Najlepší displej
Najlepší displej
Aký notebook, resp. aká rada notebookov ma najväčší farebný gamut (rozsah farieb/farebné podanie) displeja?
Chcel by som na tom upravovať fotky, pokým by som bol mimo domova (škola), doma by upravoval na externom CRTčku.
Chcel by som na tom upravovať fotky, pokým by som bol mimo domova (škola), doma by upravoval na externom CRTčku.
Pokud úpravu fotek myslíš a bereš vážně, nedělej to na žádném NTB i sebelepším NTB displejem ... vždy bude výsledek mnohem horší než na i průměrně lepším stolním LCD či CRT. Dom na úpravu mohu doporučit i např. základní řadu Eizo (19" již kolem 10K i méně), min. 10bitů a jiné výhody tohoto výrobce jsou při úpravě fotek dost znát ...
TP T61 7664-18G, 2x2GB RAM 800MHz, Intel SSD 330 180GB, Advanced Mini-Dock
TP X230 2320-2QG (IPS, UB dock), 2x8GB DDR3 1600MHz, 128GB mSATA Crucial M4 SSD
TP X230 2320-2QG (IPS, UB dock), 2x4GB DDR3 1600MHz, 256GB mSATA Crucial M500 SSD
TP X230 2320-2QG (IPS, UB dock), 2x8GB DDR3 1600MHz, 128GB mSATA Crucial M4 SSD
TP X230 2320-2QG (IPS, UB dock), 2x4GB DDR3 1600MHz, 256GB mSATA Crucial M500 SSD
S úpravou fotiek to myslím vážne. Je mi jasné, že displeje v NB sa nevyrovnávajú CRT/LCD (z vyššej rady), avšak je to núdzové riešenie. Na internáte budem minimálne 5 dní v týždni, takže tak.
Kúpiť NB + externý monitor je tiež riešenie, a zrejme aj jediné kvalitné.
Čítal som tu na fóre, že Lenová majú dosť dobré displeje?
Kúpiť NB + externý monitor je tiež riešenie, a zrejme aj jediné kvalitné.
Čítal som tu na fóre, že Lenová majú dosť dobré displeje?
- swarm
- Moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Nějaké lepší Sony VAIO s dvoulampovým podsvícením, nebo LED. Tam jsi myslim na 70-90% gamutu NTSC. Proti 40% NTSC u běžných displejů je to sakra rozdíl.
To je asi jediná rada, co ti mohu dát. Myslim si, že na výběr toho moc nemáš. Pokud si ovšem plánuješ koupit nějakou šunku za 25 tisíc, tak se rovnou s kvalitním displejem můžeš rozloučit. Na druhou stranu předpokládám, že s podobnými požadavky jsi ochoten za kvalitu připlatit
.
To je asi jediná rada, co ti mohu dát. Myslim si, že na výběr toho moc nemáš. Pokud si ovšem plánuješ koupit nějakou šunku za 25 tisíc, tak se rovnou s kvalitním displejem můžeš rozloučit. Na druhou stranu předpokládám, že s podobnými požadavky jsi ochoten za kvalitu připlatit

swarm - blog: http://notebookblog.cz
Apple MacBook Air 13 M1 (16/512GB) + HP EliteBook 840 G5 (i5-8350, 32GB RAM, 512GB NVMe) + DELL Precision 3660 (i7-13700K, 32GB, RTX 3080) + HP DL380 Gen10 (2xXeon 6126, 192GB RAM, 2x NVIDIA Tesla P4)
Apple MacBook Air 13 M1 (16/512GB) + HP EliteBook 840 G5 (i5-8350, 32GB RAM, 512GB NVMe) + DELL Precision 3660 (i7-13700K, 32GB, RTX 3080) + HP DL380 Gen10 (2xXeon 6126, 192GB RAM, 2x NVIDIA Tesla P4)
swarm píše:Nějaké lepší Sony VAIO s dvoulampovým podsvícením, nebo LED. Tam jsi myslim na 70-90% gamutu NTSC. Proti 40% NTSC u běžných displejů je to sakra rozdíl.
Dík za tip.
swarm píše:To je asi jediná rada, co ti mohu dát. Myslim si, že na výběr toho moc nemáš. Pokud si ovšem plánuješ koupit nějakou šunku za 25 tisíc, tak se rovnou s kvalitním displejem můžeš rozloučit. Na druhou stranu předpokládám, že s podobnými požadavky jsi ochoten za kvalitu připlatit.
Tak teda, poobzerám sa po internete a prečítam recenzie. Uvidíme. Každopádne si za kvalitu priplatím, resp. pôjdem do alternatívy s externým monitorom. Nepraktické, ale efektívne.
A na grafiku (3Ds Max + PS) zrejme radšej Quadro, však?
deli'' píše:A na grafiku (3Ds Max + PS) zrejme radšej Quadro, však?
do FX quadra pre 3Ds aj ano ale tie maju len najdrahsie business modely - pre studenta imho zbytocne. na PS staci aj integrovana grafika od intelu ak to neplanujes pripojit k 30" LCD.
Predator 15, MBP 13 Early 2015, T410, Apple iPad 9.7 (2018), Kindle Fire HD 8
Tak v podstate mám dve varianty, v ktorých sa pohybujem:Ghost píše:deli'' píše:A na grafiku (3Ds Max + PS) zrejme radšej Quadro, však?
do FX quadra pre 3Ds aj ano ale tie maju len najdrahsie business modely - pre studenta imho zbytocne. na PS staci aj integrovana grafika od intelu ak to neplanujes pripojit k 30" LCD.
1) Compal FL90v2 - herný book + na fotky ten ext. monitor.
2) ??? - pracovný notas + na fotky ^^.
1) Tam tam je GF8600M GT 512MB
2) Quadro - Lenovo R61 tam má nejaké to quadro...
tak FL90 by som ja nebral urcite. ked uz chces nieco s 8600M GT tak radsej nejaky multimedialny notebook co ma 8600M/9500M/HD2600 a ma aj digitalny DVI/HDMI vystup (ak to nechces pripajat na CRTcko).
co sa tyka R61 tak to quadro nema v opengl o nic lepsi vykon ako bezna 8400M GS ale jeho WSXGA lcd bude minimalne o triedu lepsie ako WXGA lcd panely. na serioznu pracu s fotkami je ten WSXGA lcd panel ale stale nedostatocny imho, na upravy pre potreby webu vsak staci.
co sa tyka R61 tak to quadro nema v opengl o nic lepsi vykon ako bezna 8400M GS ale jeho WSXGA lcd bude minimalne o triedu lepsie ako WXGA lcd panely. na serioznu pracu s fotkami je ten WSXGA lcd panel ale stale nedostatocny imho, na upravy pre potreby webu vsak staci.
Re: Najlepší displej
Dnes uz naprosto zadny. Posledni takovy byl ThinkPad T60 15" SXGA+ nebo UXGA.deli'' píše:Aký notebook, resp. aká rada notebookov ma najväčší farebný gamut (rozsah farieb/farebné podanie) displeja?
- swarm
- Moderátor
- Kontaktovat uživatele:
deli: No, koukám, podle toho, co si vybíráš, že už jsi ten displej vzdal. Kolik máš vlastně na to rozpočet? To bude asi jednodušší, než abychom ti tu zamítali shity, co tu zmíníš.
Puppy: To jsou kecy. Krom toho ten S-IPS na tom zas tak dobře s barevnym gamutem taky nebyl. Datasheety jsem neviděl, ale pocitově mi to nějak extra nepřišlo.
Puppy: To jsou kecy. Krom toho ten S-IPS na tom zas tak dobře s barevnym gamutem taky nebyl. Datasheety jsem neviděl, ale pocitově mi to nějak extra nepřišlo.
swarm - blog: http://notebookblog.cz
Ale kup R61 od Lenova, za tu cenu príma stroj a hlavně má dost velký rozlišení displeje.
Jinak podepisuju Puppyho příspěvek - ani to Vaio FZ nemá větší gamut, to je mystifikace. Když už, tak teda LED podsvícenej Mac Book má PRÝ nejkvalitnější displeje, jaký se dnes do ntb. osazujou.
Pokud ti to pomůže, stvčka je kupuje pro redaktory na olympiádu.
Jinak podepisuju Puppyho příspěvek - ani to Vaio FZ nemá větší gamut, to je mystifikace. Když už, tak teda LED podsvícenej Mac Book má PRÝ nejkvalitnější displeje, jaký se dnes do ntb. osazujou.
Pokud ti to pomůže, stvčka je kupuje pro redaktory na olympiádu.
V podstate som to vzdal. Ja som mal niekde v podvedomí to, že sa to proste nedá, len som na to potreboval jasnú odpoveď
. Ale tak, zvažujem to, aj to. Netreba riešiť.
Pozerám po nejakom Lenove, Delli, a tak podobne. Cenový rozpočet zatiaľ nemám, vyberiem vhodných adeptov a potom sa určí vrchná cenová hranica.

Pozerám po nejakom Lenove, Delli, a tak podobne. Cenový rozpočet zatiaľ nemám, vyberiem vhodných adeptov a potom sa určí vrchná cenová hranica.
tunak píše:Když už, tak teda LED podsvícenej Mac Book má PRÝ nejkvalitnější displeje, jaký se dnes do ntb. osazujou.
no 13,3" lcd s LED podsvietenim na macbooku nie je imho o nic lepsie ako rovnake lcd na inej znacke. ked uz tak 15,4" macbook pro lebo 15,4" notebookov s LED podsvietenim vela nie je ak je vobec nejaky iny.
Na fotky (předpokládám, že studuješ něco jako fotku) je vážně asi lepší zauvažovat i o kvalitním monitoru (cca 10K+). Ovšem třeba u TP to znamená koupit i dockovací stanici.
Ale pokud chceš jen ntb., vem thinkpad nebo hp compaq nějakej, hlavně ale aspoň WSXGA+. Mě se monitor zdál na takový rozlišení malej asi deset vteřin, od té doby jsem nadšenej a jakýkoliv menší rozlišení i přijde absurdně rozpixelovaný.
A pak ještě jedna věc - podle mého názoru, ale to není směrodatné, na šířce gamutu, kontrastu apod. nezáleží. Dneska jsem mrznul na stodvacátým kilometru D1 cestou z Bratislavy a v autobuse nám pouštěli jeden blbej film za druhým. V tom autobuse bylo pět výklopých displejů, dva nehybný. Z těch sedmi displejů zřejmě dvou výrobců nepodávaly barvy stejně byť i jen dva.
A rozdíly byly fakt šílený, teplý barvy, studený barvy, vyblitý barvy, přesicený barvy...
Nevím, zda je zkrátka u filmu nebo fotky zas tak důležitý, jestli jsou barvy přesně podaný. Na málo znatelnejch přechodech nezáleží. A i u fotky (přiznávám, jsem nepřítel barevný fotky, ale i tak) jsou důležitější jiný věci.
Ale pokud chceš jen ntb., vem thinkpad nebo hp compaq nějakej, hlavně ale aspoň WSXGA+. Mě se monitor zdál na takový rozlišení malej asi deset vteřin, od té doby jsem nadšenej a jakýkoliv menší rozlišení i přijde absurdně rozpixelovaný.
A pak ještě jedna věc - podle mého názoru, ale to není směrodatné, na šířce gamutu, kontrastu apod. nezáleží. Dneska jsem mrznul na stodvacátým kilometru D1 cestou z Bratislavy a v autobuse nám pouštěli jeden blbej film za druhým. V tom autobuse bylo pět výklopých displejů, dva nehybný. Z těch sedmi displejů zřejmě dvou výrobců nepodávaly barvy stejně byť i jen dva.

Nevím, zda je zkrátka u filmu nebo fotky zas tak důležitý, jestli jsou barvy přesně podaný. Na málo znatelnejch přechodech nezáleží. A i u fotky (přiznávám, jsem nepřítel barevný fotky, ale i tak) jsou důležitější jiný věci.