Fujitsu siemens esprimo (mobile) V5505 - kupovat nebo ne?

notebooky Fujitsu Siemens (Amilo, Amilo Pro, Lifebook) a vše kolem nich
peki46
občas něco napíše

Fujitsu siemens esprimo (mobile) V5505 - kupovat nebo ne?

Příspěvekod peki46 » 27 bře 2008 22:07

Zdravim.
Tak by som sa chcel opytat zainteresovanych.
Mate niekto nb z rady esprimo V5505 / viete o nom neake info?
Na nete je o tejto rade v celku malo popisane : /.
Pomer cena/vykon super (za 12.500 bez dph (skk) 1.5Core 2 Duo 1GB ram a 80disk) - co poviete ?

Zaujimaju ma vseobecne nan nazory , ci su dobre,kazivost,hocico co vas napadne :D .
vopred dakujem

sirius1983
Moderátor
Moderátor

Příspěvekod sirius1983 » 28 bře 2008 13:29

žádná extra kvalita to není, ale taky nejde určitě o nejhorší mezi lowendy. podíval bych se ale raději na nejlevnější variantu thinkpadu R61...
T420, X31
Prosím, nepište mi soukromé dotazy, otázky patří veřejně na toto fórum.

malinkej
občas něco napíše

Příspěvekod malinkej » 28 bře 2008 21:28

ahoj,
také jsem o tomto notebooku hledal nějaké informace, bohužel jsem nic kloudného nesehnal. Osobních zkušeností od uživatelu není na internetu mnoho. Recenzi jsem nenašel žádnou. Na doporučení mého kamaráda, jsem si tento notebook koupil. Mám silnější variantu s procesorem 1,86 Ghz, 160giga HD,1024ram. Nemohu tento notebook porovnávat s jinými notebooky, ale pokusím se napsat nějaké postřehy, které mi vadí, nebo které bych pochválil.

- monitor na tomto notebooku je matný, musel jsem si chvilku zvykat na barevné podání. Vůbec se mi nedařilo srovnat barvy. Až kalibrací monitoru jsem docílil jakéhosi komromisu. V žádném případě bych si ani po tomto nakalibrování netroufl nějak více upravovat fotky nebo jiné práce, kde záleží na podání barev. Barvy jsou ploché, nevýrazné. Musím ale říct, že po chvilce si na to člověk zvykne a dá se na tento monitor dívat i delší dobu.

- reproduktory jsou to ty nejhorší reproduktory, které jsem na notebooku kdy slyšel. Hrají potichu basy a podobné věci snad nemá cenu ani štelovat, protože podání je tak mizerné, že se nemá cenu o to ani pokoušet.

- klávesnice: někteří uživatelé psali, že je malá. Je pravda že na bocích je místo na zvětšení této klávesnice. Mně osobně to vůbec nevadí a rychle jsem si na to zvykl.

- zpracování: nemohu říct, že by bylo něco vyloženě špatného. Nic nevrže, nevyklá se, díly pasují na sebe. Panty notebooku jsou pevné a pevně drží monitor. Plast v této cenové kategorii je normální věc a každý kdo si kupuje notebook v této cenové kategorii počítá s použitím tohoto materiálu.

- hlučnost je minimální. Pokud na přístroji pracujete je tichý a jen sem tam se spustí ventilátor, který po chvilce vypne a vůbec neruší. Občas se stane že zaťuká hlavička HD. Největší rámus dělá na tomto notebooku DVD mechanika.

- práce: notebook bez problému zvládá celodenní práci v programech jako je corel nebo photoshop. Zapojil jsem ho do firemní sítě, kde ripuje grafiku do tiskového plotru. V porovnání se stolními počítači je sice pomalejší, ale není to o moc. Hry na tomto notebooku vůbec nehraju a když jsem ho kupoval tak jsem vědel, že ho nekupuju na hry ale na práci. Na baterii jde kolem 2,5 hodiny, i když po zapnutí ukazuje že vydrží 3,15 , ale to se mi ještě nepodařilo.

-shrnutí: jedná se o notebook, který je určený spíš na práci. Není to žádný multimediální stroj. Sledování filmů, nebo přehrávání nějaké kvalitní hudby se díky reproduktorům stává utrpením. Za cenu 17 000 jsem koupil docela dobrej notebook, i s taškou, takže pro mě je to dobrá cena - výkon.

Toto je jenom můj soukromý názor na notebook, který mám. Něco co nefunguje nejlíp, může být chyba tohoto přístroje a nemusí být na všech ostatních.

universum
občas něco napíše

Příspěvekod universum » 01 dub 2008 11:47

Zdravim,

mam cca dva mesice pravdepodobne stejny model jako popisoval "malinkej" - FS Esprimo Mobile V5505 Core 2 Duo T5550 (1.83 GHz), 160 GB HDD, 3 GB RAM (rozsireno z 1 GB) a mam i podobne zkusenosti a dojmy, ktere jsem pred casem shrnul ve vlakne http://notebooky-forum.notebook.cz/viewtopic.php?t=8473
Vsechno, co jsem tam napsal, zatim porad plati.

Hry moc nehraju, jen ze zajmu jsem zkousel letecke simulatory Flightgear (freeware) a X-Plane. Da se to provozovat, ale obcas se to dost trha, grafika X3100 opravdu neni pro hry urcena. Na nizsi detaily by to ale hrat urcite slo, ja zkousel mit vsechno na maximum :-)

Dnes bych ale do tohoto notebooku asi nesel. Sice neni spatny, ale vadi mi nektere detaily (ktere jsem pred tim nebral moc v uvahu, tohle byl muj prvni notebook) - zvuk z integrovanych repracku je opravdu mizerny a da se pouzit jen jako generator zvuku, na filmy nebo MP3 je potreba pripojit externi reproduktory nebo sluchatka.
Dalsi vec, co mi vadi je prehrivani ... resp. to, ze se notebook neumi uchladit pasivne, kdyz se na nem nic nedela. Kazdych cca 6-8 minut se pousti vetrak, aby si odfouknul. Po cca 2 minutach se zase vypne. Rychlost vetraku nelze regulovat, takze i na nejnizsi otacky je to rusivy element (hlavne v tiche mistnosti).
Dnes bych sel pravdepodobne do IBM Lenovo ThinkPad R61 Core 2 Duo T7250, 120 GB HDD, grafika nejaka NVidia Quatro. Uz se asi neprodava, v dobe, kdy jsem kupoval notebook, tak FS Esprimo stal cca 16000,-, ThinkPad byl za 28000,-. Kolega ten ThinkPad ma a je opravdu tichy.
Na druhou stranu za 16000,- to urcite nebyla spatna volba, jen musi clovek omluvit nebo zkousnout obcasne nepohodli plynouci z nedotazenosti nekterych funkci notebooku.

malinkej
občas něco napíše

Příspěvekod malinkej » 05 dub 2008 18:40

ahoj,
zajímalo by mě jaký býl nárůst výkonu při přidání 2 giga ram projevilo se to nějak zvlášť. Mám totiž v plánu taky rozšířit ramku na 3 giga. Cena 2 giga modulu je cca 800,-Kč což není tak velká investice.

sirius1983
Moderátor
Moderátor

Příspěvekod sirius1983 » 05 dub 2008 19:23

zrychlení 3GB oproti 2GB není při klasické práci postřehnutelné...
T420, X31

malinkej
občas něco napíše

Příspěvekod malinkej » 05 dub 2008 21:28

rozšíření je z 1 giga na 3 giga. Má cenu toto rozšíření? V čem by se mělo toto rozšíření projevit?

sirius1983
Moderátor
Moderátor

Příspěvekod sirius1983 » 05 dub 2008 21:35

já tomu rozumím, ale říkám že je jedno jestli to rozšíříš z 1 na 2, nebo z 1 na 3. Ve většině případů...
T420, X31

malinkej
občas něco napíše

Příspěvekod malinkej » 05 dub 2008 22:38

mě by zajímalo proč tedy rozšiřovat pamět na takto ohromnou kapacitu. V čem přesně by se mělo projevit toto rozšíření? uvádíš že tento nárůst není postřehnutelný takže tato investice se nevyplatí?

sirius1983
Moderátor
Moderátor

Příspěvekod sirius1983 » 05 dub 2008 22:44

pro běžného uživatele(nevím jestli to pro tebe platí nebo ne) to moc smysl nemá, ale pokud samozřejmě provozuješ množství aplikací, které vyžadují paměti více než 2GB tak má samozřejmě 3GB smysl...
T420, X31

universum
občas něco napíše

Příspěvekod universum » 08 dub 2008 20:23

No asi takhle, pri vice RAM se da ocekavat zrychleni v podstate nulove. Spis jde o to, ze se clovek vyhne zbytecnemu zpomaleni nebo ho aspon zmirni.

Esprimo V5505 ma stejne jako vetsina obycejnych notebooku disk s 5400 ot/min. Uz pri startovani aplikaci to je znat - treba muj puvodni pocitac mel HDD s 7200 ot/min a takovy Firefox se mi startoval rychleji (rozdil ale neni nijak dramaticky) nez na nynejsim notebooku (a to ten pocitac mel tak tretinu vykonu notebooku, byl to Athlon XP 2500+ s 256 MB RAM).
Pro normalni praci (inet, MP3, office, nejaky ten Photoshop nebo jednoduche strihani videa v Adobe Premiere nebo Vegas Video) vetsinou 1 GB RAM staci.
Pokud ale uzivatel ocekava, ze bude potrebovat hodne pameti (programovani, kompilace velkych projektu, databaze, Photoshop s velkymi obrazky, kompilace DVD disku ... treba DVDlab si bez problemu vezme pres 1 GB, 3D grafika v 3DS MAX, Maye nebo Blenderu, hudebni aplikace typu FruityLoops, CuBase nebo Reaktor, a ja nevim co jeste), tak se urcite vyplati koupit dalsi RAM, protoze jakmile zacne system swapovat na disk, tak to je konec (prave kvuli pomalosti disku).
Proste je dobre co nejvice dat narvat do RAM a swapovani na disk se pokud mozno vyhnout ... a nebo si poridit rychlejsi disk :-)

Ja osobne jsem pamet rozsiroval na 3GB spis do budoucna, protoze jsem vedel, ze drive nebo pozdeji ji budu potrebovat na Visual Studio nebo nejakou Javu ... a rozdil v cene mezi 1 GB a 2GB byl asi 400,-, tak jsem rovnou vzal 2 GB modul a mam klid.

malinkej
občas něco napíše

Příspěvekod malinkej » 11 dub 2008 18:26

děkuji za inforaci. Koupil jsem si 2 giga RAM dal jsem za ně 820,-Kč značka je A-data funguje to bez problému.

peki46
občas něco napíše

Příspěvekod peki46 » 27 dub 2008 14:21

ja som si teda tiez kupil , ako svoj 1. NB V5505 a bez problemov az na dost blby displej.
Avsaj zrazu nb strasne zamrzol, spravil som 2x reinstal WXPP nedaju sa nainstalovat drivre, pekne ma sere ...
system ide v poho , bez SP3, s SP3 sa mi prestava pacit...
Uvazujem na TP R61i, predsa len potrebujem nb co trocha viac vydrzi :lol:

Zpět na „notebooky Fujitsu (dříve Fujitsu Siemens)“