Plánuji koupi svého prvního notebooku, pro práci a školu (zatím střední) - psaní článků, poznámek, programování a spol. Mnohem důležitější činnosti (na předchozí uvedené stačí s trochou nadsázky notepad.exe, na což zvládne snad cokoliv) budou ovšem úprava obrázků (nic speciálního (nejčastěji používám Paint.net), ale výkonnější procesor a dostatek paměti se budou zřejmě hodit), občasný střih videa (opět stejné jako v předchozím případě, ale renderování ve většině případů nechám na výkonnějším stolním PC, používám Vegas Movie Studio Platinum 9.0), což bude tedy asi největší možná zátěž. Hry prakticky vůbec nehraji, ačkoli se zabývám jejich amatérskou tvorbou, a když už, tak většinou staré klasiky v emulátorech

Nejdůležitější věci co od zařízení tedy požaduji, je velká výdrž na baterii (aspoň 8 hodin v běžném kancelářském provozu i s přídavnou baterií) a kvalita provedení - nechci jej mít každý druhý měsíc v opravě, žádné nekvalitní plasty, řada problémů např. s přehříváním a podobně. Chci, aby vydržel co nejvíce. Osobně patřím mezi typy, co se k elektronice chovají s takřka posvátnou úctou a maximální opatrností, takže bude s zařízením dobře zacházeno. Na druhé straně v největší nouzi při reklamaci vystačím s PDA + Bluetooth klávesnicí, ale ideální to není.
Velikost matného displeje by neměla přesáhnout 15,4", 17" "obludy" s sebou tahat nechci, ale zase 9" netbooky jsou příliš malé. Docela mě zaujaly Tablet PC s dotykovými otočnými displeji (multitouch není nutností) - hodilo by se to při zapisování poznámek, či kreslení náčrtků, úpravě grafiky a dalším podobným činnostem. Dále využiji Wi-Fi a Bluetooth, ale ty jsou prakticky u všech, výstup na monitor/projektor, a velký disk (mám hezkou sbírku virtuálních strojů (opět požadavek na paměť - aspoň 4GB) s Linuxovými distribucemi, i když ji nebudu používat příliš často, ale rád s sebou mám všechna víceméně důležitá data a nechci řešit problémy s nedostatkem místa).
Co jsem se díval, tak mě zaujala Toshiba Portégé M750-11N za asi 35000 Kč - můj cenový limit (zbytek si nechávám na brašnu a další příslušenství). Co jsem si pročítal na internetu, tak s značkou Toshiba obecně je většina velmi spokojená, patří dokonce mezi jednu s nejmenší poruchovostí.
Zmíněný model má v podstatě parametry, které vyžaduji, dle této recenze se také nejedná o špatnou koupi (ačkoli se tato recenze týká trochu jiného modelu s o něco horšími parametry), záruka je 3 roky. Akorát udávaná doba výdrže je 5h, v reálu tedy o něco nižší. Našel jsem ale přídavnou baterii, jež se dá k zařízení přicvaknout a má údajně zvýšit výdrž "až na 9h", dle jiných zdrojů na 6,5h (asi záleží na způsobu využití). V nejhorším případě bych tyto přídavné baterie pořídil časem dvě (v ČR jsem je našel asi za 3000Kč). Využil bych i baterii namísto optické mechaniky, kterou stejně moc nevyužiji, ale musím se podívat, jestli takové pro tento model jsou.
Co by mě zajímalo, jsou zkušenosti ostatních. Doslechl jsem se, že kloub otočného displeje u Tablet PC se rychle opotřebovává a asi po roce je už únava materiálu poměrně velká. Nevím ale co je na tom pravdy, navíc když tato Toshiba má mít údajně kvalitní konstrukci a navíc má speciální uchycení displeje po stranách (obdoba obyčejných pantů), co má právě zabraňovat namáhání tohoto kloubu. Moc informací se mi ovšem o tom zařízení nalézt nepodařilo, na tomto fóru třeba jen jediné téma na tento konkrétní model.

Za odpovědi předem děkuji, doufám, že jsem na nic důležitého nezapomněl.
EDIT: Docela se mi také líbí Thinkpady s jejich Trackpointem, prý se s tím pracuje velmi rychle, ale nikdy jsem neměl možnost si jej vyzkoušet, přesto, pokud je to užitečné, tak při volbě alternativního modelu budu preferovat tyto.
EDIT2: Možná bych raději zvolil X200T a limit navýšil na 40000 Kč, pokud se to vyplatí. Viz příspěvek níže.