Čaute!
Dlhú dobu som hľadal prenosný, výkonný notebook s peknou výdržou batérie. Po roku hľadania som sa zaľúbil do tohto ultrabooku. Aktuálne mám verziu so 128GB SSD a 1080p dotykovým displejom no musím povedať, že aj keď som dlhú dobu protestoval proti dotykovému a lesklému displeju tak je prosto úžasný
Pozeral som aj na MSI GS60 2QE s 970M no radšej som zvolil cestu dlhšej výdrže ako veľkého výkonu.
Krátka recenzia:
Špecifikácie:
Displej: 13.3" 1920x1080 IPS lesklý dotykový
CPU: i7-4510U 2.0 - 3.1GHz
GPU: nVidia GT 840M 2GB
RAM: 8GB DDR3
SSD: 128GB Kingston
Batéria: 50Wh
Displej:
Počas dňa v izbe s jasom nastaveným na Auto je displej fakt super. Jediný menší problém je ak je displej na 30% tak vtedy vidno svoj odraz, síce len veľmi slabo a aj to zväčša len pri čiernom pozadí no nič čo by sa nedalo prežiť.
Cez noc tá pravá krása displeja ešte len začína 30% jas pri pozeraní Avatara na otestovanie pretože je to jediný film, ktorý je plný neskutočne veľa farieb. Výsledok? Až príliš pekný je ten displej Nemohol som sa od toho filmu odtrhnúť aj keď som ho už videl minimálne 10 krát musel som to proste dopozerať ...
Pri všetkých tých kladných veciach je tu jeden problém a ten je pri tmavších scénach... nie je to TV takže ten jas to až tak neutiahne :/ no aj tak to nie je až taký veľký problém čo sa týka problémov ako je napr. na iných fórach že žltá farba niečo blbne hmm tento problém som na svojom FHD kuse nezaznamenal.
Klávesnica/TouchPad:
Nikdy predtým som nemal notebook s podsvietenou klávesnicou takže o tomto veľa napísať nemôžem akurát to že je to veľmi nápomocné ak ležím už večer v posteli po tme. Nie je to klávesnica ako SteelSeries pri MSI no stále je z nej cítiť prémiovosť Písať sa na nej píše dobre, taktiež to neviem veľmi porovnať s iným notebookmi lebo mne sa na každej klávesnici píše dobre s výnimkou Lenovo klávesníc, na tých sa proste normálne písať nedá... Jedno mínus je ale že Power Button je zakomponovaný v klávesnici hneď vedľa Deletu takže bude to chcieť chvíľku čas a prax nestláčať Power Button namiesto Deletu
Čo sa týka touchpadu/clickpadu alebo akokoľvek sa to nazýva občas nie je mojim priateľom. Raz za čas sa stane že priložím ešte aj malíček a sa potom čudujem že prečo mi do čerta nejde myš -_- v porovnaní s MacBookom by som povedal že sú na dosť podobnej priečke.
Výkon:
Jediné čo som zatiaľ vyskúšal je Hawx 2, LoL a Shadow of Mordor...
HAWX 2 išiel bez problémov na MAX detailoch bez AA pri FPS od 45-80 takže predpokladám že ak by som zapol AA tak by to nejaké veľké problémy nerobilo. No AA na FHD a 13.3" je zbytočné, rozdiel to veľmi neurobí.
LoLko som skúšal aj na batérií vtedy bežalo na Nvidii s FPS 30+ poprípade na Inteláckej grafike niekde medzi 15-25FPS, so zapojeným adaptérom FPS poskočilo o 10-20FPS vyššie takže som si nastavil aj Frame Limit na 30 čo úplne stačí a aby to šetrilo batériu... o tom viac nižšie
Shadow of Mordor na high cca 10-15FPS pri FHD... po znížení na medium a nastavení rozlíšenia na 1366x768 FPS poskočilo na hrateľných 25-35FPS
Taktiež som urobil nejaké tie benchmarky v 3DMarku: NVIDIA GeForce 840M video card benchmark result - Intel Core i7-4510U,ASUSTeK COMPUTER INC. UX303LN
Teploty:
V kľude/Facebook/Youtube: CPU max 30-45°C, GPU: vypnuté, Chassis: bez náznaku zahrievania, nikde nič...
Gaming: CPU max 75°C, GPU: tiež cca okolo 70°C, Chassis: trošku teplejšie v okolí "9tky" na klávesnici ale ináč som ho vedel mať v pohode na nohách s teplákmi, cítil som, že je teplejší no to je asi tak všetko...
Benchmarky: približne ako pri hraní a bez throttlovania...
Hluk:
Aký hluk? Noťas je tichý po celú dobu, či už behám po nete alebo niečo hrajem, stále zostal ticho.
Ventilátory sa zapli len pri hraní a aj to boli len ako šepkanie, Appka na mobile ukázala 35-38db tak polmetra od notebooku.
Výdrž batérie:
Čítanie vo Worde: 9+ hodín (Podsvietenie vypnuté, Jas 30-50%)
Behanie po webe: 6+ hodín (Podsvietenie 30%, Jas 30-50%)
Hranie(LoLko): cca 2 a pol hodiny ... stihol som zahrať 2x 5v5 Summoners Rift(obe hry po cca 40-50minút) + 2x ARAM(cca 15-20minutové hry)
Pozeranie filmov: Kedže pozerám viac filmov ako hrám nejaké hry tak je to aj hlavný dôvod prečo som uprednostnil výdrž a tento notebook ma maximálne fascinoval jeho výdržou... Pozrel som si 4x 20 minútový Bleach + 2x 90minútový film, čo dáva dokopy cca 4.5 hodiny ! + 15-30 minútová rezerva pre ľahkú prácu...
Takže čo sa týka výdrže batérie som neskutočne spokojný a nemohol som si priať viac
Chassis:
S tým som mal asi začať no nič, aj tak k tomu nemám veľa čo povedať len asi toľko že je fakt prémiový a dosť podobný Macbooku takže pohodka
DELETE_ME
Díky za sepsání podrobných zkušeností.
S tím hlukem jsi si jistý? Měl jsem chvíli doma UX32LA s i3 Haswellem a integrovanou grafikou a ten zapnul ventilátor klasicky "asusovsky" při 45 stupních a pokud se neuchladil zpět pod 40 C, tak už se nevypnul a točil poměrně tichých, přesto však v tichu dobře slyšitelných 3300 RPM. Zkoušel jsem přes jeden program nuceně vypnout ventilátor a notebook se i při pouhém surfování na webu dostal v létě k 75 C, takže se mi nechce věřit, že by s tím něco zázračného udělali, že se ventilátor skutečně netočí při kancelářské práci.
S tím hlukem jsi si jistý? Měl jsem chvíli doma UX32LA s i3 Haswellem a integrovanou grafikou a ten zapnul ventilátor klasicky "asusovsky" při 45 stupních a pokud se neuchladil zpět pod 40 C, tak už se nevypnul a točil poměrně tichých, přesto však v tichu dobře slyšitelných 3300 RPM. Zkoušel jsem přes jeden program nuceně vypnout ventilátor a notebook se i při pouhém surfování na webu dostal v létě k 75 C, takže se mi nechce věřit, že by s tím něco zázračného udělali, že se ventilátor skutečně netočí při kancelářské práci.
áno s hlukom som si 100% istý bol som v izbe úplne bez hocijakého hluku a jedine keď zapol aj dedikovanú(pri hraní) tak bolo počuť že ventilátor beží no to bolo všetko ... hluk max do tých 38db podľa mobilnej aplikácie s položeným mobilom priamo na notebooku...takže reálne tak 35db ak máš hlavu meter od neho
DELETE_ME
Tak to nevím, jak to udělali. Ten UX32LA měl dva ventilátory a měděné chlazení a roztočily se do deseti minut po zapnutí notebooku.
Ten tvůj jsem neviděl jak vypadá uvnitř, ale UX303LA (nástupce té 32ky s integrovanou grafikou) má jeden ventilátor a žádnou měď. Možná, že Asus konečně dostal rozum a točí v základu konstantně jen nějakých rozumných 1500-1800 RPM a udržuje CPU kolem 50-55 C (ne zbytečně kolem 40-45), Takové otáčky pak opravdu nejsou slyšet ani ve zcela tiché místnosti, pokud člověk nepřiplácne ucho na ventilátor.
Ten tvůj jsem neviděl jak vypadá uvnitř, ale UX303LA (nástupce té 32ky s integrovanou grafikou) má jeden ventilátor a žádnou měď. Možná, že Asus konečně dostal rozum a točí v základu konstantně jen nějakých rozumných 1500-1800 RPM a udržuje CPU kolem 50-55 C (ne zbytečně kolem 40-45), Takové otáčky pak opravdu nejsou slyšet ani ve zcela tiché místnosti, pokud člověk nepřiplácne ucho na ventilátor.