Novy notebook do 35k - VBI Compal FL90v2 nee

Jaký koupit notebook? ... vybrat ten nebo onen? ... to jsou časté dotazy mnoha lidí, kteří vybírají nový nebo použitý notebook ... zde se mohou vzájěmně radit
burticek
občas něco napíše

Novy notebook do 35k - VBI Compal FL90v2 nee

Příspěvekod burticek » 23 dub 2008 19:32

Ahoj vsem,

potreboval bych poradit s vyberem notebooku. Zatim je pro mne nejvetsim favoritem (i kdyz...) VBI Compal FL90v2 v tehle konfiguraci:

# šasi Compal FL90 v2 15'' leštěný displej WXGA+ 1440x900px
# grafická karta nVidia 8600M GT 512MB
# procesor Core™ 2 Duo T9300 2.50GHz, 800MHz FSB, 6MB L2 cache, jádro Penryn 45nm
# paměť 4GB na 667MHz (2x2GB)
# pevný disk SEAGATE Momentus 200GB 7200ot. S-ATA-II 16MB 2.5'' NCQ G-Force
# Wifi a/b/g/Draft-N, BlueTooth

Jsem ochoten do nej dat max 33000 Kc s tim, ze bych radsi kolem 30k. Je to dobra volba? Narazim zde na problem, ze vbi jako znacka bude koncit. Dal jsem se tenhle notebook snazil porovnat s konkurenci, ale vzdycky je neco, v cem je konkurence horsi. Kdyz najdu stejnej procak, tak je horsi grafika, kdyz najdu stejnou grafiku, tak je horsi rozliseni, zatim jsem nenasel stejne rychlej disk atd.

Co pozaduju:
- procesor, grafiku a disk bych nechal viz. vyse
- dale wifi, bt, gigabitovou sitovku, firewire na kameru
- radsi bych matnej displej - uhybani pred odlesky me toci :? a taky nemam moc rad pomer 16:10 (radsi 4:3)
- chci, aby byl notebook tichej - kdyz ho necham pres noc neco stahovat, tak abych ho neslysel. Btw. Mam netopyri sluch :wink:
- vaha max 3 kg (radsi bych min)
- neni pismo u 1440x900px moc malinky? Mam zkusenost jen s 1280x800px u 15,4'' a 1280x1024 u 19''
- je k necemu mit eSATA (mam ho na externim disku) a HDMI konektor?
- co je v soucasne dobe (a do budoucna) mit v compu za system? XP vs. Vista (jako druhej bych chtel mit Ubuntu, ale zatim jsem v Linuxu lama).

Predem dekuju za rady. Popravdne se mi uz z tech vsech notesu toci hlava :(

EDIT: Takze jste mi uspesne Compala rozmluvili :wink: Takze co ted? Kdybych nechtel ubrat ze svych naroku, kolik bych mel rozbit prasatek?
EDIT2: Tak jsem vyskrtnul HP (ma jen 10/100 sitovku a to neprekousnu). Takze se ted rozhoduju mezi Lenovem R61 a Dellem XPS 1530 (Dell je imho drahej jak ...). Jinak zvysuju cenu na cca. 36000 Kc.
Naposledy upravil(a) burticek dne 24 dub 2008 10:01, celkem upraveno 5 x.

neoexnet
guru

Příspěvekod neoexnet » 23 dub 2008 19:35

no v úvodu by jsem chtěl upozornit, že intel v blízké době s projektem VBI bude končit (možný problém s reklamací)

> dále, je to hodně nekvalitní book - hřeje, šasi otřesná

> v obdobné konfiguraci jsem ho měl chvíli doma (na zkoušku) a že by byl tichj .. no o tom by se dalo polemozovat

> nicméně pokud očekáváš takový výkon za tak málo peněz tak ti nic jiného než VBI na výběz nezůstane ...
Toshiba R600-10W

burticek
občas něco napíše

Příspěvekod burticek » 23 dub 2008 19:40

O tom ukonceni vim (psal jsem to i vyse). Prave proto se ptam na nazory a ten Tvuje neni zrovna lichotivej. Lepsi je, dozvedet se predem negativa, nez pak brecet. Btw. Mozna bych mohl trosku slevit z naroku na vykon (mozna grafika). Procak bych chtel nechat.

mobilcarl
=DRTIČ=

Příspěvekod mobilcarl » 23 dub 2008 19:43

a máš nějaký vážný důvod k tomu nechávat tenhle procák?? páč si nemyslím, že nárůst výkonu třeba oproti T7700 je nějak moc znatelný
ex: HP Compaq 6715s
now: DELL E6400

shawn
píše často

Příspěvekod shawn » 23 dub 2008 19:43

za tuhle cenu tichy, kvalitni sasi, netopici a jeste s takovou konfig nesezenes...

edit: v soucasnosti je imho nejlepsi ntb v prijatelny cenovy hladine http://notebooky.alza.cz/notebook-ibm-l ... d87024.htm
Naposledy upravil(a) shawn dne 23 dub 2008 19:45, celkem upraveno 1 x.
Thinkpad R61 - C2D T7250 2.0GHz, 14" WXGA, 2GB RAM, 160GB 5400rpm, GMA X3100, DVD±RW, WF/ BT/ FPR/ Vista Business

sirius1983
Moderátor
Moderátor

Příspěvekod sirius1983 » 23 dub 2008 19:43

Značkový ntb s takovou konfigurací ale za tu cenu samozřejmě neseženeš...
T420, X31
Prosím, nepište mi soukromé dotazy, otázky patří veřejně na toto fórum.

CeCo

Příspěvekod CeCo » 23 dub 2008 19:45

A neznackovy tie parametre tiez nebude splnat ;-)

C

shawn
píše často

Příspěvekod shawn » 23 dub 2008 19:46

:lol: :lol:

ot: chapu, ze tim znackovym myslel NEvbi ntb.... :wink:
Naposledy upravil(a) shawn dne 23 dub 2008 19:47, celkem upraveno 1 x.
Thinkpad R61 - C2D T7250 2.0GHz, 14" WXGA, 2GB RAM, 160GB 5400rpm, GMA X3100, DVD±RW, WF/ BT/ FPR/ Vista Business

burticek
občas něco napíše

Příspěvekod burticek » 23 dub 2008 19:46

mobilcarl píše:a máš nějaký vážný důvod k tomu nechávat tenhle procák?? páč si nemyslím, že nárůst výkonu třeba oproti T7700 je nějak moc znatelný

Co jsem cetl, tak tyhle procaky jsou ve vykonu dost podobny, ale T9300 je delany jinou technologii, takze by mel bejt setrnejsi na baterku.

neoexnet
guru

Příspěvekod neoexnet » 23 dub 2008 19:47

jak jeden z nejzkušenejších uživatelů/moderátorů napsal (CeCo):

Intel sa s príchodom platformy Montevina rozhodol ukončiť podporu programu VBI (Verified by Intel). Čo tieto kroky znamenajú pre užívateľov?

Záruka uz nebude vykonávana prostredníctvom Intel-u a spoločnosti Brightpoint (ktora poskytovala zrýchlenu opravu šasi), ale len vyrobcom toho-ktoreho šasi.
:: Do cca 2Q 2007 Intel poskytoval servis pre produkty predávané pod hlavičkou VBI prostredníctvom spoločnosti BrightPoint, ktora umožnila urýchlenu opravu šasi.
:: Od 2Q 2007 Intel ponúkal 2 možnosti - doterajšiu záruku (tzv. "Uplift service" cez Brightpoint - urýchlene, v podstate ho mali všetky predané šasi v CR) a základnú, kde sa šasi poslalo od dílera/distributora priamo výrobcovi daného šasi (pomalšia varianta). Záruka na batérie bola znížená z 12 na 6 mesiacov.
:: Od 2Q 2008 - nástupu platformy Montevina - sa na novokúpene šasi bude vzťahovať už len záruka zo strany výrobcu šasi. Intel so zárukou už nebude mať nič spoločné.
Podpora neVBI šasi bude takisto na pleciach dílerov, distribútorov a výrobcov šasi. Intel s týmito notebookmi nebude mat nič do činenia.
Zdroje: [odkaz]

Program už nebude manažovaný Intel-om
Intel už nebude nakupovať vo veľkom ODM šasi od výrobcov typu ASUS, Compal či Quanta; tieto značky budú predávat vlastné šasi priamo distribútorom IT bez zainteresovanosti Intel-u. Takisto aj reklamácie (vid vyššie) pôjdu mimo Intel-u.
Týmpádom budu šasi generické, nebudú upravovane podla požiadaviek Intel-u. Výrobcovia tak budú mat viac vole pri navrhu šasi.

Stav v ČR
Podla doterajších informácií sa v ČR predávajú šasi 2 spôsobmi - pod hlavičkou programu VBI a mimo neho.
:: "VBI program" - tento zabezpečuje veľkoobchod Kvazar Micro a jeho díleri. Kvazar nakupuje šasi priamo od Intel-u a preto má možnosť zrýchlenej opravy, resp. vykonáva opravu vo vlastných priestoroch (na vlastné náklady). Autorizovani VBI predajcovia majú možnosť obrátiť sa priamo na spoločnosť Brightpoint v pripade, ze dané šasi bolo zakúpené aj s touto zárukou.
Čo bude po skončení:
Záruka zo strany Intel-u po skončení programu VBI padá a preto bude musieť Kvazar bud posielat šasi priamo vyrobcovi, alebo ho opraviť na vlastné náklady (napr. najprv vymeniť šasi za nové a až potom poslať vadné šasi na reklamaciu). Na doteraz predané kusy samozrejme platí záruka cez Brightpoint, resp. priamo u výrobcu šasi.

:: "neVBI predajcovia" - títo väčšinou predávajú VBI šasi pod vlastnou značkou. Servis je obvykle realizovaný cez ich predajne, predajcovia ich v prípade reklamácie môžu poslať buď distribútorovi, alebo znova výrobcovi.
Čo bude po skončení:
Týchto predajcov sa zrušenie VBI programu veľmi nedotkne, nakoľko títo doteraz kontaktovali výlučne distribútora. Tak budú robiť aj naďalej.

Zhrnutie
Zrušenie VBI v podstate znamená, že notebooky predávané doteraz pod hlavičkou "VBI" sa znova budú distribuovať spôsobom "barebone", ktory sme poznali pred prichodom VBI programu - so všetkými pozitívami i negatívami tejto formy distribúcie.
Podstatné budú najmä:
- zrušenie zaangažovanosti Intel-u
- nemožnost urýchlenej opravy cez Brightpoint (dôležité najmä pre dílerov/distribútorov)
- viac voľnosti pri návrhu šasi

-> jinak nějaká úspora v T9300 oproti T7700 není :) takže by jsem to nějak nehrotil :lol:
Toshiba R600-10W

burticek
občas něco napíše

Příspěvekod burticek » 23 dub 2008 19:51

shawn píše:za tuhle cenu tichy, kvalitni sasi, netopici a jeste s takovou konfig nesezenes...

edit: v soucasnosti je imho nejlepsi ntb v prijatelny cenovy hladine http://notebooky.alza.cz/notebook-ibm-l ... d87024.htm

No jo, jenze na tohle rozliseni bych si musel vzit lupu :? A jak je na tom s vykonem ta grafika? V nich se vubec nevyznam

Btw. Jak velky je vykonovy rozdil mezi diskem 5.4k vs 7.2k otacek? :(

sirius1983
Moderátor
Moderátor

Příspěvekod sirius1983 » 23 dub 2008 19:53

To záleží na konkrétních modelech disků...
T420, X31

Prosím, nepište mi soukromé dotazy, otázky patří veřejně na toto fórum.

burticek
občas něco napíše

Příspěvekod burticek » 23 dub 2008 19:56

neoexnet píše:pokud to stačí jako odpověd

Mno, prave, ze jsem z toho moc moudrej nebyl. Pochopil jsem, ze bude asi trosku dyl trvat servis, ale jde o to, kolik techle notebooku ten servis potrebuje. Jestli je poruchovost vysoka, tak bych vybiral samozrejme jinde. Jinak jsem tenhle notebook nasel na jednom serveru, kde ho prodavaj pod svym nazvem a davaji na nej 36 mesicu zaruku, takze to bych taky nevidel jako problem, dokud bude z ceho brat nahradni dily :wink:

shawn
píše často

Příspěvekod shawn » 23 dub 2008 19:56

vykonovy rozdil??? 7200ot.je imho rychlejsi, 5400ot. pomalejsi, nebo se pletu :?: :lol:

CeCo

Příspěvekod CeCo » 23 dub 2008 19:58

shawn:
Ano, pleties (a nie ponozky). Zalezi na konkretnej generacii disku, hustote platni, technologii zapisu atd...

burticek:
Poruchovost pod 15% neklesne pri ziadnej znacke. Teda minimalne 1 zo 6-7 kusov musi ist do servisu. A na terajsie VBI postupne budu dochadzat nahradne diely (kedze sa to uz vyrobcovi neoplati vyrabat).

C

Zpět na „Jaký vybrat notebook“