Notebook do 15 tisíc pro studentku

Jaký koupit notebook? ... vybrat ten nebo onen? ... to jsou časté dotazy mnoha lidí, kteří vybírají nový nebo použitý notebook ... zde se mohou vzájěmně radit
sssajmon
občas něco napíše

Notebook do 15 tisíc pro studentku

Příspěvekod sssajmon » 12 pro 2010 11:29

Chtěl bych od vás poradit ohledně noťasu pro přítelkyni do 15 tisíc.

Požadavky:
- velikost obrazovky 15,6 palců
- dobrá výdrž(kvalitní baterie)
- určený pro práci, sledování filmů( hry na něm hrát nebude)
- hlavně pro používání doma

Díky za radu:)

sssajmon
občas něco napíše

Příspěvekod sssajmon » 12 pro 2010 11:34

ještě by chtěla matnou obrazovku

walter n.
píše často

Příspěvekod walter n. » 12 pro 2010 11:48

HP 6555b se dá sehnat v základnější konfiguraci za cca 15 tis. Kč http://www.lan-shop.cz/hewlett-packard- ... 55b-111968
(viz obrázky: http://www.alza.cz/Galery/ShowImage.asp ... cd=NO269i2)

Test je i na notebook.cz (přestože jde o HP 6545b, i když verze s konfig. s displayem s vyšším rozlišením, šasi je stejné, ostatní vlastnosti velmi podobné, jde spíše u HP 6555b o drobnou inovaci vnitřností): http://notebook.cz/clanky/recenze-noteb ... book-6545b

V nejlevnějších pak např. HP 620/625, jsou i konfig. s matným (mimo lesklé) displayem. Na Lenovoshopu.cz je za cca něco malinko nad 15 tis. Lenovo L512 (vše v matu, i display): http://www.lenovoshop.cz/lenovo-thinkpa ... 38218.html

Edit: Ne Lenovo L510, ale 512...

sssajmon
občas něco napíše

Příspěvekod sssajmon » 12 pro 2010 12:07

Zapomněl jsem napsat, že ho chce koupit v alze(protože mají pobočku v ostravě) A to hp tam mají moc drahé. Našel jsem jiný typ HP 4520s. Co na něj říkáš?
http://www.alza.cz/hp-probook-4520s-d189428.htm

walter n.
píše často

Příspěvekod walter n. » 12 pro 2010 22:10

Tady je nějaký test 4520s, obrázek si v základu nějaký uděláš (zive.sk): http://www.zive.sk/uvod-konstrukcia-par ... fault.aspx

Asi bych dal raději přednost Lenovu SL410/510 v základní konfiguraci s OS s lesklým displayem, než notebooku, kde zlobí/nebo je problematický jeden ze základních ovládacích prvků (viz ona recenze)...

HP 6555b má na svou cenu a konkurenci relativně výbornou konstrukci, pěkně zpracovaný, klávesnice velmi fajn, víko na zámky, snad jen znám tišší notebooky (je to takový velký průměr, ale z druhé strany to nemusí být taková hrůza, všeobecně u HP hledat kousek s opravdu tichým projevem chlazení je nesnadný úkol, zvláště v low-endu, i když záleží na konkrétním uchu a tomu, co kdo považuje /na co je zvyklý/ za "tichý"...).

Nebo v matném provedení sehnat Lenovo L512, které lehce nad 15 tis. (např. lenovoshop.cz) není špatná koupě (výborná klávesnice, trackpoint, matný display, solidní konstrukce na plasťák, tady už i software Lenova...).

Neomezoval bych se asi pak jen Alzou, když má zrovna tyto kousky /konfigurace/ nad cenu. Ono při poruše v záruce existují i přímo servisy (Ostrava není malé město!)...

karlos89

Příspěvekod karlos89 » 13 pro 2010 01:20

Teď aktuálně řeším prakticky stejný "problém", akorát že vybírám notebook pro sebe :) Zjistil jsem, že sehnat něco slušnýho s matným displejem, není v této cenové kategorii vůbec žádná sranda, což mě trochu zklamalo, byť se to dalo čekat. Prozatím jsem zakotvil u ASUSu P52JC, konkrétně u tohohle modelu:
http://www.mironet.cz/asus-p52jcso043-- ... +dp116367/

Trochu mě znejistily jen recenze, které tvrdí, že má horší displej a reproduktory, ale názory recenzentů to chce brát dost s nadhledem, tak uvidíme :)

Na Alze jsem našel trochu jinou konfiguraci, ale vypadá to, že jediný rozdíl je lehce slabší procesor. Displej bůhvíproč u všech P52ek Alza popisuje jako lesklý, přitom na fotkách je jasně vidět matný a všechny ostatní obchody taky vždy inzerují jen matné verze.
http://www.alza.cz/asus-p52jc-so025-d183827.htm

Každopádně já do něj na 99% jdu, zatím ho dávám jenom jako neověřený tip, ale papírově vypadá hodně dobře.

swarm
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod swarm » 13 pro 2010 01:47

karlos89 píše:ale názory recenzentů to chce brát dost s nadhledem, tak uvidíme :)
Co je to za pitomost?
swarm - blog: http://notebookblog.cz
Apple MacBook Air 13 M1 (16/512GB) + HP EliteBook 840 G5 (i5-8350, 32GB RAM, 512GB NVMe) + DELL Precision 3660 (i7-13700K, 32GB, RTX 3080) + HP DL380 Gen10 (2xXeon 6126, 192GB RAM, 2x NVIDIA Tesla P4)

karlos89

Příspěvekod karlos89 » 13 pro 2010 07:50

swarm píše:Co je to za pitomost?

No já to beru tak, že jim rukama projde velké množství notebooků, jsou zhýčkaní a většinou srovnávají s tím nejlepším, co je na trhu. To je jak, když různí experti píšou, že jakýkoliv displej s TN panelem je k ničemu, přitom já je k plné spokojenosti užívám dlouhé roky a nijak mi to nevadí. Pokud bude mít alespoň stejný obraz jako můj X let používaný stolní monitor, který by recenzenti označili za vysvícenou šunku, budu plně spokojen :D

Nebo ty se výhradně držíš rad recenzentů? Nekoukneš se třeba na film, který označí jako špatný? Já si kolikrát radši udělám vlastní názor a nabiju si tlamu sám :D

walter n.
píše často

Příspěvekod walter n. » 13 pro 2010 10:56

Solidní (!) recenzenti srovnávají celkový výsledek vždy v rámci přímé konkurence, a tak to bývá v textu většinou i udáno. Pokud dochází pro zajímavost k jiným srovnáním (ať už dílčích či celku) - tzn. v rámci rozdílných kvalitativních tříd (např. Ideapad vs "T ThinkPad", Probook vs Elitebook atd.), i to bývá jasně a zřetelně napsané.

To, že jim "pod rukou" projde velké množství notebooků, je spíše výhoda (těžko budu na úrovni jako vinař hodnotit vzorky vín, pokud jsem jich stovky rozdílných neochutnal - a to jak špičkových, průměrných, tak i popřípadě mizených).

Ano, v psaní ve Wordu je kvalita (vy smyslu např. barevného podání) displaye vedlejší. Pokud se ale objevuje stálý dotaz - "chci na úpravu fotek, grafiku" atp., rozdíl mezi nějakým TN panelem vs stolní MVA/PVA nebo IPS atp. může být propastný (zvláště u výstupů při tisku, kdy se nestačí dotyčný divit - "co mu to leze z tiskárny", pokud je neznalý a nepředpokládal).

Osobně recenze pro zajímavost čtu (pravidelně - např. notebook.cz, zive.sk, extranotebook.cz, notebookcheck.com, notebookreview.com atd.), jsou to pohledy, které jsou minimálně užitečné - pokud srovnáš několik různých na stejný model (a to častěji) a jsou v mnoha ohledech podobné, něco to už vypovídá. Mj. to ulehčuje budoucím nakupujícím/zájemcům orientaci na trhu. Jinak jako běžný člověk si je tak můžeš prohlédnout (zvláště u novinek přicházejících na trh) v regálu a šáhnout (už ne ohýbat display, základnu, tedy konstrukci, testovat výdrž, výkon, chlazení/hlučnost, ergonomii při delší práci atd., atd...).

alfah4ns
guru

Příspěvekod alfah4ns » 13 pro 2010 11:31

karlos:
A proč jsou tedy kolikrát levnější multimediální notebooky tolik chváleny a některé top-business notebooky haněny, i když mají tělo 3x tak pevné? Proč je všude tak chválen acer timlineX a proč byly haněny třeba T500 za prohýbání klávesnice? Přitom je ta klávesnice daleko pevnější, než 95% booků na trhu.
Protože jsou jiné očekávání.

Displej - pokud je to pro běžného člověka, no problem, pokud někdo chce ntb na grafiku, raději mu napíšu, ať od toho moc nečeká. Ne, pracovat s grafikou na ntb nejde. Aneb, jaký to má vyznam upravovat barevné složky, když ta fotka vypadá úplně jinak?

A o tom to ale celé je :)
kazdy velky byk byl jednou tele
Latitude D630, C2D T7250, 3GB RAM, 14.1 WXGA+, Quadro 135m, Intel 520 60GB + Samsung 640GB/D-Bay, Win7pro 64bit, 9čl baterie, dock + LCD NEC 20WGX2 pro

Ghost
Moderátor
Moderátor

Příspěvekod Ghost » 13 pro 2010 12:34

alfah4ns píše:Displej - pokud je to pro běžného člověka, no problem, pokud někdo chce ntb na grafiku, raději mu napíšu, ať od toho moc nečeká. Ne, pracovat s grafikou na ntb nejde. Aneb, jaký to má vyznam upravovat barevné složky, když ta fotka vypadá úplně jinak?

Ide robit na notebooku aj s grafikou ale v istych medziach a adekvatne tomu aj rozpocet. uz sa daju kupit napr. aj notebooky s 30bit ips lcd panelmi ale cena zacina od 2000 eur vyssie. na druhej strane na upravu fotiek z mobilu/lacneho kompaktu pre web galeriu staci aj bezne TNko v notebooku za par stoviek eur. vacsina ludi tie galerie na nicom kvalitnejsom pozerat nebude. btw videl som uz aj eee-cka co kvalitou svojho displeja zahanbili aj podstatne drahsie notebooky akurat to rozlisenie a vykon. :)
Predator 15, MBP 13 Early 2015, T410, Apple iPad 9.7 (2018), Kindle Fire HD 8

karlos89

Příspěvekod karlos89 » 13 pro 2010 15:14

Ale tak já to samozřejmě beru, dobrý recenzent srovnává s vhodnými alternativami, ale v téhle cenové kategorii je na trhu tak málo matných displejů, že stejně všichni srovnávají akorát s těmi zrcadly, které mají přirozeně vždycky lepší barevné podání. Slovenský recenzent notebooku mě následujícím textem tak otrávil, že jsem se rozhodl vůbec na jeho názory nebrat zřetel:

"Uhlopriečka displeja meria 15,6 palca. Samotný panel zobrazuje 1 366 × 768 bodov, čo zodpovedá pomeru strán 16:9. Povrch displeja je matný. Posúdiť, či je to výhoda alebo nie, musí každý individuálne. Ja osobne preferujem lesklé displeje, pretože majú spravidla lepšie podanie farieb a výrazne jednoduchšie sa čistia."

Hodilo by se dodat "a lépe se v jejich odrazu upravuje účes" :twisted:

Druhá recenze pocházela z německých stránek a po strojovém překladu do angličtiny jsem z toho taky moc nevyčetl. Možná má trochu nižší jas, ale moje aktuální EEE 1005HA má jas ještě nižší a stačí mi naprosto bohatě.

Co se týče grafiky, tak na takové to domácí upravování fotek a hobby tvorbu stačí podle mě cokoliv. Pokud to nepotřebuju tisknout na profi tiskárně, tak mě opravdu nezajímá, jestli jsem nezvolil trochu jiný odstín nějaké barvy. Horší je to s pozorovacími úhly, to je asi jediná věc, která mi docela vadí.

Ghost
Moderátor
Moderátor

Příspěvekod Ghost » 13 pro 2010 17:02

karlos89 píše:Co se týče grafiky, tak na takové to domácí upravování fotek a hobby tvorbu stačí podle mě cokoliv. Pokud to nepotřebuju tisknout na profi tiskárně, tak mě opravdu nezajímá, jestli jsem nezvolil trochu jiný odstín nějaké barvy. Horší je to s pozorovacími úhly, to je asi jediná věc, která mi docela vadí.

tak pokial chces tlacit na neskalibrovanej tlaciarni tak ti ani uprava na skalibrovanom profi dtp monitore moc nepomoze. :)

btw jas zrovna nie je to najhlavnejsie co na displeji pozerat pokial nepotrebujes kancelarsky notebook na outdoor pouzitie. skor by som pozeral kontrast a farebne podanie. skor ako o nieco slabsie podsvietenie by mi vadila seda miesto ciernej alebo pokus o bielu farbu so zltym alebo zelenym nadychom. nebol by som prekvapeny ked by ten asus p52 mal horsi displej ako to tvoje eecko. pokial si mal v EEE 1005HA stastie na jeden z tych kvalitnejsich displejov tak sa pozeras na nadpriemer v notebookoch. ;-)
Predator 15, MBP 13 Early 2015, T410, Apple iPad 9.7 (2018), Kindle Fire HD 8

swarm
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod swarm » 13 pro 2010 19:41

karlos89 píše:No já to beru tak, že jim rukama projde velké množství notebooků, jsou zhýčkaní a většinou srovnávají s tím nejlepším, co je na trhu.

To dělají jen ti hodně špatní (neříkám, že takoví neexistujou, ale na konkrétní magazíny radši ukazovat nebudu). Srovnává se vždy proti průměru v kategorii. Všimni si, že v ceně do 15 tisíc se třeba nikdo nepozastavuje nad nízkým rozlišením LCD. Pokud nemá notebook hodně hnusné barvy a šedou místo černé, pravděpodobně projde přes tuto kapitolu s čistým štítem. Když ale budeš řešit ThinkPad T a EliteBook za 30t, úplně stejný displej zcela jistě skončí jako jeden z hlavních mínusů.

Naopak největší problém je s jinými lidmi v diskuzích, kteří nemají žádnou zkušenost a téměř vždy srovnávají nesrovnatelné, takže se jejich názory někdy diametrálně rozchází (a pravdu pak nemá klidně ani jeden).

karlos89 píše:Nebo ty se výhradně držíš rad recenzentů? Nekoukneš se třeba na film, který označí jako špatný? Já si kolikrát radši udělám vlastní názor a nabiju si tlamu sám :D

Výhradně ne, ale pokud si ve třech recenzích přečtu, že je nějaká pračka špatná, téměř jistě si ji pak nepůjdu "na truc" koupit. U recenzí je dobré vždy omrknout 2-3 zevrubné a průnikem množin výsledků většinou dostaneš poměrně solidní představu o produktu. Když máš hodně kvalitního recenzenta, který už má nějaké jméno, kolikrát stačí klidně jedna.

Btw jenom tady na magazínu notebook.cz je ode mě asi 160 kompletních testů notebooků. Můžu tě ujistit, že stále je, co se učit. Kolikrát když vidím ty ostře vyhraněné soudy lidí na fórech po zkušenosti se 2 notebooky, nejradši bych si pak vymyl oči savem...
swarm - blog: http://notebookblog.cz
Apple MacBook Air 13 M1 (16/512GB) + HP EliteBook 840 G5 (i5-8350, 32GB RAM, 512GB NVMe) + DELL Precision 3660 (i7-13700K, 32GB, RTX 3080) + HP DL380 Gen10 (2xXeon 6126, 192GB RAM, 2x NVIDIA Tesla P4)

roman2277
Moderátor
Moderátor

Příspěvekod roman2277 » 13 pro 2010 21:27

Swarme perfektně napsáno!
Lenovo Legion 9,Lenovo Legion Slim 7,Ipad PRO M1,Naim Uniti Atom,Dali Epicon 6,LG OLED TV
World Leader in horde at map Azura(statistics) in Gears of War 3

Zpět na „Jaký vybrat notebook“