Asus A6jc - Znovu k teplote HDD.
Asus A6jc - Znovu k teplote HDD.
Dobry den, omlouvam se, toto se tu jiz probiralo, ale myslim ze vzdy jen naznakove, proto prosim o realisticky pohled na vec.
Pred tremi dny jsem zakoupil notebook ASUS A6JC-Q003 T2300 / 512MB / 80GB / DVD±RW / 15, 4". Zdalo se mi, ze jeho HDD prilis topi (spodni strana pc skutecne pali na dotek). Podle Everestu pri bezne praci po dvou hodinach provozu v AC (Power4Gear mode Office/Silent) ma HDD Seagate 98823A kolem 55-60 stupnu (az 136 F)... Seagate sam uvadi teplotni rozsah takto:
, cili mam trochu obavy, aby jeho zivotnost neskoncila mesic po vyprseni zaruky notebooku. Z ruznych diskuzi na internetu jsem vyrozumel, ze tento problem obcas nastava, ptam se tedy, jestli je toto opravitelna zalezitost, pripadne jestli celkove neni pristroj ponekud pretopeny a zraly na vraceni uplne. Pri prumerne cinnosti (zadne hry ani virus scany) vypadaji udaje z Everestu takto:
Deska - 51°
CPU - 62°
Aux - 55°
GPU - 57°
A teplota HDD rozhodne ani pri uplne necinnosti rozhodne neklesa.
Velice dekuji za brzkou odpoved.
Pred tremi dny jsem zakoupil notebook ASUS A6JC-Q003 T2300 / 512MB / 80GB / DVD±RW / 15, 4". Zdalo se mi, ze jeho HDD prilis topi (spodni strana pc skutecne pali na dotek). Podle Everestu pri bezne praci po dvou hodinach provozu v AC (Power4Gear mode Office/Silent) ma HDD Seagate 98823A kolem 55-60 stupnu (az 136 F)... Seagate sam uvadi teplotni rozsah takto:
, cili mam trochu obavy, aby jeho zivotnost neskoncila mesic po vyprseni zaruky notebooku. Z ruznych diskuzi na internetu jsem vyrozumel, ze tento problem obcas nastava, ptam se tedy, jestli je toto opravitelna zalezitost, pripadne jestli celkove neni pristroj ponekud pretopeny a zraly na vraceni uplne. Pri prumerne cinnosti (zadne hry ani virus scany) vypadaji udaje z Everestu takto:
Deska - 51°
CPU - 62°
Aux - 55°
GPU - 57°
A teplota HDD rozhodne ani pri uplne necinnosti rozhodne neklesa.
Velice dekuji za brzkou odpoved.
-
- Moderátor
V rozmezí 5-55°C by se měla pohybovat teplota okolí disku, teplota tělesa disku jako takového by neměla překročit 65°C. Info přímo od zdroje: http://www.seagate.com/support/disc/man ... 67120a.pdf (strana 21).
EDIT: Při nečinnosti neproudí skrz ntb prakticky žádnej vzduch, proto se udržuje vysoká teplota disku, když clověk spustí něco co rozpálí cpu, tak paradoxně teplota disku jde dolů.
EDIT: Při nečinnosti neproudí skrz ntb prakticky žádnej vzduch, proto se udržuje vysoká teplota disku, když clověk spustí něco co rozpálí cpu, tak paradoxně teplota disku jde dolů.
Asus A6T (Turion X2 1600Mhz@0,9V(800MHz@0775V)), 1GB RAM, nVidia Go7600(450/400(OC:500/420)), Vista Business MSDNAA)
Dekuji za odpovedi. Zaroven ale muzu polozit dalsi otazku: Je tedy muj disk vadny nebo neni? Everest a SpeedFan a dalsi totiz pravdepodobne vykazuji teplotu telesa disku, ne?
btw: to Peca: Mezi Tvym a mym NTB jsem se rozhodoval. Konstrukcne jsou si podobni (co do disku)... jaky mas teda teploty Ty?
Diky
ASUS A6JC-Q003 T2300 nVidia 7300
btw: to Peca: Mezi Tvym a mym NTB jsem se rozhodoval. Konstrukcne jsou si podobni (co do disku)... jaky mas teda teploty Ty?
Diky
-
- Moderátor
Taky mám teploty dost vysoký,momentálně 53°C, nejvíc sem měl 61°C co vim. Teplota disku je součástí informací S.M.A.R.T a měří ji čidlo kdesi uvnitř disku. Dospěl sem k názoru, že nemá smysl to řešit, problém asusu je aby ten disk neběžel za teploty vyšší než je specifikace, což asi s odřenejma ušima splňujou, zbytek je problém seagate a ten na to dává záruku pět let. Pravidelný zálohy se vyplatí dělat tak jako tak a jestli se tomu něco stane tak jim to půjdeš omlátit o hlavu. Přece se nebudeme omezovat kvůli tomu že maj něco nedomyšlený .
Asus A6T (Turion X2 1600Mhz@0,9V(800MHz@0775V)), 1GB RAM, nVidia Go7600(450/400(OC:500/420)), Vista Business MSDNAA)
A nenavolil jsi nahodou ve speedfanu nejake nizke otacky a kvuli toho ti to hreje? sledoval jsi ventilator jestli jede stejne jako ostatnim? jde o spinani a vypinani. Podle toho bys mohl urcit zda je to vadnym komponentem nebo nedostatecnym vetranim. Me jede notebook porad na 2800 otacek a HDD jsem pres 40 zatim nemel.
To Peca:
PC je koupeny na firmu, tudiz ma zaruku jen na 12 mesicu a ja mam proste obavy, aby neodesel ten HDD mesic po zaruce, to uz bych to pak mohl hodit na hlavu leda sobe:) ...zalohovat sice muzu, ale myslim si ze to neni az tak problem Seagate, jako spis konstrukce NTB (tedy Asusu), ktery ma vetrani zespoda sasi a tudiz asi nedostatecne... Omezovat se rozhodne ve sve pocitacove cinnosti neminim:D
To Airmit:
SpeedFan jsem zkusil jen abych si overil, ze Everest neudava spatne hodnoty. Ve skutecnosti jsem v nem nic nemenil. Vetracek... hm hm... je tichounkej, takze ho moc neslysim. V Everestu to ale vypada, ze pracuje jak ma. Ale tohle fakt netusim. Teploty CPU a GPU a desky se mi zdaji v normalu, takze tam asi problem neni.
Jinak moc diky za odpovedi.
PC je koupeny na firmu, tudiz ma zaruku jen na 12 mesicu a ja mam proste obavy, aby neodesel ten HDD mesic po zaruce, to uz bych to pak mohl hodit na hlavu leda sobe:) ...zalohovat sice muzu, ale myslim si ze to neni az tak problem Seagate, jako spis konstrukce NTB (tedy Asusu), ktery ma vetrani zespoda sasi a tudiz asi nedostatecne... Omezovat se rozhodne ve sve pocitacove cinnosti neminim:D
To Airmit:
SpeedFan jsem zkusil jen abych si overil, ze Everest neudava spatne hodnoty. Ve skutecnosti jsem v nem nic nemenil. Vetracek... hm hm... je tichounkej, takze ho moc neslysim. V Everestu to ale vypada, ze pracuje jak ma. Ale tohle fakt netusim. Teploty CPU a GPU a desky se mi zdaji v normalu, takze tam asi problem neni.
Jinak moc diky za odpovedi.
Naposledy upravil(a) maar dne 22 zář 2006 10:13, celkem upraveno 1 x.
Hm, kupoval jsem v Mironetu (www.mironet.cz) a bylo mi zdurazneno, ze v jejich obchodnich podminkach je ze zaruka je rok...tak ted uz jsem z toho uplnej jelen....
maar píše:Hm, kupoval jsem v Mironetu (www.mironet.cz) a bylo mi zdurazneno, ze v jejich obchodnich podminkach je ze zaruka je rok...tak ted uz jsem z toho uplnej jelen....
Jo,ale Asus poskytuje plosnou 2letou zaruku, pro vsechny, po celem svete. Takze v autorizovanem servisu sil.cz ti to opravi URCITE. Mironet se akorat asi vyvlikne z toho, ze kdybys chtel po 1 roce a 1 mesici vratit penize tak uz nejsou povinni se s tebou vubec bavit.
-
- Moderátor
To Maar: to nevim. Zkus radsi zavolat do servisu na www.sil.cz a ujistit se o obojim. Ale myslim, ze zarucak musis mit potvrzeny.