mám starý IBM T41 s WiFi kartou Intel(R) PRO/Wireless LAN 2100 3B Mini PCI Adapter, verze ovladače 1.2.4.41. Je to asi rok a půl zpátky, co mi začaly problémy s bezdrátovými sítěmi.
Tehdy jsem od ISP dostal router Huawei EchoLife HG 520i a po řádném nastavení se IBM notebook (asi po minutě) připojil a zůstal připojený. Jakmile jsem zatížil přenos WiFi nad 10kB/s, což nestačí ani na načtení běžné webstránky, WiFi síť spadla a začala se okamžitě znova připojovat. Řešením nakonec bylo snížit na routeru kanál od jedné do čtyř. Kanál nad č.5 už znamenal výše zmiňované problémy. Notebook je proto nepoužitelný na všech free WiFi spotech, které jedou na kanálu vyšším, než č.5. V routeru problém nebude, protože ostatní zařízení na něm připojené jenou v pohodě.
Problém ale nebyl vyřešen zcela. Občas WiFi síť zničehonic i tak spadne a začne se znova připojovat. Někdy samovolně, někdy při zatížení přenosu nad 500kB/s.
V eventlogu jsem zjistil, že při pádu WiFi systém vypíše toto:
Zdroj: Browser
Prohledávač vyvolal v síti \Device\NetBT_Tcpip_{7D701F2B-07EB-4D87-9BE2-7E0CE2BB9DBF} volby, protože hlavní prohledávač byl zastaven.
Po opětovném připojení se zaznamená tato událost:
Zdroj: Tcpip
Sytém zjistil, že síťový adaptér \DEVICE\TCPIP_{7D701F2B-07EB-4D87-9BE2-7E0CE2BB9DBF} byl připojen k síti a inicializoval normální činnost přes síťový adaptér.
(Pozn. Tato událost se vypisuje vždy při pádu WiFi. Výše uvedený "Browser" jenom někdy.)
Někdy se vypisují tyto události:
Sytém zjistil, že síťový adaptér \DEVICE\TCPIP_{7D701F2B-07EB-4D87-9BE2-7E0CE2BB9DBF} byl odpojen od sítě a síťová konfigurace adaptéru byla uvolněna. Pokud síťový adaptér nebyl odpojen, může to znamenat, že nepracoval správně. Obraťte se na dodavatele a požádejte o aktualizované ovladače.
nebo
Počítači nebyla přiřazena síťová adresa (serverem DHCP) pro síťovou kartu se síťovou adresou 000CF12E22CB. Došlo k následující chybě:
Uživatel operaci zrušil. Počítač se bude pokoušet získat síťovou adresu samostatně ze serveru DHCP.
_____
Aktualizace jsem zkoušel pomocí System Update, nicméně nenabízí mi to nic jiného, než nové Access Connections, který je už od Lenova; nic neřeší, akorát rozhasí nastavení WiFi a zpomalí PC. Záhada je to o to větší, že notebook používám i na síti routeru ASUS WL-500g Premium a na tom se notebook drží stabilně, jak je rok dlouhý. Dosud to nespadlo. Kanál je nastaven na č.1. Na veřejných WiFi je notebook nepoužitelný, pokud veřejná WiFi je vysílána na kanále vyšším, než č.5. Stejně tak jinde. Užitková hodnota notebooku tudíž rapidně poklesla.
Mnou dotázaní profesionálové se s tímto problémem ještě nesetkali, takže tady je asi poslední místo, kde se můžu zeptat s nadějí, že dostanu řešení.

Děkuju za odpovědi!