Dobrý den.
Potřeboval bych poradit co dělat s NB u kterého je pravděpodobně špatná GK.
Před týdnem se stala ta věc,že při hraní hry L2 náhle zčernala obrazovka a NB přestal ragovat.Po vypnutí (přidržení spouštěcího tlačítka) a opětovném spuštění NB normálně naběhl,ale po naběhnutí OS opět černá a nic.Skoro stejný problém jako v tomto případě http://notebooky-forum.notebook.cz/view ... hp?t=23225
Od té doby když NB zapnu,zdá se jakoby normálně nabíhal (kontrolky svítí,HD pracuje) ale display nic neukazuje,je podsvícen ale žádnej obraz.
Po připojení externího monitoru a spuštění NB lze přepnout (FN+F7) na ext. monitor kde je obraz již vidět,jenže není docela v pořádku.Takto například vypadá obrazovka BIOSU www.firedragons.cz/lenovo/DSC_0031.jpg kde jsem zkoušel laborovat s nastavením zobrazení (LCD+Display atd.) což ale nepomohlo.
NB s ext. monitorem nabíhá jakoby v pořádku,ale když začne načítat Windows,je na obrazovce s ukazatelem načítání vidět modře tečkovaná obrazovka na černém podkladu,poté se NB sekne a restartuje.Když znovu nabíhá,nahlásí klasiku "OS nebyl správně spuštěn ... vyberte jednu z možností .. " (tady je obraz v pořádku - bílé písmo na čer.pozadí).
Po výběru nouzového spuštění se vše opakuje.Jediná možnost dostat se dál je stisknutí tl. ThinkVantage při spouštění NB.Tady se dá už dostat do aplikace PC-Doctor kde obraz vypadá takto www.firedragons.cz/lenovo/PICT0209.JPG Zkoušel sem zde pár testů - www.firedragons.cz/lenovo/PICT0213.JPG (paměti mám 2 moduly po 1GB,testováno spolu i každej samostatně 10průchodovým testem,na obr. je 1pass test,oba moduly v pořádku) www.firedragons.cz/lenovo/PICT0210.JPG (jediné "zdravé barvy" jsou zelená a bílá,ve všech ostatních jsou zelené pruhy).
Po přečtení několika desítek topiců zde jsem zkusil přeinstalovat/obnovit systém,ale skončil sem takto www.firedragons.cz/lenovo/PICT0216.JPG neboť se systém zřejmě nedostane k plně grafickému režimu.
Vše pouze na externím monitoru,LCD prostě nezobrazuje nic.
Nevím jestli se nejedná o tento http://extrahardware.cz/kauza-vadnych-g ... do-zaplati případ.Podle konfigurace (viz.podpis) se jedná o čip G84M který by mohl být vadný http://www.tgdaily.com/business-and-law ... s-payments a osazen do všech MB v NB této řady.
Je to ale možná jen má osobní spekulace (budu rád pokud mě někdo přesvedčí o tom že se pletu).
Můj NB starej necelé 2 roky je bohužel mou vinou bez záruky,takže případná oprava/výměna MB bude dosti nákladná záležitost a pokud se opravdu jedná o vadné graf.čipy,kde je záruka že na novém MB se nebude po čase něco podobného opakovat?
Pokud máte někdo nápad či podobnej problém (nejlépe již vyřešenej) poraďte co mám s NB dělat.
Jestli se vyplatí investovat do diagnostiky/opravy nebo ne a rozprodat NB na náhr.díly (možná se pak něco oběví v rubrice Nabídka).
Děkuji za případnou pomoc.
T61 - vadná GK ?
T61 - vadná GK ?
Lenovo T61: T7500(2.2GHz),1GB RAM (2 GB RAM),120GB 5400rpm HD,15.4in 1680x1050 LCD,128MB nVIDIA Quadro NVS 140M,CDRW/DVDRW,Intel 802.11ag wireless,Bluetooth, Modem,1Gb Ethernet,UltraNav,Secure chip, Fingerprint reader,9c Li-Ion,Vista Business 32
- swarm
- Moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Mám za to, že tenhle problém řeší zdarma i pozáručně, ale nevim, jak je to přímo u Lenova. Nicméně ty peníze na to má vyhrazený NVIDIA, takže oni na tom netratí.
Btw jak je možné ztratit svou vinou záruku?
Platit tuhle opravu by se ti asi nevyplatilo.
Btw jak je možné ztratit svou vinou záruku?
Platit tuhle opravu by se ti asi nevyplatilo.
swarm - blog: http://notebookblog.cz
Apple MacBook Air 13 M1 (16/512GB) + HP EliteBook 840 G5 (i5-8350, 32GB RAM, 512GB NVMe) + DELL Precision 3660 (i7-13700K, 32GB, RTX 3080) + HP DL380 Gen10 (2xXeon 6126, 192GB RAM, 2x NVIDIA Tesla P4)
Apple MacBook Air 13 M1 (16/512GB) + HP EliteBook 840 G5 (i5-8350, 32GB RAM, 512GB NVMe) + DELL Precision 3660 (i7-13700K, 32GB, RTX 3080) + HP DL380 Gen10 (2xXeon 6126, 192GB RAM, 2x NVIDIA Tesla P4)
Zpět na „notebooky Lenovo (dříve IBM)“