výběr notebooku (30 000 - 35 000)

Jaký koupit notebook? ... vybrat ten nebo onen? ... to jsou časté dotazy mnoha lidí, kteří vybírají nový nebo použitý notebook ... zde se mohou vzájěmně radit
tunak
píše často
Příspěvky: 356
Registrován: 07 led 2008 00:06

Příspěvekod tunak » 30 bře 2008 00:06

Multimédia - thinkpad má mizerný repráky a kromě kontroly hlasitosti (vyřešený tlačítkem... tak to mají skoro všechny ntb. dneska; není nad potenciometr - navíc dotykový tlačítka ti odejdou spíš, než mechanický) žádný speciální tlačítka ani multimediální mód (boot do spec. systému místo do windows).

A nemá HDMI/DVI a webkameru.

Co to znamená? Nic. Mizerný repráky mají VŠECHNY notebooky. A na ŽÁDNÝM se nedá poslouchat hudba (Nápis Altec nebo Harman má asi stejnou vypovídací hodnotu, jako nápis Carl Zeiss na telefonech SE nebo nápis Leica na foťácích Panasonic...jako kdyby Leica dost velký továrny, aby dokázala yrobit tolik objektivů, propána.) Musíš mít sluchátka nebo dobrý externí repráky. Já osobně kupuju základní model sluchátek GRADA za cca 3000. (A zřejmě budu muset dokoupit externí zvukovku, obávám se.)

Tlačítka - asi ty má člověk hlavně na mysli, když skloňuje nicneříkající pojem "multimediální ntb". (Počítač je svou podstatou už léta multimediální zařízení, konkrétní model nerozhoduje.) Jsou k ničemu. Ergo nejsou potřeba. Často ani nekomunikují se softwarem. (Nemyslím nepoužitelný WMP, pro kterej jsou navrhovaný.)
Kromě toho kvalitní software umí namapovat důležitý funkce na jednotlivý klávesy/zkratky. Ano, tlačítka jsou příjemný, ale vybírat ntb. podle toho, jestli je má... to už mi fakt přijde důležitější ten potencimetr.

Režim přehrávače multimédií - schopnost přehrávat/zobrazovat bez bootu - ano, to má smysl. Jenže třeba zrovna Vaio FZ tento mód postrádá. Dřívější modely takový mód měly, tlačítko zůstalo, funkce zmizela s příchodem ble-ray. Asi bych takový mód využil, a nezblázním se, když musím místo toho bootovat do systému.

Webkamera - pro mě k ničemu. Zahr. modely thinkpadu ji i mají. Tady bych třeba tp nedoporučil tomu, kdo bez ní nemůže žít, protože tahat se s externí není nic moc.

Podobně se dost hodí i ty dig. video výstupy. Thinkpad je bohužel nemá a argumentovat dvi v docku je trochu ujetý. Jistě, má to smysl v případě připojení na monitor, ale co když potřebuju přijít třeba do školy a připojit tam ntb. k projektoru, pak zajít někam jinam a připojit ho k televizi? Mám sebou tahat dock? Absurdní.

Ale já zatím dvi/hdmi nepotřebuju a myslím, že naprostá věšina lidí taky ne. (Popravdě, projektory ve škole mají s bídou VGA vstup...)

Závěr: multimedální ntb. je nesmysl - respektive marketingový tah rčený oklamání zákazníka. Smysl mají jen některé konkrétní vlastnosti, webkamera, digitální výstup a mód přehrávače; a tento smysl mají jen pro někoho. A když už jsme u multimediálních vlastností - který tzv. multimediální ntb. má lepší displej, než thinkpad?

Nekoukej na to, zda je ntb. "multimediální", nebo ne. Koukej na to, co potřebuješ a co ti ten který typ může dát. Pokud chceš výdrž apod., hledej menší ntb. se slabším výkonem a integrovanou grafikou.

Pokud vybíráš z těch dvou, thinkpad má trackpoint a je to osvědčenej stroj. A má parádní wi-fi anténu, která se dokáže připojit i tam, kde jiný notebooky vůbec signál nenajdou.

neoexnet
guru
Příspěvky: 1945
Registrován: 15 zář 2007 23:28
Bydliště: Teplice

Příspěvekod neoexnet » 31 bře 2008 05:58

všechny notesy mají špatné repráky? ehm .... tak to si jich moc asi neposlouchal .. za zmíňku stojí třeba toshiba Qosmio, vyšší řady satellitů (x200) vybavené 4.1 harman/kardon .... dokonce i nové gemstone blue hraje hodně slušně ...

>> pokud nejseš vyloženě nějakej "zvukař" tak nevim ...

> srovnej repráky na acer aspire, lenovo jakékoliv, a toshiba qosmio a pokud ti všechny 3hrají stejně tak teda klobouk dolu a doporučuji návštěvu praktického lékaře
.:.:
kategorie multimediálních notebooků je podstatně oprávněnější než tolik prezentovaná kategorie "herních" notebooků ....

osobně dělím notebooky na business, multimediální a mrňavé...
>> multimediální vynikají krom většinou lepšího zvuku i větší úhlopříčkou monitoru, větší konektivitou, váhou atd ....
btw: opravdu sežeň si někde toshiba Qoismio tak měsíc na ní makej a i když mi i pak budeš tvrdit, že má horší monitor jak thinkpad (jinak low thinkpady nic moc monitor nemaj jen tak mimo) a stejnej zvuk jak lenovo :D
> a zapoměl si uvést, že multimediální mají také dálkové ovládání, které mě osobně dosti vyhovuje..
trackpoint je opravdu luxusní vynáíez a IBMácké jsou nejlepší a vždy byly ... nicméně... ruku na srdce - skoro každý nový uživatel notesu sáhne po myši takže :) ... sebelepší trackpoint nenahradí myš za 100kč :)


....
Toshiba R600-10W

tunak
píše často
Příspěvky: 356
Registrován: 07 led 2008 00:06

Příspěvekod tunak » 31 bře 2008 12:41

Netvrdím, že kategorie herních ntb. má hlavu a patu. Ačkoliv pro herní nasazení ntb. něco speciálního řeci jen potřebuje, například dedikovanou grafiku, pro multimediální nasazení nepotřebuje nic / potřebuje vše, podle toho, jak se na to díváš.

Repráky v Quosmiu neo Gemstonu či Pavilionu jsou jistě lepší, než repráky v TP. Stále ale naprosto nedosačují byť i mě, a to nejsem žádný audiofil.

(Ačkoliv nechápu, co je tak skvělýho na 4+1 zvuku z notebooku. Jednak abys čtyři reproduktory smysluplně využil, musel by sis sednout MEZI NĚ, čili nejspíš na klávesnici. (Možná by mohli přijít s novou edicí HP Dragon se speciální židličkou? Přenosné domácí kino?) Zadruhý jse nikdy nepřišel na chuť prostorovýmu zvuku. Neříkám, že by se nedal funkčně využít, ale zatím nikdo takový film/něco jinýho nenatočil. Zatřetí subwoofer. K čemu vlastně je? Abys slyšel zvuk zprzněnej jak na koncertě ve sportovní hale se všemi klady akustiky takového prostoru? Nene, dvě kvalitní dřevěný bedny, když chceš kvalitní zvuk, nebo aspoň slušný sluchátka.)

A monitor Quosmio? TN panel, takže kam jsme přišli? 8)

sirius1983
Moderátor
Moderátor
Příspěvky: 4680
Registrován: 24 úno 2007 19:59
Bydliště: Všude dobře tak co doma...

Příspěvekod sirius1983 » 31 bře 2008 14:00

není TN jako TN chlapče...
T420, X31
Prosím, nepište mi soukromé dotazy, otázky patří veřejně na toto fórum.

neoexnet
guru
Příspěvky: 1945
Registrován: 15 zář 2007 23:28
Bydliště: Teplice

Příspěvekod neoexnet » 31 bře 2008 18:13

srovnávat zvuk z pavilionu s qosmiem je taky o ničem ...

> je vidět, že si qosmio fakt nikdy neměl ... a nejspíš ani neslyšel ...

> až budeš míš příležitost tak si proti němu sedni a zapni nějakej song ... jsem docela audiofil amatér .... ale ten zvuk se mi zdá víc než dostačující i na solidní postelovou čumindu na dvd :)
Toshiba R600-10W

kyo
guru
Příspěvky: 1648
Registrován: 04 lis 2007 19:26

Příspěvekod kyo » 01 dub 2008 17:35

[quote="neoexnet"]sežeň si někde toshiba Qoismio tak měsíc na ní makej quote]

makej.. pochybuju že s lesklym displejem se dá nějak vážněji pracovat.. jinak klasícký 1280x800 určitě na TP za nic stát nebudou, tomu věřím protože je to katastrofální rozlišení ať je ten displej kvalitní jak chce.

ovládání - no pozor.. trackpoint myš nahradí. já třeba díky němu myš nemám. a co takhle ntb na cestách tzn na klíně? k čemu je ti tam myš? s trackpointem jsi za vodou. stejně tak klávesnice - píšu dost a externí není třeba..

to se neptám na náchylnost k zapatlání nebo odolnost sasi.. TP ( i ten úplně nejlevnější a nejhorší) je ntb na práci a častější přenášení na což je stavěněj. Qoismio je prostě domácí ntb.

repráky stojí za prd, otmu se dá dopomoci jedině sluchátky .

pokud budeš chtít solidní zobrazená stejně potřebuješ externí LCD, plus k ovládání tu myš, klávesnici.. možná taky chladící podložku :)

to TP je naprosto samostatně schopný stroj. pokavaď to ale někdo bude mít na hry a bude mu to jen ležet na stole, tak je určite ta Toshiba daleko výhodnější volba. schválně říkám výhodnější ,ne lepší. když pominu grafiku, za ty peníze co stojí Qosmio G40 bych měl takovýho TP že by mě oči přecházeli :D třeba X300 8)
Lenovo Thinkpad R61 - 1680x1050, C2D T7250, 2GB 667mhz, 250GB Seagate Momentus 7200.3, NVS 140m, XP Professional + 3 year carry-in

neoexnet
guru
Příspěvky: 1945
Registrován: 15 zář 2007 23:28
Bydliště: Teplice

Příspěvekod neoexnet » 01 dub 2008 17:40

u té toshiby je cena sice trošku jinde, ale taky se nedá srovnávat s TP ... qosmio není základně notes na nošení a psaní ve vlaku, že? a člověk co vyhodí takovej ranec za notebook asi ani vlakem jezdit nemusí ... nicméně qosmio má ze všech notebooků co jsem kdy slyšel nejlepší zvuk .. a ovládací prvky taky na dost vysoké úrovni .... sám mám doma TP, trackpoint znám, ve vlaku možná ... na druhou stranu vlakem nejezdim a s notebookem pracuji z 90% na stole = myš ... z postele na čumindu zase raději sáhnu po dálkovém ovládání ....

> no takže zůstanem u toho, že TP je TP a qosmio je někde jinde :)
Toshiba R600-10W

ivanek007
občas něco napíše
Příspěvky: 61
Registrován: 29 bře 2008 10:44

Příspěvekod ivanek007 » 01 dub 2008 21:04

Mno...tak koukám, že se to tady hezky rozjelo :wink: díky vám všem za názory...na jejich základě jsem si ujasnil, jak definovat, co od toho notebooku potřebuji 8)

K tomu řešení multimediálnosti notebooku...měl bych "upřesnit" své požadavky...notebook mi bude sloužit jako přehrávač hudby, filmů a prohlížení fotek či jejich úpravy a umisťování na internet...pokud beru poslech hudby...nejsem kdovíjaký fajnšmekr, tj. u stolního PC mám normální repráky bez subwooferu...věž mám taky starou, obyčejnou a MP3 přehrávač používám s peckovými sluchátky...v případě delších cest s KOSS PORTA PRO...čili od toho notebooku očekávám to, že když budu sám sedět v pokoji, pustím si na tom hudbu...na normální hlasitost...aby se z těch "chrchlátek", které jsou nazývány reproduktory, nelinulo praskání a při vyšší hlasitosti bylo rozumět zvukům se z nich ozývajících 8) Kdekoliv jinde, mezi lidmi, samozřejmě používám sluchátka, takže je to fuk...a to samé platí i pro sledování filmů...tj. mechanika, co zvládne všechny možná DVD média a nároky na zvuk jsou podobné jako u hudby...tím jsem snad tuto oblast ujasnil.

Čili když to vezmu od znova...tak to hlavní, co od notebooku potřebuji, je zejména ta odlolnost konstrukce v kombinaci s dlouhou výdrží baterie a slušnou hmotností, protože jej budu tahat asi všude sebou.

Jinak samozřejmě všude, kde to jen půjde tahám bezdrátovou myšku, čili různé druhy ovládání (např. to od LENOVO) jsou mi celkem fuk.

Jak si zde pročítám fórum...dost lidí zde chválí stroje DELL...prošel jsem si jejich konfigurátory na webu...ceny teda nemají dvakrát lidové :x
Nicméně jsou to zajímavé počítače a kvalitní asi budou...ovšem nikde jsem tam nenašel, jaká je tak asi výdrž jejich baterek...je tam jen to 4/6/9 cell...a nevím,co si pod tím představit. Další věc je odolnost konstrukce...mohu se zeptat, jak je na tom například v porovnáním s LENOVO?

A jak mají DELLy vyřešeny mezinárodní záruku/servis?

V prvotním příspěvku jsem vyslovil požadavek na uhlopříčku 14 palců...méně mi už připadá skutečně málo...chtěl bych se proto zeptat, zda někdo může porovnat rozdíl nějakého displeje této uhlopříčky s displejem notebooku DELL XPS M1330, který je o něco menší...ovšem moc se mi líbí jeho hmotnost...

Jakékoliv tipy na konkrétní model notebooku DELL, vzhledem k výše uvedeným požadavků, uvítám 8) cena zůstává 30-35 tis. ...maximálně a se skřípáním zubů 40 tis. :roll:

neoexnet
guru
Příspěvky: 1945
Registrován: 15 zář 2007 23:28
Bydliště: Teplice

Příspěvekod neoexnet » 01 dub 2008 22:03

takže DELL nemá špatnou konstrukci na druhou stranu to stále není ThinkPad :) ... nicméně patří k těm lepším ...

... repro u dellu nic moc ... takže když mu osolíš zvuk tak nic moc nečekej .. to se dá v pokoji vyřešit reprákma ... záruku má dell luxusní :) hlavně next business day a proti náhodnému poškození (pokud připlatíš)

> 4/6/9 cell ... to udává kapacitu baterie a jak dlouho ti notebook poběží bez nabití ...

> pokud multimediál v této ceně tak se zkus juknout po nových Acer Gemston Blue ... vypadá fajnově a má víc než solidní výbavu ...
Toshiba R600-10W

ivanek007
občas něco napíše
Příspěvky: 61
Registrován: 29 bře 2008 10:44

Příspěvekod ivanek007 » 01 dub 2008 22:16

neoexnet píše:takže DELL nemá špatnou konstrukci na druhou stranu to stále není ThinkPad :) ... nicméně patří k těm lepším ...

Čili pevnost a kvalita konstrukce je lepší u LENOVO, jo?

neoexnet píše:... repro u dellu nic moc ... takže když mu osolíš zvuk tak nic moc nečekej ..

Ale asi bude lepší než LENOVO...?

neoexnet píše:záruku má dell luxusní :) hlavně next business day a proti náhodnému poškození (pokud připlatíš)

No pokud by to platilo v zahraničí, tak to má pro mně význam...jinak ne, protože v ČR mi to bude celkem fuk, neboť mám i desktop PC.

neoexnet píše:4/6/9 cell ... to udává kapacitu baterie a jak dlouho ti notebook poběží bez nabití ...

Tak to mi jaxi došlo :wink: Ovšem zajímá mne, jak dlouho to tak je...u těch jednotlivých druhů baterek... :roll:

neoexnet píše:pokud multimediál v této ceně tak se zkus juknout po nových Acer Gemston Blue ... vypadá fajnově a má víc než solidní výbavu ...

Potřebuju lehkej notebook s dlouhou výdrží baterky...takže "multimediál" asi ne 8) Navíc ACER...osobně s ním mám dobré zkušenosti, ale všichni kolem je mají přesně opačné :x

kyo
guru
Příspěvky: 1648
Registrován: 04 lis 2007 19:26

Příspěvekod kyo » 01 dub 2008 22:19

za tyhle peníze by se podle mě dal sehnat už Tčkovej TP s lepší "výbavou" . tim myslím nějaká 14" s nvs140m a WXGA rozlišením.ten je fajn, nechce se mi dívat kolik co stojí protože nechci mít depresi z toho že tomu zase spadla cena :lol: defakto pak má 3roční NBD záruku taky, protože rozšíření z 3 roční normální která je tam v základu na 3 roční NBD stojí asi 600 takže pakatel.. co se týče dellu je fajn jenže cena je dle mýho přemrštěná pokud nepadneš na výraznou slevu a musíš čekat cca 14 dní než ti to přijde.
Lenovo Thinkpad R61 - 1680x1050, C2D T7250, 2GB 667mhz, 250GB Seagate Momentus 7200.3, NVS 140m, XP Professional + 3 year carry-in

alfah4ns
guru
Příspěvky: 7116
Registrován: 05 kvě 2007 15:55
Bydliště: Ostrava

Příspěvekod alfah4ns » 01 dub 2008 22:26

ja na tvem miste beru neco s integrovanou grafikou, na veci, ktere jsi jmenoval je dedik. zbytecna, aspon dele vydrzi na baterie.
dival bych se po TP T-rady, popr. latitude u dellu, T-ckkovy TP se mi sice zda trochu odolnejsi, ale latitudy jsou tez hodne vpohode, navic u dellu v zakladu next business day servis. chybu bys neudelal ani s jednim.
kazdy velky byk byl jednou tele
Latitude D630, C2D T7250, 3GB RAM, 14.1 WXGA+, Quadro 135m, Intel 520 60GB + Samsung 640GB/D-Bay, Win7pro 64bit, 9čl baterie, dock + LCD NEC 20WGX2 pro

Ghost
Moderátor
Moderátor
Příspěvky: 7536
Registrován: 25 říj 2006 12:27
Bydliště: Bratislava

Příspěvekod Ghost » 01 dub 2008 23:20

ivanek007: ked to tu tak citam tak neviem ci by ti nestacil aj 14" R61 s integrovanou grafikou. ten kupis aj za "25 000 peněz". je to dost odolny notebook a ked dokupis 9cell bateriu http://notebooky-forum.notebook.cz/view ... 7725#87725 tak bude mat vynikajucu vydrz. a zostane ti dost penazi aj na pripadne investicie do prislusenstva (rozsirenie zaruky, batoh/taska, dock atd.). a ultrabay co ta tak zaujimal ma aj ten R61. akurat skoda, ze este sa nepredava model s penrynom.

14" R61 vyde na cca 23k, 9cell bateria 3300 a pripadne rozsierenie zaruky na 3 roky NBD tiez 3300 takze sa zmestis do 30k aj s danou.
Predator 15, MBP 13 Early 2015, T410, Apple iPad 9.7 (2018), Kindle Fire HD 8

ivanek007
občas něco napíše
Příspěvky: 61
Registrován: 29 bře 2008 10:44

Příspěvekod ivanek007 » 02 dub 2008 09:19

Osobně se mi velmi líbí tento kousek:

http://notebooky.alza.cz/notebook-ibm-l ... d83653.htm

parametry dobré, super rozlišení, jak už tady bylo zmiňováno...ovšem je tady ten problém, že má pro mně zbytečnou tu grafiku...radši bych tento stroj...o něco lacinější, s integrovanou grafikou, což by prodloužil výdrž baterky :wink:

DELLy jsou fakt přesolené, na můj vkus...bral bych ho z USA, nebo v nějaké akci, jinak asi ne :?

Ještě jsem dostal od kamaráda nabídku na tento stroj:

http://www.pcexpert.cz/notebooky-uhlopr ... gn-cr21s-w

starý 3 měsíce, je v podstatě nepoužívaný...za 26 000. Ale nejsem si jistý - kdybych kupoval notebook jen pro ČR a nosil ho maximálně do školy a domů...tak bych ho asi bral...ale takhle zřejmě zůstanu u toho LENOVO.
Víc se mi tedy líbí LifeBooky od FS...ale už z několika zdrojů jsem slyšel, že dost topí a jsou hlučné :evil:

to ghost Na R61 jsem též koukal, ale pokud jsem si dobře všimnul, tak mají stanadardně baterii 4 cell...se kterou vydrží žalostně málo...a když bych přidával tu 9 cell, bude to masivně přečuhovat, že?
Ultrabay je super věc a rád bych ho též měl...jeho absence je další věc, která hovoří proti SONY VAIO.
Dock a podobne veci pravdepodobne potrebovat nebudu...z externich zarizeni pripojim tak akorat bezdratovou mysku, nekdy flashdisk a repracky ci sluchatka s mikrofonem na skypovani...zadne klavesnice, monitor atd.

Ghost
Moderátor
Moderátor
Příspěvky: 7536
Registrován: 25 říj 2006 12:27
Bydliště: Bratislava

Příspěvekod Ghost » 02 dub 2008 10:05

ivanek007 píše:když bych přidával tu 9 cell, bude to masivně přečuhovat, že?

mne 9cell baterka na 14" T60 precuhuje cca tak 1-1,5cm vzadu. osobne mi to neprekaza. ta vydrz za to stoji. ked bola nova tak to vydrzalo 7hod uplne bez problemov (mam tam intel GMA950). teraz po viac ako 200 cykloch vydrzi stale este bez problemov 4hod.

ked by som sa rozhodoval medzi R61 a CR21 tak ja by som bral urcite R61. z tych bodovo ktore si napisal, ze podla nich chces vyberat tak v 1 a 4 je na tom lepsie R61, 2 a 3 su rovnake. plus R61 ma nizsiu cenu.
Predator 15, MBP 13 Early 2015, T410, Apple iPad 9.7 (2018), Kindle Fire HD 8


Zpět na „Jaký vybrat notebook“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 98 hostů