T61p mi nic nezobrazí
T61p mi nic nezobrazí
Závada vznikla tak, že jsem na notesu normálně pracoval (Internet plus mail..), pak se najednou obraz rozsypal a po chvilce naskočila modrá smrt ale byla taky taková překrytá artefakty. Mám dojem, že ve chvíli, kdy se to stalo se venku zablesklo..ale v kanclu se nikomu nic jinýho nestalo, a to tu běží x počítačů, notesů a LCD monitorů. Pokračuju - po restartu už se nezobrazí vůbec nic ale displej je zřejmě napájen protože když nbotes uplně vypnu a zapnu, displej jakoby ztmavne a podsvícení běží - je tedy živý. Dále to vypadá, že PC jako takový funguje a win nabíhají, protože jede disk, reaguje caps lock a i třeba thinklight jede, když zmačknu tl. vypnutí, notes se po krátkém hrabání na HDD korektně vypne. Zkusil jsem externí monitor a nic. Všechno to vypadá na to, že se nějak odporoučela grafika..achjo, zřejmě ani nemá smysl vzhledem k ceně jí nechat měnit, popř. si myslím že nepomůže ani reflow.
Už se mi dříve na tomto notesu stala závada, že 3x pípnul a nic, tehdy jsem zkusil reflow horkovzduškou a povedlo se - notes doteď běžel další asi půlrok. Teď mi ale přijde, že to nemá smysl, protože je čip poškozený uvnitř... Co doporučujete, notes mám již několik let a mnoc jsem si ho oblíbil, rozhodně se ho nechci vzdát .. Díky za případné rady a tipy
Už se mi dříve na tomto notesu stala závada, že 3x pípnul a nic, tehdy jsem zkusil reflow horkovzduškou a povedlo se - notes doteď běžel další asi půlrok. Teď mi ale přijde, že to nemá smysl, protože je čip poškozený uvnitř... Co doporučujete, notes mám již několik let a mnoc jsem si ho oblíbil, rozhodně se ho nechci vzdát .. Díky za případné rady a tipy
MSI GT62VR: i7 7820hk, GTX 1070, 16GB RAM, 1TB M.2 SSD PCEx4, 2TB SATA Spinpoint M9T
past: MSI GT60 na prodej, Lenovo T61p, Acer Aspire 5112, FSC Lifebook X series (PIII 800), Compaq Presario 1240 (PI 166MMX)
past: MSI GT60 na prodej, Lenovo T61p, Acer Aspire 5112, FSC Lifebook X series (PIII 800), Compaq Presario 1240 (PI 166MMX)
Vím že tohle nechceš slyšet, ale umřel.
Sehnat desku s Intelem a přehodit, sehnat novou desku ( ano novou, ale jsou vyvažovány zlatem, občas se někde objeví NOS - New Old Stock prostě zatoulaná deska.)
Tak intel ti nepomůže, protože nepodporuje takové rozlišení a neob je tam jiný zrada, ale nemůžu si vzpomenout.
Sehnat desku s Intelem a přehodit, sehnat novou desku ( ano novou, ale jsou vyvažovány zlatem, občas se někde objeví NOS - New Old Stock prostě zatoulaná deska.)
Tak intel ti nepomůže, protože nepodporuje takové rozlišení a neob je tam jiný zrada, ale nemůžu si vzpomenout.
X301 - "WKS"
T42p - Old-school gaming machine... (not moded yet)
past: X220,T420,T400,X60,X31....
Vpohodě, taky si myslím, že to bude na výměnu desky....Mám naštěstí jinej náhradní notes, takže si asi počkám až nějakou tu desku splašim na netu a pak se do toho pustím. Oprava týhle by byla hodně drahá, navíc je dost jetá a mohla by po chvíli odejít na něčem jinym, takže to fakt nemá cenu...Každopádně dík za názor
MSI GT62VR: i7 7820hk, GTX 1070, 16GB RAM, 1TB M.2 SSD PCEx4, 2TB SATA Spinpoint M9T
doporučuji nej forum o ThinkPadech.
nová deska, to bude možná problém, ale lékem by měl být uživatel TuuS ! na fóru kde najdeš i jeho LED MOD pro displeje:
http://forum.thinkpads.com/viewtopic.php?f=11&t=107330
nová deska, to bude možná problém, ale lékem by měl být uživatel TuuS ! na fóru kde najdeš i jeho LED MOD pro displeje:
http://forum.thinkpads.com/viewtopic.php?f=11&t=107330
X301 - "WKS"
No koukám na to fórum a on tam prodává nějaký supervýkonný desky ale origo zabalený a prej dost raritní? Jestli tomu dobře rozumim...Jenže je z USA, takže poslat to sem asi nebude uplně snadný.. Koupil bych určitě desku pokud by měl
Takhle tenhle a ještě jeden Anukula66 staví tzv. FrankenPady
15" AFFS displej, T9900, Sata II pomocí BIOSu, super síťovky, atd... A občas získá NOS desku na tyhle monstra tzn. Podporu Penrymů místo Memronů.
Někde má Ajkula66 nebo RealBlackStuff odkaz na Sata MOD na T43p kdy se jim podaří dosáhnout téměř plné rychlosti SATA II. o tom si třeba 60kový Lenova mohou jen nechat zdát, až 61ky měli čip set který uměl SATA II. Ale byl BIOSem omezen. Middleton BIOS a je po problému, ale u starý T43ky kde je origo jen PATA disk je to prostě úlet...
Hold super zapálení bastlíři.
15" AFFS displej, T9900, Sata II pomocí BIOSu, super síťovky, atd... A občas získá NOS desku na tyhle monstra tzn. Podporu Penrymů místo Memronů.
Někde má Ajkula66 nebo RealBlackStuff odkaz na Sata MOD na T43p kdy se jim podaří dosáhnout téměř plné rychlosti SATA II. o tom si třeba 60kový Lenova mohou jen nechat zdát, až 61ky měli čip set který uměl SATA II. Ale byl BIOSem omezen. Middleton BIOS a je po problému, ale u starý T43ky kde je origo jen PATA disk je to prostě úlet...
Hold super zapálení bastlíři.
X301 - "WKS"
No tak to sou mazáci :D Jako sám jsem na Thinkpady prostě ulítlej takže bych uvítal možnost ho jakkoli vytunit...Zas ale vim, že asi určitě nepudu do jinýho než T61p s WUXGA displejem... mam určitý požadavky a vpodstatě je splňuje jen tento model...škoda těch novejch, že udělali z displeje protáhlou nudli tim že ukradli část pixelů - tim mě výrobci novejch notesů nehorázně nas.....
Tak jsem se dnes rozhodl zkusit ještě jednou reflow - ikdyž ta závada vypadala jinak, než ta původní - myslel jsem, že je čip mrtvý a i zde mi to bylo řečeno. A kupodivu teď na něm zase píšu tuto reakci Vše chodí jak má. Vypadá to tedy na periodicky vznikající studeňáky mezi GPU a deskou. Oslovil jsem jeden pražskej servis, kterej přímo u tohoto notesu provádí výměny GPU, přestože je tam to lepidlo, za kolik by mě udělali profi reball. Myslím, že pokud se použije kvalitní pájka (směs cínu a olova), než použili na tyto problémové série chytráci z Lenova, mohlo by být po problému.
Ještě by mě zajímala informace od Chlebovníka, jestli se mu už toto stalo, popř. jak to řešil, koukám že se svým T61p funguješ dodnes bez problému Moje chyba asi spočívá v tom, že na něm docela i často hraju, od toho jsem taky chtěl trochu silnější grafiku...no a tím ai napomáhám tomuto defektu...
Ještě by mě zajímala informace od Chlebovníka, jestli se mu už toto stalo, popř. jak to řešil, koukám že se svým T61p funguješ dodnes bez problému Moje chyba asi spočívá v tom, že na něm docela i často hraju, od toho jsem taky chtěl trochu silnější grafiku...no a tím ai napomáhám tomuto defektu...
- Chlebovnik
- guru
Řešil jsem to na jaře před dvěma lety - záruční oprava provedena výměnou základní desky za novější model. Od té doby zatím ok.
Hraní samo o sobě tolik nevadí. Co těmhle čipům vadí nejvíc jsou prudké změny teplot. Tomu můžeš předejít za pomoci TPFanControlu třeba tak, že po hraní necháš notebook ochladit pasivně na podložce nebo ventilátoru v notebooku nastavíš nejnižší rychlost.
Hraní samo o sobě tolik nevadí. Co těmhle čipům vadí nejvíc jsou prudké změny teplot. Tomu můžeš předejít za pomoci TPFanControlu třeba tak, že po hraní necháš notebook ochladit pasivně na podložce nebo ventilátoru v notebooku nastavíš nejnižší rychlost.
• Aspire V3-571G | 15.6" FHD IPS | i5-3230M | nVidia GT 640M | 8 GB RAM | Intel 80 GB SSD + 1 TB HDD
ASUS VX239H | SteelSeries 6Gv2 | Logitech MX518 | Tesoro Aegis X4 | Zalman NC2000
• ThinkPad T61p
ASUS VX239H | SteelSeries 6Gv2 | Logitech MX518 | Tesoro Aegis X4 | Zalman NC2000
• ThinkPad T61p
Díky moc za tip, to je zajímavá úvaha....čili mu vadí ty prudké výkyvy teploty při hraní a po hraní, jak je prudce zchlazen. Pokud se hned po hraní vypne ventilátor, teplota půjde dolu hodně pozvolna. Co ale případ, před a při hraní? To bych logicky měl ventilátor vypnout, aby se grafika "předehřála" Fakt je, že to co jsi popsal asi právě způsobuje ty studeňáky - tedy že se procesor zahřeje mnohem rychleji, než deska pod ním a tím se vlivem roztažnosti odtrhnou ty spoje...Zkusím tvé doporučení a pokud mi zase grafika chcípne, provedu reflow, abych ověřil, že je čip OK a pak bych asi nechal udělat ten reball...
Každopádn díky moc
Každopádn díky moc
Tak jsem zjišťoval, co ten TPFan umí a vlastně je to jen ovládání otáček podle teploty...to umí dokonale....ale chybí mu jedna pro mě zásadní možnost, aby uměl otáčky řídit taky podle vytížení CPU, ideálně i GPU....to by přece nebyl vubec žádnej problem a na to program zatím nemůžu sehnat...takový program by krásně ošetřil právě to, o čem jsi psal - totiž že ihned po vypnutí hry by přestal chladit, jak by kleslo využití CPU i GPU. Samozřejmě za předpokladu nějaký pojistky, kdy by nad určitou hraniční teplotu fan běžel nonstop, popř. by notes snižoval frekvenci a napětí CPU / výkon GPU.....to ale asi chci moc
Notes jsem musel ještě jednou rozebrat, protože ta stará stříbrná pasta vubec nefungovala a grafika se přehřívala. Napatlal jsem novou bílou pastu a situace je taková: Fan pustim na 64, což ho roztočí na cca 4600 ot, což je už pěkně slyšet a GPU mi pod plnou zátěží nešlo přes 75°, spíš se drželo tak kolem 70-72 což je super...problem je, že ikdyž během zátěže hodim Fan na 0 a hru hned vypnu, tak prakticky bleskově teplota na GPU spadne na cca 60° - to je dílem asi 3 sekund.... a s tím nejspíš nepude udělat nic, neni tohle teda moc velkej teplotní skok, aby to grafárně ubližovalo? Zajímalo by mě, jaký teploty tam máš ty a jak se ti to mění...díky, R.
- Chlebovnik
- guru
(GPU) V klidu 55-65, v zátěži do 85 (na fan 7) - při víc se sepne větrák na 64 a to se stává sporadicky. Pasta Zalman STG1.
• Aspire V3-571G | 15.6" FHD IPS | i5-3230M | nVidia GT 640M | 8 GB RAM | Intel 80 GB SSD + 1 TB HDD
• ThinkPad T61p
• ThinkPad T61p
Zpět na „notebooky Lenovo (dříve IBM)“