tak se mi pod rukama pomalu dosluhuje můj letitý Aspire 5738g a já se rozhlížím po nějakém novějším železe. Žel již dávno jsem přestal sledovat trendy, takže si teď připadám jak na trhu ve španělské vesnici. Budu proto vděčný za vaši pomoc!
K čemu bude notebook sloužit?
- ke studiu (čtení článků, psaní v LaTeXu; z programů pak často R (resp. prostředí R-Studio), sem tam možná i výpočty v Matlab/Mathematica). Pak nějaký ten office..
- internet (hodně), jednou za čas snad nějaký ten film. NE hry.
- psaní (vcelku dost píši a ne vždy s sebou mohu vzít svou pohodlnou externí klávesnici, proto bude-li klávesnice trochu k světu, nebudu se vůbec zlobit)
Velikost
- dosavadní ntb. je 15,6 a je to celkem cvalík, nad čímž jsem si nejednou posteskl. Proto bych raději volil do 14''*) a (krapet) nižší hmotnost (tento má 2,8kg).
Mobilita
- cca 2x-3x do týdne přenášen
- odolnost - neplánuji s ním házet ani podkládat knihovnu
![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
- výdrž - nu současný kousek už se pro tragickou baterku stal defacto desktopem. Takže cokoliv nad to beru (ideálně 3-4++ hodiny, nicméně není podmínkou)
Co nepotřebuji
- OS**) - bez preferencí (klidně bez OS, ale takových zařízení na trhu, myslím, zrovna moc není)
- optickou mechaniku
- matný display (ano, bodnul by, ale doteď jsem žil s lesklým a přežil jsem to..)
- LAN konektor
- vodotrysk a jiné..
Cena
- zde možná bude kámen úrazu - jakožto student příliš penězi neoplývám, proto nižší cena = lepší cena (a je to dost podstatné kritérium)
- nevím ale, jak ji nastavit, aby mé požadavky byly alespoň z části uspokojeny..
- Zkusmo proto nahodím cca 10 000 - 13 000 CZK **) (s tím, že rozhodně nemusí být vyčerpány*). A naopak, i návrhy na opodstatněně (ne však podstatně
![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
*) Poznámka: Vzhledem k plánované menší obrazovce bych pak ušetřené zdroje věnoval na nějaký monitor...
**) Popravdě, pokukoval jsem i po Chromobooku (s následným přidáním Linuxu do dualbootu) c720, který je za oceánem k mání od 199$. Vzhledem ke kontinentálním cenám bych se ale spíš klonil k něčemu ?plnohodnotnějšímu..