Zdravím všechny, dovolím si přispět trochu do této poněkud uvadající diskuse
Od včerejška jsem "hrdým" majitelem eee PC 4G a rád bych se podělil o několik prvních dojmů. Předem upozorňuji, že mám oficiální distribuci přes mironet, tedy včetně oficiální záruky u Asusu, samozřejmě v anglické verzi.
Vzhled a konstrukce:
Notebook je reálně ještě menší než se tváří na fotografiích, hmotnost je super. Provedení je dle mého názoru vzhledem k ceně ok., není to žádné business HP nebo Toshiba, ale při srovnání s mým hlavním NB FS Amilo na tom není vůbec špatně. Jen ta klávesnice by si dle mého názoru zasloužila lepší materiál a snesla by i menší zdvih. Píše se na ní trochu nejistě a to nejen kvůli její velikosti (malosti).
Operační systém:
Velmi krátce - linux v originále je dle mého názoru vhodný jen pro úplného laika a hlavně praktická nemožnost připojení externího BT apod. ho degraduje na skoro nepoužitelnou záležitost. Předem se omlouvám všem linux guru, kteří by dokázali BT zprovoznit, ovšem pro mě hned po základním odzkoušení fcí. následoval logický krok s instalací Win XP - mimochodem zcela bezproblémový z SD karty.
Displej, výkon shrnutí:
Tolik kritizovaná velikost displeje se podle mého názoru přeceňuje. Uznávám, že druhá generace s 8,9 palci na tom bude o poznání lépe, ovšem i takhle je notebooček s WIN v pohodě použitelný. Navíc přímo v ovladačích od ASUS je utilitka na možnost nastavení standartních 800x600 se kterými šlapou všechny programy bez potíží. Jinak displej má velmi širokou možnost nastavení jasu (téměř 2x větší než můj FS) a pozorovací úhly jsou v této kategorii nadprůměrné. Podání barev je spíš průměr, ale ne nijak tragické.
Výkon noteboočku již v základním sníženém taktu zcela dostačuje na WIN XP prof. s doinstalovanými základními programy jako MS Office, Irfan, Skype, Firefox apod. A to jsem kvůli šetření flash paměti vypnul Swapování. Občas se sice stane, že při více rozjetých aplikacích notebook chvilku chroustá, ale není to až tak zlé a rozhodně se s tím dá bez potíží existovat (přeci jen je to poute ultramobilní doplněk a ne plnohodnotný počítač).
Výdrž na baterie jse zatím nestihl otestovat, ale dle dosavadních zkušeností to odhaduje na často uváděné 3-3,5 hod. podle intenzity práce a podsvícení displeje. Takže opět vzhledem k ceně pohoda.
Pokud to tedy shrnu, zatím vůbec nákupu nelituji, dosud jsem používal různé kombinace PDA a tel., MDA, komunikatory Nokia apod. a vzhledem k tomu, že potřebuji k práci mít kdykoli možnost pracovat s .pps, .doc, .xls apod. tak je EEE PC v kombinaci s malým smartphonem (u mě obstarožní Nokia E50) zřejmě ideální kombinací za víc než rozumný peníz.
Jediné co mě mrzí a kolem čeho budu chtít zjistit co nejdříve možnost lepšího řešení je nemožnost upgradu RAM přímo doma bez ztráty záruky - místo je totiž zaplombované a porušení plomby = pá pá záruko. Tento přístup mi od Asusu připadá hodně nefér. Taková 1GB RAM by totiž EEE PC mooc slušela (2GB už jsou podle mě na XP zbytečnost).
Takže pokud budete mít kdokoli nějaké dotazy, připomínky, kritiku apod. neváhejte se na mě obrátit, rád vše zodpovím.
Honza