Jakého výrobce notebooku vybrat (hry a škola - 20k)
Jakého výrobce notebooku vybrat (hry a škola - 20k)
Ahoj,
sháním nějáký notebook kolem 20000,- (nechci jít moc přes, nejlépe pod). Budu ho využívat především doma na školní práci (Word, Excel a občas nějáký Latex či C++), přenášet ho bude jen občas a napájení neřeším.
Chtěl bych si na něm ale taky zahrát nějáké ty novější hry (Crysis není třeba...ale Dragon Age by byl fajn).
Jde mi o to že podle benchmarků si dokážu najít jaká grafika a CPU je lepší a porovnat to, ale co nedokážu je srovnat výrobce - šasi a aby to něco vydrželo a nebo aby to nebylo víc v servise než doma, nebo taky abych si nespáli ruce od toho jak to topí. A aby vydržel někdy běžet i větší část dne.
Už vím že nechci Lenovo ani Dell protože v této cenové kategorii mají málo možností a taky nechci Acer, který mám teď a bylo s ním víc problémů než užitku. Co jsem se díval tak HP a Packard Bell v této kategorii taky nedělají žádné notebooky s "herní" grafikou, takže jsem sledoval ostatní značky.
Proto co by jste volili za značku nebo co by jste rozhodně nedoporučili:
ASUS, MSI, SONY, FUJITSU, SAMSUNG či TOSHIBU?
Nejlépe pokud by jste to mohli obodovat na stupnici 1-10 popř nějáké krátké shrnutí výhody/nevýhody.
Vybíral jsem z nejčastějších 15,6" noteboků...
Díky moc.
PS: Co jsem se tak ještě díval tak teď se moc NB s hodně porty nevyrábí co? Třeba na svým starým Aceru mám VGA, DVI, S-Video, Firewire, ExpressCard/34 a čtečku karet mimo jasných 4 USB, RJ-45 a RJ-11. Dneska ty NB toho moc nemají ale. Chápu že třeba S-video a RJ-11 už je přežitek, ale ty ostatní věci mi trochu chybí...(ale ne že bych je hodně využíval).
sháním nějáký notebook kolem 20000,- (nechci jít moc přes, nejlépe pod). Budu ho využívat především doma na školní práci (Word, Excel a občas nějáký Latex či C++), přenášet ho bude jen občas a napájení neřeším.
Chtěl bych si na něm ale taky zahrát nějáké ty novější hry (Crysis není třeba...ale Dragon Age by byl fajn).
Jde mi o to že podle benchmarků si dokážu najít jaká grafika a CPU je lepší a porovnat to, ale co nedokážu je srovnat výrobce - šasi a aby to něco vydrželo a nebo aby to nebylo víc v servise než doma, nebo taky abych si nespáli ruce od toho jak to topí. A aby vydržel někdy běžet i větší část dne.
Už vím že nechci Lenovo ani Dell protože v této cenové kategorii mají málo možností a taky nechci Acer, který mám teď a bylo s ním víc problémů než užitku. Co jsem se díval tak HP a Packard Bell v této kategorii taky nedělají žádné notebooky s "herní" grafikou, takže jsem sledoval ostatní značky.
Proto co by jste volili za značku nebo co by jste rozhodně nedoporučili:
ASUS, MSI, SONY, FUJITSU, SAMSUNG či TOSHIBU?
Nejlépe pokud by jste to mohli obodovat na stupnici 1-10 popř nějáké krátké shrnutí výhody/nevýhody.
Vybíral jsem z nejčastějších 15,6" noteboků...
Díky moc.
PS: Co jsem se tak ještě díval tak teď se moc NB s hodně porty nevyrábí co? Třeba na svým starým Aceru mám VGA, DVI, S-Video, Firewire, ExpressCard/34 a čtečku karet mimo jasných 4 USB, RJ-45 a RJ-11. Dneska ty NB toho moc nemají ale. Chápu že třeba S-video a RJ-11 už je přežitek, ale ty ostatní věci mi trochu chybí...(ale ne že bych je hodně využíval).
Thinkpad SL410 nebo SL510ve verzi s ati hd4570 by měl postačovat.
Sice lowend grafika, ale rozjede i poměrně náročné hry (na nízké si umí poradit i s GTA4, tedy poměrně slušný výkon), jelikož nejnáročnější pecky nechceš hrát, neměl by být problém (samozřejmě nepočítej s tím, že vše pojede na vysoké detaily apod.)
jako "málo možností" mi tento notebook nepřijde, má vše, co třeba.
výdrž cca 3-3.5h max.
(kvůli teé grafice)
tělo velice slušné a matné
super klávesnice
rychlý servis na vysoké úrovni
nebo pak něco s lepším výkonem na hry, nějaký acer aspire, ale počítej s tím, že se silnějšími grafikami půjde rapidně dolů výdrž na baterie a vzhledem k ceně půjde dolů i kvalita těla (ono totiž za 20k nejde nabídnou opravdu kvalitní tělo i vysoký herní výkon, je třeba si vybrat, nebo připlatit, ten thinkpad sl je rozumný kompromis)
Sice lowend grafika, ale rozjede i poměrně náročné hry (na nízké si umí poradit i s GTA4, tedy poměrně slušný výkon), jelikož nejnáročnější pecky nechceš hrát, neměl by být problém (samozřejmě nepočítej s tím, že vše pojede na vysoké detaily apod.)
jako "málo možností" mi tento notebook nepřijde, má vše, co třeba.
výdrž cca 3-3.5h max.
(kvůli teé grafice)
tělo velice slušné a matné
super klávesnice
rychlý servis na vysoké úrovni
nebo pak něco s lepším výkonem na hry, nějaký acer aspire, ale počítej s tím, že se silnějšími grafikami půjde rapidně dolů výdrž na baterie a vzhledem k ceně půjde dolů i kvalita těla (ono totiž za 20k nejde nabídnou opravdu kvalitní tělo i vysoký herní výkon, je třeba si vybrat, nebo připlatit, ten thinkpad sl je rozumný kompromis)
kazdy velky byk byl jednou tele
Latitude D630, C2D T7250, 3GB RAM, 14.1 WXGA+, Quadro 135m, Intel 520 60GB + Samsung 640GB/D-Bay, Win7pro 64bit, 9čl baterie, dock + LCD NEC 20WGX2 pro
Latitude D630, C2D T7250, 3GB RAM, 14.1 WXGA+, Quadro 135m, Intel 520 60GB + Samsung 640GB/D-Bay, Win7pro 64bit, 9čl baterie, dock + LCD NEC 20WGX2 pro
dík
No dík, ale jak sem psal tak o Lenovo zájem nemám. Spíš by mě zajímalo jak je to s ostatními Ntb: ASUS, MSI, SONY, FUJITSU, SAMSUNG či TOSHIBA. A než přímo nějáký konktrétní model spíš jen nějáké objektivní zhodnocení těch značek, jesli to vůbec jde.
PS: Proč všichni tak šílí po tom Lenovu? Kam se dívám tam všichni Lenovo doporučují...Mě se třeba nelíbí celkově.
PS: Proč všichni tak šílí po tom Lenovu? Kam se dívám tam všichni Lenovo doporučují...Mě se třeba nelíbí celkově.
protože má poměrně kvalitní tělo (co do odolnosti i co do povrchu, který se neupatlává, narozdíl od naleštěných multimediálů), servis, dobrou klávesnici (jedna z nej) a moc netopí (menší SL410 měl u dedikované grafiky v testu max. teplotu na povrchu šasi 39°C), přesto má slušný výkon i výbavu (digitál z grafiky, express card, firewire, USBečka... chybí tam akorát eSata), thinkpadí vychytávky (řízení nabíjení, řízení větráku)...
Prostě téměř plnohodnotný pracovní stroj (až na dock a TPM čip), který ale utáhne i hry...
Narozdíl od naleštěného asus třeba i vypadá reprezentativně.
doporučil jsme ho přesto, protože mi vyplynulo, že jej lenovo nechceš jen kvůli tomu, že mají "málo možností", ne že se ti nelíbí. Když ale nelíbí, nechám tak
Ok, takže vynecháme business třídu a kuknem na nějaké multimediály, ono když se to nebude často tahat, je pravda, že není třeba moc kvalitního těla.
Acery šly dost nahoru a upřímně bych dal nějakému aspiru přednosto před MSI i Asusem ( i když záleží od modelu, některé asusy jsou dost slušné, ale ty nejlevnější jsou děs a hrůza, o MSI to platí dvojnásob). Samsung je u nás poměrně nováček na poli ntb, takže tam dlouhodobější zkušenosti nebudou.
Fujitsu moc bohužel neznám a Toshiba má poměrně kvalitní multimediály.
Můžeš se tedy podívat na nějaké toshiby satellite, acer aspire, popř. asusy (vyhnout se nehjlevnějším řadám, např. K), kvalita bude cca podobná, prostě typický multimediál.
Co do výkonu budou na stejno, největší rozdíl bude v grafikách.
Co se týče odezvy systému a aplikací, bude to úplně jedno, protože ve všech notebookách (i v těch slabých) nejvíce brzdí pomalý disk.
edit:
hondě slušné multimediály děla sony, i když jeho servis nepatří mezi nejrychlejší a má poměrně drahé příslušenství. Kvalita tam ale je.
Prostě téměř plnohodnotný pracovní stroj (až na dock a TPM čip), který ale utáhne i hry...
Narozdíl od naleštěného asus třeba i vypadá reprezentativně.
doporučil jsme ho přesto, protože mi vyplynulo, že jej lenovo nechceš jen kvůli tomu, že mají "málo možností", ne že se ti nelíbí. Když ale nelíbí, nechám tak
Ok, takže vynecháme business třídu a kuknem na nějaké multimediály, ono když se to nebude často tahat, je pravda, že není třeba moc kvalitního těla.
Acery šly dost nahoru a upřímně bych dal nějakému aspiru přednosto před MSI i Asusem ( i když záleží od modelu, některé asusy jsou dost slušné, ale ty nejlevnější jsou děs a hrůza, o MSI to platí dvojnásob). Samsung je u nás poměrně nováček na poli ntb, takže tam dlouhodobější zkušenosti nebudou.
Fujitsu moc bohužel neznám a Toshiba má poměrně kvalitní multimediály.
Můžeš se tedy podívat na nějaké toshiby satellite, acer aspire, popř. asusy (vyhnout se nehjlevnějším řadám, např. K), kvalita bude cca podobná, prostě typický multimediál.
Co do výkonu budou na stejno, největší rozdíl bude v grafikách.
Co se týče odezvy systému a aplikací, bude to úplně jedno, protože ve všech notebookách (i v těch slabých) nejvíce brzdí pomalý disk.
edit:
hondě slušné multimediály děla sony, i když jeho servis nepatří mezi nejrychlejší a má poměrně drahé příslušenství. Kvalita tam ale je.
Naposledy upravil(a) alfah4ns dne 02 bře 2010 15:41, celkem upraveno 1 x.
Lenovo je prostě tradice = kvalita .. Co třeba Fujitsu Pi3560 ? Měl jsem možnost ozkoušet a je to jeden z mála velice povedených modelů této značky. Má dobré chlazení a s procesorem Intel c2d Pxxxx i velice dobrou výdrž. Grafika GT240M nabízí více než dost výkonu pro většinu her na high, akorád ten displej by mohl být lepší ( je prostě noťasáckej
)

[url]https://valid.x86.fr/na6qv4][img]https://valid.x86.fr/cache/banner/na6qv4-5.png[/img][/url]
Objektivní hodnocení skoro není možný, každá značka má value řady (HP Pavilion, Lenovo Ideapad atd...), kde skvělý zpracování taky nehledej.
Obecně se traduje, že MSI, Asus a Acer vyrábí až na výjimky (Travelmate, dražší Asusy a některé řady MSI) výkonný stroje s horším zpracovánim, můžou se přehřívat, ale nabízí toho papírově za danou cenu nejvíc -> mnoho uživatelů.
Co vím, tak Sony vyrábí docela kvalitní notebooky, hlavně vyšší řady se blíží business line od Lenova nebo Dellu, ale je u něj horší servis. Toshiba je obecně považovaná za dobrou značku, kromě nejlevnějších modelů z řady Satellite bych se jí nebál.
Samsung v ČR začíná, ale podle zahraničních fór jde o kvalitní stroje. Co se týče záruky se nechám poučit.
Fujitsu tu už prodává dlouho, nevidím problém ani v kvalitě.
---
Ty thinkpady jsou pracovní NTB s trochu pevnějším šasi a konzervativním designem, ale jestli na tom chceš hrát nebo se s tím někde ukazovat, tak spíš něco jinýho
Podíval bych se třeba na Toshibu A500, Fujitsu pi 3560, Lenovo Y550, možná nové Sony EB (s HD 5650 je nejvýkonnější, ale dražší), nebo (doporučuju) počkat na Lenovo Y560/Y460 s hybridní grafikou
Nechápu tohle: "přenášet ho bude jen občas a napájení neřeším" a pak "A aby vydržel někdy běžet i větší část dne" Větší část dne ti na zásuvce vydrží, takže jde ti o výdrž baterie nebo ne?
Obecně se traduje, že MSI, Asus a Acer vyrábí až na výjimky (Travelmate, dražší Asusy a některé řady MSI) výkonný stroje s horším zpracovánim, můžou se přehřívat, ale nabízí toho papírově za danou cenu nejvíc -> mnoho uživatelů.
Co vím, tak Sony vyrábí docela kvalitní notebooky, hlavně vyšší řady se blíží business line od Lenova nebo Dellu, ale je u něj horší servis. Toshiba je obecně považovaná za dobrou značku, kromě nejlevnějších modelů z řady Satellite bych se jí nebál.
Samsung v ČR začíná, ale podle zahraničních fór jde o kvalitní stroje. Co se týče záruky se nechám poučit.
Fujitsu tu už prodává dlouho, nevidím problém ani v kvalitě.
---
Ty thinkpady jsou pracovní NTB s trochu pevnějším šasi a konzervativním designem, ale jestli na tom chceš hrát nebo se s tím někde ukazovat, tak spíš něco jinýho

Podíval bych se třeba na Toshibu A500, Fujitsu pi 3560, Lenovo Y550, možná nové Sony EB (s HD 5650 je nejvýkonnější, ale dražší), nebo (doporučuju) počkat na Lenovo Y560/Y460 s hybridní grafikou

Nechápu tohle: "přenášet ho bude jen občas a napájení neřeším" a pak "A aby vydržel někdy běžet i větší část dne" Větší část dne ti na zásuvce vydrží, takže jde ti o výdrž baterie nebo ne?

-
- guru
- Kontaktovat uživatele:
troufnu si sem dat konkŕetni kousek a to Toshibu L505 http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=73876 - tento kousek by ti mohl vyhovovat, vykonny je dost, mezi jeho slabiny radim horsi vydrz na baterce (dle tvych vlastnich slov by ti to vadit nemelo) a lesklou klavesnici (co je to jen napadlo )
Pak bych jeste tradicne doporucil IdeaPady y550/y560 a pak jeste to sony EB ale ty uz jsou nad limit.

Pak bych jeste tradicne doporucil IdeaPady y550/y560 a pak jeste to sony EB ale ty uz jsou nad limit.
Baz píše:Nechápu tohle: "přenášet ho bude jen občas a napájení neřeším" a pak "A aby vydržel někdy běžet i větší část dne" Větší část dne ti na zásuvce vydrží, takže jde ti o výdrž baterie nebo ne?
No myslel jsem tím že doma mám noťas zaplej celej den když sem doma a někdy i přes noc když něco tahám, tak aby to vydržel.
Jinak dík za rady. Jak tu někdo psal že Acery šli nahoru tak stejně si další už asi nekoupím, měl jsem Aspire 5112WLMi a nic moc teda. Ale tak aspon dobrá zpráva pro ostatní nezkušené pořizovatele ntbků.
O MSI jsem právě nikdy moc neslyšel tak jsem nevěděl co si o tom mám myslet, vůbec nevím jestli jsou kvalitní a který kdyžak. Taky dík za radu že se mám vyhnout asusům řady K, jeden se mi i líbil. A co řada N?
Ten jeden nový samsung (R-580) se mi i líbil ale je už trochu dražší s pořádnou grafikou.
Jinak to Fujitsu Pi3560 sem měl v hledáčku už tak nějákou chvíli.
Jo a v tom jestli se dívat po Toshibe Satelite si trochu alfah4ans a Baz protiřečíte. Tak co teda?

A taky jsem koukal na ty Ideapady, tak ty nevypadají tak hrozně jako ty Thinkpady. Možná popřemýšlím i o nich teda.
Sony je jinak docela pěkný ale ze všech asi nejdražší.
Hlavně chcu notes co mi vydrží aspoň 3,5 roku a ještě za tu dobu se na něm budou hrát i nějáký hry.
Zatím dík za rady kluci.
Výběr
Tak jsem na základě toho co jste napsali vybral pár notebooků od každě firmy jeden. Tak aby se vlezli pod 20k. Co by jste vybrali? Co si o nich myslíte?
Lenovo
Sony
MSI
Fujitsu
ASUS
Acer
Jinak některé ntb mají RAM jen 800MHz a jiné 1066MHz je v tom nějáký znatelný rozdíl? Stejně se divím proč DDR2 rvou do chipsetů který zvládá i 1066, asi cena co?
No a ještě nakonec bych se zeptal jakého prodejce v Brně by ste doporučili? Je to jedno nebo ne? Třeba co já mám zkušenosti tak TS Bohemia má strašně dlouhý reklamace na všechno.
Lenovo
Sony
MSI
Fujitsu
ASUS
Acer
Jinak některé ntb mají RAM jen 800MHz a jiné 1066MHz je v tom nějáký znatelný rozdíl? Stejně se divím proč DDR2 rvou do chipsetů který zvládá i 1066, asi cena co?
No a ještě nakonec bych se zeptal jakého prodejce v Brně by ste doporučili? Je to jedno nebo ne? Třeba co já mám zkušenosti tak TS Bohemia má strašně dlouhý reklamace na všechno.
Naposledy upravil(a) Rozy dne 02 bře 2010 17:33, celkem upraveno 1 x.
co do herního výkonu:
hd4670 > gt240m > gt220m > hd5470
co do kvality (subjektivní názor):
vaio, ideapad > amilo > asus, acer, msi
jako takobvý nej kompromis vzhledem ke kvalitě a hernímu výkonu bude asi to Lenovo.
k té toshibě - třeba řada A je poměrně slušná, L má měkčí těla.
u Těch toshib mi ale osobně silně vadí lesklé plasty, které buď pořád leštíš, nebo jsou furt upatlané (což je ale vlastně problém všech multimediálů...)
ramky neřeš, ddr2 nebo ddr3 ani nepoznáš (btw. ddr2 a ddr3 nejsou kompatibilní, takže když je na desce slot pro ddr2, tak tam ddr3 nedáš)
co se týče reklamací, ty budeš i tak řešit přes servis výrobce.
EDIT:
ono by nemuselo být ani to fujitsu špatné, někdo ho tady na fóru měl a až mě překvapilo, jak dobře je ten notebook chlazený, vzhledem k osazenému HW. Aspoň nebude celý lesklý...
bohužel se ale k němu nemůžu více vyjádřit.
hd4670 > gt240m > gt220m > hd5470
co do kvality (subjektivní názor):
vaio, ideapad > amilo > asus, acer, msi
jako takobvý nej kompromis vzhledem ke kvalitě a hernímu výkonu bude asi to Lenovo.
k té toshibě - třeba řada A je poměrně slušná, L má měkčí těla.
u Těch toshib mi ale osobně silně vadí lesklé plasty, které buď pořád leštíš, nebo jsou furt upatlané (což je ale vlastně problém všech multimediálů...)
ramky neřeš, ddr2 nebo ddr3 ani nepoznáš (btw. ddr2 a ddr3 nejsou kompatibilní, takže když je na desce slot pro ddr2, tak tam ddr3 nedáš)
co se týče reklamací, ty budeš i tak řešit přes servis výrobce.
EDIT:
ono by nemuselo být ani to fujitsu špatné, někdo ho tady na fóru měl a až mě překvapilo, jak dobře je ten notebook chlazený, vzhledem k osazenému HW. Aspoň nebude celý lesklý...
bohužel se ale k němu nemůžu více vyjádřit.
jj, dá, USB má vlastně v tom "jazýčku" kontakty jen z jedné strany a eSata taky, tak to dávají na 1 port, z jedné strany jsou USB kontakty a z druhé eSata. používat se to teda dá i samostatně jako USB nebo eSata.
Zpět na „Jaký vybrat notebook“