Setrny ntb pro praci s grafikou

Jaký koupit notebook? ... vybrat ten nebo onen? ... to jsou časté dotazy mnoha lidí, kteří vybírají nový nebo použitý notebook ... zde se mohou vzájěmně radit
TomBiker
píše často

Setrny ntb pro praci s grafikou

Příspěvekod TomBiker » 04 říj 2010 08:57

Vlastnim celkem nadupanou masinku, ale zjistuju ze jej vyuzivam pri nejlepsim na 50%. Proto jsem zauvazoval nad upgradem, nikoliv smerem nahoru vykonostne, ale nad ucelnejsim upgradem. Rozhodne nechci stolni pc. ntb pouzivam jako pracovni nastroj, takze se tu nebudeme bavit o hernim vybavenim. Pracuju v oblasti graficky design, presneji me bere kresleni, takze prace s tabletem. Nicmene notebook pouzivam casto i jako vzdelavaci pomocnik, takze se nevyhnu castymu cteni z displeje notebooku. S tim souvisi dalsi problem, a to namahani oci a dalsich partii. Nevim co je na tom pravdy, ale nekde jsem cetl ze neni displej jako displej (momentalne mam X-black screen), nektere dokonce vyzaruji nezdrave zareni. Jak rikam nevim co je na tom pravdy. Kazdopadne me oci zkousej, to pocituju. Proto jsem se chtel zeptat:

Existuje nejaky setrny ntb/ tablet vzhledem k jeho zareni z displeje, frekvenci/ namahani oci? Pro upresneni jeste strucny vycet kriterii

:arrow: jak jiz padlo, setrny ntb
:arrow: vyuziti: Prace s grafikou (tablet, kresleni)
:arrow: delsi cteni primo z displeje
:arrow: absolutne mi je sumak, jak to bude zvladat hry

:arrow: CENA: nehraje roli, pokud bude splnovat vsechny kriteria viz vyse

:arrow: Moje realna predstava: na surfovani a setrne cteni z displeje iPAD + tablet s vlastni kreslici plochou a os. Jen nevim jak na tom tyto tablety jsou vs. vyzarovana frekvence a dalsi veci, nejsem hw guru, ale verim ze neni displej jako displej...

:arrow: Moje nerealna predstava: Neexistuje neco co kloubi oboje najednou, viz vyse?:D

Vim ze to zni hrozne laicky a ze to bude docela orisek, jsem ale presvedcenej ze hw masteru na tomto foru je vic nez dost, takze predem diky :)

roman2277
Moderátor
Moderátor

Příspěvekod roman2277 » 04 říj 2010 09:06

Velikost ? Jinak kvalitní displeje v tomto segmentu prakticky nenajdeš.Vyjímku tvoří pár tabletů a hodně drahé profi modely.
Lenovo Legion 9,Lenovo Legion Slim 7,Ipad PRO M1,Naim Uniti Atom,Dali Epicon 6,LG OLED TV
World Leader in horde at map Azura(statistics) in Gears of War 3

Ghost
Moderátor
Moderátor

Příspěvekod Ghost » 04 říj 2010 11:08

TomBiker: pokial chces konvertibilny tablet (tzn. moznost otocit displej aby sa na nom dalo pisat/kreslit ako na bloku) tak tam je najvacsia mozna uhlopriecka 13,3" (Fujitsu Lifebook T900), drviva vacsina tychto tabletov ma 12,1" (napr. Lenovo X201t, HP 2740p, Dell XT2, Fujitsu T4410). displeje na tych drahsich tabletoch patria k tomu najlepsiemu v notebookoch (IPS/PVA/MVA lcd panely ale len 6bit). obnovovacia frekvencia je na vsetkych notebookoch 60Hz s vynimkou tych pre 3D obraz, ktore maju 120Hz (aby zobrazili 60Hz obraz pre kazde oko). Tablet notebooky su ale vsetky hodne drahe (od cca 40tisic vyssie) s vynimkou 10" tablet netbookov od Asusu a Lenova, ktore maju ale hodne lacne a nekvalitne displeje.

Pokial staci len dotykovy displej tak tam je uhlopriecka max 15,6" tusim ale dostupnost u nas velmi mala ak vobec. Fujitsu aj Panasonic predavaju aj 10-12" tablety bez klavesnice ako je iPad. tie su oproti iPadu vacsie, vykonnejsie, s Win ale podstatne drahsie.
Predator 15, MBP 13 Early 2015, T410, Apple iPad 9.7 (2018), Kindle Fire HD 8

TomBiker
píše často

Příspěvekod TomBiker » 04 říj 2010 12:40

Ghost píše:...displeje na tych drahsich tabletoch patria k tomu najlepsiemu v notebookoch (IPS/PVA/MVA lcd panely ale len 6bit).

kvalitove k nejlepsimu... to je presne oc mi jde.. kvalita u displeje se tedy posuzuje vzhledem k cemu? Mel jsem tedy pravdu s tim zarenim, ze neni displej jako displej? Je mi jasne ze se lisi ve spuste smerech, jako ostrost, rozliseni, bla bla... ale zrejme tedy dle tve odpovedi usuzuju, ze na tom zareni neco bude...

Po tvem prispevku jsem zatim na vazkach, jestli zainvestovat do notebook tabletu a nebo kombinaci tabletu s os, kreslici plochou + iPAD.

Co je vubec pravdy na tom iPADU? Kamarad si ted koupil nejlevnejsi verzi a ten displej si strasne pochvaluje... na normalnimu desktopu pry uz nemuze ani otevrit explorer o ntb ani nemluvne...

Jinak co jsem koukal na ten lifebook t900, v zahranici se da poridit za celkem slusny peniz, tj. kolem 30ti. Coz je levnejsi varianta jak ipad + tablet. Nicmene na alze je neskutecne drahej:P

Jinak jeste k samostatnejm tabletum s vlastnim os... jak tam jsou na tom displeje? Lisi se nejak od pc, ntb? napr:

http://www.alza.cz/lcd-tablet-wacom-cintiq-12wx-d93416.htm

alfah4ns
guru

Příspěvekod alfah4ns » 04 říj 2010 13:09

kvalita hl. co se týče barev a poz. úhlů (což je ale nezbytné pro to, abys mohl to LCD otočit a používat to jako tablet na výšku)
kazdy velky byk byl jednou tele
Latitude D630, C2D T7250, 3GB RAM, 14.1 WXGA+, Quadro 135m, Intel 520 60GB + Samsung 640GB/D-Bay, Win7pro 64bit, 9čl baterie, dock + LCD NEC 20WGX2 pro

Ghost
Moderátor
Moderátor

Příspěvekod Ghost » 04 říj 2010 13:24

TomBiker píše:kvalitove k nejlepsimu... to je presne oc mi jde.. kvalita u displeje se tedy posuzuje vzhledem k cemu? Mel jsem tedy pravdu s tim zarenim, ze neni displej jako displej? Je mi jasne ze se lisi ve spuste smerech, jako ostrost, rozliseni, bla bla... ale zrejme tedy dle tve odpovedi usuzuju, ze na tom zareni neco bude...

lisia sa technologiou a kvalitou LCD panelu (kvalita = kontrast, pozorovacie uhly, mnozstvo zobrazitelnych farieb, atd). jedine ziarenie, ktore LCD panel vydava je biele svetlo podsvietenia z CCFL ziarivky alebo v dnesnej dobe vo vacsine z LED diod a jeho intenzitu je samozrejme mozno regulovat. LCD panel ako taky je v podstate len zlozitejsi RGB filter. o tych 6bitoch som pisal preto, ze driva vacsina notebookovych lcd panelov dokaze zobrazit len 262tisic farieb (zvysne cez dithering) a notebooky s 8bit lcd panelom schopnym zobrazit 16mil farieb sa daju spocitat na prstoch jednej ruky a vsetko su to 17" workstation modely. s 10bit panelom vhodnym na grafiku je az jeden (HP 8740w). na porovnanie aj relativne lacne stolne lcd monitory za par tisic maju aspon 8bit na jeden RGB kanal.

TomBiker píše:Co je vubec pravdy na tom iPADU? Kamarad si ted koupil nejlevnejsi verzi a ten displej si strasne pochvaluje... na normalnimu desktopu pry uz nemuze ani otevrit explorer o ntb ani nemluvne...

displej ma iPad velmi dobry, porovnatelny s tymi tabletmi co som pisal vyssie. ale co som si mal moznost jeden vyskusat tak je to len zariadenie dobre na konzumaciu obsahu (web, citacka ebookov, filmy,etc). na nic ine sa nehodi a ani nie je konstruovane na iny ucel. na ostatne mu chyba vykon, podpora aplikacii, klavesnica a presne ovladanie kurzoru (plnohodnotny Photoshop beziaci na iPade si vazne neviem predstavit).

ten wacom je len kombinacia presneho wacom tabletu a lcd monitoru. potrebujes k tomu este notebook alebo desktopovy pocitac.

TomBiker
píše často

Příspěvekod TomBiker » 06 říj 2010 12:39

Ghost píše:ten wacom je len kombinacia presneho wacom tabletu a lcd monitoru. potrebujes k tomu este notebook alebo desktopovy pocitac.

Jakto ze potrebuju ntb nebo pc?
http://www.youtube.com/watch?v=1QYMgnHFIn0
na tomhle videu to tak nevypada....

Ghost
Moderátor
Moderátor

Příspěvekod Ghost » 06 říj 2010 12:53

no lebo to je len kombinacia lcd displeja a tabletu na kreslenie. nie je to tablet pc.
http://www.youtube.com/watch?v=aTdq1FuiJho

TomBiker
píše často

Příspěvekod TomBiker » 06 říj 2010 13:08

jo takhle to je, uz mi to je ted jasny... Takze v podstate pro me pripada v uvahu pouze tyto 2 moznosti:

1. LCD Wacom Cintiq 12wx + notebook s kvalitnim displejem
2. Fujitsu lifebook t900

...to moc neni no :D

TomBiker
píše často

Příspěvekod TomBiker » 17 říj 2010 16:27

jeste bych rad navazal na toto tema, nebot stale nemam jasno, prisel jsem jeste na dve mozny alternativy a to bud:

:arrow: Prodat stavajici ntb a poridit desktop- ma dve vyhody, mozno s kvalitnejsim displejem, nemusel bych resit alternativy: tablet + ntb + iPAD, vse by se dalo resit na desktopu, problem by byla prenosnost, ktera by se mozna dala resit iPADEM

:arrow: ke stavajicimu ntb prikoupit kvalitni displej, napr:
http://www.alza.cz/21-5-hp-zr22w-d162756.htm
http://www.alza.cz/22-dell-ultrasharp-u2211h-cerny-d170420.htm

Ja bych se mozna primlouval k variante ntb + lcd. Jak jsou na tom kvalitove vyse uvedeny lcdcka? Myslim tim vzhledem ke zdravi s odezvou a barvou to bude asi spice. Ale nechci si nicit oci a zdravi, viz uvod tohoto vlakna. Co si o tom myslite?

diky

TomBiker
píše často

Příspěvekod TomBiker » 17 říj 2010 16:49

TomBiker píše:jeste bych rad navazal na toto tema, nebot stale nemam jasno, prisel jsem jeste na dve mozny alternativy a to bud:

:arrow: Prodat stavajici ntb a poridit desktop- ma dve vyhody, mozno s kvalitnejsim displejem, nemusel bych resit alternativy: tablet + ntb + iPAD, vse by se dalo resit na desktopu, problem by byla prenosnost, ktera by se mozna dala resit iPADEM

:arrow: ke stavajicimu ntb prikoupit kvalitni displej, napr:
http://www.alza.cz/21-5-hp-zr22w-d162756.htm
http://www.alza.cz/22-dell-ultrasharp-u2211h-cerny-d170420.htm

Ja bych se mozna primlouval k variante ntb + lcd. Jak jsou na tom kvalitove vyse uvedeny lcdcka? Myslim tim vzhledem ke zdravi s odezvou a barvou to bude asi spice. Ale nechci si nicit oci a zdravi, viz uvod tohoto vlakna. Co si o tom myslite?

diky

a hlavne jestli ma tento upgrade vubec cenu, nyni vlastnim:
http://www.alza.cz/sony-vaio-fw41m-d126671.htm, nejsem technik, ale uz jen vzhledem k obn. frekvenci tipuju ze vyse uvedeny lcdcka budou jinde...

alfah4ns
guru

Příspěvekod alfah4ns » 18 říj 2010 22:55

TomBiker:
pokud nemáš omezen rozpočet, bral bych nějaké Eizo, třeba toto s SPVA obrazovkou.
http://www.alfacomp.cz/php/product.php? ... archType=1

výhoda S-PVA obrazovek proti IPS je podání černé a obecně tmavých barev. + ty Eiza mají 10bit převodníky (i více).

LCD jakéhokoliv běžného notebooku (TN s 6bit barvami) je proti skoro libovolnému stolnímu IPS/PVA panelu (vždy min. 8bit, min. 100% sRGB pokrytí barev, někdy skoro plné AdobeRGB, vpodstatě neomezené poz. úhly) jako škoda favorit proti novému BMW.
kazdy velky byk byl jednou tele

Latitude D630, C2D T7250, 3GB RAM, 14.1 WXGA+, Quadro 135m, Intel 520 60GB + Samsung 640GB/D-Bay, Win7pro 64bit, 9čl baterie, dock + LCD NEC 20WGX2 pro

Zpět na „Jaký vybrat notebook“