CeCo píše:Multimedialne notebooky maju okrem ineho ulohu zobrazit verne farby - preto ten leskly povrch a viac MB/GHz (aby sa tam dali hrat hry, pozerat HD video a pod.)
Business notasy zasa maju za ulohu poskytovat nejaku tu spolahlivost a dobre pracovny podmienky - matny displej, doraz na sasi, porty, zaruku a nizke teplo - teda malo GB/MHz.
Tohle není tak úplně pravda, protože jakýkoliv notebook (až na opravdu vyjímečné vyjímky) má příšerné barevné podání ve srovnání i s levnými stolními LCD.
Navíc lesklý povrch přidává jen na sytosti a kontrastu barev, toť vše.
Tvrzení, "věrné barvy na notebooku" je naprosto směšné.
Mám doma slušný panel viewsonic vx2025wm (MVA, 20") a když jsem to srovnával s "multimediálním displejem" Aceru Aspire 4920G, tak to bylo jak mezi nebem a dudami. Zkoušel jsem i srovnání proti levnému LG 19" wide TN a taktéž notebook neměl nejmenší šanci v barevném podání. A to byly obě 2 LCD s matným displejem
.
Podle mě je lesklý displej jen reklamní tah společností (u notebooku), aby mohly skrývat nepoužitelné vlastnosti LCD za odrazy a vyšší kontrast.
U stolních kvalitních LCD se využívá lesklý povrch pro optimální průchod světla skrz povrch LCD, bez krystalického efektu anti-glare vrstvy (např. NEC 20WGX2)
Stolní Mini PC: Node 304 (MiniITX), Core i5 3470, 8GB RAM, GTX650Ti, 1TB HDD.
Notebook: Thinkpad R61 14,1", Win 8, dock