prosim Vas, vysvetlite my nekdo jaky je rozdil mezi jednotlivyma RAM kdyz se lisi frekvenci? ktera je lepsi a proc a jestli se od sebe lisi o hodne "vykonem",uvedu priklad:
Momentalne ziaden, z terajsich notasov viac nez 667MHz pre pamate nedostanes.
800MHz su v tejto dobe urcene skor pre ultra-male servre/ultra-male PC/tenkych klientov, ktore uz tych 800Mhz vedia vyuzit kvoli inemu cipsetu.
Takze, jestli to dobre chapu i kdybych mel 800 MHz RAM tak z ni dostanu jen 667MHz kvuli cipsetu? Jsem myslel ze se vic jak 667 MHz nedela, pac jsem to nikde nevidel
Chapes to spravne. 800MHz SO-DIMM pamat sa momentalne da pouzit napr. v tych ultra-small form factor PC, kde su kvoli uspore miesta pouzivane SO-DIMM moduly. Notasy vsak zatial prave kvoli cipsetu 800MHz este nepodporuju.
Casovanie.
To ti moze byt tiez jedno, pre notasy maju vsetky moduly na danej frekvencii jedno jedine casovanie. Rozdiely mozu prist s 800MHz modulmi, kde niektore budu mat CL5 a ine CL6; to vsak ma este svoj cas.
Moja otazka smerovala k tomu ci ked do booku v ktorom je chipset 965 strcim pamat na 800MhZ podtaktuje ju na 667MHZ, zmeni sa aj casovanie z CL5 na CL4(potom by bolo efektivnejsie kupit 800MHZ CL5 ako 667MHz CL5 pretoze by som mal 667MHz CL4), viem ze AMD ma pamatovy radic v CPU a nie v chipsete ako intel
Když budeš mít RAM certifikovanou na 800MHz tak výhodou je v případě taktování 100% stabilita až do 800MHz takže teoreticky se využít dá ale taky mám v NTB Turion a Chipset nForce takže jak je to u intelu nevím.
polo píše:Moja otazka smerovala k tomu ci ked do booku v ktorom je chipset 965 strcim pamat na 800MhZ podtaktuje ju na 667MHZ, zmeni sa aj casovanie z CL5 na CL4(potom by bolo efektivnejsie kupit 800MHZ CL5 ako 667MHz CL5 pretoze by som mal 667MHz CL4), viem ze AMD ma pamatovy radic v CPU a nie v chipsete ako intel
Ano, mělo by to tak být, ale záleží na pamětěch.
Každá RAMka má v sobě uložené nastavení na kterém může běžet, např. z mého kompu (informace z CPU-Z: SPD->Timing Tables):
166MHz (333 DDR):
CAS: 2,5
RAStoCAS: 3
RAS: 3
tRAS: 7