět na „Hardware“