T61 - vadná GK ?

notebooky Lenovo (IBM, ThinkPad, Lenovo 3000) a vše kolem
syko
občas něco napíše
Kontaktovat uživatele:

T61 - vadná GK ?

Příspěvekod syko » 25 bře 2010 10:05

Dobrý den.
Potřeboval bych poradit co dělat s NB u kterého je pravděpodobně špatná GK.
Před týdnem se stala ta věc,že při hraní hry L2 náhle zčernala obrazovka a NB přestal ragovat.Po vypnutí (přidržení spouštěcího tlačítka) a opětovném spuštění NB normálně naběhl,ale po naběhnutí OS opět černá a nic.Skoro stejný problém jako v tomto případě http://notebooky-forum.notebook.cz/view ... hp?t=23225
Od té doby když NB zapnu,zdá se jakoby normálně nabíhal (kontrolky svítí,HD pracuje) ale display nic neukazuje,je podsvícen ale žádnej obraz.
Po připojení externího monitoru a spuštění NB lze přepnout (FN+F7) na ext. monitor kde je obraz již vidět,jenže není docela v pořádku.Takto například vypadá obrazovka BIOSU www.firedragons.cz/lenovo/DSC_0031.jpg kde jsem zkoušel laborovat s nastavením zobrazení (LCD+Display atd.) což ale nepomohlo.
NB s ext. monitorem nabíhá jakoby v pořádku,ale když začne načítat Windows,je na obrazovce s ukazatelem načítání vidět modře tečkovaná obrazovka na černém podkladu,poté se NB sekne a restartuje.Když znovu nabíhá,nahlásí klasiku "OS nebyl správně spuštěn ... vyberte jednu z možností .. " (tady je obraz v pořádku - bílé písmo na čer.pozadí).
Po výběru nouzového spuštění se vše opakuje.Jediná možnost dostat se dál je stisknutí tl. ThinkVantage při spouštění NB.Tady se dá už dostat do aplikace PC-Doctor kde obraz vypadá takto www.firedragons.cz/lenovo/PICT0209.JPG Zkoušel sem zde pár testů - www.firedragons.cz/lenovo/PICT0213.JPG (paměti mám 2 moduly po 1GB,testováno spolu i každej samostatně 10průchodovým testem,na obr. je 1pass test,oba moduly v pořádku) www.firedragons.cz/lenovo/PICT0210.JPG (jediné "zdravé barvy" jsou zelená a bílá,ve všech ostatních jsou zelené pruhy).
Po přečtení několika desítek topiců zde jsem zkusil přeinstalovat/obnovit systém,ale skončil sem takto www.firedragons.cz/lenovo/PICT0216.JPG neboť se systém zřejmě nedostane k plně grafickému režimu.
Vše pouze na externím monitoru,LCD prostě nezobrazuje nic.

Nevím jestli se nejedná o tento http://extrahardware.cz/kauza-vadnych-g ... do-zaplati případ.Podle konfigurace (viz.podpis) se jedná o čip G84M který by mohl být vadný http://www.tgdaily.com/business-and-law ... s-payments a osazen do všech MB v NB této řady.
Je to ale možná jen má osobní spekulace (budu rád pokud mě někdo přesvedčí o tom že se pletu).
Můj NB starej necelé 2 roky je bohužel mou vinou bez záruky,takže případná oprava/výměna MB bude dosti nákladná záležitost a pokud se opravdu jedná o vadné graf.čipy,kde je záruka že na novém MB se nebude po čase něco podobného opakovat?

Pokud máte někdo nápad či podobnej problém (nejlépe již vyřešenej) poraďte co mám s NB dělat.
Jestli se vyplatí investovat do diagnostiky/opravy nebo ne a rozprodat NB na náhr.díly (možná se pak něco oběví v rubrice Nabídka).

Děkuji za případnou pomoc.
Lenovo T61: T7500(2.2GHz),1GB RAM (2 GB RAM),120GB 5400rpm HD,15.4in 1680x1050 LCD,128MB nVIDIA Quadro NVS 140M,CDRW/DVDRW,Intel 802.11ag wireless,Bluetooth, Modem,1Gb Ethernet,UltraNav,Secure chip, Fingerprint reader,9c Li-Ion,Vista Business 32

swarm
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod swarm » 25 bře 2010 10:09

Mám za to, že tenhle problém řeší zdarma i pozáručně, ale nevim, jak je to přímo u Lenova. Nicméně ty peníze na to má vyhrazený NVIDIA, takže oni na tom netratí.

Btw jak je možné ztratit svou vinou záruku?

Platit tuhle opravu by se ti asi nevyplatilo.
swarm - blog: http://notebookblog.cz
Apple MacBook Air 13 M1 (16/512GB) + HP EliteBook 840 G5 (i5-8350, 32GB RAM, 512GB NVMe) + DELL Precision 3660 (i7-13700K, 32GB, RTX 3080) + HP DL380 Gen10 (2xXeon 6126, 192GB RAM, 2x NVIDIA Tesla P4)

Zpět na „notebooky Lenovo (dříve IBM)“