Notebook na střední školu ...

Jaký koupit notebook? ... vybrat ten nebo onen? ... to jsou časté dotazy mnoha lidí, kteří vybírají nový nebo použitý notebook ... zde se mohou vzájěmně radit
KoKiK28
občas něco napíše

Notebook na střední školu ...

Příspěvekod KoKiK28 » 17 srp 2009 19:07

Chtěla bych poradit s výběrem noteboku na střední školu.
Abych řekla pravdu, už jsem si jeden tak nějak vytipovala, ale co jsem četla, není zrovna nejlepší. Myslím tím teď HP PAVILION dv5-1155.
Vůbec nevím, jak si mám vybrat z tak široké nabídky, a tak jsem si pro samotný výběr stanovila pár takových záchytných bodů:

dvoujádrový procesor od Intelu
operační systém Windows Vista Home Premium
paměť 3 GB
pevný disk 320 BG
displej 15,4" (prý standard pro studenty)
rozlišení 1280 x 800 bodů (hlavně kvalitní obraz!)
grafická karta NVIDIA
mechaniky DVD±RW
integrovaná webkamera a reproduktory
TV tuner s příjmem vysílání DVB-T
dálkové ovládání
WiFi
BlueTooth
4x USB 2.0 (aneb čím víc tím líp)
2x sluchátka (výhoda HP pavilion dv5-1155)
1x mikrofon
1x infračervený port dálkového ovládání
1x čtečka paměťových karet 5 in 1 (hodně důležitý!)
1x čtečka otisků prstů (u HP pavilion dv5-1155)
1x konektor pro připojení antény
(a další, pro mne naprosto neznámé, konektory)
klávesnice s numerickou částí - v nejhorším případě bych si numerickou kl. přikoupila a připojila přes USB (101 tlačítek u HP pavilion dv5-1155)
Touchpad
hmotnost do 3 kg (HP pavilion dv5-1155 - 2,65 kg)
min. výdrž baterie 3 hod., 6-tičlánková Li-Ion

Lze k HP Pavilion dv5-1155 použít i 12-tičlánkovu baterii???

Abych ještě dodala: nehodlám s tím ntb házet o zem apod. ale kvalitu bych požadovala už jenom kvůli tomu, že s ním budu hodně cestovat. Měl by mít i hezký design, pokud možno co nejvíce odolný proti škrábancům a taky barva a povrch by se příliš neměli poddávat patlancům a otiskům prstů. Nejsem žádný hráč, ale přehřívání a nadměrný hluk i při normální práci bych vážně netolerovala. Čtečka otisků prstů by byla moc velkým přepychem, ale i skvělým pomocníkem, hlavně ve škole.

Doufám že mi poradíte, ptž. jste přeci jen z oboru nebo je to alespoň váš koníček.
Díky moc ... Klára
Naposledy upravil(a) KoKiK28 dne 18 srp 2009 10:03, celkem upraveno 1 x.

zivan
guru

Příspěvekod zivan » 17 srp 2009 19:15

Rychle jsem to proletnul a chybi mi tam informace, kolik penez na nej mas?

Jinak je lepsi sem dat odkaz na ten notebook, nez o nem kopirovat vsechny informace.

Edit:
Koukam, ze ve spouste obchodech uz neni a za cenu cca 22 500 jinde mi na ty parametry prijde dost drahy.
HP Elitebook 845 G8 (Ryzen 5650U, 32GB RAM, WD SN570 1TB, 14" fullHD IPS) + HP Universal USB-C Dock + 29" LG 29UM65 + 22" Eizo S2202W

KoKiK28
občas něco napíše

Příspěvekod KoKiK28 » 18 srp 2009 08:30

Řekla bych že do těch 25 tis. bych se snad mohla vejít.
A ani ho nechci kupovat přes net, ptž. kdyby náhodou, tak abych nemusela čekat moc dlouho na opravu.
JJ jasně diky za radu mě už to večer moc nemyslí :D

Jinak teda nevim no, já se v tom nevyznám a tak se musim holt zeptat. ;)

Ale díky.

GR!nCh
píše často

Příspěvekod GR!nCh » 18 srp 2009 08:57

KoKiK28 píše:A ani ho nechci kupovat přes net, ptž. kdyby náhodou, tak abych nemusela čekat moc dlouho na opravu.

To jestli ten notebook koupíš přes net nebo v normálním obchodě nemá s čekací dobou na opravu nic společného. V případě HP Pavilion budeš vždy čekat 3-4 týdny.
Fedora @ Lenovo ThinkPad T460s

zivan
guru

Příspěvekod zivan » 18 srp 2009 09:01

Penez mas celkem dost, tak to vezmeme z jineho konce...

Budes ho casto nosit nebo bude jen lezet doma na stole a obcas se prenese do jineho pokoje? Pokud s nim budes cestovat, tak to bude busem, vlakem, mhd nebo autem?

S tim souvisi velikost a hmotnost. Na caste prenaseni bych bral neco mensiho nez 15", navic kdyz nepozadujes vysoke rozliseni. A tipnul bych, ze ta hmotnost 2,65Kg bude bez adapteru, bez baterie... :) Cele baleni ma o 2Kg navic a to nebude vazit papirova krabice a nejaky manual.

Podle dotaz na 12 clankovou baterii asi chces, aby vydrzel na baterii. Hrani her tu nevidim, tak proc chces nvidia grafiku?

2x vystup na sluchatka, jak casto to asi vyuzijes? :) Redukce stoji asi 15Kc
HP Elitebook 845 G8 (Ryzen 5650U, 32GB RAM, WD SN570 1TB, 14" fullHD IPS) + HP Universal USB-C Dock + 29" LG 29UM65 + 22" Eizo S2202W

KoKiK28
občas něco napíše

for GR!nCh

Příspěvekod KoKiK28 » 18 srp 2009 09:44

Asi sem se blbě vyjádřila: myslela jsem problémy spojený vůbec s tou opravou, takhle bych ten ntb přinesla do kamennýho obchodu a řekla co s nim je a nebyl by to takovej problém po stránce komunikace tak.

KoKiK28
občas něco napíše

for zivan

Příspěvekod KoKiK28 » 18 srp 2009 10:02

řeknu to taklhe: jsem na tohle fakt blbá ..

No tak vezměme to od začátku, budu na intru, takže s nim budu cestovat vlakem, busem, .. nevim co je u tebe "hodně" a "málo" cestovat, ale tak víš jak to na intru chodí. A celkově na střední .. přenášení z učebny do učebny ... apod. ... určitě nebude jen tak ležet na stole.
Když mluvíme o tom displeji: co sem četla 15,4 palc. je do školy nejlepší, ale když zase ta hmotnost, no nevim ... ne všechny ntb-y mají dobrej obraz, co se týče barev a celkově ... a na to kolik ten noťas váží se mě neptej, MĚ určitě ne! :)
Abych řekla proč chci nvidii: když si najdu ntb kt se mi líbí, tak logicky budu hledat podobný ... i s tím jakou má grafiku apod. .. ..proto potřebuju poradit. :D

ale určitě potřebuju aby ta baterka něco vydržela ptž. ne všude bude zástrčka.

nevim jak často využiju dvojí výstup na sluchátka stejně jako nevím kolikrát využiju numerickou klávesnici když budu chodit na zahradnickou :D

musíš to brát tak že tomu vážně nerozumím :D

zivan
guru

Příspěvekod zivan » 18 srp 2009 10:45

Ja bych sel bud do mensiho notebooku (13"-14"), ktery se bude urcite lepe prenaset. Na obrazovku se ti vejde stejne veci jako na tom Pavilionu, jen to bude o trochu mensi (na Pavilionu to spis bude velke jako krava :) ). Nebo bych sel do 15" notebooku, ale s lepsim rozlisenim. Opet to nebude tak velke, ale vic se tam toho vejde.

Z tech mensich napr.:
- Lenovo R400 - ale asi se ti nebude vzhledove libit :), vydrz cca 3,5h, tichy a vydrzi i kdyz s nim nechtene trisknes
- HP 6530b - vydrz az 5h
- nejaky Dell, kde je vyhodou zaruka, ale tu asi tak moc nepotrebujes
- nejake Sony - v tech se ale vubec neorientuju

Oba maji matny displej, tzn. barvy nebudou tak zive, ale v proslunene tride/vlaku uvidis i neco na displeji. U leskleho si muzes maximalne zkontrolovat liceni :)

Stejne bude nejlepsi sehnat nekoho, kdo tomu trochu rozumi a vyrazit s nim do nekolika prodejen obhlednout nabidku. Podivat se jak vypada lepsi rozliseni, o kolik je mensi 14" ntb, jak vypada leskly a matny displej...

Edit:
A pokud by ti nevadilo vetsi rozliseni, tak do limitu se vejde HP 6730b s 1440x900.

KoKiK28
občas něco napíše

Příspěvekod KoKiK28 » 18 srp 2009 12:23

Jasně no, máma sehnala nějakýho chlápka co tomu rozumí tak uvidím ...

ale i tak díky!

polo

Příspěvekod polo » 18 srp 2009 12:31

R400 by bola najrouzmnejsia moznost velmi odolna konstrukce ,neuveritelne tyche chladenie, perfektna vydrz (okolo 6h ale da sa dostat aj na 8h) Samozrejme sa da kupit vacsia 9 cell baterka ci 3 cell do multibay namiesto mechaniky , nehovoriac , ze klavesnica je vodeodolna, disk ma aktivnu ochranu A matny je komplente co je velmi prakticke (recenzii najdes nan celkom dost)...

CeCo

Příspěvekod CeCo » 18 srp 2009 12:38

S R400 sa na 8h sa nedostanes (bez pridavnej baterie).

C

polo

Příspěvekod polo » 18 srp 2009 12:56

Tak tesne k tejeto hranici usudzujuc , ze tam je Vista a starsi CPU (Ja mam XP a P8600 CPU a max. je okolo 8h )

CeCo

Příspěvekod CeCo » 18 srp 2009 13:00

CPU nevymeni a Vista? Pri setreni zabera malinko... Najma jas displeja je problem, pri najnizsom jase uvidis obraz skor na kryte displeja nez na displej samotnom :? A vyssi jas ti rapidne zvysi spotrebu.

C

Zpět na „Jaký vybrat notebook“