Quadro FX vs. Quadro NVS
CeCo... nechybí ani certifikace pro OpenGL 2.1. Zajímavostí jsou používané unifikované ovladače (UDA – unified driver architecture), které jsou stejné pro všechny modely a řady Quadro karet, a to nejen pro notebooky!
Chces mi rici ze i pres to ze pouziva tyto ovladace ma maprosto stejny vykon jak GF 8400? Kdyz sem prehral stary radeon a nainsatloval ovl pro FireGL vykon byl nekde jinde ........ nemuzu to porovnat s GF 8400 ale mozna by to bylo zajimave vsude to testuji 3D Markem a td...
Chces mi rici ze i pres to ze pouziva tyto ovladace ma maprosto stejny vykon jak GF 8400? Kdyz sem prehral stary radeon a nainsatloval ovl pro FireGL vykon byl nekde jinde ........ nemuzu to porovnat s GF 8400 ale mozna by to bylo zajimave vsude to testuji 3D Markem a td...
Lenovo ThinkPad R61 - C2D T7250, 1680x1050, 3GB, 160GB, Quadro NVS 140M, DVD±RW, WF, BT, Vista Business
MichalKus píše:CeCo... nechybí ani certifikace pro OpenGL 2.1. Zajímavostí jsou používané unifikované ovladače (UDA – unified driver architecture), které jsou stejné pro všechny modely a řady Quadro karet, a to nejen pro notebooky!
Unifikovane ovladace su pri notebookoch hovadina, u mna HP vydava vlastne drivre (t.j. nemozem pouzit drivre cojaviem od Lenova). UDA plati len pre desktopy. To plati pre vsetkych velkych vyrobcov - drivre pre graficke karty v notebookoch sa daju stiahnut len zo stranky vyrobcu notebooku, vyrobcovia graf. cipov NEVYDAVAJU ovladace pre tieto notebooky; len genericke pouzitelne na barebonoch typu VBI ci lokalnych znackach.
Radeon a FireGL je nieco uplne ine; to si prave porovnal to iste ako GeForce a "Quadro FX". Ja som vsak hovoril o "Quadro NVS" (podstatne je to NVS); nVidia proste pouzila dovtedy profesionalne pouzivane slovo Quadro, dala tomu priponu NVS a oznacila tym grafiky GeForce, ktore maju fakt len sporadicky upravene ovladace, BIOS a pouzivaju sa v business notasoch Dell a Lenovo (tympadom to znie "business", nema to slovnu suvislost s gamerskymi GeForce a vela ludi si to myli s Quadro FX).
ATI takto karty neoznacuje, bud ma obycajne/gamerske Radeony (ekvivalenty GeForce) alebo potom tie profi FireGL s OpenGL urychlenim (ekvivalenty Quadro FX).
Priklad:
Gamerska - 8600M GT (jadro G84, moznost pouzit DDR2 i DDR3 pamate)
"Business" - Quadro NVS 320 (jadro G84, trosicku upraveny BIOS, lepsia podpora pripojenia externych monitoroch v ovladacoch; OpenGL vsak stale len na urovni 8600M GT)
"Profi" - Quadro FX 570M (jadro G84, len DDR3 pamate, vyssie takty, riadne OpenGL zrychlenie - cca 4-8x oproti 8600M GT, dost upravene ovladace)
kyo:
Pozeral si sa na tie pamate priamo? Alebo si tiez mylis Quadro FX a Quadro NVS?
C
CeCo...... ja ten radeon a FireGL myslel tak ze sem mel redeon kteremu sem prehral bios tak aby to vypadalo ze je to FireGL a pak jsem instaloval ovladace pro FireGL....... priklad v nejakem programku uz nevim jakem mi radeon snimkoval cca 3-5 fps po predelani snimkoval cca 15..... a treba v 3D Marku sel vykon zas o cca asi 300-500 bodu dolu. Kolik by snimkovala prava FireGL postavena na stejnem jadre nevim asi urcite vic ale rozdil byl i tak poznat.
Takze pokud tedy chapu spravne Quadro NSV nepouziva ovladace Quadra FX a kdybych treba chtel zvisit vykon pro OpenGL musel bych pouzit ovladace pro Q FX pokud to tedy jde ano?
Ja prave myslel ze to ma ty ovladace a ze tim sice nedosahuje vykonu FX to sem ani netvrdil ale ze je to aspon treba cca o par procentik lepsi v OpenGL nez GF (takova od vyrobce upravena na spusob toho radeonu) ale neni dobre takze je pridana jen podpora rozliseni a dejme tomu je to odladeny pro nejaky aplikace.
A tedy ne ze bych se do toho chtel poustet ale ciste teoreticky je i u NSV moznost upravit na FX tak jak to slo s radeonem? ( tehdy sem nasel nejaky clanek myslim ze v chipu a ne netu sem nasel takto popisovane upravy jen pro ATI jestli to jde u NVIDIA netusim )
Takze pokud tedy chapu spravne Quadro NSV nepouziva ovladace Quadra FX a kdybych treba chtel zvisit vykon pro OpenGL musel bych pouzit ovladace pro Q FX pokud to tedy jde ano?
Ja prave myslel ze to ma ty ovladace a ze tim sice nedosahuje vykonu FX to sem ani netvrdil ale ze je to aspon treba cca o par procentik lepsi v OpenGL nez GF (takova od vyrobce upravena na spusob toho radeonu) ale neni dobre takze je pridana jen podpora rozliseni a dejme tomu je to odladeny pro nejaky aplikace.
A tedy ne ze bych se do toho chtel poustet ale ciste teoreticky je i u NSV moznost upravit na FX tak jak to slo s radeonem? ( tehdy sem nasel nejaky clanek myslim ze v chipu a ne netu sem nasel takto popisovane upravy jen pro ATI jestli to jde u NVIDIA netusim )
Lenovo ThinkPad R61 - C2D T7250, 1680x1050, 3GB, 160GB, Quadro NVS 140M, DVD±RW, WF, BT, Vista Business
co sa tyka optimalizacie ovladacov a firmwaru pre opengl a podpore opengl standardu medzi NVS a FX verziou rozdiel prakticky nie je afaik. robit 2x optimalizaciu pre tu istu opengl funkciu s tym istym hardwarom nema zmysel (rozdiel je v HW, vid nizsie). rozdiel v ovladacoch je v tom, ze ovladace pre NVS su testovane nvidiou s vybranymi aplikaciami ci ovladace nesposobuju nekompatibilitu. ovladace pre FX maju ISV certifikaciu co znamena, ze tieto karty maju priamo certifikaty od vyrobcov softwaru, ze s ich softwarom funguju na 100%. ISV certifikacia ale nezarucuje, ze software je pre dotycnu kartu aj optimalizovany. znamena len, ze je plne funkcny. ISV certifikacia a testovanie ovladacov pre quadro sa potom podpise na navyseni ceny lebo nikto to zadarmo robit nebude a pre nvidiu su to naklady navyse, u FX kariet samzorejme vyssie ako u NVS.
vykonovy rozdiel medzi NVS a FX nemusi byt prakticky ziadny ale moze byt aj znacny - zalezi od konkretnej aplikacie a od toho co v nej prave robite. hlavny rozdiel medzi Geforce/NVS a FX je totiz v tom, ze pri niektorych opengl funkciach (napr. Antialiased Points and Lines, OpenGL Logic Operations, Clip Regions, Clip Planes) ktore na Geforce a NVS kartach vypocitava CPU tak na FX kartach ich rata GPU. gpu je jednak pri tychto vypoctoch efektivnejsie a uvolneny vypocetny vykon cpu sa moze vyuzit na ine ulohy. keby sa niekomu podarilo odomknut tieto HW fukncie na chipe NVS tak dostane FX kartu bez ISV certifikacie. ci sa to odomknut da som ale nezistoval.
co sa tyka radeaon a firegl od ATI tak tam su tie rozdiely uplne rovnake. jadro gpu je rovnake akurat firegl ma odomknute funkcie navyse a ISV certifikaciu. ekvivalent NVS quadra amd/ati nema. co je mozno dovod preco ma momentalne vacsina drahsich business notebookov s dedikovanou grafikou gpu od nvidie.
na desktopoch by som Quadro NVS prirovnal k Matrox grafikam. prvorada je u nich kvalita 2D obrazu. 3D vykon nie je prilis zaujimavy. na notebookoch to deformuje (ne)kvalita pouzivanych LCD panelov.
FX karty su zas urcene hlavne pre 3D CAD/CAE aplikacie
p.s. niekto z moderatorov by tuto diskusiu o quadre mohol presunut do fora o hardware. tu je to znacne offtopic.
vykonovy rozdiel medzi NVS a FX nemusi byt prakticky ziadny ale moze byt aj znacny - zalezi od konkretnej aplikacie a od toho co v nej prave robite. hlavny rozdiel medzi Geforce/NVS a FX je totiz v tom, ze pri niektorych opengl funkciach (napr. Antialiased Points and Lines, OpenGL Logic Operations, Clip Regions, Clip Planes) ktore na Geforce a NVS kartach vypocitava CPU tak na FX kartach ich rata GPU. gpu je jednak pri tychto vypoctoch efektivnejsie a uvolneny vypocetny vykon cpu sa moze vyuzit na ine ulohy. keby sa niekomu podarilo odomknut tieto HW fukncie na chipe NVS tak dostane FX kartu bez ISV certifikacie. ci sa to odomknut da som ale nezistoval.
co sa tyka radeaon a firegl od ATI tak tam su tie rozdiely uplne rovnake. jadro gpu je rovnake akurat firegl ma odomknute funkcie navyse a ISV certifikaciu. ekvivalent NVS quadra amd/ati nema. co je mozno dovod preco ma momentalne vacsina drahsich business notebookov s dedikovanou grafikou gpu od nvidie.
na desktopoch by som Quadro NVS prirovnal k Matrox grafikam. prvorada je u nich kvalita 2D obrazu. 3D vykon nie je prilis zaujimavy. na notebookoch to deformuje (ne)kvalita pouzivanych LCD panelov.
FX karty su zas urcene hlavne pre 3D CAD/CAE aplikacie
p.s. niekto z moderatorov by tuto diskusiu o quadre mohol presunut do fora o hardware. tu je to znacne offtopic.
Predator 15, MBP 13 Early 2015, T410, Apple iPad 9.7 (2018), Kindle Fire HD 8