Ahoj, taky jsem tenhle notebook nedávno pořídil v konfiguraci Core i5 a Nvidia GT645 s Windows 8. Než udělám plnohodnotnou recenzi, tak tady pár postřehů:
EDIT 18.12.2012: hotová recenze s fotkami zde:
http://tomasfenyk.cz/2012/12/recenze-no ... apad-z500/
Co se týče provedení, tak je poměrně dobré, ale také odpovídá ceně. Celkově ho hodnotím jako nadprůměrně. Pevnost je dobrá a prohýbání je také těžko pozorovatelné (například víko displeje má dobrou tuhost a nepromačkává se vůbec snadno). Je tu ovšem pár ale...
Na začátek tedy pár negativ (jsem detailista, takže popíšu opravdu všechno
![Very Happy :D](./images/smilies/icon_biggrin.gif)
), které jsem vypozoroval, které budou vzápětí následovat pozitiva
![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
.
- Víko displeje se poměrně lehce dá poškrábat a stejně tak spodek notebooku. Na hraně víka displeje mám poměrně hluboký škrábanec poté, co jsem se notebook pokoušel vložit do pouzdra, kam se nevešel (notebook se vejde do obalu pro 16", protože je o 0,5cm větší než standardní 15,6" notebooky,...). Dával jsem si pozor, abych notebook nepoškodil třeba o zip a ještě jsem jej tam strkal v igelitu
. Žádné násilí jsem nepoužil. Přesto mám na hraně víka displeje pár škrábanců a jednu "vybouleninu"
. Na spodku notebooku mám taky miniaturní škrábance po tom, jak někdo v továrně zandaval gumové nožky do pantů... Ale to je taky blbost a holt se to stane... Stejně tak na rámečku displeje je vidět, že jsou nahoře v místě uchycení LCD dvě prohlá místa vpravo i vlevo. Není to ale nic extrémního a prakticky si toho nevšimnete (leda po hmatu).
- Poslední kvalitativně-výrobní negativum, které jsem zpozoroval je, že notebook v levé spodní částí při zmáčknutí či zvednutí za tuto část občas zapraská. Asi je někde něco špatně dotažené, zkusím se na to podívat a dotáhnout šroubky (pravděpodobně půjde o spodní kryt). Jsou to ale holt plasty, takže je to prakticky (bohužel) normální. Notebook jinak působí pevně a kvalitně, až na těchto pár detailů. Zvedání za roh zvládá bez prohnutí základy
. Celkem dobré na multimediál.
- Displej. Nebudu komentovat. Prostě klasická 15,6" HD obrazovka se vším dobrým i špatným.
- Pouze 3 USB, z toho jenom jedno verze 3.0, co se dá dělat...
Celkově tedy zpracování trpí pouze materiály, které byly použity (někde se šetřit muselo). Plasty jsou tedy formovatelné a pokud chcete být hnidopichové, tak uvidíte, že hrany notebooku nejsou úplně rovné, ale po delším používání mírně zkroucené (opět zkusím zachytit v recenzi). Také bych rád podotknul, že zpracování se určitě bude kus od kusu lišit (přecejen to nemontujou stroje).
A teď pár pozitiv, aby se to vyvážilo
.
+ Kupoval jsem tento notebook na VŠ. Výdrž baterie je při zapnuté wifi mezi 3-5,5 hodinami, podle využití. Práce s vypnutou wifi bude určitě mnohem vyšší, asi 6-6,5 hodiny. V klidu (idle) mi dokonce Windows ukazuje výdrž na baterii přes devět hodin. (A když se Windows zblázní, tak klidně i 10 dnů, to už ale neni realita
) Na VŠ a celkově na den práce je těch 5-7 hodin tak akorát.
+ Co se týká výkonu, tak je OK. Verze s Core i5 je na takový Battlefield 3 tak tak. Core i7 by samozřejmě bylo lepší, ale tam by zase trpěla výdrž a teplota by šla v zátěži zase o pár stupňů nahoru... Grafika je perfektní, obzvlášť chválím technologii Optimus, která je poměrně intuitivní a nijak neruší (jako například u přepínání karet u AMD to nebylo kdovíjaký terno).
+ Klávesnice... No, přecházel jsem z Pavilionu dv5 a lepší klávesnici jsem zatím nezažil. Tady u Lenova je to takový průměr. Zvykl jsem si ale prakticky okamžitě. Jediné, co je trochu rozdílně oproti ostatním klávesnicím u Lenova, je zdvih kláves. Klávesnice je totiž tak trochu "ultrabookovská", takže má nízký zdvih (nižší než například u Thinkpadů). Jediná věc, na kterou jsem si musel zvyknout. Jinak chválím samostatný numerický blok s indikační diodou! Caps lock má také svou diodu na klávese
.
+ Matné povrchy kam se podíváte. Konečně se nemusíte dívat na svoje otisky vedle displeje, u klávesnice, na klávesách, na víku, z boku, prostě už je těžko najdete
![Wink ;-)](./images/smilies/icon_wink.gif)
.
+ Touchpad - velký, přesný, příjemné používání a klikání
. Chválím. Je to dobrý clickpad.
+ Málo diod - notebook má pouze tři, které stále svítí a naštěstí neoslňují (a další, které nesvítí stále
). Už žádný svítící vánoční stromeček.
+ Chlazení. Díky Intelu a Nvidii a jejich výrobním procesům už čipy tolik netopí, takže není třeba tolik chladit. Ostatně Lenovo taky zapracovalo a vyvinulo chlazení tak, aby bylo efektivní
. Hlučnost: při startu a nezahřátém procesoru ventilátor neběží. První stupeň ventilátoru je tišší, než disk (který bohužel slyšíte pořád) a v dalším stupni je ventilátor stále tichý (asi tak těch 60-70°C). Při zátěži (75-80+°C) je ventilátor slyšet poměrně dobře a je poznat, že notebook výkonově pracuje co může. Stále ale ventilátor příliš neruší a zvuk má kupodivu celkem příjemný, žádný pískot
. Když si zapnete zvuk a ponoříte se třeba do hry, ventilátor těžko uslyšíte.
Teď to nedůležitější - teploty procesoru (měřeno přes SpeedFan): V klidu při "kancelařině" a nezahřátém procesoru kolem 40-48°C. Při projíždění webu 45-55+°C. Po zahřátí procesoru se těžko dostává pod 48°C a teplota se drží mezi 55-60°C. Ve hrách je to samozřejmě vyšší a chlazení dostává zabrat, záleží na tom, jak moc náročnou hru/aplikaci právě používáte. V Battlefieldu 3 jsem naměřil maximum (a vůbec celkově maximum) 82°C při celkovém nastavení na Ultra (ostatní high) v mapě s 64 hráči, jinak teploty lítaj mezi 78-81°C. V takovém Starcraftu 2 (nastavení na Ultra a high, ale grafika zvládne i více) či Counter Strike: Source jsem dostal asi 72-78°C. Při hraní na integrovanou grafiku se dá získat kolem 70+°C, podle náročnosti někdy i méně. Pokud například budete hrát ještě náročnější hru než Battlefield, například takový Planetside 2, kde je mnohem více hráčů, tak jsou teploty opět stejné, jako u Battlefieldu 3. Nicméně je vidět, že Core i5 je na toto už trochu málo.
Teploty ostatních komponent jsou naprosto v normálu a u takového disku se nad 35°C snad ani nedostanete. Obvykle je při hraní pravá část notebooku studená a levá u výdechu ventilátoru mírně teplejší. Klávesnice nijak vytopená není
.
+ i - Reproduktory. Mají dobrý zvuk, který je zhacen audio nastavením. Pro mě je velké mínus chybějící integrovaný equalizér, který zde suplují jakési "režimy" efektů pro Film, Hudbu, apod. takhle musim equalizér řešit přes přehrávače, což neni moc fajn. Jinak ale reproduktory vykreslí všechny frekvence, které jsou potřeba. Možná že je zvuk dosti zabassovaný na úkor středů a výšek, ale to má být prý "fičura"... (achjo, proč tam není ten equalizér)
...Jsem se nějak rozepsal, koukám. Tak snad to někomu pomůže
. Rozhodně se jedná o dobrý notebook za dobré peníze. Dostanete prostě to, co by se dalo za cenu kolem 15 800 Kč bez DPH (18 999 Kč s DPH) čekat.