Pracovní NB/TabletPC do 40k, kvalitní, velká výdrž (X200T?)

Jaký koupit notebook? ... vybrat ten nebo onen? ... to jsou časté dotazy mnoha lidí, kteří vybírají nový nebo použitý notebook ... zde se mohou vzájěmně radit
Tails++
občas něco napíše
Kontaktovat uživatele:

Pracovní NB/TabletPC do 40k, kvalitní, velká výdrž (X200T?)

Příspěvekod Tails++ » 12 pro 2009 23:42

Dobrý den,

Plánuji koupi svého prvního notebooku, pro práci a školu (zatím střední) - psaní článků, poznámek, programování a spol. Mnohem důležitější činnosti (na předchozí uvedené stačí s trochou nadsázky notepad.exe, na což zvládne snad cokoliv) budou ovšem úprava obrázků (nic speciálního (nejčastěji používám Paint.net), ale výkonnější procesor a dostatek paměti se budou zřejmě hodit), občasný střih videa (opět stejné jako v předchozím případě, ale renderování ve většině případů nechám na výkonnějším stolním PC, používám Vegas Movie Studio Platinum 9.0), což bude tedy asi největší možná zátěž. Hry prakticky vůbec nehraji, ačkoli se zabývám jejich amatérskou tvorbou, a když už, tak většinou staré klasiky v emulátorech :-), takže bohatě stačí integrovaná grafika.

Nejdůležitější věci co od zařízení tedy požaduji, je velká výdrž na baterii (aspoň 8 hodin v běžném kancelářském provozu i s přídavnou baterií) a kvalita provedení - nechci jej mít každý druhý měsíc v opravě, žádné nekvalitní plasty, řada problémů např. s přehříváním a podobně. Chci, aby vydržel co nejvíce. Osobně patřím mezi typy, co se k elektronice chovají s takřka posvátnou úctou a maximální opatrností, takže bude s zařízením dobře zacházeno. Na druhé straně v největší nouzi při reklamaci vystačím s PDA + Bluetooth klávesnicí, ale ideální to není.

Velikost matného displeje by neměla přesáhnout 15,4", 17" "obludy" s sebou tahat nechci, ale zase 9" netbooky jsou příliš malé. Docela mě zaujaly Tablet PC s dotykovými otočnými displeji (multitouch není nutností) - hodilo by se to při zapisování poznámek, či kreslení náčrtků, úpravě grafiky a dalším podobným činnostem. Dále využiji Wi-Fi a Bluetooth, ale ty jsou prakticky u všech, výstup na monitor/projektor, a velký disk (mám hezkou sbírku virtuálních strojů (opět požadavek na paměť - aspoň 4GB) s Linuxovými distribucemi, i když ji nebudu používat příliš často, ale rád s sebou mám všechna víceméně důležitá data a nechci řešit problémy s nedostatkem místa).

Co jsem se díval, tak mě zaujala Toshiba Portégé M750-11N za asi 35000 Kč - můj cenový limit (zbytek si nechávám na brašnu a další příslušenství). Co jsem si pročítal na internetu, tak s značkou Toshiba obecně je většina velmi spokojená, patří dokonce mezi jednu s nejmenší poruchovostí.

Zmíněný model má v podstatě parametry, které vyžaduji, dle této recenze se také nejedná o špatnou koupi (ačkoli se tato recenze týká trochu jiného modelu s o něco horšími parametry), záruka je 3 roky. Akorát udávaná doba výdrže je 5h, v reálu tedy o něco nižší. Našel jsem ale přídavnou baterii, jež se dá k zařízení přicvaknout a má údajně zvýšit výdrž "až na 9h", dle jiných zdrojů na 6,5h (asi záleží na způsobu využití). V nejhorším případě bych tyto přídavné baterie pořídil časem dvě (v ČR jsem je našel asi za 3000Kč). Využil bych i baterii namísto optické mechaniky, kterou stejně moc nevyužiji, ale musím se podívat, jestli takové pro tento model jsou.

Co by mě zajímalo, jsou zkušenosti ostatních. Doslechl jsem se, že kloub otočného displeje u Tablet PC se rychle opotřebovává a asi po roce je už únava materiálu poměrně velká. Nevím ale co je na tom pravdy, navíc když tato Toshiba má mít údajně kvalitní konstrukci a navíc má speciální uchycení displeje po stranách (obdoba obyčejných pantů), co má právě zabraňovat namáhání tohoto kloubu. Moc informací se mi ovšem o tom zařízení nalézt nepodařilo, na tomto fóru třeba jen jediné téma na tento konkrétní model.

:?: Jak je to s poruchovostí Tablet PC oproti běžným notebookům a opotřebováním otočného kloubu (respektive, jak dlouho orientačně asi vydrží)?
:?: Bude Toshiba Portégé M750-11N dobrou volbou i s přídavnou baterií, nebo doporučíte jiný model?

Za odpovědi předem děkuji, doufám, že jsem na nic důležitého nezapomněl.

EDIT: Docela se mi také líbí Thinkpady s jejich Trackpointem, prý se s tím pracuje velmi rychle, ale nikdy jsem neměl možnost si jej vyzkoušet, přesto, pokud je to užitečné, tak při volbě alternativního modelu budu preferovat tyto.

EDIT2: Možná bych raději zvolil X200T a limit navýšil na 40000 Kč, pokud se to vyplatí. Viz příspěvek níže.
Naposledy upravil(a) Tails++ dne 14 pro 2009 01:24, celkem upraveno 1 x.

sirius1983
Moderátor
Moderátor

Příspěvekod sirius1983 » 13 pro 2009 07:12

Hlavním bodem výběru je to, jestli opravdu chceš/potřebuješ tablet, protože to tě ve výběru strašně omezí. Tablet je natolik specifická záležitost, že by si jej měl pořizovat jen ten, který ho skutečně nezbytně potřebuje a nebude to mít pouze chvilkové využití. Tohle si rozmysli a podle toho se dále může něco vybírat.
T420, X31
Prosím, nepište mi soukromé dotazy, otázky patří veřejně na toto fórum.

Tails++
občas něco napíše
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Tails++ » 13 pro 2009 16:01

No právě o tomto jsem dosti přemýšlel, neboť těch tabletů je mnohem méně než obyčejných notebooků. Přesto se ale raději přikláním k nim. Budu tvořit poměrně velké množství náčrtků a kreseb pro svoje projekty a prupiskou na papír a pak naskenovat to není ono. Jde to, ale nemůžu používat různé speciální grafické nástroje, vytvářet revize s úpravami (jedině to celé nakreslit znova), používat vrstvy (jedině že bych použil ty průhledné fólie :-) ) nebo vůbec barvy a různé nástroje (ne jen tenkou modrou linku).

Navíc si pohrávám s myšlenkou ovládání her pomocí gest na dotykovém displeji, ale ono se to do amatérských projektů implementuje těžko, když to není na čem reálně vyzkoušet (myší to není ono). Sice by se tady hodil dosti i multitouch, ale to je asi mimo cenový limit v kombinaci s požadavky (viděl jsem někde nějaký multitouch za cca 16000 Kč, ale to musel výrobce někde pořádně ošidit, hlavně asi v konstrukci). V neposlední řadě občas píšu právě o možnostech ovládání systému pomocí dotyků, takže by se to hodilo i zde (i když zase ten multitouch), ale tohle není zrovna to nejnutnější.

Každopádně bych docela využil právě ten Tablet PC, než obyčejné notebooky. Zamlouvá se mi právě ta Portégé M750-11N, ale trochu mi dělá starosti právě ta výdrž (i když s přídavnou baterií by to snad mělo být v pořádku. Akorát nemůžu najít moc informací - respektive jestli ta baterie nahrazuje hlavní, nebo pracuje jako sekundární, navíc to nemají v příliš mnoha obchodech) a opotřebování kloubu.

EDIT: Tak mě ještě napadlo: Bylo by výhodnější si připlatit za Lenovo X200t? Ten také vypadá velice zajímavě a výdrž by měla být ještě větší, díky čemuž bych ani nemusel kupovat přídavnou baterii.
EDIT2: Ou, ale jak se dívám, moc dostupné to (X200t) na českém trhu asi není?
EDIT3: Aha, nejspíše asi je, jen to nazývají X200 Tablet, ne X200T. Tady je zajímavý model na CzechComputeru. Dokonce to má Multitouch displej. Kdyby se k tomu ještě dokoupil druhý 2GB RAM modul a 9článková baterie, tak by to bylo velice zajímavé?

Míla_X
občas něco napíše

Tablet ? - Ano

Příspěvekod Míla_X » 04 led 2010 22:06

Používám Tablet již 5 let.
Mám HP 4200 a mimo to, že je již pomalý do dnes funguje perfektně.
Něměj obavy z kloubu, neregistruju žádný problém a možnost poznámek, náklresů je perfektní. A to nejsem projektant, ale manažer.
I já hledám další a HP mi toho moc nenabízí.
Viděl jsi i Lenovo X60? Jinak Toshiba je velmi dobrá.

Zpět na „Jaký vybrat notebook“