Zajimavý přístroj na cesty, kancelář.

Jaký koupit notebook? ... vybrat ten nebo onen? ... to jsou časté dotazy mnoha lidí, kteří vybírají nový nebo použitý notebook ... zde se mohou vzájěmně radit
rutat01

Zajimavý přístroj na cesty, kancelář.

Příspěvekod rutat01 » 19 zář 2013 00:41

Zdravím, po 3 letech jsem tu zase a zase hledám radu znalců. Předešlá, pořídit si HP Probook 6545b byla perfektní. Noťas funguje pořád téměř bez problému( jen jsem měnil 3x baterii, déle než rok mi prostě nevydrží :( ), ale doba pokročila a tak bych ji rád následoval.

Rád bych nějakou zajímavou novinku.
Hlavní požadavky jsou:
Lehkost, popravdě už mě zmáhají i ty skoro 3 kila :D

Odolnost, používat to budu na cestách, každý den, takže něco co vydrží nešetrné zacházení, žádný levný plast...

Přijatelný výkon. Hlavní využití je kancelářský software, web, videa(jen přehrávání), prezentace. Bohužel jsem objevil hru WoT :lol: , tak kdyby na tom šla spustit, nezlobil bych se, ale není to nutnost. Teď mám HP 6545b a už to není ono, chce to trochu přitlačit na pilu.

Obrazovka minimálně 13", co nejkvalitnější, jsem už totiž skoro slepý, tak ať na tom něco vidím i na sluníčku venku :D

OS ještě nevím, pravděpodobně win7pro. Trochu se bojím Win8 a kompatibility. Pojede na tom software od různých bank a institucí, a vím jak mají jejich ajťáci rádi jakékoliv novoty... Před 3 roky jsem horkotěžko prosadil win7pro, v té době neznali nic jiného než winXP :D

Minimální hlučnost, nemám rád hlučné větráky, ruší to při jednání.

Výdrž na baterie, čím déle, tím lépe. Baterie mi totiž dojde vždy, když to nejmíň potřebuji... Teď mám reálné skoro 4 hodiny a celkem to stačí, ale kdyby bylo o nějakou hodinku víc, vůbec bych se nezlobil.

HDMI, WIFI a takové samozřejmosti asi nemá smysl zmiňovat. Snad jen dokovací port, ten by taky nebyl k zahození, ale není nutnou podmínkou, vždy se to dá nějak udělat bez něj.

Tak teď raďte, mě osobně zaujal hybrid notebook/tablet. Demontovatelný dotykem ovládaný display, ale s možností připojit klávesnici na které se bude dát rozumně psát? Fakt nesleduju novinky a tak nevím co dnešní trh nabízí za možnosti. Jo vlastně sleduju, nové slovo ultrabook. Sice naprosto netuším co si pod tím pojmem mám představit, ale asi by mi to někdo z marketingu vysvětlil :D Protože když je to ultra, bude to určitě lepší :lol:

Předem díky za rady

PS: zapomenul jsem, CENA. No tu nechám opět na vás, chci co nejlevnější stroj, co splní moje aktuální požadavky :)

orgasmic
Moderátor
Moderátor

Příspěvekod orgasmic » 19 zář 2013 07:24

Asus ROG Strix G18

rutat01

Příspěvekod rutat01 » 19 zář 2013 09:44

Díky za typ, popravdě bych chtěl trochu víc. Přijde mi to jako klasický notebook, je sice o dost výkonnější a má podsvícenou klávesnici, ale jinak je to přesně to stejné co mám teď. Mě nejde ani tak o evoluci, spíš bych rád nějakou revoluci :D

orgasmic
Moderátor
Moderátor

Příspěvekod orgasmic » 19 zář 2013 09:53

V tom pripade si priprav 50tis a vys.

Tady mas asi nejlepsi Ultrabook na trhu: http://www.czc.cz/ultrabook-asus-zenboo ... 39/produkt
Asus ROG Strix G18

kubino
guru

Příspěvekod kubino » 19 zář 2013 11:10

Spíš než konkrétní notebook bych si dovolil nasměrovat na modelové řady, kde vybírat.

Ty požadavky na nízkou váhu, vysokou odolnost, min 13" kvalitní displej a hraní WoT to dost omezují.

Dle displeje: 15,6" notebooky/ultrabooky mají cca 2,2-2,5 kg. Ultrabooky jsou lehčí a tenčí (zjednodušeně řečeno). Doporučil bych brát modely s IPS panelem např
Samsung Ativ Book 870Z http://www.alza.cz/samsung-ativ-book-87 ... 427962.htm
skládačka Goldmax Electra http://www.goldmax.cz/eshop/156-goldmax-electra
zmíněný Asus Zenbook Prime UX51VZ
Tyhle stroje mají dedikovanou grafiku, takže WoT poběží hratelně.

Potom jsou tady menší stroje 13-14". Vetšinou mají menší grafický výkon, ale zase lepší mobilitu. Výše uvedené stroje se dělají i v menších úhlopříčkách (Samsung 900X, Asus Zenbook UX31).

Zajímavé jsou i Delly XPS 14

ještě odkaz článek o displejích
http://extranotebook.cnews.cz/clanky/ko ... ps-full-hd

Ohledně výdrže: nejlíp jsou na tom procesory Intel poslední generace - poznají se, že jejich čtyřčíselné značení začíná 4. Pokud je možnost, tak bych bral ty, případně počkal, až bude vybraný model se starší generací ("3xxx") nahrazen.

To je tak co mě napadlo. Neříkám že je to nejlepší, ale asi bych volil mezi: Samsung Ativ/900x, Dell XPS, Asus ZenBook,...

Jo, a doporučuju zajít do eshopu se showroomem a stroje si prohlídnout a osahat, nebo je aspoň prohlídnout na Youtube videích ("unboxing", "review"...)
[size=92]Compal->Asus->Dell (Razer->Logitech)[/size]

rutat01

Příspěvekod rutat01 » 19 zář 2013 15:51

Díky všem za reakce.

Pokud jde o WoT, tak to je jen taková pitomůstka, není to vůbec nutné aby fungoval. Doma mám svižný desktop, takže WoT, když už ho občas zapnu, hraju na něm.

Ty displeje mě zaujaly. U desktopu mám DELL UltraSharp, IPS monitor, a pokud jde už i do notebooku pořídit IPS, tak ho jednoznačně chci.

rutat01

Příspěvekod rutat01 » 19 zář 2013 16:18

Docela zajímavá věcička, Toshiba Click

http://tabletnet.cz/windows/2524-toshib ... ransformer

tohle jsem myslel, když jsem psal že chci revoluci a ne evoluci. Prostě něco s novou konstrukcí, novým nápadem. Před lety jsem viděl mobil co měl laserovou projekci klávesnice, na které se dalo psát. To jsou pro mě nové věci. Ultrabooky mě popravdě nijak neoslnily. Je to pořád to stejné jako notebook, jen bez mechaniky je to menší. Žádný opravdový pokrok v tom nevidím, ale možná u nějakého nakonec skončím, protože se asi technologie zas tak daleko neposunuly...

Hawkey1234
občas něco napíše

Příspěvekod Hawkey1234 » 20 zář 2013 16:49

rutat01 píše:Před lety jsem viděl mobil co měl laserovou projekci klávesnice, na které se dalo psát.

To jsi viděl tak možná studii..

Nevím, jakou revoluci čekáš od notebooku...

Jinak tablet s klávesnicí je na trhu dávno

rutat01

Příspěvekod rutat01 » 20 zář 2013 18:27

Ten telefon nebyl ani náhodou studie, nicméně nebyl v prodeji. Byl to jen funkční prototyp. Každopádně ta technologie, jako spousta dalších zajímavých technologii, existuje, jen by je museli výrobci pustit mezi lidi a nesyslit si to v trezorech :(

Já nevěděl že se prodávají na našem trhu tablety s klávesnicí, které mají plnohodnotné windows8 a rozumnou velikost, na které se dá aspoň trochu pracovat. Donedávna jsem znal jen mini 10" tablety s androidem, nebo nějakým osekaným Windows a s výkonem mobilního telefonu.
Jsem už prakticky rozhodnutý. Stroj konstrukce klasického notebooku už opravdu nechci, to je z bláta do louže. Počkám na Toshibu, v kombinaci s novým procesorem Intel a 4GB RAM mi bude doufám výkonnostně stačit.

rutat01

Příspěvekod rutat01 » 12 lis 2013 20:44

Třeba to se to bude někomu hodit...

Toshiba pořád není na trhu, ale objevilo se něco lepšího. Už jsem téměř objednal Sony VAIO Multi-Flip, ale nakonec pořídím Lenovo IdeaPad Yoga 2 Pro, tu základní verzi. Hlavně mě láká ten display(3200x1800 IPS), a váha(1,39kg). Za 27k to vypadá jako hodně dobrá koupě.

rutat01

Příspěvekod rutat01 » 29 lis 2013 02:32

Po pár týdnech užívání Lenova...

Zpočátku jsem trochu rozpaky, první kus byl vadný. Hodina na telefonní lince lenova a konečný verdikt technika, špatný kus už z výroby, vyměnit.
Trochu mě to popravdě nahlodalo, notebook který není v té nejlevnější kategorii a hned chyba z výroby? Zvláštní. Každopádně jsem ho vyměnil a nyní už mám kus zcela bez chyb a plně funkční.
Oproti HP je to strašný rozdíl. Výkon je úplně někde jinde. Celý systém je svižný a start je otázka pár sekund. Ze spánku je start okamžitý, bez jakékoliv prodlevy.
Wifi signál chytá velice dobře, výdrž na baterii bez problému 5 hodin, víc jsem ještě nepotřeboval.
Nechápu jak jsem mohl žít bez podsvícené klávesnice, i za denního světla je to velice praktická věc.
Hlučnost Lenova je naprosto minimální, většinu času se větráky vůbec netočí. I když se chlazení spustí, tak je pořád velice tiché, slyšitelné prakticky jen v noci.
Zvuk z reproduktorů je slušný, na notebook. Ale do kvalitního ozvučení má pořád daleko, fyzika se obejít zkrátka nedá.
Zvykám si na dotykové ovládání a win8, a přes počáteční rozpaky se mi líbí víc a víc. Přibližuje se to mobilním telefonům, což určitě není na škodu.
Dotyková obrazovka funguje perfektně, multidotyk funguje skvěle, akorát nechápu k čemu je dobrá schopnost snímat až 10 dotyků naráz, ale třeba na to časem přijdu.
Display je kapitola sama o sobě. Bál jsem se lesklého povrchu, ale kupodivu mu nedělá problém ani přímé slunce. Viditelnost je naprosto perfektní ze všech možných úhlů. Už mě nebolí oči po delší práci na notebooku, jak to bylo dřív. Obraz je naprosto precizní, barvy špičkové. Opravdu je to nesrovnatelné s notebooky s klasickým displejem.
Změna na tablet je snadná, notebook reaguje otáčením obrazu velice rychle a bez prodlev.
Diody stavu jsou na boku, tzn. nesvítí do očí, a ani intenzitou světla v noci neruší.
Povrch je celkově příjemný, něco jako pogumovaná protiskluzová úprava. Ale namísto běžného pogumování je povrch velice příjemný na omak. Nicméně pořád má tu vlastnost, že neklouže ani v mokrých rukách.

Neduh co jsem objevil je ten, že po vložení SD karty tato karta víc než polovinou trčí ven. Mít ji trvale zastrčenou je dost nepraktické, až nemožné.

Mechanicky je to drobek, velice tenký skladný stroj s víc než slušnou vahou(1,3kg). Nevýhoda je, že se přece jen trochu kroutí. Šasi nedosahuje pevnosti jako měl starý HP. Nicméně při uchopení za roh základny se vůbec nekroutí, ale při uchopení za obrazovku už ano.( není se čemu divit, obrazovka je tenká asi 4 mm)

Klouby pro zavírání a otevírání vypadají bytelně a masivně, dál se uvidím časem.

Nemá čtečku otisku prstů, takže je nutné zdlouhavé vyplňování hesla pro vstup do systému.

Další, pro mě, nevýhody jsou porty. Bohužel jen malý micro HDMI port, klasický velký by byl určitě lepší. Dál není možnost dokoupit prakticky jakékoliv příslušenství, od docku přes druhou baterii, která by ještě prodloužila dobu provozu na jedno nabití.
Kdyby byla možnost přepnutí na mode NumLock kláves, taky bych se nezlobil. To je ale jen software záležitost, která půjde určitě dořešit.
Nicméně všechno tohle jsou detaily, které jdou(mimo té baterie) nějak vyřešit. Celkově je to hodně povedený stroj a pokud někdo chce pořídit hybrid notebooku a tabletu, můžu jen doporučit. Za tu cenu jsem neobjevil nic zajímavějšího.

Zpět na „Jaký vybrat notebook“