15,4" -> váhám jaké rozlišení zvolit
2 GB RAM
procesor: ??
grafika: ?? - radši dedikovanou
HDD aspoň 200 GB, 7200
DVD RW, bluetooth, firewire, wifi, touchpad, webcam, aspoň 3x USB
výdrž aspoň 2,5 hodiny
OS - nejlíp win XP
cena: do 30.000 Kč
využití:
- většinou internet, kancel. aplikace, filmy, hudba, fotky (ne profi... amatérsko-nadšenecky)
- ale občas taky hry (spíš starší)
- taky občas práce se zvukem a videem
- přenositelnost je důležitá, ale žádný extrém (momentálně nepotřebuju denní přenášení, ale může být někdy potřeba)
co NEchci:
- cokoli externího (grafika, monitor, ... potřebuju snadnou přenosnost se vším všudy, plus mám nedostatek prostoru, a hlavně - chci notebook, ne sestavu)
- vysokou hlučnost (ta rovnou diskvalifikuje)
- zde oblíbený R61 (fakt ne...

Neplánuju nákup s tím, že bych za rok-dva chtěla kupovat něco nového, musí to vydržet na dýl, proto chci konfiguraci spíš trochu s rezervou. Váhám ohledně grafiky, nechci pozdě litovat, že integrovaná nebude stačit (ale v tomhle fakt nevím). Strašně se mi nechce do Vist, radši bych XP - to ale jenom s jistotou, že nebudu x týdnů pořád jenom dolaďovat a zjišťovat, proč to či ono nefachá, jestli na to existujou drivery pro XP etc... Hodně se přikláním k Dellu, krom NBD záruky a jakés-takés solidnosti by se snad dala vyjednat cena (zaměstnavatel u nich relativně dost nakupuje), 9cell baterie je taky plus. Ta záruka navíc trochu řeší i to, že chci něco, co bude schopné běžet někdy i 24/7 s občasným uspáním a spíš příležitostnými restarty...
Nemám zatím konkrétní kandidáty, procházela jsem různé Delly, ale u jednoho mi vadí omezení velikosti disku, jinde je jen integrovaná grafika, nebo chybí možnost předinstalovaných XP, nebo je to prostě moc drahý...