nedbis píše:Ahoj. Pořídil jsem si notebook MSI GX700 T7500 a jsem po počátečních nejasnostech s ovladači pro XP SP2 vcelku spokojen a jedinné co nechodí je pamět Robson.
Zajímají mě zda někdo již řešil tyto komplikace.
1) Režim spánku - při spuštěných CAD aplikacích se notebook snaží uložit data z paměti na disk, ale po zjištění chyby "nedostatek systemových API prostředků" přejde notebook do provozního stavu a je pak možné pouze vypnout, protože režim spánku i záložka dialogu "Režim spánku" v "Možnosti napájení" zmizne.
2) V programu CPU-Z je frekvence procesoru stale kolem 1180MHz s násobičem 6x a i přes obchodní značení 2,2GHz, které je nadhodnoceno mi přijde, že reálná frekvence CPU má být kolem 2GHz. Vypnul jsem v biosu položku řízení CPU a stejně frekvence je 1,18GHz. Dá se nějak řídit násobič pro tento notebook?
3) SCM-System Control Manager. Tuto utilitku jsem vubec nepochopil. V hlavní liště XP se mi u hodin zobrazuje "modrý oko", a při kliknutí na něj je možné zvolit EXIT-ABOUT-Mail Properties. Jedině v posledně jmenované volbě lze něco nastavit, ale jedná se spíše dle mého laického názoru o nastavení odesílacího SMTP serveru pro odesílání log souborů na udanou emailovou adresu.
Díky za odpověď.
Zdravim Vas,
1. @
problem s rezimem spanku - zkuste do WinXP nainstalovat ServicePack 2 a pak jeste doinstalovat
KB909095 "hotfix / patch" jadra systemu:
http://www.microsoft.com/downloads/deta ... laylang=en
2.
CPU-Z zobrazuje frekvence korektne, bohuzel zatim jen spolecnou pro obe jadra.
Duvod proc tam nejni videt 2.2GHz je proto ze CPU ma v tu danou chvyli dosti velikou rezervu vykonu,
(napr. po spusteni CPU-Z) a pak okamzite snizuje na 6 x 200MHz tj ~1.2GHz.
intel Centrino Core 2 Duo CPU s aktivnim Enhanced intel
SpeedStep Technology (EIST) dle zatizeni inteligentne - dynamicky meni nasobic i napeti:
6-7-8-9-10-11x a narazove vyleze i na 12x.
Je to ale tak rychlej proces ze v CPU-Z tyhle mezikroky nejni "videt".
Velice dulezita vec je i to ze pri aktivnim EIST umi intel Centrino Core 2 Duo interne dynamicky menit frekvenci i napajeni pro obe jadra CPU 0 / CPU 1 nezavisle na sobe, resp. dle potreby.
(pak se stava ze celkova frekvence CPU se nezvysuje pac 1. jadro to "zvlada" resp. je zatizeno vic a EIST mu prideli vyssi napeti i frekvenci, pricemz 2. jadru zas ubere)
Mozna proto se zda ze realne to nejni 2.2GHz CPU
Jakmile se pres BIOS vypne EIST Management, pak by standardne melo CPU jit na max. nasobic 11x tj "natvrdo" na 2.2GHz.
Takze, pokud tehdy MSI GX700PX jede standardne s nasobicem 6x:
1. je to v nem pres BIOS na hodnotu 6x prednastaveno bez moznosti menit ji.
2. jelikoz krom vypnuti EIST je potreba vypnout i Enhanced Halt States (hlavne
C1E) a tahle moznost v BIOSu neni, pak todle bude zrejme chybka v BIOSu MSI...
Na zmenu nasobice je zatim snad nejlepsi co znam
RightMark CPU Clock Utility:
http://cpu.rightmark.org/download/rmclo ... n_upd1.exe
Pri zatezi (treba po spusteni 3dmark'06) zkuste maximalizovat RightMark CPU Clock Utility a sledovat pres polozku "Monitoring" frekvence obou jader, zatizeni, teplotu...
Power Management WinXP je neprilis dobre optimalizovan na tyhle moderni mobilni prcky
![Very Happy :-D](./images/smilies/icon_biggrin.gif)
, takze doporucuju zkusit si v kombinaci s RightMark CPU Clock Utility jeste:
-
Notebook Hardware Control (
vyzaduje nejprve nainstalovat Microsoft .Net Framework 2.0 a vyssi):
http://www.pbus-167.com/nhc/nhc.htm#anchor_download
-
Speedswitch XP:
http://www.diefer.de/speedswitchxp/
3. Osobne tyhle system. utility ani nevyuzivam - pokud je vazne nutne nepotrebujete treba pro OSD zobrazeni funkci pres klavesu Fn,
jako treba uroven hlasitosti primo na displeji, nebo prednastavit klavesu P1, atd. pak jen usetrite pamet,
system. prostredky a v neposledni rade Windows registr dalsiho sajrajtu.
Ale to je muj osobni nazor - nekomu se System Control Manager taky muze hodit nebo libit...
Edit:
* pridavam navod jak pomoci
RightMark CPU Clock Utility obejit MSI BIOS - vyresit problem s 6x nasobicem a jit tak na max. frekvenci:
1. v BIOS vypnete EIST.
2. spustte RightMark CPU Clock Utility a pres polozku z menu
Advanced CPU Settings vyberte v
CPU Type Selection - >
Mobile a zaskrtnete volbu
Apply these settings at startup a pak potvrdte klinutim na
Apply.
3. po restartu RightMark CPU Clock Utility se vratte do
Advanced CPU Settings a odskrtejte -
vypnete vsechny volby v
Enhanced low power states settings...
4. pres polozku z menu
Profiles vyberte
Maximal Performance, dale pod
AC Power zaskrtnete
Use P-state transition (PST),
pak pres sipku dolu vyhledejte Index polozku cislo
5 FID 11x VID 1.225V -> zasktnete ji a potvrdte
Apply.
5. jdete jeste jendou do
Profiles a napravo vyberte pod
AC power pro
Current i Startup shodne
Maximal performance a potrvrdte
Apply.
6. nakonec skontrolujte pres
Monitoring zdali CPU skutecne bezi na ~2.2GHz a nasobic neklesa pod 11x...