Notebook na internet, kancelář a multimédia (ne hry)

Jaký koupit notebook? ... vybrat ten nebo onen? ... to jsou časté dotazy mnoha lidí, kteří vybírají nový nebo použitý notebook ... zde se mohou vzájěmně radit
dojigiri
občas něco napíše

Notebook na internet, kancelář a multimédia (ne hry)

Příspěvekod dojigiri » 30 čer 2008 11:19

Ahoj, pro kamarádku vybírám notebook; bude na tom dělat kacelář a internet, případně pouštět filmy. Určite na tom nebude hrát hry, takže není potřeba nějaká extra silná grafika. Ani na tom nebude kódovat video apod. (ani na střih). Takže jsem zatím tak říkal, že tak 15.000 by na něj mohlo stačit (strop je 20.000).

Co se týče výkonu, osobně bych to směřoval na výkonnější procesor (určitě dvoujádro), grafika by mohla bejt slabší (navíc by to pak mělo míň hřát).

Nebude to moc přenášet, takže osobně bych byl spíš pro 17" displej (větší plocha na práci, 15" je relativně malých, obzvlášť ve wide). Ale 17" jsou zase už relativně drahý, mezi 15kama by se vybralo líp.

Procesor: Tady bych potřeboval poradit, příliš se nevyznám v mobilních procesorech. Osobně bych zatím byl pro Core 2 Duo, jak jsem se dočetl v různých diskusích; nezavrhoval jsem ani AMD (např. Turion X2 TL-60, TL-62, ale prej víc topí [ačkoliv ve specifikacích má uvedeno TDP 35W stejně jako Core 2 Duo - ?]), nebo by stačil i Pentium Dual Core? (jako jsou ty řady 2370 apod.) - na práci by asi možná stačit měl (a přehrání full HD videa)? Ale určitě dvoujádro, i pro běžnou práci je imho výhodný, aby to jelo svižně ...

Paměť: určitě 2GB (alespoň), i XP je na 1 GB dost líný, zvlášť když je pomalejší disk. Ale je i varianta koupit s 1GB a rozšířit na 2-3GB, paměti nejsou tak drahý jak jsem koukal, cca 900 za 2GB ujde. (p.s. mají nb dualchannel? tj. je výhodnější mít 2x1GB než 1x2GB apod.?)

Disk: imho čím větší, řím lepší. Nejlíp 250GB, lepší by byl 720ot. ale v tý cenový relaci asi bude muset stačit 5400ot. Jde o to, že disk nejde tak snadno vyměnit, jako třeba přidat paměť. A pokud tam chce mít filmy, je velká kapacita celkem vhodná.

Grafika: neni asi potřeba něco extra, naopak slabší grafika má taky svoje výhody, pokud se nebude hrát.

Další vybavení: určitě wifi (g); bluetooth nevadí; firewire taky nevadí; DVD vypalovačka (nejlíp dvouvrstvá); nejlíp DVI výstup (na VGA lze případně použít redukci)

Systém - osobně bych tam nejradši viděl XP Professional, víc než 3GB je tam IMHO zase zbytečných a na notebooku by mělo bejt XP svižnější než Vista (má někdo konkrétní zkušenosti?) nebo Vista Business, kde je pokud vím legální možnost downgrade na XP... (nebo jiné doporučení? ve Vista Home Premium je zase MCE což by bylo možná vhodný na filmy ale nevím přijde mi to asi zbytrečný když lze přehrávat ve WMplayer atd.)

Co se týče značky, zdá se mi, že dobře cenově a zároveň kvalitativně vycházejí Asus a Toshiby (koukal jsem ještě po MSI, ale ty už jsou většinou spíš herní, mají silnější grafiku na úkor procesoru, disku apod., co jsem tak viděl). Nebo ještě HP taky nevypadají špatně.

Zajímavý se mi zdají následující (vybíral jsem hlavně s Core 2 Duo):
HP Compaq 6820s (+ dokoupit RAM)
Asus F7E nebo s licencí Vista Business

nebo pak 15"
Asus F3E-AP268P (s XP Pro)
Asus F3E-AP325P (s XP Pro)

našel jsem ještě od toshiby
Toshiba Satellite A210-1AP
Toshiba Satellite P200D-12O
ale tam už je HD 2600 což už je asi až moc výkonná karta pokud se nebude hrát (to už jsou asi spíš notebooky který bych si koupil sám na hry :D) a jsou na AMD...

Budu vděčný za radu případně komentář jak případně vybrat líp, nebo další návrhy :)

alfah4ns
guru

Příspěvekod alfah4ns » 30 čer 2008 11:26

klidne integrovanou grafiku a nejaky lenovo thinkpad, hp compaq.
takze z tech 17-tek ta 6820s je pomerne dobra volba, na 17-ku je taky dost lehka (ne na ukor pevnosti). z 15-tek viz co jsem psal...
nejake to lenovo, ze tech HP fajn volba 6715b s wsxga+ displejem

btw.: AMD - mas jedno, zahrivani +/-stejne, spise zalezi od konkretniho booku, jak se vyrobce popral s chlazenim. u tech compaq a thinkpad urcite s timto problem nebude.
kazdy velky byk byl jednou tele
Latitude D630, C2D T7250, 3GB RAM, 14.1 WXGA+, Quadro 135m, Intel 520 60GB + Samsung 640GB/D-Bay, Win7pro 64bit, 9čl baterie, dock + LCD NEC 20WGX2 pro

onne
guru

Příspěvekod onne » 30 čer 2008 11:31

Jeliko žo má být notebook na práci a ne na hry a bude převážně ležet na stole, tak je 17" lepší.. V tomto případě bych se i tak vyhl multimediálním notebookům, kvůli nepříliš pevným konstrukcím (Toshiba Sattelite).. Je lepší ivestovat do business notebooku, který má pevnější plasty a líp řešené chlazení. Celkově to vidím na HP Compaq 6820s.. Je kvalitní a na své rozměry i lehký. Doporučuji koupit tento: http://hewlettpackard.mironet.cz/hp-682 ... t+dp84498/ má sice slabší procesor Pentium Dual Core T2390, ale ten plně pro kamarádčino využití postačí.. Jak jsi správně naznačil, tak integrovaná grafika postačí. Intel x3100 plně postačí.. Je bez OS a čili tam můžeš nainstalovata co se ti zlíbí.. Vista není špatná, a XP taky ne. Je jedno co si tam doinstaluješ..
ThinkPad T420

Zpět na „Jaký vybrat notebook“