Nesprávná komunikace s baterií

Veškerý hardware pro notebooky. CPU, RAM, HDD, CD, DVD, WiFi, Bluetooth, LCD ...
Hugocz
občas něco napíše

Nesprávná komunikace s baterií

Příspěvekod Hugocz » 13 lis 2013 15:56

Pokouším se o repasi starého notebooku Optima Centoris F503. Ale nevím si rady s hlavní baterii, typ SANYO 4UR18650F-2-QC-EW1. Je zcela vybitá a nefunkční. Po odpojení zdroje se notebook okamžitě vypne. Bylo jasné, že baterie je stará a bude ji potřeba vyměnit. Ale protože vím, že uvnitř baterie je inteligentní nabíječka, se kterou lze komunikovat pomocí sběrnice SMBus, chtěl jsem nejdřív najít program, který by mi řekl, jestli jsou vadné všechny články, nebo jen některé. Pouhá zvědavost, ale byl jsem překvapen. Program Battery Information ver.1.2b tvrdí, že baterie má 44.5V. Což je nesmysl, na štítku je jmenovité napětí 14.4V. Neřešil jsem to a koupil novou baterii, jiný typ, ale kompatibilní - pro Acer Aspire 1300. Bohužel se tato baterie chová stejně jako ta stará. Nenabíjí se a program Battery Info tvrdí, že má 44.5V. Situace je stejná s operačním systémem WinXP i Win7 / obě verze 32bit. V notebooku byla vadná baterie zálohující CMOS RAM. Tu jsem vyměnil, natáhl default BIOS SEtting a uložil. Přesto se baterie nenabíjí ani při vypnutém notebooku, i když LED signalizuje nabíjení. Netuším, kde hledat chybu. Máte nějaký tip?

Hugocz
občas něco napíše

Příspěvekod Hugocz » 15 lis 2013 06:47

Zdá se, že zde nejsem správně. No, ještě zkusím doplnit. Nově koupená baterie má svůj indikátor stavu který říká, že je nabitá na 80%. Pokud notebook pustím na tuhle baterii bez síťového zdroje, LED na notebooku se rozsvítí červeně - notebook tvrdí, že baterie je vybitá, asi 10s se rozbíhají Windows a pak to všechno klekne, jako by byla baterie opravdu vybitá. Notebook jsem měl rozebraný do šroubečku, ale nevím, jestli se předtím choval stejně, stará baterie je skutečně vadná. Je zřejmé, že konektor baterie má správný kontakt, notebook na baterii chvíli jede, i komunikuje přes SMBus, jen ty načtené údaje nejsou správné. Předpokládám špatný záznam někde v CMOS RAM / BIOSu, který ale není uživatelsky vidět. No, nový bios asi už neseženu. Doufal jsem, že mi někdo poradí nějaký zázračný trik s obnovou biosu. :(

Hugocz
občas něco napíše

Příspěvekod Hugocz » 26 lis 2013 07:38

No, někdy pomůže i zpověď. Vlastně monolog.
Takže google našel jen tohle http://us.xxmac.com/thread-90026-1-1.html což je přesně můj případ, jen v linuxu.

Otázky:
1) Jde o HW chybu?
2) pokud ne, jde o chybu na úrovni Biosu, nebo ovladače OS?
3) Zapisuje ovladač OS data do CMOSRAM, které pak používá Bios při startu počítače?
4) pokud jde o chybný ovladač, týká se komunikace SMBus, nebo ACPI?

Neznáte nějaký diagnostický software, který by dokázal dát alespoň nějakou odpověď?

Zpět na „Hardware“