Vybírám jen mezi Lenovo a Dell a ráda bych u nich zůstala. Možná pošetilé, ale což. Můj stávající notebook je Dell Vostro 1014.
Cena: ráda bych maximálně těch 25 000 CZK
Použití: ráda bych, aby bez problémů běžely tyhle věci - Photoshop CS2, TeXMaker, FreeCommander (to je asi bez problémů), Visual Studio 2013, Heroes V a Mathematica 9 (ta je nejnáročnější, ale využívám ji relativně málo)...po projití požadavků z toho vychází "Intel Pentium IV 2.4 GHz or equivalent"/min 1.5GHz a min. 2 GB RAM
Říkala jsem si tedy, že bych ráda i5/7 a nad 2GHz, nevím ale, zda to není zbytečnost. A k tomu tedy 4GB RAM, klidně radši víc.
Váha/konstrukce/velikost: notebook často přenáším, takže bych ráda max 15,6'' display a 2,5 kila. Nynější Dell má 14'' a 2,2kg a je to vcelku v pohodě. Menší display než 14'' bych ale asi nechtěla (kvůli programování), to jsou asi nutné požadavky.
Výdrž: 5+ hodin obyčejné práce by bylo velmi příjemné, ale ne nijak zásadní...jezdím většinou vlaky se zásuvkami a cesta je max 4 hodiny.
Disk: nějakých těch 500GB by bylo fajn, co ale řeším víc je, zda chtít SSD disk...docela si tím zužuji výběr a nevím, jak moc se vyplatí.
Grafická karta: taková, aby utáhla Heroesy

OS: Windows...dospěla jsem k názoru, že klidně 8, snad na nich vše poběží.
Pročítala jsem i ostatní témata tady a dost mě zaujal Lenovo ThinkPad EDGE E540 (odkaz) , který jste někomu doporučili. Za tu cenu mi přijde super a byla bych ochotná to za něj dát, původně jsem i chtěla čtyřjádrový procesor.
Jenže také až po přečtení diskusí tady jsem začala řešit chlazení příp. hlučnost, a říkám si, zda by tenhle notebook nebyl pro mě zbytečně moc výkonný a ještě bych musela řešit přehřívání nebo by mi odešlo chlazení, zatímco méně výkonný notebook by mohl vydržet déle a stačil by. Horší výbava je tady , ale té chybí i ten SSD disk.
Takže tedy: mám požadovat od ntb SSD disk? Je opravdu tak výhodný? A pokud ano, mám si hlídat jeho velikost?
Myslíte, že by mi v pohodě stačil procesor i5/7 pod 2GHz?
A co si myslíte o tom Thinkpadu E540? Měla bych se u nějak hodně bát přehřívání či hlučnosti? Vůbec nevím, jak moc tuhle otázku řešit a ve specifikaci se takové věci nepíšou

Moc děkuji za případné rady a doporučení