Prosím o pomoc ve výběru

Jaký koupit notebook? ... vybrat ten nebo onen? ... to jsou časté dotazy mnoha lidí, kteří vybírají nový nebo použitý notebook ... zde se mohou vzájěmně radit
Liquid
občas něco napíše
Příspěvky: 14
Registrován: 13 lis 2012 14:06

Prosím o pomoc ve výběru

Příspěvekod Liquid » 13 lis 2012 14:08

Před necelými dvěma měsíci jsem si zakoupil notebook Asus N56VM, jako jeden z mála vyhovoval mým požadavkům a tak jsem se na něj velmi těšil. Bohužel hned po koupi jsem zjistil jednu vadu, a to podivně chovající se touchpad, kdy při připojení NB do sítě a doteku notebooku pouze prstem na touchpadu se kurzor choval naprosto nepředvídatelně, poskakoval z místa na místo, pletl si veškerá gesta dohromady ... ale stačilo se dotknout zápěstím (nebo druhou rukou) chasis a vše se v rámci mezí uklidnilo. Při chodu na baterii problém nebyl tak markantní, ale také kurzor mírně poskakoval. Při doteku zápěstí na chasis opět klid ... takže zřejmě nějaké špatné stínění nebo uzemnění, těžko říct. S tím jsem se jakž takž smířil (přeci jen při používání doma, kdy mi jel připojení k síti jsem v 99 % používal myš, jinak zápěstí opřené o chasis nebyl taky problém ... ale trochu to mrzelo u NB za 20 klacků. Co však přišlo během následujících dní, vyskočila mi při psaní klávesa "D", zřejmě se tam něco ulomilo a její spodní polovina tak zůstala uvolněná. K tomu začaly mírně křupat při stisku tlačítka v okolí (A, S, E) ... podobně jako "D" ... A aby toho nebylo málo, u tlačítka "levé ctrl" (u kterého mj. už od začátku byla na jedné straně odlepená membránka, takže stisk tlačítka nebyl úplně čistý, ale na funkčnost to vliv nemělo) se mi stala taková věc, že při obyčejném stisku vyskočilo stejně jako "D" a už se mi ho nepodařilo vůbec vrátit. To bylo po cca 3 týdnech používání (ani nemohu říci intenzivního) opravdu moc a notebook putoval na reklamaci (mj. jsem uvedl i problém s touchpadem). Servis ASUSu se mi ozval nyní, po 26 dnech (jak jinak než na hraně, ale beru, to je normální...), že notebook bohužel nepůjde opravit, protože nemají klávesnici a žádný další kus skladem, tak mi budou vráceny peníze. Takže jsem opět bez notebooku (vlastně stále) a přichází volba, jaký koupit, protože NB prostě potřebuji. Mám však problém s výběrem, protože dle mých kritérií vyhovuje zase jen ASUS, v podstatě ten samý, který u mě skončil fiaskem (nová řada má jen o chlup lepší grafárnu, nový operační systém a je o 2 tisíce dražší) ... http://www.czc.cz/asus-n56vj-s4074h-...116929/produkt

Abych to shrnul, tak mé požadavky jsou:
1) Full HD displej.
2) Matný displej velkou výhodou.
3) Slušná grafárna (alespoň na úrovni té GT630M).
4) Aby byl slušně rychlej (ramky, hadr, ...).
5) Do 3 kg, kovové chasis velkou výhodou.
6) Cena MAXIMÁLNĚ do 21 tisíc.

Co se tak dívám, tak z toho opravdu vychází jen ta další řada noťasu, který mě svým způsobem totálně zklamal. Na jedné straně se mi moc líbil, výkonově velká spokojenost, displej parádní, zpracování super ... ale byly s ním problémy od samotného počátku (membránka u ctrl, problémový touchpad, křupající tlačítka a jejich následné odpadnutí...). Co je však fakt, že co jsem projížděl notebooky ASUS, tak většina z nich má klávesnici stejnou jako měl ten můj, NB téhle firmy patří k nejprodávanějším a nikdy jsem neslyšel o poruchovosti klávesnic. Mohla to být opravdu jen velká smůla na kus. Touchpad je druhá věc ... opravdu nevím, jen blbec by vstoupil dvakrát do téže řeky, ale mám při svých požadavcích a momentální situaci na českém trhu notebooků na výběr? Jak byste vy jednali, z čeho byste slevili ... nebo riskovali byste opět podobný typ od stejného výrobce?? Jsem Vám vděčný za každý tip, opravdu ... nevím, jak se rozhodnout.

Michal27
zlobivá kočička
Příspěvky: 3172
Registrován: 25 lis 2006 15:51

Příspěvekod Michal27 » 13 lis 2012 14:18

Aušuse neber... Nebo dopadnes podobne.... navyber mas.. Aušus je za ty prachy asi papirove nejlepsi.. ale to je zaklad - nekoukat jen na papirove parametry,ale premyslet i o tom, ze je lepsi trosku horsi procesor,ale notebook fungujici jako celek..
Co tohle... http://www.czc.cz/dell-xps-l502x-stribr ... 373h33k8l5
Ale na rovinu... za ty prachy, pri tvych narocich na vykon - jiny notebook nez shit asi nebude... Ted jde o to se vydat cestou mensiho zla... Dell ma alespon dobry servis..
Naposledy upravil(a) Michal27 dne 13 lis 2012 14:20, celkem upraveno 1 x.
Apple MacBook Pro 13" Retina - Late 2012

Liquid
občas něco napíše
Příspěvky: 14
Registrován: 13 lis 2012 14:06

Odkaz

Příspěvekod Liquid » 13 lis 2012 14:20

Omlouvám se za nefunkční odkaz ... zde je funkčí: http://www.czc.cz/asus-n56vj-s4074h-cer ... 29/produkt ... nemůžu si pomoct, ale skutečně je to na našem trhu jediný noťas, který vyhovuje mým požadavkům, ale mám mít tu odvahu do něj jít po předchozí zkušenosti??

A ještě za 2) ... co říkáte na nový operační systém?? (windows 8) ... já jsem si byl původně jistej, že chci 7, jenže momentálně jsem v takové situaci, že už zřejmě noťas s jiným OS než s win8 nepořídím (za každou cenu vybírat se sedmičkama, kor při mých požadavcích ... to je nemožné), popravdě lidé se na ty 8 moc netváří, ale co jsem tak četl, tak by (s výjimkou metra a "absence" tlačítka start) mělo jít v podstatě o stejný OS jako byly sedmičky, měly by být rychlejší ... snad by nebyl problém s kompatibilitou, výkonem u her atd. ... co vy na to?

Liquid
občas něco napíše
Příspěvky: 14
Registrován: 13 lis 2012 14:06

Příspěvekod Liquid » 13 lis 2012 14:26

Michal27 píše:Aušuse neber... Nebo dopadnes podobne.... navyber mas.. Aušus je za ty prachy asi papirove nejlepsi.. ale to je zaklad - nekoukat jen na papirove parametry,ale premyslet i o tom, ze je lepsi trosku horsi procesor,ale notebook fungujici jako celek..
Co tohle... http://www.czc.cz/dell-xps-l502x-stribr ... 373h33k8l5
Ale na rovinu... za ty prachy, pri tvych narocich na vykon - jiny notebook nez shit asi nebude... Ted jde o to se vydat cestou mensiho zla... Dell ma alespon dobry servis..


No popravdě ta eNková řada ASUSu mi nepříjde moc jako shit, zpracování bylo podle mého na dobré úrovni, akorát jsem měl zřejmě smůlu na tu klávesnicu (jinak jsem o podobném problému u klávesnic ASUSu neslyšel, tak nevím). Jinak na ten DELL jsem se díval a na to, že stojí stejny prachy je tam obrovskej rozdíl ve výkonu ... grafárna, RAMky (ten DELL bude dle mého výrazně pomalejší) ... bohužel má taky lesklej displej, fakt nevím.

Michal27
zlobivá kočička
Příspěvky: 3172
Registrován: 25 lis 2006 15:51

Příspěvekod Michal27 » 13 lis 2012 14:32

Jak rikam, je to o prioritach... Pokud si koupis za co nejmin penez nejvykonejsi kus, tak zakonite nemuzes mit dobrou kvalitu. Bud budes muset prihodit par tisic, nebo holt koupit Asuse a doufat, ze zase mesice nebudes bez nej, az bude litat po servisech. Na papire ten Asus vypada velice dobre.. pokud se ti libil i zpracovanim, pak nic neres, jen se modli, abys mel stesti na kus..
Apple MacBook Pro 13" Retina - Late 2012

Liquid
občas něco napíše
Příspěvky: 14
Registrován: 13 lis 2012 14:06

Příspěvekod Liquid » 13 lis 2012 14:46

No jako takhle, ten noťas (ASUS N56) má většinově kovové chasis, takže konstrukčně je pevný, nikde se nic nevikle, nic nevrzalo, nikde se neprohýbal ... působil pevným, kvalitním dojmem po stránce zpracování. Druhé, čím mě nadchnul, tak byl displej ... mám slabost pro matné displej (u lesklých při umělým osvětlení/slunci je to o oči...), full hdčko by mnozí řekli přebytek u 15,6", ale já říkám že není (ještě HD+ se dá, ale 1300x700 opravdu ne) ... a pak rychlost, má jak RAMky tak HDD s poměrně vysokou frekvencí a jde to znát. Po téhle stránce nemám ani Ň ... Druhá věc byl ten problém s touchpadem, k čemuž se mi ani servis nevyjádřil ... ale popravdě na tohle se dalo zvyknout ... ale pak ta klávesnice. Je příjemná na psaní, podsvícení je také super a velmi užitečné ... ale bohužel přišly problémy s tím vypadnutím kláves :( . Nevím no, co k tomu dodat ...

Jinak co mě ještě napadá, tak MSI ... http://www.czc.cz/msi-ge60-0nc-059cz-ce ... 2rhra85137 ... výkonově také velmi kvalitní, jediné co by mi trochu vadilo, tak ten leský displej ... ale s MSI nemám žádnou zkušenost.

orgasmic
Moderátor
Moderátor
Příspěvky: 9098
Registrován: 23 dub 2007 08:54
Bydliště: International

Příspěvekod orgasmic » 13 lis 2012 15:02

Za 24tis je tento Dell http://www.czc.cz/dell-inspiron-se-7520 ... 81=sNVIDIA

Jinak pozadavky nelze splnit.
Asus ROG Strix G18

Liquid
občas něco napíše
Příspěvky: 14
Registrován: 13 lis 2012 14:06

Příspěvekod Liquid » 13 lis 2012 15:32

orgasmic píše:Za 24tis je tento Dell http://www.czc.cz/dell-inspiron-se-7520 ... 81=sNVIDIA

Jinak pozadavky nelze splnit.



Tak si pročítám různé recenze toho DELLu ... poměr cena/výkon perfektní, stejně jako u ASUSu ... výkonově jsou také na velmi podobné úrovni, škoda jen, že nemá num klávesnici + její podsvícení, ale to bych dokázal oželet. Každopádně v ohlasech majitelů tohohle DELLu také vidím stížnosti na místy podivně se prohýbající klávesnici, ne moc zdařilé víko NB a taky tam často vidím problémy s tzv. "modrou smrtí" ... Do čeho byste šli Vy osobně ... zmíněný ASUS ( http://www.czc.cz/asus-n56vj-s4074h-cer ... 29/produkt ), Vámi zmíněný DELL nebo třeba to MSI?? Popř. jestli byste raději slevil na některých z mnou zmíněných požadavků a šel do jiného typu NB? (přeci jen prvotní a nejdůležitější kritérium je ten strop 21-2 tisíc). Jsem Vám opravdu vděčný za každou radu :wink:

orgasmic
Moderátor
Moderátor
Příspěvky: 9098
Registrován: 23 dub 2007 08:54
Bydliště: International

Příspěvekod orgasmic » 13 lis 2012 15:59

Bud neco naslapanyho ve forme Lenova Y580 nebo nejaky poradny pevny notas s nevelkym hernim vykonem.
Asus ROG Strix G18

Liquid
občas něco napíše
Příspěvky: 14
Registrován: 13 lis 2012 14:06

Příspěvekod Liquid » 13 lis 2012 17:26

orgasmic píše:Bud neco naslapanyho ve forme Lenova Y580 nebo nejaky poradny pevny notas s nevelkym hernim vykonem.


A za takový "pevný noťas s nevelkým herním výkonem" kolem 20 tisíc považujete co např.? Když to tak vezmu, tak onen ASUS mi přišel více než pevný a zpracováním velmi kvalitní, ale v dnešní době si člověk asi nevybere, štěstí na kus potřebuje u všeho, ať je to ASUS, ACER, LENOVO či DELL, ať je to notebook, auto nebo lednička ... A k tomu hernímu výkonu, já vůbec nepožaduji nějaké herní dělo, taky si nemyslím, že N56 s grafárnou GT630M něčím takovým byl, ale samozřejmě sem tam nějakou gamesu si na noťasu dát chci (kupříkladu na Assassin's Creed nedám dopustit) a nechci to hrát na úplně nejnižší detaily jestli mi rozumíte.

quasimodo
píše často
Příspěvky: 260
Registrován: 19 dub 2012 15:39

Příspěvekod quasimodo » 13 lis 2012 18:41

Stejný výkon jako Asus, lepší konstrukce,servis a hlavně záruka. http://www.alza.cz/lenovo-thinkpad-edge ... 344657.htm

DeLong
guru
Příspěvky: 575
Registrován: 07 lis 2009 22:25

Příspěvekod DeLong » 13 lis 2012 19:03

quasimodo: tak teraz sa musim zasmiat hahahaaa :D je to obycajny plastak, takze nema lepsi konstrukci ako ten asus. E530 mam, asus som si obchytal.

GT630m zvlada na 1366x768 v podstate kazdu sucasnu hru.

Liquid
občas něco napíše
Příspěvky: 14
Registrován: 13 lis 2012 14:06

Příspěvekod Liquid » 13 lis 2012 19:17

Quasimodo: Díky za radu, ale v tomhle musím více souhlasit s DeLongem ... kamoš má ThinkPad E530 (nevím přesně s jakou konfigurací, ale konstrukce je stejná) a musím říct, že konstrukce ASUSu N56 je určitě lepší (působí kvalitnějším, pevnějším dojmem). Co se týče kvality klávesnice nebo touchpadu, to už je jiná, to nemohu porovnávat, protože sem na E530 nepracoval. Jinak co se týče servisu, to taky nemohu hodnotit, ale že má Lenovo lepší záruku?? V čem? Oba mají standardní 2 letou a musím zaklepat, její uplatnění proběhlo bez problémů a vracejí mi peníze... :wink:


Zpět na „Jaký vybrat notebook“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 87 hostů