Právě píšu z nového ThinkPadu X1 Carbon. Věděl jsem, že ta klávesnice bude hrozná, ale reálný dojem předčil všechna očekávání o několik levelů. Opravdu jsem ještě nepracoval na otřesnější klávesnici ve 14" notebooku. BackSpace mačkám zatím tak v polovině případů spolu s Delete, a jak se snažím naučit, abych to nemačkal tak moc vpravo, tak pak akorát místo Enteru mačkám klávesu s přehláskou. Home/End dohromady se Shiftem se budu nejspíš muset přeučit. Doteď jsem používal vždy levý Shift (skoro vždy používám jen ten levý), jenže s levým bych si při té kombinaci vykloubil zápěstí. Zdaleka největší problém mi ovšem dělá Esc vpravo dole u kurzorových šipek... to mě vrátilo do dob různých 8bit počítačů. Každý stisk ESC znamená, že si nejdřív pomocí toho "Fn" přepnu horní řadu kláves, pak chvíli koukám na klávesnici a až pak najdu tu správnou klávesu.
Horní řada je kapitola sama pro sebe. Přepnutí horní řady trvá jednu (!!) sekundu, takže jsem okamžitě musel vypnout všechny módy, aby se to přepínalo jen mezi F1-F12 a nějakým z těch zbylých... jinak bych z toho sekvenčního přepínání mezi čtyřmi režimy vytekl. Ono se to nezdá, ale přepínání horní řady si s tímto notebookem užijete hodně. Používám F1-F12 skoro pořád (už jen Alt+F4), ale současně potřebuju taky měnit hlasitost a jas, což na jednu řadu u X1c nikdy nedostanete.
Senzory reagují tak nějak podivně, resp. bez odezvy se musíte na senzory vždy podívat, zatímco u všech ostatních notebooků jsem zvyklý při práci koukat pouze na obrazovku a zrak nesklápět. Jednou už se mi stalo, že se zasekla ta přepínací aplikace, takže jsem se na F1-F12 nemohl dostat. Naštěstí pomohl restart. Občas při psaní na horní řadě pro změnu omylem zmáčknu nějakou z kláves, což v určitých případech začne spouštět tu aplikaci na změnu jejího nastavení.
Regulace jasu a hlasitosti opakováním mačkáním na senzor je neskutečně nepohodlná. Klávesy jako Break a PrintScreen nejsou dostupné žádným způsobem, což mi docela komplikuje práci. Až s touhle zkriplenou klávesnicí si člověk uvědomí, jaké všechny klávesy (a hlavně kde) vlastně potřebuje.
Vlastně bych X1C nedoporučil nikomu, kdo už má větší zkušenost s libovolným jiným počítačem/notebookem. Rozhodně se mu vyhněte, pokud budete připojovat i externí klávesnici, nebo občas pracujete na jiných počítačích. Tohle je totiž koncentrované zlo.
No nic, muselo to ven...