Jaký NB pro CAD a 3D?

Jaký koupit notebook? ... vybrat ten nebo onen? ... to jsou časté dotazy mnoha lidí, kteří vybírají nový nebo použitý notebook ... zde se mohou vzájěmně radit
Lyrushka
občas něco napíše

Jaký NB pro CAD a 3D?

Příspěvekod Lyrushka » 26 dub 2008 22:33

Zdravím,
chtěla bych poradit s výběrem...
-potřebuji provozovat AutoCAD, i 3D režim, i další programy na grafiku a modeling. Např. Photoshop, Cinema 4D, Sketchup, Pinnacle studio na tvorbu DVD filmů a tak.
-Hry zásadně nehraju
-NB stojí buď na stole doma, nebo ve škole,
-Další požadavky mám: 15,4"(lesky matny, to je me fuk), wifi, Bleutooth, Firewire, DVI, S-Video, HDD i malý, mám externí, DVD mechniku
-na tahání nabíječky jsem zvyklá
-cena s DPH do 30 tis.
-všimla jsem si, že hodně doporučujete IBM, ale ten design je fakt šílenej, já si na estetice dost zakládám, ale pokud jsou to fakt jediný kvalitní, možná bych se zapřela...
-OS... No to je otázka... jaké máte pánové, zkušenosti s CADem na Vistách? Nezlobí to z principu?

A teď proč potřebuju radu...? Koupila jsem Asus F3SG, kromě nefunkční DVD mechaniky a uvolněné klávesnice je nepoužitlený pro CAD, fakt je to pomalejší, než na starším A6KM s XPckama... Jiný programy ale jedou v pohodě... Napadá vás, čím by to mohlo být? (Nikde na webu, co jsem hledala, si nikdo na tenhle typ nestěžuje.)

Rozhodně se ho budu chtít zbavit, až se mi to povede, chtěla bych konečně něco použitelného... Můžu vás poprosit o radu?

polo

Příspěvekod polo » 26 dub 2008 22:43

Co je s tym F3SG nemas tam nieco blbo nastavene ,zbytocne beziace procesy na pozadi,stare ovladace ci ten program ktory pouzivas,skodlivy kod,pripadne by som vyhodil niektore utility od asusu ako:multi frame,power4gear,splendid su nanic vo Viste sa to da zariadit aj lepsie a velmi spomaluju, Inac ak tam mas daku vyrobnu chybu tak reklamuj to sa stava vsetkym znackam...
Naposledy upravil(a) polo dne 26 dub 2008 22:50, celkem upraveno 1 x.

Lyrushka
občas něco napíše

Příspěvekod Lyrushka » 26 dub 2008 22:48

No ty ASUS utility jsou i na tom A6KM, a tam ten acad jede vcelku slušně vzhledem k jeho parametrům (1GB RAM, AMD Turion, ...).
A ovladace by mely byt aktualni, takže nemám ponětí, kde by mohl být problém...

polo

Příspěvekod polo » 26 dub 2008 22:53

Ja len ze od lenova nekupis vykonejsi book ako je ten asus F3Sg pri tejto cene,Kvalitnejsi a odolnejsi sice bude a o dost ale aj o dost slabsi...
Ak chces na cad a 3D qrafiku quadro nvs140 tak ta ti nepomoze prave naopak na tvoje uceli dotizto ti pomoze az quadro FX-seria...
Aj tak by som si skontroloval co ti tam bezi a pripadne vypni blbosti ako superfetch a aero nie ze by to neboli uzitocne veci ale dost brzdia..Inac aku mas RAM v tom F3SG...

Lyrushka
občas něco napíše

Příspěvekod Lyrushka » 26 dub 2008 23:05

No praveze RAM to ma 3GB...

polo

Příspěvekod polo » 26 dub 2008 23:08

A skusala si XP ,teda ak si myslis ze tam mas problem s Vistou...Ale aj tak dal by som to skontrolovat niakej tretej strane mozno si si nieco nevsymla...

Lyrushka
občas něco napíše

Příspěvekod Lyrushka » 26 dub 2008 23:11

No pritel zkousel ve Virtual PC XPcka a tam to taky jelo bidne, ale ted tam normalni XPcka nedam, protoze nejede ta mechanika...
A praveze uz na to zkousel prijit i on (rozhodne tomu rozumi vic nez ja) a tak y s tim nepohnul.

NO, tak Asus utility jsou pryc, Aero vypnuty, a nic. Nejnarocnejsi bezici proces je explorer... proste... je to na houby... fakt tam musi byt nejaka nepochopitelna chyba. Uz se tesim, az se toho zbavim, to mi totiz asi v servisu neopravi. Hadam, ze reknou, ze to neni zavada...

tunak
píše často

Příspěvekod tunak » 27 dub 2008 12:26

Pro Thinkpad hovoří především displej, který slabší grafiku bohatě vyváží, protože dělat na 1200x800 jakoukoliv práci (včetně psaní ve Wordu) je hrozná zkušenost.

Pokud si tazatelka zakládá na estetice a design thinkpadu se jí nelíbí, je to jistě opodstatněný estetický soud. Nicméně abych řekl pravdu, design thinkpadu sám považuju za jeden z nejpovedenějších - ačkoliv to na fotkách tak nevypadá, vedle Pavilionu nebo Satellitu je Thinkpad skutečně úžasně krásnej stroj, právě díky svý jednoduchosti. Ale je pravda, že já mám rád starý věci a současnej design mě opravdu nebere, ať už většina aut, domů, nebo předmětů. Chápu, že design počítače je pro uživatele důležitej, ale pokud to s prací v uvedeným softwaru myslíš vážně, důležitější by pro tebe měla být funkčnost. A tu TP nabízí, zejména díky v danné cenové hladině ojedinělému displeji. (Případně můžeš zkusit odpovídající stroj od HP nebo Dellu, do Dellu můžeš napsat email s požadavky a oni ti udělají nabídku.)

(A neodpustím si poznámku - ve větě následující po vyznání se ze vztahu k designu je to obzvláště zarážející - tvá interpunkce mě děsí. :D )

Ad výkon - mám R61 a Vistu Profi, s výkonem nemám nejmenší problémy. A přitom používám na výkon počítače, především teda procesoru a paměti, náročný aplikace. Notebook je zvládá parádně. (Týkají se především práce s videem a grafikou.) Grafická karta samozřejmě při složitějších 3D výpočtech může být brzdou. Tady už záleží na tobě, jak vážně to s dannou problematikou myslíš. NVS 140 je GeForce Go 8400 GS, v současnosti low-end. na druhou stranu, před pár lety by to byl high-end. Na nějakou základní práci stačí, na to, aby se tím člověk mohl živit, pochopitelně ne.

Ale tady už pak ntb. vůbec nepřipadá v úvahu. Za 30k si postavíš vynikající desktop (čtyřjádrovej procesor, 4GB paměti a high-end grafiku, pravda, asi ne Quadro) a koupíš si k němu i slušnej displej za cca 10k (Lenovo například).

Pokud trváš na ntb., pak musíš počítat s omezením a kompromisem. Za třicet tisíc nic lepšího, než TP R61 nedostaneš, to je myslím bez debaty, pokud člověk přihlédne k tvým požadavkům. Cinemu 4D TP R61 zvládne naprosto bez problémů, Pinnacle studio - to je trochu směšný, vzhledem k náročnosti týhle aplikace vůči ostatním, samozřejmě tedy taky (ale nedoporučuju mechaniku ntb. na nějaký masivní vypalování, nevydrží to), Photoshop samozřejmě bez problémů (velká výhoda FullHD nativního rozlišení displeje) , Sketchup neznám, CAD bez problémů, předpokládám, že i to 3D zvládne.
Výhodou je ten displej s velkým rozlišením. Nevýhodou absence digitálních video výstupů a znovu displej, který v žádném případě není referenční, nemá dobré podání barev apod. (Ale to je problém VŠECH notebookových displejů, protože to jsou TN panely.)
S-Video Thinkpad má. Pokud ale opravdu potřebuješ DVI, hledej asi jinde (můžeš dokoupit dockovací stanici, ale jsou to peníze navíc). Wi-fi - TP má nejlepší anténu, jakou jsem v ntb viděl - chytá se i tam, kde jiné modely nemají šanci. FW má taky. Takže imo pro tebe ideální řešení mínus DVI.

Lyrushka
občas něco napíše

Příspěvekod Lyrushka » 27 dub 2008 13:45

No díky, za takový rozbor :-)
Na CAD na 1280 x 800 jsem zvyklá, zas tak šílený to nakonec není... DVI se ale na připojení LCDcka hodí...

Tak o designu bychom mohli debatovat dlouho a leda bychom se pohadali, proste mi pripada, ze ta spolecnost o designu snad neslysela... Mne se libi soucasny design a hranate pocitace, co vypadaji, jak kdyby si je clovek poskladal z vic ruznych casti mi pusobi koprivku... ale mozna jen google nahodou plive jeden a tentyz skaredy model a oni maji nekde schovane i hezci.

Tu cast o grafice jsem moc nepochopila... Ale musim dodat, ze prace s academ na notebooku s 1024 MB RAM, AMD Turionem, geforce 7300 (priznamvam, ze v tomhle se nevyznam) mi pripada pouzitelna, proto bych cekala, ze novejsi Ausus s 3GB RAM, Intel Core 2 Duo a geforce 9300 bude o poznani lepsi, ale je to naopak mnohem horsi, coz je asi nahoda, neco mezi nebem a zemi...

Ten pocitac zatim nepotrebju na praci, to az tak za pet ses let, takze zatim mi to staci na studium.

To Pinnacle studio, pozor na to, empiricke badani prokazalo, ze je to silene otravny program, a dost narocny, kdyz tam mas nekolikahodinove video, ale mam ho koupeny, tak ho pouzivam (jen na domaci video).

Displej si sejne chci poridit jeste dalsi... doma si ho pripojim k notebooku, ve skole muzu pracovat s notebookem a nejsem svazana stolim pocitacem.

Ale precejen uz nad TP zacinam uvazovat.

P.S. Jsi asi zkusenejsi a odborne zpusobilejsi nez ja, nenapada Te, proc mi na F3SG ten acad zlobi? Muze to byt grafickou kartou? Nic jineho me nenapada, protoze Visty za to nemuzou (jinak by byl net plny stiznosti), service packy nepomahaji, na pozadi nebezi narocne aplikace...

Diky za ochotu, jste dobri, ale IBM vas fakt sponzoruje, co? :lol:

mobilcarl
=DRTIČ=

Příspěvekod mobilcarl » 27 dub 2008 13:49

Lyrushka píše:
Diky za ochotu, jste dobri, ale IBM vas fakt sponzoruje, co? :lol:

no IBM už nás nesponzoruje..to bysme byli chudý jak kostelní myši... :wink:
ex: HP Compaq 6715s
now: DELL E6400

DRTIC=)
píše často

Příspěvekod DRTIC=) » 27 dub 2008 14:04

2 Lyrushka:skusala si preinstalovat win na tom F3SG? :)

Lyrushka
občas něco napíše

Příspěvekod Lyrushka » 27 dub 2008 14:07

Nezkusala, protoze ma navic nefunkcni mechaniku.
Jen ve Virtual PC jsem zkousela XPcka, ale tam to take nefungovalo.

Santas
píše často
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Santas » 27 dub 2008 14:59

ale emulovat a cakat vykon je podla mna blbost, neviem co ten acad hlavne potrebuje z vykonu, ale ked si zoberies:
pustis vistu, papa vykon, spustis program papa vykon a pod tym este pustis xp :)

Lyrushka
občas něco napíše

Příspěvekod Lyrushka » 27 dub 2008 15:19

Jiste, tak to urcite je... tak jsem zvedava, jestli to bude zlobit i v pripade, ze mi ten NB vymeni. No uvidim, jak budou vstricni.

Zpět na „Jaký vybrat notebook“