Grafika od Intelu při přepínání obrazu hodně vytěžuje CPU

Veškerý hardware pro notebooky. CPU, RAM, HDD, CD, DVD, WiFi, Bluetooth, LCD ...
slovan
píše často

Grafika od Intelu při přepínání obrazu hodně vytěžuje CPU

Příspěvekod slovan » 17 led 2009 01:46

Ahoj,

mám menší problém se zasekáváním (trháním) systému:
pokaždé, když kliknu pravým tlačítkem na plochu (jen nabídka, kde jsou odkazy na nastavení grafiky od intelu), tak se na chvíli pustí proces igfxsrvc.exe, chvíli vytěžuje CPU (cca 5s) na cca 25% a pak se vypne, přičemž po tu dobu se seká pohyb kurzoru myši i některé ostatní činnosti systému. Toto samé dělá, pokud měním rozlišení na jiné.

Vypadá to na nějaký problém pokud mám více zapojených monitorů - sluzba od intel ovladacu grafiky asi neco kontroluji a pritom vytezuji system. Nekde jsem cetl, ze by mohlo jit o sluzbu kontrolujici pripojeni monitoru a kontrolu spravneho nastaveni rozliseni apod.

Na strankach intelu je uprava registru, ktera z nabidky plochy smaze polozky nastaveni grafiky - tim se problem zasekavani pri stisku praveho tlacitka vyresil, ale stale pri zmene rozliseni, nebo prepnuti monitoru vse trva velmi dlouho a k tomu se seka kurzor.

Normalne bych to neresil, ale mam dokovaci stanici a velmi casto prepinam mezi externim a internim displejem.

Poradíte někdo co s tím?

Nemáte někdo podobné zkušenosti, či podobný systém a nedělá vám to?

Mám ntb, který je uveden v popisu, tedy graf. kartu GMA X3100 s ovladači 6.14.10.4926 (nejnovější od lenova), novější od intelu nefungují dobře a zvyšují avg. spotřebu o cca 5W (takže někde chyba-nekompatibilita s lenovo softem).

Přijde mi to dost nechutné mít celkém slušně výkonný ntb a tady tyto problémy. U minulého ntb s grafikou od nvidia se zadne podobne problémy nevyskytovaly .

Díky za rady a případnou pomoc.

ps.: sory za diakritiku...ale nechtelo se mi to prepisovat :-)...jojo..lenost
Stolní Mini PC: Node 304 (MiniITX), Core i5 3470, 8GB RAM, GTX650Ti, 1TB HDD.
Notebook: Thinkpad R61 14,1", Win 8, dock

swarm
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod swarm » 17 led 2009 10:33

Vzhledem k tomu, že mám identický notebook a používám to v dokovací stanici s více monitory a žádný takový problém nemám, tak bych řekl, že to bude určitě něco softwarového. Můžeš zkusit manuálně nainstalovat nové ovladače ze stránek Intelu (taky nepoužívám ty od lenova). Taky je možné, že si to nějak nerozumí s nějakým tvým monitorem. Při tom pravém tlačítku na plochu, totiž ta intelácká aplikace prošmejší všechny připojené monitory, aby odpověděly, zda jsou funkční a jaký uměj rozlišení.
swarm - blog: http://notebookblog.cz
Apple MacBook Air 13 M1 (16/512GB) + HP EliteBook 840 G5 (i5-8350, 32GB RAM, 512GB NVMe) + DELL Precision 3660 (i7-13700K, 32GB, RTX 3080) + HP DL380 Gen10 (2xXeon 6126, 192GB RAM, 2x NVIDIA Tesla P4)

slovan
píše často

Příspěvekod slovan » 17 led 2009 23:07

Nové ovladače na grafiku od intelu bych rád provozoval, ale po jejich instalaci mi systém při běhu na baterie "žere" o cca 3-6W více v nečinnosti (12-16W), což je až +60% na spotřebě :-(.

Jak si ty ovladače instaloval? pomocí správce zařízení? klasicky přes intel instalačku? odinstaloval si předtím staré ovladače, nebo ne? Rozumí si s utilitou Presentation Director? Nežerou ti hodně? Nevypínal si nějakou službu (program po spuštění v registrech) od Intelu?

A co ostatní drivery (k chipsetu, řadiči disku)? instalujete od výrobce ntb, nebo výrobce daného zařízení? (Lenovo vydává většinou starší ovladače, i když u intelu už mají další 2 generace těchto ovladačů).

Používám čistou instalaci XPček (cedlo od MS i s SP3), instaluju v IDE compatibility módu a až po instalaci instaluju ovladače k SATA řadiči a všechny ostatní. Snad to nemá na to vliv.
:-(

Celkem mě to štve...já vlastně ani nevím jak ten systém správně nainstalovat se vším všudy :D U linuxu bych i věděl, tam je to všechno jakž takž průhledné, ale XPčka jsou jak magick skřínka...zatřepeš a ono to funguje....pak to třeba nefunguje a pak třeba zase jo :D A hodně často jsem si všiml že má vliv co a jak se instaluje v jakém pořadí .... :-(

slovan
píše často

Příspěvekod slovan » 17 led 2009 23:35

To mě pos...e...omluvte mou sprostost, ale dnes vydalo lenovo nové drivery na další spostu věcí..některé dokonce nejaktuálnšjší co jsou :D a přímo u ovladačů ke grafické kartě je napsáno: "(Fix) Mouse pointer shape slowly changes"

Takže problém je asi vyřešen. ;)

slovan
píše často

Příspěvekod slovan » 18 led 2009 16:21

Ano, problém to vyřešilo, notebook se již nezasekává, dokonce disk je trochu rozumnější a lze pustit další aplikaci při velkém vytížení (disku)...

Zpět na „Hardware“