Acer Aspire V15 Nitro
http://www.alza.cz/acer-aspire-v15-nitr ... 168128.htm za 19900Kč s DPH.
Co se týče postřehu mrkni se tam do hodnocení. Sepsal jsem tam malou recenzi. Neříkám, že tu není konkurence ale za tu cenu nikdo nemá IPS panel a celkově vyladěné parametry ať už jde o CPU, GPU, počet USB 3.0, 2 pásmovou wifi, výdrž na baterii, atd.
Vzhledem k tomu co píšeš, že na něm budeš dělat je FULL HD display nutnost. Při práci na Full HD toho uvidíš mnohem více na displayi.
Ten komfort v práci je značný na stejné uhlopříčce = 15,6" se Ti toho vejde mnohem více oken, programů, tabulek, atd... např. v Exelu uvidíš více buněk a ve Wordu budeš schopen umístit 2 dokumenty vedle sebe a např. porovnávat, než v případě HD Ready.
Pro hraní starších her můžeš nechat Full HD a ultra detaily, a u těch novějších/nejnovějších snížíš rozlišení na HD Ready a medium/high detail.
Snížení rozlišení v tomto případě se nerovná rozostření obrazu, protože IPS panel je dostatečně kvalitní.
Hlavně se nenech zviklat prodavači, kteří jsou Ti schopni tvrdit, že na slabší GPU je lepší HD ready display, protože si zahraješ lépe

Tohle mě tvrdil prodavač v ALZA.CZ a doporučoval mě jako herní notebook (cca 1,5 měsíce zpět) DELL s 15,6" HD ready TN panelem a GF 740M (64bit) za cenu Nitra které mám v podpisu.
EDIT: Acer Aspire V15 Nitro je první notebook, který jsem nevrátil do ALZA.CZ, protože kandidátu bylo více ale ukázalo se, že až Nitro stálo za to.
EDIT: zrovna nedávno jsem kolegovi z práce pomáhal s výběrem notebooku pro jeho syna na VŠB. Bohužel byl limitován 13 tis a koupil si (ne na moje doporučení) ASUS s I-5M Ivy Bridge, GF 740M (64bit) a HD Ready display.
Říkal jsem mu ať se vykašle na GPU a bere Acer s Full HD nebo, ať si připlatí +2000Kč má dedikovanou R7 M265 (128bit) s I-5 U Haswell a Full HD v Acer Aspire V5 561G ale on, že ne. Že limit je limit a tak jeho syn dělá ve Wordu, Exelu a kdo ví v čem všem na HD ready na 15,6" (no alespoň, že ten display má matný). Lidi jsou občas nepoučitelní. To pominu fakt, že výdrž toho notebooku na baterii je ubohá (což určitě ocení během přednášek na VŠB) no ale hlavně, že si zahraje Assasin Creed 4.

Osobní: Acer Aspire V15 Nitro - Intel Core i5 4210U Haswell, 15.6" 1920x1080 IPS, 8GB RAM, GeForce 840M
Pracovní: Acer TravelMate P645-S, i5 5200U, 14" 1920x1080 IPS, 12GB RAM, Intel HD5500