NB s 4jádrem,eSATA,FireWire a bez dGPU - neřešitelný problém
NB s 4jádrem,eSATA,FireWire a bez dGPU - neřešitelný problém
Zdravím všechny uživatele fóra s prosbou o pomoc s výběrem nového laptopu, který se stal v současné době a záplavě super-hyper-ultra booků neřešitelným problémem.
Mé požadavky jsou následující:
-CPU QuadCore i7 Ivy Bridge,
-display min. 1600x900px, samozřejmě matný, IPS by potěšilo ale není podmínkou,
-bez dedikované GPU,
-porty IEEE1394 Firewire, nebo eSATA, nejraději obojí,
-ExpressCard Slot,
-pokud možno mSATA port,
-hmotnost do 2,5kg, standardní rozměry
Budu rád za jakýkoliv cenný tip, doporučení či postřeh.
Zde je takový malý přehled na co jsem zatím přišel po obhlídce trhu:
Prakticky jediným, mi známým modelem, jenž splňuje mé požadavky je Dell Precision M4700. Máte někdo zkušenosti s jeho koupí v ČR? Na amerických stránkách DELLu mě moje vysněná konfigurace vyšla na přijatelných 1700$, i když nabídli hned ze startu slevu 850$. A nezjišťoval jsem, jestli je to jen nějaká časově omezená akce, či to takhle dávají každému. Samozřejmě chápu vyšší cenu v ČR, ale cenu co píše autor v téhle recenzi mi přijde jako naprostý úlet. Bohužel nelze objednat verzi bez GPU, takže to znamená tahat obludně obrovský síťový adaptér…
Celkem hezky taky vypadá HP EliteBook 8470w, jenže co jsem se dočetl, tak prý nemá mSATA a také což je důležitější, nemá přepínatelné grafiky. Je vybaven ATI FirePRO M2000, což je úplný nesmysl, GPU nedisponuje žádným výkonem navíc oproti Intel HD4000, pouze má certifikované ovladače. Bohužel se mi nepodařilo ověřit, jestli skutečně GPU nejdou přepínat.
Podobný EliteBook 8470p, bez GPU jsem bohužel v konfiguraci s 4jádrem v ČR bohužel neviděl.
Taky jsem někde na zahraničním fóru četl, že EliteBooky mají problémy s přehříváním.
Dále tu máme Lenova T530, kde je FireWire jen u některých verzí, které se v ČR pro jistotu asi nedají pořídit.
W530 je sice zajímavá, nemá eSATA a opět má obludně veliký síťový adaptér.
Ze T430 řady připadá ke zvážení jedině model s, který má ThunderBolt a tak by se jím snad dal nahradit přes redukci FireWire. Nechápu proč taková možnost není i u T430/T530 a W530, kde by ThunderBolt byl více užitečnější než ve Slim verzi.
Ještě jednou předem děkuji za Vaše odpovědi.
Mé požadavky jsou následující:
-CPU QuadCore i7 Ivy Bridge,
-display min. 1600x900px, samozřejmě matný, IPS by potěšilo ale není podmínkou,
-bez dedikované GPU,
-porty IEEE1394 Firewire, nebo eSATA, nejraději obojí,
-ExpressCard Slot,
-pokud možno mSATA port,
-hmotnost do 2,5kg, standardní rozměry
Budu rád za jakýkoliv cenný tip, doporučení či postřeh.
Zde je takový malý přehled na co jsem zatím přišel po obhlídce trhu:
Prakticky jediným, mi známým modelem, jenž splňuje mé požadavky je Dell Precision M4700. Máte někdo zkušenosti s jeho koupí v ČR? Na amerických stránkách DELLu mě moje vysněná konfigurace vyšla na přijatelných 1700$, i když nabídli hned ze startu slevu 850$. A nezjišťoval jsem, jestli je to jen nějaká časově omezená akce, či to takhle dávají každému. Samozřejmě chápu vyšší cenu v ČR, ale cenu co píše autor v téhle recenzi mi přijde jako naprostý úlet. Bohužel nelze objednat verzi bez GPU, takže to znamená tahat obludně obrovský síťový adaptér…
Celkem hezky taky vypadá HP EliteBook 8470w, jenže co jsem se dočetl, tak prý nemá mSATA a také což je důležitější, nemá přepínatelné grafiky. Je vybaven ATI FirePRO M2000, což je úplný nesmysl, GPU nedisponuje žádným výkonem navíc oproti Intel HD4000, pouze má certifikované ovladače. Bohužel se mi nepodařilo ověřit, jestli skutečně GPU nejdou přepínat.
Podobný EliteBook 8470p, bez GPU jsem bohužel v konfiguraci s 4jádrem v ČR bohužel neviděl.
Taky jsem někde na zahraničním fóru četl, že EliteBooky mají problémy s přehříváním.
Dále tu máme Lenova T530, kde je FireWire jen u některých verzí, které se v ČR pro jistotu asi nedají pořídit.
W530 je sice zajímavá, nemá eSATA a opět má obludně veliký síťový adaptér.
Ze T430 řady připadá ke zvážení jedině model s, který má ThunderBolt a tak by se jím snad dal nahradit přes redukci FireWire. Nechápu proč taková možnost není i u T430/T530 a W530, kde by ThunderBolt byl více užitečnější než ve Slim verzi.
Ještě jednou předem děkuji za Vaše odpovědi.
Fujitsu Lifebook E751
orgasmic: Bohužel, kromě toho, že je to dualcore je navíc procesor architektury Sandy Bridge, což už asi dneska nemá smysl kupovat.
Ano, pravda je, že budu muset asi udělat nějaký kompromis.
Jestli musíte vědět co všechno budu na tom quadcore dělat tak tedy: potřebuji využívat virtualizaci, běžně okolo 3 a více virtuálních strojů. FireWire zase používám v mojem druhém zaměstnání, kdy potřebuju připojovat extrerní AD/DA převodníky a eSATA externí HDD. Jo a taky občas potřebuji přípojit přes ExpressCard PCIe expanzní rack od Magmy.
Přemýšlel jsem koupit laptop postavený na zakázku, ale jak to tak vypadá velké firmy (Dell, HP, Lenovo) to u nás stále nenabízejí. I když mám pocit, že jednu dobu tak 2 roky nazpět tuto možnost nabízel za tučný příplatek DELL. Máte s tím někdo u nás v ČR zkušenosti?
Ano, pravda je, že budu muset asi udělat nějaký kompromis.
Jestli musíte vědět co všechno budu na tom quadcore dělat tak tedy: potřebuji využívat virtualizaci, běžně okolo 3 a více virtuálních strojů. FireWire zase používám v mojem druhém zaměstnání, kdy potřebuju připojovat extrerní AD/DA převodníky a eSATA externí HDD. Jo a taky občas potřebuji přípojit přes ExpressCard PCIe expanzní rack od Magmy.
Přemýšlel jsem koupit laptop postavený na zakázku, ale jak to tak vypadá velké firmy (Dell, HP, Lenovo) to u nás stále nenabízejí. I když mám pocit, že jednu dobu tak 2 roky nazpět tuto možnost nabízel za tučný příplatek DELL. Máte s tím někdo u nás v ČR zkušenosti?
Tento problem (4 jadro Ivy Bridge + Intel HD grafika) som riesil aj ja s Lenovom. Potrebovali sme do firmy prave taketo Lenovo T530ky, pre nas ako velkoodberatelov nam umoznili spravit si customizovane konfiguracie, ale bohuzial Lenovo ma taku blbu zasadu, ze ak chces T530ku s Ivy Bridge i7 3610QM, tak ju musis mat s Nvidia NVS 5400M, co znamena obrovsky 135W adapter. Ked chces iba Intel HD 4000 grafiku a 90W adapter, tak mozes mat maximalne dvojjadrovu i7 3520M.
Neviem kto tieto pravidla vymysla, ale asi niekto mudry na marketingovom oddeleni, pretoze i7 3610QM + Intel HD 4000 by 90W adapter v pohode utiahol, ked utiahne dvojjadra + NVS 5400M ...
A okrem toho vsetci vieme, ako sa T530ky s NVS 5400M prehrievaju...
Neviem kto tieto pravidla vymysla, ale asi niekto mudry na marketingovom oddeleni, pretoze i7 3610QM + Intel HD 4000 by 90W adapter v pohode utiahol, ked utiahne dvojjadra + NVS 5400M ...
A okrem toho vsetci vieme, ako sa T530ky s NVS 5400M prehrievaju...
Lenovo Thinkpad T530, 15.6" HD+, Core i7 3610QM, 256GB SSD Samsung 840 PRO, NVidia NVS 5400M ... + dock + 24" 1920x1200 LCD Samsung
Lenovo Thinkpad T400 14" + dock
HP Probook 4330 13.3"
MSI EX623X 16"
Dell D410 12.1" + dock
Dell CP M233
...
HP Probook 4330 13.3"
MSI EX623X 16"
Dell D410 12.1" + dock
Dell CP M233
...
Jirrick: Díky, kdybys mi neřekl co mám hledat, tak bych to nenašel, je to opravdu celkem ukryté. U HP zrovna ten konfigurátor moc nekonfiguroval, nenabízel žádné další možnosti než standardní konfigurace
j_m: Měl bych na Tebe dotaz, jestli jsi zkoušel provozovat T530 s NVS5400M s 90W adaptérem přepnutou jenom na HD4000? Pozoroval jsi nějaký throttling u CPU, když jsou vytížena všechna jádra?
Díky za info.
j_m: Měl bych na Tebe dotaz, jestli jsi zkoušel provozovat T530 s NVS5400M s 90W adaptérem přepnutou jenom na HD4000? Pozoroval jsi nějaký throttling u CPU, když jsou vytížena všechna jádra?
Díky za info.
MartinS: Myslis verziu T530 s Intel i7 3610QM + NVS 5400M? Takuto verziu tu bohuzial este nemam, dodavatel nam ju zaradil do ponuky na zaklade mojej poziadavky na customizovanu konfiguraciu, ale este nebola objednana, pretoze ju este nitko nepozadoval (u nas vacsine ludi postacuje verzia i5 3210M + Intel HD 4000 + display 1600x900). Ale ked ju tu budem mat, tak to mozem skusit.
Lenovo Thinkpad T530, 15.6" HD+, Core i7 3610QM, 256GB SSD Samsung 840 PRO, NVidia NVS 5400M ... + dock + 24" 1920x1200 LCD Samsung
HP Probook 4330 13.3"
MSI EX623X 16"
Dell D410 12.1" + dock
Dell CP M233
...
HP Probook 4330 13.3"
MSI EX623X 16"
Dell D410 12.1" + dock
Dell CP M233
...