Něco k těm zkušenostem. Maců mám doma pět různého stáří, ale primárně nakonec používám PC notebook (standardně ThinkPad, ale poslední měsíc dokonce Acera, protože mi nějak víc sedl na práci, kterou teď potřebuju dokončit, kvůli numerickému bloku):
- MacOS není rychlejší. Od verze 10.7 dále je s klasickým HDD pomalejší než Win7/8. S SSD je to velmi podobné, Win7 má pomalejší start, ale s Win8 je to srovnatelné.
- MacOS není bezpečnější. Na Mac jsou viry už od poloviny 80. let, kdy si studenti v kampusech po disketách kopírovali upirátěné hry. Nic se od té doby nezměnilo. Pokud nespouštíš každý exe soubor, co ti přijde ve spamech mailem, jsou oba systémy stejně bezpečné - beztak jsou největší dírou java a flash a ty jsou na obou systémech stejné. Na vyšší bezpečnost určitě nespoléhej.
- Systémy od Applu jsou poslední dobou s každou desetinkou rozežranější. Práce s 10.7 na 2GB RAM už je docela utrpení, takže 4GB mi s požadavkem na dlouhou (morální) životnost nepřijde moc. Očekávám, že další integrace různých služeb na Maců způsobí, že nároky půjdou ještě dál. Bohužel. Tohle v doustupné ceně vylučuje cokoli jiného než původní MB Pro. Je potřeba brát na zřetel, že MacOS je náročnější na RAM než Win (pro Win imho 4GB budou stačit ještě dlouho).
- Kancelářská práce na Macu není pro každého tak super. Někomu (třeba mně) chybí dedikované klávesy Home/End/PgUp/PgDn. Někdo by možná ocenil numerický blok (aspoň zástupný s Fn kolem písmen I a K jako to bylo ještě před 5 lety).
- Dlouhá výdrž na baterie je problematická u MB Air. Pokud fakt jenom prohlížíš jednoduché weby s vypnutým flashem, tak je to v pohodě, ale při trochu větší zátěži je baterka pryč za 3-4 hodiny, ani nevíš jak.
- Nízkou hmotnost ti dá jen MB Air. Klasický 13" MB Pro je snad nejtěžší 13" notebook na trhu.
- MacBooky jsou odolné, ale když ti spadnou na zem, může se hliníkové tělo ohnout a už to nikdo nenarovná. Dost jsem jich takových viděl. Taky se strašně snadno poškrábou.
- iWorks (Pages,...) jsou fajn, ale pokud je součástí tvé práce otevírat wordovské/excelovské dokumenty, budeš nakonec potřebovat Office. Ten od MS je docela pěkný, ale na verzi pod Windows to (bohužel) nemá. Na většinu pracovních věcí ovšem stačí (btw je jen v angličtině, ale kontroly texty jsou i pro češtinu už v základu).
----
Výhody Macu:
+ displej (celkově obraz)
+ touchpad (rychlý, přesný + jeho integrace do OS)
+ záruka tichého provozu při kancelařině (nemusí nutně platit pro Air)
Nevýhody Macu:
- odlišné rozložení klávesnice nemusí vyhovovat každému
- nižší výkon
- vyšší hmotnost (MB Pro)
- nižší výdrž baterie (MB Air)
- zvuk ventilátoru ve vyšších otáčkách ("stíhačka")
----
Koukám, že ta základní konfigurace stojí 32 tisíc. To už bych si raději koupil něco ve stylu ZenBooku UX32 - [
ODKAZ ] ...ještě bych měl peníze na rozšíření RAM a výměnu SSD cache za plnohodnotné 128GB SSD pro systém, zatímco data by byla na plotnovém disku.