ThinkPad R60 vs. Win XP64bit

notebooky Lenovo (IBM, ThinkPad, Lenovo 3000) a vše kolem
root
občas něco napíše

Příspěvekod root » 22 lis 2007 23:55

panove, panove proboha co to tu predvadite?

1)
to wern_er:
jako aplikacnimu programatorovi mi prosim napis jmeno programu a jeho vyrobce, ktery je napsan tak, ze ke svemu behu nutne potrebuje SWAP jsem velmi VELMI zvedav

2)
pro ostatni, kdyz chce 4GB ram, tak chce 4GB ram - topic byl jak na zeleze rozchodit 64bitova XP - tecka finito

3)
jak tedy rozchodit 64bitova XP?
pokud mas grafiku od intelu, tak relativne snadno
pokud mas grafiku od ATI - je to problem, vsechen dalsi HW (tusim az na zvukovku ke ktere jsem se nedostal) bezi s nativnimi drivery od intelu hladce

wern_er
guru

Příspěvekod wern_er » 23 lis 2007 01:05

2 root :)
1) zkušenost je taková, že některé programy při vypnutém swapu nepracují správně, nebo systém padá, i když je stále dosti volné RAM
2) v podstatě se ptal, zda kupovat ty 4GB hned, nebo ne, proto se ptáme na co to potřebuje, abysme se konečně dostali k tomu, zda jsou pro něj nutné ... proto se zajímáme, na co ty 4GB potřebuje, což jsme se stále nedozvěděli ... pak se těžko radí, všeobecně řečeno na NB při běžné práci 4GB nepotřebuje, samozřejmě je to ale možné a proč ne :) ptal se však v podstatě zda do toho jít teď nebo později ...
3) všeobecně je podpora a stabilita 64 bitových windows nižší, určuji tak ze zkušeností několika uživatelů v mém okolí (ale i jinde na fórech apod.), kteří přešli na 64bit wokna a zanedlouho se vraceli zpět k 32 bitům ...

Jinak nevím, co se ti nezdá, chce poradit, není schopen podat potřebné info, těžko se radí, takže to v podstatě Guf napsal celkem výstižně ... pro dobrotu, ...

Jinak např. photoshop min. varuje při spuštění, někteří uživatelé říkají ž ei padá a může mít problémy ... jinak ke swapu - jeho úplné vypnutí je nesmyslné i v tom smyslu, že každý program po spuštění, který je náročnější, jako např. photoshop je schopen ihned po spuštění do paměti zavést i několik stovek MB dat ... na většinu z nich během svého běhu přitom ani nesáhne a proto jeho odložení je i logické ... pomocí několika podobných aplikcaí bez problémů seberu aj 4GB RAM a poté bude systém a) křičet, b) padat a programy padat ... jinak windows třída pro pagefile je dokonce tušim napsaná tak, že i při vypnutí swapu je jakýsi swap používán, pže ho prostě widle používají ... každý se samozřejmě zařiďte jak chcete, osobně si myslím, že to nepřinese podstatný výkonový rozdíl (rozhodně ne takový, jaký se tvrdí a mnoho lidí slepě křičí...), který by uživatel dobře pocítil při běžné práci, data co jsou zrovna využívána jsou beztak v RAM a nikoliv ve swapu ... swap je při dostatku fyzické paměti využíván jen na skutečně nepotřebná a nepoužívaná data atd. ... samozřejmě, pokud máte 4GB a neděláte s profi grafikou apod., asi se vám nepodaří tuto pamět vyčerpat, ale až k tomu někdy dojde a přijdete o rozdělanou práci, pochopíte, proč je lepší nechat alespoň mírný swap (např. 1GB) nastaven ... může to být způsobeno i chybou programu (jako př. uvedu Adobe Acrobat v. 8, v které stačí otevřít např. 150MB pdf z naskenovaných obrázků, v tom se nám podařilo zabrat za chvíli skrolování 1,5GB paměti, poté acrobat spadl a způsoboval aj jiné problémy - i přesto, že jsme měli 4GB RAM a stále byly skoro 2GB volné) ... prostě vždy je tu riziko ztráty dat a to doporučuju nepodstupovat, pokud cítíte, že vám to za to stojí, prosím :) HOWGH and PEACE
TP T61 7664-18G, 2x2GB RAM 800MHz, Intel SSD 330 180GB, Advanced Mini-Dock
TP X230 2320-2QG (IPS, UB dock), 2x8GB DDR3 1600MHz, 128GB mSATA Crucial M4 SSD
TP X230 2320-2QG (IPS, UB dock), 2x4GB DDR3 1600MHz, 256GB mSATA Crucial M500 SSD

exander
občas něco napíše

Příspěvekod exander » 23 lis 2007 04:18

root píše:3)
jak tedy rozchodit 64bitova XP?
pokud mas grafiku od intelu, tak relativne snadno
pokud mas grafiku od ATI - je to problem, vsechen dalsi HW (tusim az na zvukovku ke ktere jsem se nedostal) bezi s nativnimi drivery od intelu hladce

Děkuji, konečně první rozumný příspěk. Převážně je to všechno od Intelu, grafika, wifi.... Na zvukovku sem se dneska díval a ta by snad měla taky mít 64-bitové drivery.

wern_er píše:Jinak nevím, co se ti nezdá, chce poradit, není schopen podat potřebné info, těžko se radí, takže to v podstatě Guf napsal celkem výstižně ... pro dobrotu, ...

Jaké potřebné info proboha? K čemu někdo potřebuje vědět proč chci 4GB ram k tomu, aby mi řekl jak 64-bitový Windows XP chodí na ThinkPadu? Jaké poradit?

Ptal jsem se jak je na tom Windows XP 64 a jeho drivery. (Doporučuju si přečíst můj první příspěvek)
Co na tom dotazu kdo nepochopil? Nepřišel jsem diskutovat, kolik RAM si mám koupit nebo jak se peče chleba. Upřímně sem ani nemusel zmiňovat proč to chci vědět (že je to kvůli tomu, že si chci rozšířit RAM). Když se vás někdo zeptá kolik je hodin a vy se ho místo rozumné odpovědi také ptáte proč to chce vědět? A že jestli stihne autobus... vy se ho zeptáte, proč nejezdí autem? To si snad děláte opravdu legraci...

To které aplikace neběží bez swapu by mě také zajímalo, ale nemíním to dále řešit. Jistou dobu sem provozoval notebook bez swapu a fungoval naprosto v pořádku, problém byl nakonec jen v tom, že RAM bylo málo.

wern_er
guru

Příspěvekod wern_er » 23 lis 2007 10:50

Pročti si svůj příspěvek z 22.11.2007 03:20 a pochopíš, proč se tě ptáme na co to potřebuješ atd. ... jinak co se týče které win 64 bit pojedou ok není snad těžké zjistit - nenapsal jsi přesný hardware co máš, takže si to hold musíš najít sám - je tak těžké najít si na webu Intel drivery + další výrobci, od kterých máš hardware? Co se týče Lenova, je tak těžké použít support stránky? ( http://www-307.ibm.com/pc/support/site. ... MIGR-67853 - jen si najdi svůj model - opět nevíme co přesně máš za typ) ... takže pokud nejsi schopný si to najít sám a potřebuješ poradit, napiš přesný typ tvého NB nejlépe i s odkazem na Lenovo kde je přesná specifikace tvého hardware, pokud ho nejsi schopný sám přesně identifikovat a popsat ... když neposkytneš informace, nemá smysl poskytovat rady, to co ti napsal root je sice hezké, ale takhle obecný blábol, že Intel ovladače mít asi bude ti napíšu na cokoliv :)) my jsme se ti snažili pomoct konkrétně, ale dostat z tebe info ... asi je to tajné, takže si pomoc sám :) HOWGH and PEACE 2 :D jinak doporučuju: http://www.webtvorba.cz/zacatecnici/jak-se-ptat.html ( http://www.stare.cz/otazky.html bohužel nejede, takže si odmysli web tvorbu a je to skoro to samé)
TP X230 2320-2QG (IPS, UB dock), 2x4GB DDR3 1600MHz, 256GB mSATA Crucial M500 SSD

root
občas něco napíše

Příspěvekod root » 23 lis 2007 11:09

"proč se tě ptáme na co to potřebuješ atd."
dovolim si opet oponovat, uzivatel resil uplne jiny problem, dole v servrovne mi bruci cluster se 100GB RAM, budou ted nasledovat otazky proc doboha potrebuji tolik? doufam, ze ne

"jinak co se týče které win 64 bit pojedou ok není snad těžké zjistit "
je to relativne tezke zjistit, napriklad instalace WinXP 64bit edition bez integrace nativniho SATA driveru neni mozna, takovou integraci nezvladne kazdy uzivatel

"nenapsal jsi přesný hardware co máš"
napsal, rekl ze ma R60 s GMA grafikou, chipset je u techto stroju stejny napric celym modelovym spektrem

"my jsme se ti snažili pomoct konkrétně, ale dostat z tebe info ... asi je to tajné, takže si pomoc sám"
ne vy jste se snazili pouze neodborne tlachat ve stylu "IMHO" a "vsichni moji znami rikaji ..."

root
občas něco napíše

Příspěvekod root » 23 lis 2007 11:22

wern_er píše:2 root :)
1) zkušenost je taková, že některé programy při vypnutém swapu nepracují správně, nebo systém padá, i když je stále dosti volné RAM

neztracejme cas, pis konkretne jake programy to jsou pri jakych situacich a systemovych konfiguracich, jinak setri radky

2) v podstatě se ptal, zda kupovat ty 4GB hned, nebo ne, proto se ptáme na co to potřebuje, abysme se konečně dostali k tomu, zda jsou pro něj nutné ...

jsem rad ze existuje vic takovych radku hulanu, az se budu priste po necem pidit, zeptam se tebe - evidentne vis naprosto vsechno

3) všeobecně je podpora a stabilita 64 bitových windows nižší, určuji tak ze zkušeností několika uživatelů v mém okolí (ale i jinde na fórech apod.), kteří přešli na 64bit wokna a zanedlouho se vraceli zpět k 32 bitům ...

jsem cim dal vice znechucen vetami tohoto typu ... NIKOHO NEZAJIMAJI zkusenosti uzivatelu v tvem okoli, informacni hodnota je naprosto NULOVA

Jinak např. photoshop min. varuje při spuštění, někteří uživatelé říkají ž ei padá a může mít problémy ...

zase? "nekteri uzivatele rikaji ..." boha jeho

jinak windows třída pro pagefile je dokonce tušim napsaná tak, že i při vypnutí swapu je jakýsi swap používán, pže ho prostě widle používají ...

jaka trida? ty mas k dispozici zdrojove kody WinXP? pokud toto tvrzeni muzes dolozit, dej odkaz jinak zase a opet setri radky

každý se samozřejmě zařiďte jak chcete, osobně si myslím, že to nepřinese podstatný výkonový rozdíl (rozhodně ne takový, jaký se tvrdí a mnoho lidí slepě křičí...),

well done ... podej si s radkem ruce. uvedom si, ze zpusob vyuzivani stroje je individualni vis houby co dany uzivatel ze strojem dela a na jakou praci ho potrebuje, pojmy "bezny uzivatel", "bezna prace" si nech od cesty ...

wern_er
guru

Příspěvekod wern_er » 23 lis 2007 12:18

Evidentně máš problém :) a nebude to jen v komplexu k rh ... nevím co rh tvrdí, jeho žvásty nečtu, ale pro tebe jsou evidentně velmi poučné a vhánějí ti červenou barvu do očí ... pokud nezajímají uživatele na fóru zkušenosti jiných uživatelů, proč se tedy na fóru ptá (a proč meleš teda své zkušenosti o ovladačích intel apod.)? Nemá smysl se s tebou o něčem dál dohadovat ... užívej si podobně nesmyslné diskuze s hulánem a spol., adminům se omlouvám za OT, ale na provokace uživatele root jsem prostě zareagoval, snad aspoň nějaké odkazy a info pomůžou k původnímu problému ... jinak jak jsem psal, ať si každý koupí kolik RAM či čehokoliv jiného jak uzná za vhodné, ale pokud nad tím polemizuje, zda má smysl teď 2GB a za půl roku měnit atd., snažím se mu pomoct v tom, na co to potřebuje a proč si myslí, že by za čtvrt roku bylo málo atd. ... přečti si ještě raz diskuzi, své útočné nesmyslné poznámky si nech od cesty ;)

exander
občas něco napíše

Příspěvekod exander » 23 lis 2007 13:40

2) v podstatě se ptal, zda kupovat ty 4GB hned, nebo ne, proto se ptáme na co to potřebuje, abysme se konečně dostali k tomu, zda jsou pro něj nutné ... proto se zajímáme, na co ty 4GB potřebuje, což jsme se stále nedozvěděli ... pak se těžko radí, všeobecně řečeno na NB při běžné práci 4GB nepotřebuje, samozřejmě je to ale možné a proč ne :) ptal se však v podstatě zda do toho jít teď nebo později ...

I když to bylo určeno rootovi, musím reagovat.
1) zkušenost je taková? čí zkušenost? praotce čecha? ještě jsi nám stále nenapsal, které programy nemůžou pracovat bez swapu a padají, takže si budu dál myslet, že se jedná o babské tlachy
2) WTF? Já jsem se ptal jakou jsou na tom Windows XP 64 a drivery na ně, nevím, kde jsi na tohle přišel

wern_er píše:Pročti si svůj příspěvek z 22.11.2007 03:20 a pochopíš, proč se tě ptáme na co to potřebuješ atd. ...

Hezké, hezké, ale toto jsem napsal až po bezpředmětné otázce Gufa na co potřebuju 4GB ram. Nesouviselo to nijak s původním dotazem. A po druhé říkám, to že vysvětluju svoje důvody pro koupi 4GB ram je jedna věc, ale já nežádám o žádné schválení toho, zda si je mám koupit.

wern_er píše:jinak co se týče které win 64 bit pojedou ok není snad těžké zjistit - nenapsal jsi přesný hardware co máš, takže si to hold musíš najít sám - je tak těžké najít si na webu Intel drivery + další výrobci, od kterých máš hardware? Co se týče Lenova, je tak těžké použít support stránky? ( http://www-307.ibm.com/pc/support/site. ... MIGR-67853 - jen si najdi svůj model - opět nevíme co přesně máš za typ) ... takže pokud nejsi schopný si to najít sám a potřebuješ poradit, napiš přesný typ tvého NB nejlépe i s odkazem na Lenovo kde je přesná specifikace tvého hardware, pokud ho nejsi schopný sám přesně identifikovat a popsat ... když neposkytneš informace, nemá smysl poskytovat rady

Drivery si samořejmě najdu. Já se ptám, jak jsou na tom. Fungují dobře? Padá to s nima? Co to dělá špatně a při čem? R60 není tak rozmanitá, abych uváděl přesný typ a taky mě zajímalo, jak třeba fungují drivery na ATI, ikdyž ji nemám. Je v tom něco záhadného? Mám kamaráda s ATI a taky by chtěl vyzkoušet 64-bit, ale tyhle důvody proč to chci vědět sem snad nemusím vypisovat? Položil jsem otázku obecně: Jak jsou na tom Windows XP 64 bit a jejich drivery. A podotknul jsem, že mám R60 a chtěl bych rozšířit na 4 GB ram.

wern_er píše:to co ti napsal root je sice hezké, ale takhle obecný blábol, že Intel ovladače mít asi bude ti napíšu na cokoliv :)) my jsme se ti snažili pomoct konkrétně, ale dostat z tebe info ... asi je to tajné, takže si pomoc sám :) HOWGH and PEACE 2 :D jinak doporučuju: http://www.webtvorba.cz/zacatecnici/jak-se-ptat.html ( http://www.stare.cz/otazky.html bohužel nejede, takže si odmysli web tvorbu a je to skoro to samé)

Odkazy samozřejmě znám. Problém je, že já jsem podal korektní otázku, ale vy neumíte podat korektní odpověď, tak proč vůbec odpovídáte? Připadá mi to, jak jsem byl na fóru o operačních systémech a někto se ptal, jakou verzi Windows Vista si má koupit, řekl tam, co na tom bude chtít provozovat, jeho specifikaci... A víte jaké se mu dostalo odpovědi? Si nekupuj Vista, je to na nic. Nainstaluj si tam XP. Tak mi připadají tvé odpovědi. Ano v něčem můžeš mít pravdu, ale informační hodnota nulová.

wern_er píše:Evidentně máš problém :) a nebude to jen v komplexu k rh ... nevím co rh tvrdí, jeho žvásty nečtu, ale pro tebe jsou evidentně velmi poučné a vhánějí ti červenou barvu do očí ... pokud nezajímají uživatele na fóru zkušenosti jiných uživatelů, proč se tedy na fóru ptá (a proč meleš teda své zkušenosti o ovladačích intel apod.)? Nemá smysl se s tebou o něčem dál dohadovat ... užívej si podobně nesmyslné diskuze s hulánem a spol., adminům se omlouvám za OT, ale na provokace uživatele root jsem prostě zareagoval, snad aspoň nějaké odkazy a info pomůžou k původnímu problému ... jinak jak jsem psal, ať si každý koupí kolik RAM či čehokoliv jiného jak uzná za vhodné, ale pokud nad tím polemizuje, zda má smysl teď 2GB a za půl roku měnit atd., snažím se mu pomoct v tom, na co to potřebuje a proč si myslí, že by za čtvrt roku bylo málo atd. ... přečti si ještě raz diskuzi, své útočné nesmyslné poznámky si nech od cesty ;)

Evidentě máš problém spíš ty. Tohle snad ani nemá smysl komentovat, to sou intelektuální zvratky. On je podstatný rozdíl říct, že drivery sem zkoušel a všechno bylo v pohodě, než říct jedna paní povídala, že drivery moc nefungují.

Tuhle diskusi bych chtěl zakončit tím, že stejný dotaz sem poslal také na jedno nejmenované zahraniční fórum o noteboocích. Dostalo se mi odpovědí, které jsem chtěl. Nejzajimavější na tom je, že se nikoho ani nenapadlo zeptat, proč chci mít 4GB RAM. Proč by se taky ptali? It is my own damn business. Já jsem přece nepřišel diskutovat o tom, jestli si mám ty 4GB koupit.

root
občas něco napíše

Příspěvekod root » 23 lis 2007 13:53

wern_er píše:Evidentně máš problém :) a nebude to jen v komplexu k rh ... nevím co rh tvrdí, jeho žvásty nečtu, ale pro tebe jsou evidentně velmi poučné a vhánějí ti červenou barvu do očí ... pokud nezajímají uživatele na fóru zkušenosti jiných uživatelů, proč se tedy na fóru ptá (a proč meleš teda své zkušenosti o ovladačích intel apod.)? Nemá smysl se s tebou o něčem dál dohadovat ... užívej si podobně nesmyslné diskuze s hulánem a spol., adminům se omlouvám za OT, ale na provokace uživatele root jsem prostě zareagoval, snad aspoň nějaké odkazy a info pomůžou k původnímu problému ... jinak jak jsem psal, ať si každý koupí kolik RAM či čehokoliv jiného jak uzná za vhodné, ale pokud nad tím polemizuje, zda má smysl teď 2GB a za půl roku měnit atd., snažím se mu pomoct v tom, na co to potřebuje a proč si myslí, že by za čtvrt roku bylo málo atd. ... přečti si ještě raz diskuzi, své útočné nesmyslné poznámky si nech od cesty ;)

1 - koukni se kdo tenhle topic zakladal
2 - provokace? promin, ale tvoje do oci bijici neodborne tlachy jsou probokujici zase pro me
3 - reaguji jak reaguji, co na srdci to na jazyku neskryvam se za alibisticke smajliky a PEACE HOWK
4 - dluzis mi stale odkaz na ten zdroj, ktery te opravnuje tvrdit, ze jakasi trida ve WinXP majici na starosti memory management alokuje vzdy nejaky diskovy prostor pro SWAP

wern_er
guru

Příspěvekod wern_er » 23 lis 2007 14:06

Programy: jak jsem psal, pokud nechápeš, nepochopíš ...
swap: http://msdn.microsoft.com/library/defau ... eusage.asp
Pro ty, co nepochopí, pokud si program či systém vynutí odložení a page file je vypnut, vytvoří si tzv. temp page file ...
TempPageFile
Data type: boolean
Access type: Read-only

Windows Server 2003 and Windows XP: If true, a temporary page file has been created, usually because there is no permanent page file on the current computer system.

Více nemám asi k diskuzi co dodat, pochlebujte si své názory, každému vyhovuje něco jiného, pokud nedokážete akceptovat názory, které vám nejsou blízké, musíte to mít v životě těžké :) (napadání cizích názorů podobným způsobem je častý jev u všemoudrých čecháčků vašeho typu) ... zase se někdy na něco zeptejte a pak napadejte příspěvky, které byly míněny v dobrém smyslu pomoci ... naučte se chovat a kontrolovat své myšlenkové pochody - hodně věcí vám to usnadní ;)

root
občas něco napíše

Příspěvekod root » 23 lis 2007 14:27

dekuji konecne za konkretni odkaz, nyni vecne:
1 - ten TempPageFile se vytvari jenom POKUD je to vynuceno aplikaci, a jenom POKUD je to z hlediska systemovych prostredku mozne. dale uvedu, ze se nejedna o tridu, ktera nad necim operuje - pouze se v jejich properties vraceji informace o nastaveni a stavu PageFile
2 - chyba v jakemkoli programu pro mne neni tim duvodem proc pri dostatecnem mnozstvi operacni pameti SWAP nevypnout pokud ten software nutne nepotrebuji ke sve praci.
ostatni programy ktere jsi uvedl funguji se swapem stejne jako bez nej, pokud dojdou prostredky system selze - je to logicke. pokud uzivatel vi ze pouziva danou sadu programu ke sve praci a vi jakou ma jeste rezervu - ponechal bych rozhodnuti na to jak administrovat jeho system na nem
3 - nenapadam tvoje nazory at jsou mi jakkoli blizke ci nikoli - pouze naznacuji, ze odborna diskuze by mela zustat odborna diskuze - az budu chtit soubor nekvalifikovanych odhadu, zajdu jinam
4 - nejsem cech

HOWK :wink:

exander
občas něco napíše

Příspěvekod exander » 23 lis 2007 15:08

Sohlasím ve všech čtyřech bodech :D

K prvnímu bodu bych podotknul jen to, že TempPageFile znám a k jeho vytvoření nemůže dojít, pokud to není povoleno v registru. V klíči [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Session Manager\Memory Management] musí být hodnota "TempPageFile"=dword:00000001, takto nastavena. V případě, že to tak není vytvoření TempPageFile nemůže proběhnout. Systém bez swapu jsem využíval čtvrt roku a ani jednou nedošlo k vytvoření TempPageFile, takže předpokládám, že to tak skutečně je. Zda-li si systém může toto nastavení sám je možné, ale značně o tom pochybuji. V případě, že mi došla fyzické hlášení, systém pouze vyvolal warning a začal být mírně nestabilní - ne kvůli tomu, že by neměl swap, ale kvůli tomu, že neměl dost ram. Nějaká cizí aplikace by si toto nastavení mohla změnit, proto je dobré používat nějaký sandbox, aby k takovým věcem nedocházele bez vědomí uživatele. Opravdu jsem ale nezažil, že by se o to některá aplikace skutečně pokusila. Jestli takovou znáte, tak mi dejte vědět. (Kdysi jsem snad četl, že to dělal nějaký Norton Antivirus, ale už je opravdu dávná historie)

root
občas něco napíše

Příspěvekod root » 05 pro 2007 02:31

ahoj, tak pokud te toto tema stale zajima, tak jsem se dneska zase pustil pri chvilce casu do experimentovani a mam veskrze pozitivni vysledek :D

ani ATI x1400 uz neni absolutne zadny problem, dokonce s nejaktualnejsimi drivery :wink:

prvni mikrobenchmark ukazuje, ze kopirovani 719MB souboru trva 00:49 (64bit) oproti 01:15 (32bit) ... to uz stoji za pozornost

na svych strankach pak uverejnim kompletni navod jak ten system rozbehat s nativnimi drivery.

thinkb
občas něco napíše

Příspěvekod thinkb » 30 bře 2008 00:12

Cus, aka je adresa tvojich stranok?

Zpět na „notebooky Lenovo (dříve IBM)“