Vostro1M, Aver TV Hybrid Express, příliš rychlý procesor?

notebooky DELL (Precision, Latitude, Inspiron) a vše kolem nich
jir

Vostro1M, Aver TV Hybrid Express, příliš rychlý procesor?

Příspěvekod jir » 14 led 2008 11:44

Problémem u mé karty Aver-TV Hybrid Express (A577), s kterým bych potřeboval pomoct, je nestabilita obrazu a jak vysvětlím dále, příliš rychlý procesor. Bože, ale mám naprostý low-end (na přelomu roku 2007/2008)! :shock:
Je-li zdrojem analog:
Obraz se částečně trhá, malá část obrazu, zejména ta, která se pohybuje, se rozpadá do úzkých vodorovných pruhů. Kvalitou signálu to nebude, protože jev je prakticky shodný (kromě šumu samozřejmě), ať je zdrojem signálu náhražková anténa, nebo STA. Pokud zapnu nahrávání, obraz je bez závad, v pořádku je i záznam.
Je-li zdrojem digitál: Obraz nenaběhne, někdy se ukáže kousek statické obrazovky.
Usoudil jsem, že nestabilita obrazu je závislá na stupni vytížení procesoru (konfigurace NB je tato: Vista Home Basic, Sempron 3600+ 2,0GHz, 1GB Ram). Při sledování TV-analog jsem si zapnul miniaplikaci Měřič CPU z postranního panelu (to jsou takové dva budíky, které ukazujou v % vytížení CPU a RAM, dají se dát na popředí a přetahovat kamkoliv). Ukázalo se, že když běží televize bez nahrávání, je vytížení CPU asi 36% a obraz se trhá. Když je zapnut záznam, je vytížení asi 72% a obraz je naprosto v pořádku. A teď pointa. Když se Měřič CPU chytne myší a když se s ním pohybuje po obrazovce (nejlépe rovnoměrně, v malém kruhu), dá se vytížení CPU na 70% dosáhnout také, aniž by byl při sledování TV zapnut záznam. A obraz je kvalitní, necuká se.
Když jsem přepnul na digitál a ihned, co nejrychleji začal pracovat s myší a tím začal zaměstnávat procesor, naskočil krásný a naprosto bezvadný obraz (i zvuk). V momentě, kdy jsem zastavil myš, obraz i zvuk skončil. Pokud jsem přepnul na digitál a začal myšovat po určité pauze, obraz už nešel probudit. Samotné zapnutí záznamu zvyšuje u digitálu zatížení procesoru jen nepatrně a na rozběhnutí obrazu ani zvuku nestačí. Pokud jsem přepnul na záznam během myšování (zatížení procesoru 70%), byl kvalitní online obraz i záznam.

Není to fantasmagorie? Doposud jsem si myslel, že čím větší výkon procesoru, tím lépe pro běžící aplikace. A teď si vezměte, jak by člověka bolela ruka během sledování jednoho filmu třeba. Nebo, kdybych neměl myš, vydržel by to touchpad, aniž by se prodřel? :D Snažím se to brát s humorem, ale někdy mě to s....
Předem děkuju za každou radu.
Co takhle nějaký program, který by zaměstnával během sledování TV souběžně procesor?
Dalo by se někde něco nastavit v konfiguraci Visty?
Poznámka:
-Bohužel nepomohla instalace poslední verze (6.0.11) aplikace/driveru od Avermedia. Respektive její instalace se mi nepovedla. Musel jsem se vrátit k verzi z orig. CD, což je 6.0.6, respektive povedlo se mi nakonec se vrátit.
-Nepomohl PCI Latency Tool. Ať jsem číslo latency nastavil jakkoliv, efekt to němělo žádný.
-Karta hřeje jak kamna, ale to prý každému a předpokládám, že to na problém vliv nemá.

Bananik
píše často

Příspěvekod Bananik » 14 led 2008 15:36

Skus sa pozriet na profily napajania a zmenit aktualny profil na maximalny vykon.

P.S. Aku mas graficku kartu?
Dell Latitude D531
AMD Turion X2 TL-60, 2GB RAM, 120 GB HDD 5400, ATI Radeon X1270, WXGA+ 1440x900 TrueLife, Win XP Pro SP2

jir

už jsem to dal na reklamaci

Příspěvekod jir » 18 led 2008 12:13

Bananik:Grafika je integrovaná ATI Radeon 1150. Profily napájení tam mám 3 (maximální výkon, maximální výdrž, rovnováha) a nehrajou roli, karta se chová naprosto stejně. Také nehraje roli, zda NB běží jen na baterii nebo na síťový adaptér.
K tomu, aby karta pracovala bez škubání obrazu, nakonec stačí, aby se v DVD přehrával film, nebo vyhoví souběžné otevření okna s QuickPlayerem a přehrávání jakéhokoliv filmečku ve věčné smyčce. V tom případě se zvýší vytížení CPU na cca 60% a TV obraz je Ok (nesmí ale být okno s QPlayerem zakryté, pak vytížení CPU klesne a TV obraz se začne škubat, ach jo). No už tam patří minulý čas, uvidíme, jak dopadne reklamace. Třeba se ukáže, že karta je v pořádku a že zklamal Dell. :shock:

Bananik
píše často

Příspěvekod Bananik » 19 led 2008 00:20

Skor to vidim na ovladace k procesoru alebo chipsetu, mozno grafika. Ja som mal podobny problem. Ked som spustil starsiu Fifu 2004 tak niekedy isla normalne ale niekedy strasne pomaly alebo strasne rychlo, aspon tak 3 krat rychlejsie ako je normal. Zalezalo to na vytazeni procesoru a na napajacich rezimoch. Tak som preinstaloval ovladace a niektore som pohladal na nete. Od vtedy to slo ako tak v pohode, aj ked je pravda, ze uz som to davno neskusal, lebo nehram skoro vobec, ani ine hry.

Ak to vyriesis tak daj vediet, pripadne ako si dopadol s reklamackou, ale podla mna je book po hardwarovej stranke v poriadku.
Dell Latitude D531

AMD Turion X2 TL-60, 2GB RAM, 120 GB HDD 5400, ATI Radeon X1270, WXGA+ 1440x900 TrueLife, Win XP Pro SP2

jir

Příspěvekod jir » 14 úno 2008 13:46

Bananik:
Kartu mám vyměněnou za novou. Ten základní problém trvá, budu uvažovat o tom, že si nějak nacpu jako druhý OS na notebook WinXP, uvidíme, jestli to bude mít nějaký efekt. Znova opakuju, že do OS Vista mě Dell donutil, jedinou alternativou bylo WinXP v anglické verzi, což jsem nevzal, chtěl jsem verzi českou, snad to byla chyba.
Nebo zaúkoluju servis firmy Dell.
Jinak tahle karta, zdá se, je lepší kousek než ta předešlá, méně se zahřívá a víc se kamarádí s naší STA, no to je aspoň první dojem. (Předtím na STA šel jen analog-TV, teď i DVB-T - při prvním testu).
Ozvu se, až se situace nějak vyvrbí.

Zpět na „notebooky DELL“