Multimediální notebook do 20 000 Kč

Jaký koupit notebook? ... vybrat ten nebo onen? ... to jsou časté dotazy mnoha lidí, kteří vybírají nový nebo použitý notebook ... zde se mohou vzájěmně radit
ACHMED8

Multimediální notebook do 20 000 Kč

Příspěvekod ACHMED8 » 14 lis 2012 23:49

Všechny vás zdravím a obracím se na vás s žádostí o radu. Vybírám si svůj první notebook a nevím si moc rady, do kterého jít. Pokusím se tu shrnout veškeré mé požadavky, co od něj čekám.

- Hlavním kritériem je cena a její maximální výše je 20 000 Kč.

- Notebook bych rád používal zejména na filmy, kde je velmi důležitý display. Mé oči nepatří k nejlepším a tak bych si je nerad kazil na lesklých displayích, čiže další kritérium je matné provedení obrazovky.

- S těmi filmy souvisí i rozlišení, naprosto nepřípustné je pro mě rozlišení 1366 x 768, v nouzi bych snesl 1600 x 900, ale opravdu jen v nouzi, jasně preferuji full hd rozlišení.

- Rozhodně nevyžaduji žádný herní notebook, ale rád si ve volné chvíli zahraji CODa (nejnovější díly), Assassin's Creed je moje srdcovka (teď má vyjít 3 ;)), a každoročně si zahraji nový ročník fify. Hry tohohle typu bych na novém NB chtěl rozjet, stačí na střední detaily, ale úplně na low bych např. ty AC hrál nerad. Zkrátka nějaký lepší průměr grafárny, která postačí na současné hry alespoň na ty střední detaily.

- Co se programů týče, budu na NB občas využívat AutoCAD, MATLAB, Photoshop, nejčastěji Office 2007. Takže bych byl rád, kdyby notebook patřil k těm svižnějším co se procesoru, HDD a ramek týče.

- Žádnou vytyčenou značku nemám, jen bych se pokud možno rád vyhnul Aceru nebo třeba Toshibě, ale jestli v jejich řadách spatříte vhodné adepty, samozřejmě sem s nimi ;) .

- Co se výdrže týče, není to klíčová vlastnost, většinou budu mít k dispozici napájení, ale ty 3-4 hodinky by to při běžném používání bez šťávy vydržet mohlo (ale to si myslím, že je dnes standard většiny kousků).

- Váha - notebook budu nosit do školy cca 2x týdně, převážně sedím ve vlaku/šalině, takže váha překážkou není, ale rád bych tak do 3 kg, pak už jsou to opravdu cihle :) .

- A poslední kritérium, co si budeme nalhávat, každý by chtěl co nejkvalitnější zpracování, nejlépe kovové chasis, pevná konstrukce. Tohle je strašně subjektivní a každý má své oblíbence, které bude zmiňovat. Já jsem toho názoru, že v dnešní době, kolik se vyrábí notebooků a jakým způsobem, tak skutečně každý výrobce dokáže vyrobit velmi kvalitní kousek stejně jako naprostý šunt, Ale klidně sem hoďte své tipy, jsem rád za vše ;) .

P.S. Často na notebooku budu pracovat také večer, takže podsvícená klávesnice by byla skutečně vítanou vlastností :)

Tak doufám, že jsem dostatečně popsal své požadavky a jen doufám, že jsou v rámci možností splnitelné. Jsem opravdu vděčný za vaše názory, tipy i připomínky k mým požadavkům, skutečně pište cokoliv, budu za to rád.

Chlebovnik
guru

Příspěvekod Chlebovnik » 15 lis 2012 00:08

No co si budeme nalhávat, nejlepší by bylo, kdybys mohl ještě tak dvojku přitlačit na Dell Inspiron 7720 s GT 650M GDDR5. Jinak do 20k je to hodně o kompromisu, buď budeš mít display s 1366x768 u kterého ti stačí na stejný počet snímků za vteřinu stačí slabší grafika (GT 640M) nebo Full HD s nějakou slabotou a nejsem si jist jestli i nějaký lepší Full HD notebook do té dvacky seženeš.
• Aspire V3-571G | 15.6" FHD IPS | i5-3230M | nVidia GT 640M | 8 GB RAM | Intel 80 GB SSD + 1 TB HDD
ASUS VX239H | SteelSeries 6Gv2 | Logitech MX518 | Tesoro Aegis X4 | Zalman NC2000
• ThinkPad T61p

ACHMED8

Příspěvekod ACHMED8 » 15 lis 2012 00:41

Chlebovnik: No co se dívám na ten Dell, tak mi to háže od 26,5 tisíc, to už je opravdu moc, 20 tisíc nechci určitě překročit, a když, tak nepatrně (v řádu stokorun). Jinak když se dívám na ten Dell, tak jsem ještě zapomněl zmínit důležitý fakt - každopádně notebook 15,6", větší určitě ne ;) . Jinak grafickou kartu GT 650M mám už za zbytečný přepych, nestačila by GT 630M na ty např. Assassin's Creed? Zase nechci úplné dělo, ten Dell už je zbytečně moc, raději bych něco slevil na grafické kartě apod. než na displayi, protože rozlišení 1366 x 768 opravdu u mě nepřichází v úvahu.

roman2277
Moderátor
Moderátor

Příspěvekod roman2277 » 15 lis 2012 07:24

Problém je v malém rozpočtu.Mrkni na Dell 7520 nebo Msi GE 60(ten se dá koupit už od 18k bez OS).Případně za týden bude v prodeji novinka od Asuse model N56 s FHD za cenu 22k.(kovové šasi a super zvuk i obraz)
Lenovo Legion 9,Lenovo Legion Slim 7,Ipad PRO M1,Naim Uniti Atom,Dali Epicon 6,LG OLED TV
World Leader in horde at map Azura(statistics) in Gears of War 3

ACHMED8

Příspěvekod ACHMED8 » 15 lis 2012 10:13

roman2277: Děkuji za tipy, musím říct, že ten ASUS nevypadá ale vůbec špatně (jestli myslíte tenhle http://www.czc.cz/asus-n56vj-s4074h-cer ... 29/produkt ). Display přesně dle mého gusta, podsvícená klávesnice, GT 635M by mohla také sedět mým požadavkům (jestli ne, opravte mě), celkově to vypadá na slušný stroj. Dívám se, že už bude mít Windows 8, to by také nemuselo být k zahození.

Potom ten Dell. No, nevypadá vůbec špatně, akorát se neorientuji v grafických kartách od AMD, takže nemohu posoudit její výkonnost. Dále mi na něm trošku vadí absence num bloku. Ale uvažovat by se o něm také dalo.

A nakonec MSI GE 60. Ten vypadá také velmi zajímavě, grafickou kartu má nejvýkonnější ze zmíněných modelů, display teda není matný, ale s nějakým antireflexem. Má trošku menší HDD, někteří mu vytýkají co čtu plastové provedení. Ale do užšího výběru samozřejmě může putovat také.

Ještě na co jsem přišel, tak toto Lenovo http://www.alza.cz/lenovo-thinkpad-edge ... .htm#popis . Oproti ostatním trošku slabší grafika, ale myslím si, že by také bohatě stačila, stejně jak MSI menší HDD, nemá matné provedení displaye, oproti konkurenci slabší RAMky. Ale v podstatě také většinově splňuje mé požadavky.

Tak to vypadá, že se můj výběr zúžil na tyto 4 typy notebooků. Zatím na čelo žebříčku zřejmě řadím ten ASUS http://www.czc.cz/asus-n56vj-s4074h-cer ... 29/produkt (splňuje v podstatě všechny moje požadavky, snad jen s výjimkou ceny, ale když ještě ani není v prodeji, třeba bude v nějakých obchodech levněji k sehnání než na CZC). Druhý v pořadí je Dell http://www.alza.cz/dell-inspiron-7520-s ... 342974.htm a na třetím místě se řadí Lenovo a MSI, víceméně stejné kousky.

Můžete mi prosím poradit, co by byla asi nejrozumnější volba? Jaké máte zkušenosti, popř. co jste slyšeli za ohlasy na tyto NB? Do kterého byste vy osobně šli nejraději a zejména díky čemu (výkon/kvalita/cena/výrobce)? Znovu děkuji za každý tip ;)

Chlebovnik
guru

Příspěvekod Chlebovnik » 15 lis 2012 10:20

Jenže aby sis toho Assassína zahrál ve FULL HD na střední, tak potřebuješ aspoň GT 650M. Na HD Ready ti stačí slabší grafika. Jelikož je pro tebe nejdůležitější Full HD rozlišení, potřebuješ zákonitě i silnější grafiku a tyhle požadavky nejdou do 20k spojit. MSI GE se vyhni - fórové zpracování a vysoké teploty. Není o co stát.

HD 7730 = GT 635M = GT 555M... na Full HD na hraně/slabota pro nové hry. Radši GT 640M / 650M, ideálně GDDR5 od toho Dellu - to už je nová architektura Kepler a ne staré přeznačené Fermi.

Jinak žádných 26, tady máš toho Della za 22: http://www.czc.cz/dell-inspiron-7720-st ... 34/produkt
• Aspire V3-571G | 15.6" FHD IPS | i5-3230M | nVidia GT 640M | 8 GB RAM | Intel 80 GB SSD + 1 TB HDD
ASUS VX239H | SteelSeries 6Gv2 | Logitech MX518 | Tesoro Aegis X4 | Zalman NC2000
• ThinkPad T61p

ACHMED8

Příspěvekod ACHMED8 » 15 lis 2012 10:26

Chlebovnik: Nenene, já vůbec nevyžaduji hrát Assassiny na Full HD, to je mi jasné, že by vyžadovalo alespoň tu GT 650M. Asi jsem to špatně napsal, ale tím "na střední detaily" jsem měl na mysli jak na střední detaily, tak i na střední rozlišení, alespoň těch 1600 x 900. U her to Full HD nevyžaduji, to by byla blbost (i ve vztahu s tím rozpočtem). Full HD monitor chci zejména kvůli filmům (filmy, co za to stojí stahuji všechny ve Full HD a rád bych si je pouštěl i na notebooku), dále je Full HD znát i při obyčejné práci na ploše a celkově na zobrazení prostředí, které je zkrátka čistší, ostřejší (proto se chci vyhnout 1366 x 768. A na práci ve Photoshopu nebo CADu se plné rozlišení také hodí. Tohle jsou hlavní důvody mých požadavků na display - 1) filmy 2) práce v grafických programech 3) prosté zobrazení pracovního prostředí. Do her Full HD rozlišení určitě nevyžaduji :wink:

EDIT: Teď jsem zkoušel na stolním PC Assassin's Creed Revelations, mám monitor 23" a musím říct, že bych to snesl hrát i na rozlišení 1366 x 768 . U těch her u mě skutečně nehraje velkou roli zobrazení v plném rozlišení, jak jsem psal nechci herní notebook, volba kvalitního displaye má u mě jiné důvody a tak ta grafárna není nutná super výkonná ;) Díky za rady ;)
Naposledy upravil(a) ACHMED8 dne 15 lis 2012 10:39, celkem upraveno 1 x.

ACHMED8

Příspěvekod ACHMED8 » 15 lis 2012 10:32

Chlebovník: A k tomu Dell, máš pravdu, já původně našel jen tenhle http://www.czc.cz/dell-inspiron-7720-st ... 0_stribrna . Ale ono to je v podstatě jedno, protože tenhle notebook musím vyloučit z důvodu 17,3" displaye, který si nemohu dovolit. Neexistuje náhodou se stejnou konfigurací v 15" provedení? Já našel jen ten, co jsem posílal ve svém užším výběru (s AMD grafickou kartou a bez num bloku).

roman2277
Moderátor
Moderátor

Příspěvekod roman2277 » 15 lis 2012 14:07

No ten Asus bude skladem příští týden na asus.as.Jinak až na ten clikcpad je to zajímavá volba.Na filmy ideální.
Lenovo Legion 9,Lenovo Legion Slim 7,Ipad PRO M1,Naim Uniti Atom,Dali Epicon 6,LG OLED TV
World Leader in horde at map Azura(statistics) in Gears of War 3

ACHMED8

Příspěvekod ACHMED8 » 15 lis 2012 17:08

roman2277 píše:No ten Asus bude skladem příští týden na asus.as.Jinak až na ten clikcpad je to zajímavá volba.Na filmy ideální.

O touchpadu od Synapsis jsem už slyšel, je to dost o zvyku, mnoha lidem vadí jejich velikost, pohyb kurzoru při stisku, ale u mě touchpad nehraje prim. Doma mám stejně nevyužívanou bezdrátovou myšku, takže si alespoň najde uplatnění a na cestách, kdy nebude jiné volby než touchpadu si myslím, že to nebude zas až tak nesnesitelné. Všiml jsem si, že ten Synapsis dávají do více a více notebooků, takže svoji kvalitu mít musí :)

Takže misky vah se začínají pomaličku přiklánět na stranu Asusu. Jsou ještě nějaké tipy/výtky/doporučení?

Michal27
zlobivá kočička

Příspěvekod Michal27 » 15 lis 2012 17:11

Na ten touchpad si zvyknes. Proste to bude o kompromisu. Za dvacku proste dokonalost ve vsech ohledech nenajdes.
Apple MacBook Pro 13" Retina - Late 2012

ACHMED8

Příspěvekod ACHMED8 » 15 lis 2012 18:14

Michal27 píše:Na ten touchpad si zvyknes. Proste to bude o kompromisu. Za dvacku proste dokonalost ve vsech ohledech nenajdes.

Lépe bych to neřekl. Snažím se najít to nejlepší v dané cenové kategorii, a zřejmě mám vítěze :) . Takže v celku výběr schvalujete? :)

quasimodo
píše často

Příspěvekod quasimodo » 15 lis 2012 19:14

Jo jinak je dobrej.

Yesus
občas něco napíše

Příspěvekod Yesus » 16 lis 2012 21:21

Myslím že super noťas bude : http://www.alza.cz/lenovo-ideapad-y580- ... n=zbozi.cz akorát si budeš muset počkat:)

quasimodo
píše často

Příspěvekod quasimodo » 16 lis 2012 21:35

On až tak super není... Něco si o tom přečti, než to doporučíš jako super noťas :) .

Zpět na „Jaký vybrat notebook“