jemnost displeje 15,6 palcový notebook a FHD nebo HD Ready
jemnost displeje 15,6 palcový notebook a FHD nebo HD Ready
Ahoj obracím se na Vás z jedním dotazem při výběru nového notebooku.
Chci zakoupit notebook, který bude sloužit jen na internet a filmy a nevím zda má smysl koupit 15,6 s rozlišením 1920x1080 nebo rozlišení HD Ready.
Těm co si kupují notebook na hry s 15,6 palce s rozlišením 1920x1080
má smysl tato koupě nebo podle jemnosti poznám rozdíl?
Cenový strop: 15000kč
Můj kandidát: Lenovo ThinkPad Edge E540
http://www.alza.cz/lenovo-thinkpad-edge ... .htm#popis
Chci zakoupit notebook, který bude sloužit jen na internet a filmy a nevím zda má smysl koupit 15,6 s rozlišením 1920x1080 nebo rozlišení HD Ready.
Těm co si kupují notebook na hry s 15,6 palce s rozlišením 1920x1080
má smysl tato koupě nebo podle jemnosti poznám rozdíl?
Cenový strop: 15000kč
Můj kandidát: Lenovo ThinkPad Edge E540
http://www.alza.cz/lenovo-thinkpad-edge ... .htm#popis
urcite tam bude citelny rozdiel...
ja ak by som si kupoval notebook len na obycajne pouzivanie+filmy,tak asi toto:
http://www.alza.cz/toshiba-satellite-l5 ... 142753.htm
full hd ips panel zaruci prijemne pozeranie,aj na 15,6"
ja ak by som si kupoval notebook len na obycajne pouzivanie+filmy,tak asi toto:
http://www.alza.cz/toshiba-satellite-l5 ... 142753.htm
full hd ips panel zaruci prijemne pozeranie,aj na 15,6"
- Chlebovnik
- guru
3m je moc daleko na pohodlné sledování filmu na tak malé úhlopříčce.
Na tu vzdálenost je fuk jestli je to hd nebo fullhd. Ta čísla co zmiňuješ jsou vytržená z kontextu a těžko se podle nich řídit.
S ohledem na běžné využívání bych ale doporučil spíš fullHD a IPS, v čemž je ta Toshiba bezkonkurenční. IPS při sledování filmů oceníš víc než rozlišení.
Na tu vzdálenost je fuk jestli je to hd nebo fullhd. Ta čísla co zmiňuješ jsou vytržená z kontextu a těžko se podle nich řídit.
S ohledem na běžné využívání bych ale doporučil spíš fullHD a IPS, v čemž je ta Toshiba bezkonkurenční. IPS při sledování filmů oceníš víc než rozlišení.
[size=92]Compal->Asus->Dell (Razer->Logitech)[/size]
Predpokladám, že o tých 300 PPI si si prečítal niekde pri diskusii o telefónoch. Jednak tá hodnota platí pre výborný zrak a zároveň potrebná hodnota klesá so vzdialenosťou. A keďže mobil používaš v inej vzdialenosti ako notebook, tak si domysli rozdiel.
ASUS N550JK-CN126H / Intel Core i7-4700HQ / GTX 850M (4GB) / 15,6" Full HD IPS / 1TB 7200ot. / 8GB RAM
tiktak: podla teba na notebookoch s 15,6" UHD displejom (cca 282 PPI) sa neda precitat 8cka font? samozrejme pri nastavenom dpi 200%. prave tie mobily konecne ukazali, ze velkost zobrazeneho pisma nemusi byt zavisla od fyzickeho rozlisenia displeja.
booner: odpoved na zakladnu otazku. ano ma to zmysel, lebo hires displeje zvacsa byvaju kvalitnejsie. aj ked Lenovo je zrovna jeden z tych vyrobcov, ktory zacal predavat aj nekvalitne FullHD TN displeje.
ak sa na tie filmy budes pozerat z 3 metrov tak si kup TV a nie notebook. Uckove procesory su znatelne slabsie ako Mkove ale akekolvek Core i3 ma na internet a filmy dostatok vykonu. na to by ti stacilo aj Core i3 prvej generacie.
booner: odpoved na zakladnu otazku. ano ma to zmysel, lebo hires displeje zvacsa byvaju kvalitnejsie. aj ked Lenovo je zrovna jeden z tych vyrobcov, ktory zacal predavat aj nekvalitne FullHD TN displeje.
ak sa na tie filmy budes pozerat z 3 metrov tak si kup TV a nie notebook. Uckove procesory su znatelne slabsie ako Mkove ale akekolvek Core i3 ma na internet a filmy dostatok vykonu. na to by ti stacilo aj Core i3 prvej generacie.
Predator 15, MBP 13 Early 2015, T410, Apple iPad 9.7 (2018), Kindle Fire HD 8
Ghost: já nemám vůbec nic proti displejům s vysokým rozlišením (na všem, co současně používám včetně telefonu mám FHD displeje a klidně bych snesl i vyšší rozlišení, pokud by to bylo smysluplné a podporoval to plně OS.
U telefonu/tabletu na Androidu to je podle mne v dnešní době skoro smysluplnější, neboť Android jako OS a jeho grafické rozhraní pracuje v podstatě vektorově - všechno se dá pohodlně potáhnutím zvětšit/zmenšit tak, aby to bylo funkční a čitelné.
U windows OS to zdaleka takto nejde a jsou specifické aplikace (které třeba reálně používám), kde fonty milionu ovládacích popisků si nenechají vnutit žádnou změnu DPI displeje= i na 15.6 FHD hodně kvalitním displeji mám problém to přečíst. Nejen proto, že nosím 1.5 dioptrie na blízko, ale proto, že je to fakt extrémně malé (to mi potvrzují i lidé s velmi dobrým zrakem).
Další problém je s jinými aplikacemi, které sice podporují změnu DPI v systému a fonty se zvětší, nicméně programátoři napevno definovali velikosti oken a pak třeba potvrzovací tlačítka jsou již za rámem okna a nelze je použít = pak úplně nepoužitelné, musím nastavit 100% DPI a opět na to nevidím.
Takže UHD, 2K, 3K,4K... displeje do notebooků klidně, ale musí na to být připraven OS a umět s tím 100% pracovat. Protože dokud musím byť k jediné aplikaci, co denně používám nastavovat 100% DPI, abych v ní mohl pracovat a následně je pro mne OS nebo jiné aplikace nečitelné, není to 100% funkční. Zatímco na androidu jsem s FHD displejem neměl nikdy podobný problém.
U telefonu/tabletu na Androidu to je podle mne v dnešní době skoro smysluplnější, neboť Android jako OS a jeho grafické rozhraní pracuje v podstatě vektorově - všechno se dá pohodlně potáhnutím zvětšit/zmenšit tak, aby to bylo funkční a čitelné.
U windows OS to zdaleka takto nejde a jsou specifické aplikace (které třeba reálně používám), kde fonty milionu ovládacích popisků si nenechají vnutit žádnou změnu DPI displeje= i na 15.6 FHD hodně kvalitním displeji mám problém to přečíst. Nejen proto, že nosím 1.5 dioptrie na blízko, ale proto, že je to fakt extrémně malé (to mi potvrzují i lidé s velmi dobrým zrakem).
Další problém je s jinými aplikacemi, které sice podporují změnu DPI v systému a fonty se zvětší, nicméně programátoři napevno definovali velikosti oken a pak třeba potvrzovací tlačítka jsou již za rámem okna a nelze je použít = pak úplně nepoužitelné, musím nastavit 100% DPI a opět na to nevidím.
Takže UHD, 2K, 3K,4K... displeje do notebooků klidně, ale musí na to být připraven OS a umět s tím 100% pracovat. Protože dokud musím byť k jediné aplikaci, co denně používám nastavovat 100% DPI, abych v ní mohl pracovat a následně je pro mne OS nebo jiné aplikace nečitelné, není to 100% funkční. Zatímco na androidu jsem s FHD displejem neměl nikdy podobný problém.
je: 2x T60P, X220, 2x 8570W Dreamcolor, E6420
bylo: E7440, M6600, X230T, T440P, E6400, XPS 1330, D630, D620, D610, D600, C640, HP N6200, HP NX8220, T43P
bylo: E7440, M6600, X230T, T440P, E6400, XPS 1330, D630, D620, D610, D600, C640, HP N6200, HP NX8220, T43P
Ze 3 metrů?? Asi jsi jasnovidec.booner píše:A co když se budu dívat na filmy v HD rozlišení 1080p ze vzdálenosti 3metrů i tehdy má smysl kupovat notebook s rozlisením 1920x1080?
Lenovo Legion 9,Lenovo Legion Slim 7,Ipad PRO M1,Naim Uniti Atom,Dali Epicon 6,LG OLED TV
World Leader in horde at map Azura(statistics) in Gears of War 3
World Leader in horde at map Azura(statistics) in Gears of War 3
tiktak: samozrejme, ze na Win to nie je 100% funkcne a samozrejme kupovat HiDPI displej aby si robil s nastavenim DPI 100% je nerealne. hlavne pokial si user, ktory musi pouzivat specificke aplikacie robene este pre WinXP alebo dokonca starsie kde sa o pracu s inym ako 100% DPI nikto nestaral. To ale nie je problem OS ale tej aplikacie. Co sa tyka webu, office alebo pozerania videa nie je problem ani nastavenie 125% DPI na FullHD vo Win7. Keby som si mal vybrat medzi HD a FullHD tak radsej budem pouzivat FullHD so zvacsenim DPI ako HD.
Predator 15, MBP 13 Early 2015, T410, Apple iPad 9.7 (2018), Kindle Fire HD 8
- swarm
- Moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Poslední dobou používám hodně DPI 125% s tím nastavením "stejné pro všechny obrazovky" (aby to nikdy nerozmazávalo okna) a to funguje úplně v pohodě pod všema posledníma verzema Windows. Dokonce to mám na stavené i na hlavním kompu, protože se na něj většinou připojuju přes remote desktop.
DPI 125% používám bez problému na FHD obrazovkách 13-14". Na 15,6" už nechávám 100%.
----
Mně upřímně o to rozlišení ani nejde, ale prostě musíme se smířit s tím, že dneska v HD ready není žádný použitelný displej pro dlouhodobější práci (z hlediska obrazové kvality).
DPI 125% používám bez problému na FHD obrazovkách 13-14". Na 15,6" už nechávám 100%.
----
Mně upřímně o to rozlišení ani nejde, ale prostě musíme se smířit s tím, že dneska v HD ready není žádný použitelný displej pro dlouhodobější práci (z hlediska obrazové kvality).
swarm - blog: http://notebookblog.cz
Apple MacBook Air 13 M1 (16/512GB) + HP EliteBook 840 G5 (i5-8350, 32GB RAM, 512GB NVMe) + DELL Precision 3660 (i7-13700K, 32GB, RTX 3080) + HP DL380 Gen10 (2xXeon 6126, 192GB RAM, 2x NVIDIA Tesla P4)
Apple MacBook Air 13 M1 (16/512GB) + HP EliteBook 840 G5 (i5-8350, 32GB RAM, 512GB NVMe) + DELL Precision 3660 (i7-13700K, 32GB, RTX 3080) + HP DL380 Gen10 (2xXeon 6126, 192GB RAM, 2x NVIDIA Tesla P4)
Zpět na „Jaký vybrat notebook“